fbpx Skip to content

Kaptunk tesztelésre az iPhonetok.hu-s srácoktól néhány iPhone-hoz használható autós kiegészítőt, egészen pontosan autós tartókat, melyek a mai rohanó világban igencsak megkönnyítik számunkra a közlekedést.

Ezeket a kiegészítőket úgy gondolom, senkinek sem kell bemutatni különösebben, lényegüket tekintve általában az autó szélvédőjére és/vagy szellőzőire rögzíthető, többféle készüléket támogató (iPhone, egyéb okostelefonok, GPS-ek, vagy akár mp4 lejátszók) tartók. Segítségükkel nem kell egy kézzel vezetni, nem kell különösebben elfordulni sem az úttól, így nagyban megnövelik a biztonságot. Természetesen ezenkívül könnyedén fogadhatunk bejövő hívásokat is kihangosítva, hiszen telefonunk könnyedén elérhető helyen van. Ez esetleg kiegészülhet egy autós headsettel is, amennyiben fontos a privát beszélgetés lehetősége. Egyszóval ma már nélkülözhetetlen segédeszköznek számítanak ezek a kis iPhone kiegészítők az autós közelekedést használóknál, így nagyon örülünk, hogy néhányat ma be is mutathatunk Nektek.

1

Kezdjük a leginkább formabontó megoldással az autós tartók világából, a Steelie Car Mount Kit névre keresztelt GPS autós tartóval. A leginkább Apple-szerű megoldásnak ezt a kivitelt hívhatjuk. Kompakt, hiszen mindössze egy vékony kis mágneses telefon-foglalatból, illetve a labda formájú tartóból áll. Előbbi az iPhone hátlapjára (ajánlott tokkal (vagy fóliával) együtt használni, így valójában a tok hátlapjára) rögzül a rajta lévő 3M VHB hab ragasztószalaggal, míg utóbbi természetesen az autó szélvédőjére, vagy műszerfalára tapasztható hasonló módon. És kész is a csoda, a többit a mágneses összetapadási technika meg is oldja.

Untitled1

Mindkét rész egyébként megmunkált alumínium-vázas, gyönyörűen illik az Apple termékek világába, és nem csak ezért, hanem azért is, mert kompakt, mégis minden funkciót ellát az egész termék. A megfelelő szög beállítását a golyó alakú kialakítás biztosítja, ugyanis segítségével bármerre forgathatjuk az iPhone-t, ám a szilikon betét a véletlen elmozdulásokat megakadályozza. A mágneses tapadás miatt a rázkódásokat és a nagyobb fékezéseket is könnyedén veszi az eszköz. Fontos információ, hogy a telefon hátuljához közel helyezett foglalatban egy neodímium mágnes van, aminek fő tulajdonsága, hogy nem károsítja a telefon, illetve egyéb készülékek belső részeit, elektronikai alkatrészek gyártásakor alkalmazzák gyakran, azonban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy hitelkártya közelébe huzamosabb ideig nem ajánlott helyezni, ugyanis a gyártó az ebből adódó balesetekre nem tud garanciát vállalni. Mi azt javasoljuk, hogy ha egy mód van rá, akkor a biztonság kedvéért tényleg egy tokra tapasszuk fel magát a foglalatot, és ha lehet, akkor ne 0-24-ben tartsuk abban a telefont.

3

A kis, elegáns, fekete által uralt csomagolásban egyébként még helyet kapott egy alkoholos stift, illetve egy tisztítókendő is, amiknek a levételnél, valamint a szennyeződések eltávolításánál van hasznuk. A Steelie Car Mount Kit kissé talán drága (8990,-Ft), de azoknak ajánljuk, akik szeretik az innovatív, kompakt termékeket, és a letisztult, alumínium kinézetet, valamint az átlagostól eltérő kialakítást.

4

Folytassuk a sort a legegyszerűbb, mégis igencsak praktikus kialakítást kapott darabbal, a Clip Style Car Universal Holder néven futó autós tartóval. Nincs szó semmi bonyolultról, az egész szerkezet tulajdonképpen egy tapadókorong, valamint egy csipesz jól összevariált párosa. Kétféle rögzítési lehetőséget kínál használói számára, az egyik -és az ajánlottabb- a tapadókorong szélvédőre feltapasztása, ekkor a csipesz szolgál a készülék tárolására, míg a másik a csipesz beakasztása a szellőzőrácsokba, ekkor a telefon a tapadókoronghoz tapasztva láthatja el funkcióját.

5

Az egyszerű, színes papírcsomagolás ezt, valamint a maximum támogatott szélesség méretét írja le, mely egyébként 10,5 cm, tehát a mai okostelefonok, illetve egyéb készülékek nagy része könnyedén belefér (viszonyításképpen: az iPhone 5 szélessége mindössze 5,86cm, ezért akár tokkal együtt is használható). A csiptetős rész teljesen, 360 fokban körbeforgatható, így mindenki a saját magának leginkább megfelelő pozícióba tudja állítani a tartót.

Untitled2

A tapadókorong bármilyen sima felületen ott marad, legyen az üveg, fa, fém, vagy akár műanyag, és tapasztalataink szerint nem az a leesős fajta, ami egy fontos pozitívum. Negatívumként érdemes megemlíteni, hogy aki vezetés közben néha kénytelen kivenni telefonját a tartóból, annak nehéz dolga lesz, ugyanis ez egykézzel szinte lehetetlen. Ezenkívül azonban teljesen rendben van a Clip Style iPhone autós tartó, mely árához (3990,- Ft) képest kitűnő választás, és bárki számára nyugodt szívvel ajánlható.

Untitled3

Teljesen másféle rögzítési technikát használ következő delikvensünk, a GripGo Universal Car Phone Mount. Na nem a szélvédőre való rögzítésről van szó, az ezesetben is a megszokott és bevált tapadókorongos technikát alkalmazza, méghozzá megbízhatóan. A pláne a telefon rögzítése körül jön elő, ugyanis egy ragacsos, valójában kis korongokból álló felület felel ezért a funkcióért. Kitűnően látja el feladatát, csak akkor jön le róla a iPhone-unk, ha mi úgy szeretnénk (egész egyszerűen enyhén oldalra kell billenteni), és nyomot sem hagy maga után. A fej rész 360 fokban körbeforgatható, így tényleg mindenki egyéni preferencia szerint tudja beállítani a megfelelő szögeket a minél jobb rálátás biztosításáért.

Untitled4

Technológiájából adódóan (tapadás) keret nélküli, így méret tekintetében nincs kimondott korlát, szinte bármelyik ma kapható okostelefon (természetesen az iPhone is), GPS készülék rátapasztható. Ebből fakadóan tokkal együtt is könnyedén használható, amennyiben a tok hátoldala sima felületű, tehát nincs több tokból ki-, és bepakolgatás navigáció előtt – ez nagy könnyebség a legtöbb autós kiegészítőhöz képest. Habár a tapadófelület több ezer levételt követően is működőképes, a szennyeződések ronthatják a hatásfokot. Ezeket a lerakódásokat langyos, szappanos vízben lemosva természetesen ezt a problémát orvosolni lehet.

Untitled5

A tetszetős, színes papírdobozban egyébként még találunk egy ajándék 3M ragasztós korongot is, mely a tapadókoronggal kevésbé használható felületek esetén alkalmazandó, hiszen betonbiztosan tartja meg az egész szerkeszetet bármilyen sima felületen. További pozitívum még a hosszú nyak rész, így szemünkhöz közelebb helyezkedik el maga a telefon avagy GPS készülék, könnyebben láthatjuk az adott utcákat. Negatívumként azt lehet esetleg megemlíteni, hogy téli időszakban, ha nem fűtetlen garázsban tartjuk autónkat, hanem kint a szabadban, a zöld tapadós felület a hideg miatt merev lesz, és kevésbé fog rajta megállni a készülék. Amint eléri az “üzemi hőmérsékletet” (legalább 15-16 C fokot), a tartó újra megfelelően használható. Az ár ezesetben is igen kedvező, a GripGo Universal Car Phone Mount autós tartó iPhone-hoz 3990,-Ft ellenében juthatunk hozzá.

Összességében mindhárom kiegészítő más okokból kifolyólag nyerte el a tetszésünket, ám úgy gondoljuk, hogy akik autós tartó vásárlásán gondolkoznak, a három termék valamelyike biztosan megfelelhet a különböző igényeknek. Köszönjük a tesztlehetőséget az iPhonetok.hu csapatának!

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. A csipeszes nagyon jó, mert vastag tokkal is könnyedén használható, sőt mást is oda lehet fogni, viszont nem szabad a napon hagyni… egyszer nyáron úgy ültem vissza a kocsiba, hogy megadta magát

  2. Egy csipeszes nekem is leolvadt nyáron a szélvédőről. Jó lenne, csak a tapadókorongja semmirevaló! Vettem egy ezresért utána egy univerzálisat a Tescóból, azóta az iphone 5 biztosan pihen a kocsiban 🙂

  3. A ragacsos megoldást (Clingo márkanéven, szellőzőre szerelhető kivitelben) nagy megelégedéssel használom tavasztól.
    Nyáron vásároltam valakinek ajándékba, de használhatatlan volt, nem tapadt rajta az iPhone eléggé. Sőt, a csere-darabon sem. (viszont a Speed Shop korrekt volt, visszaadta vételárat!) Ez azért akkor is gáz, drágább is volt, mint itt…

  4. Ezek mind nagyon gagyik, mert passzív tartók. A Brodit gyárt hozzá aktív tartót és gépjárműspecifikus konzolt is. Igaz, nem 2-3000 Ft-ba kerül, mint ezek a gagyik, de hogy megfizethetetlen az, amikor nem kell külön szórakoznod a töltőkábellel, az is biztos. Mindenkinek ajánlom a Brodit.hu-t, nekem bevált nagyon!

  5. Annyiból nem korrekt a cikk, hogy a csipeszes noname tartó első képét leszámítva az ExoGear ExoMount (http://www.exogear.com/products-exomount-car-mount-holder.html) tartójának a képei szerepelnek a cikkben.

    Egyébként melegben csak akkor engedi el magát nálam az ExoMount ha nem sima felületre kerül. Pl. nemrég cseréltem autót és most a kicsit bőrhatású és ezért nem teljesen sima műszerfalra nem tapad 100%-osan. A korábbi autóm sima műszerfaláról soha nem esett le. Szélvédőre tutira jól tapad.
    Nekem bevált.

  6. Én Dension Car Dock for SmartPhonet használok. Vigyázni kell vele, mert iPhone kiegészítőként van feltüntetve az éppen megszűnő APR-nél, de még egy 30pines átalakító sincs benne, nemhogy Lightning. Egy microUSB-Lightning adapterrel természetesen áthidalható. Nem olyan dizájnosak, mint a cikkben felsoroltak, de tokkal bele helyezhető a telefon és nagyon masszív.

  7. Nekem az iPhone4 csak télen alkalmas navigációra, nyáron még úgy is túlmelegszik a szélvédőnél a tartóban, hogy megy rá a klíma. Konkrétan kiírja, hogy túlmelegedett és kikapcsol. Gondolom a fekete üveg – fém kombó előszeretettel gyűjti a meleget. Azóta inkább vettem huszonezerért egy Androidos Waytech-et és nincs problémám a melegedéssel, a bejövő hívásokkal és a kis kijelzővel. Néha használom az iPhone-t, mert gyalogosan ismeretlen helyen jól jön, de kocsiba még alapszinten is használhatatlan. IMHO.

  8. Én is brodit-ot használok. Osszehasonlithatatlan a minőség. Beépített töltővel. Sajna az ara is az volt de tökéletes termek és kocsi specifikus adapterekkel. Amúgy se szeretem hogy a fel ablakot kirakarjak ezek a cuppanos cuccok és nem is szépek….

  9. @BoRRoNeo:
    Szintén iPhone4-gyel soha (kb. 2,5 éve) nem volt problémám a túlmelegedéssel.
    Legutóbb egy 10 órás utat navigált végig gond nélkül.
    Esetleg lehet app függő is hogy melyik mennyire terheli a procit. Nálam a Sygic fut.

  10. jó pár megoldást végigpróbáltam és nekem is a Brodit jött be legjobban. Több helyre fel lehet tenni és van aktiv és passzív megoldása is.
    Tapasztalatom alapján a tapadókorongos megoldások nem az igaziak, sok autóba nem is lehet jó helyre tenni, messze van nem lehet kezelni, leesnek. A ragacsos felületűek, pl. clingo, dension teljesen használhatatlanak pár nap után, és a készülék le is esik róla, vagy billeg.
    Vettem régen egy Tom Tom kihangosító+gps vevő tartót, de a dobozában áll, mert nem lehet csak tok nélkül bele tenni…

  11. Nekem a legjobban az exomount 2 vált be. Speciális “tapadókorongja” van, valami új technológia, és iszonyat tapad.

  12. Túlmelegedési gondok ellen szellőzőre rögzíthető tartót javasolnék, akkor az autó klímájával közvetlenül lehet hűteni a készüléket. Egyelőre még én is keresem a megfelelő tartót (nekem elég a passzív is).

  13. Én egy kis segitséget kérnék ha valakinek van ötlete: a GPS em tapadókorongos tartója hidegebb időben egyuszerüen nem tapad fel a szélvédőre. Gondolkoztam már a müszerfalra rögzitésen is, de a müszerfal korábban már volt szerintem szilikonnal kezelve ettől nem tapad rá semm(?) eltávolitani nem lehet, keresek megldást arra hogy a müszerfalra és az üvegre valami feltapadjon időjárástól függetlenül. a tapadóköröngok legtöbbje áttetsző PVC ami kis hűlés után már merev és nem tapad. Nem szeretnék ragasztóval felragasztabi valamit a müszerfalra, ami később nem tővolitható el. igazi gumiból készült tapadó korng leht hogy jó lenne de olyat még nem találtam.( az autó OPEL, és a felület a szokásos enyhén rücskös talán bőrmintának nevezném.)
    Kérem aki tud valami okosat segitsen köszi mindenkinek és még nem késő Boldog ujesztendőt kivánok.


Add a Comment