fbpx Skip to content

Steve Jobs híres volt rendkívül impresszív előadói képességeiről. Úgy tudta eladni termékeit, hogy még azok is vásároltak belőle, akiknek eredetileg nem ez volt a szándékuk. De vajon milyen eszközt használt ehhez Jobs?

jobsprez

Prezentációihoz a Keynote nevű szoftvert használta, ami egy kicsit különleges utat járt be a cégen belül. Jobs 1996-ban tért vissza az Apple élére, majd 1998 elején felkérték, hogy tartsa meg az az évi MacWorld nyitóbeszédét.

De mivel prezentáljon Jobs? Akkoriban a Powerpointon kívül nem volt semmi olyan eszköz, amivel komolyat lehetett alkotni. Márpedig Jobs magát elsősorban értékesítő embernek tartotta, egy dinamikus szoftvert akart, erre a célra pedig nem nagyon felelt meg a Powerpoint. Ráadásul csak Windowson futott, ami azért egy kicsit furcsán vette volna ki magát… Így újra visszanyúlt a Xerox-hoz, olyan fotorealisztikus diákat akart, mint amilyeneket a fénymásolós cég emberei használtak az értékesítés során.

De akkoriban még semmi sem állt a rendelkezésére, így néhány évig a QuickTime Playert használta előadásaiban. Mivel ez hosszú ideig nem volt tartható, ezért egy terjedelmes kívánságlistában kiadta szoftverfejlesztőinek, hogy milyen prezentációs programot is kíván látni.

A programozók elkezdtek dolgozni és a nulláról létrehozták a Keynote-ot. 2001 elejére előállt egy alfa verzió, és Jobs már ezen keresztül mutatta be a világnak az iPodot. A szoftver először csak magának Jobs-nak készült, nem tervezték publikussá tenni. Azonban annyira meg voltak elégedve az eredménnyel, hogy a program már versenyezhetett a Powerpointtal is, így 2003-ban közkinccsé, majd később az iWork csomag részévé tették.

A fejlesztést közvetlenül Jobs irányította, és mivel ő mindenben a tökéletességre törekedett, teljesen a saját gyermekének tekintette a Keynote-ot. Azt is meghagyta a fejlesztőknek, hogy a program nem omolhat össze. Persze egy szoftverben számtalan hiba előfordulhat, ezért a biztonság kedvéért minden prezentációjához két gépet és két projektort használt, amiből az egyik backup volt. A háttérben egy embere pont úgy nyomogatta a diákat, mint ő, és ha valami gebasz történt volna, akkor probléma nélkül át lehetett állni a másikra. De tudomásunk szerint ilyen nem volt.

A Keynote ikonjainak fejlődése: 2003, 2005, 2008

A Keynote ikonjainak fejlődése: 2003, 2005, 2008

A Keynote tényleg nagyon erőteljes prezentációs eszköz, teljesen magán viseli Jobs keze nyomát. Eddig csak almás eszközökön volt elérhető, de az iCloud béta integrációval már Windowson is lehet nagyszerű prezentációkat készíteni.

szifonlivefacebook

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Macen , iPaden meg iPhone-n is elerheto….

  2. @mazsi1911: eredetileg a cikkben Mac volt, de az valójában almás eszközökre utalt volna. javítva, köszi!

  3. Keynote valoban baromi jo, rohogve alazza a Powerpointot. Kar, hogy a masik kettorol ez “nem mondhato el”… Inkabb azokat kellett volna fejleszteni, mint kihozni ezt az igazabol semmire sem jo iWork for iCloudot…

  4. Majd ezt is jól megflatelik… (remélem nem)

  5. Nemrég iPad-en hoztunk össze egy prezentációt, nagyon jó.


Add a Comment