fbpx Skip to content

Júliusban már írtunk az OpenJailbreak projektről, amely az ismert iOS-hacker, Joshua Hill, alias P0sixninja nevéhez fűződik. Akkor még csak egy elképzelés volt a közösség által fejlesztett, jailbreakkel kapcsolatos szoftverek tárháza. Tegnap azonban az oldal hivatalosan is megnyílt a nagyközönségnek.

OpenJailbreak

A GitHubhoz hasonlóan az OpenJailbreak is egy bárki számára elérhető kódgyűjtemény kíván lenni, azonban itt kifejezetten jailbreakek fejlesztését szolgáló, az exploitok keresését megkönnyítő szoftvereket találhatunk, az oldalt pedig az összegyűjtött tudás megosztására is használhatjuk.

A rövid távú elsődleges cél egyelőre az iOS 7 feltörése. Mivel az Apple mobil operációs rendszere már csak néhány hétre van a hivatalos, nyilvános kiadástól, valószínűleg rövid időn belül óriási igény lesz a jailbreakre. A fejlesztők és hackerek természetesen már az első béta óta szorgalmasan dolgoznak, ám az iOS 7-ben annyi minden megváltozott, hogy – amint az minden nagy verzióváltáskor várható – az iOS 7 jailbreakelése minden eddiginél nagyobb kihívást jelent.

Ha tehát vannak közöttetek, kedves Olvasóink között iOS-fejlesztők avagy a jailbreak iránt érdeklődő biztonsági szakemberek, akkor fogadjátok nagy szeretettel és érdeklődéssel a jailbreakek születésének egyik új helyét! Akinek kedve tartja, kövesse Twitteren is az @OpenJailbreak-et.

Figyelem: az egyszerű felhasználók számára az oldal (jelenleg) semmit nem tartogat, a letöltött dolgokkal sem lehet jailbreakelni, mert nem arra valók.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Remélem nem leszek túlságosan off-topic, így rövidre fogom. Nem vagyok egy nagy “telefonfeltörős” fajta. A mostani telefonom esetében sem tettem. De iPhone esetében sem élnék (korábbi 3GS-em-nél egy 2 hónapos tesztet leszámítva sem éltem) a jailbreak lehetőségével. Tisztább megvenni a szoftvereket, mint a folyamatos hibás működés és frissíthetetlenség bűvkörében élni. (Bocs, nekem nem volt egy nagy élmény a jailbreak)
    Viszont egy, más “vasakra” megírt “open-iOS” lehetőség vagy akár hivatalos Apple-féle – mondjuk úgy – hack-iOS-ért szívesen adnék pénzt, hogy lecserélhessem a jelenlegi telefonom (Sony Xperia Z – egyelőre csak annyit erről, hogy kidobott pénz volt…) oprendszerét. Sok – jelenleg – androidost érdekelhetne egy ilyen lehetőség… Ha már van office for mac, akkor miért ne lehetne iOS for “akármi”.

    Vagy nem élek lila ködben és várok őszig. 🙂 Veszek újra iPhone-t, mert szerencsétlen androidban túl sok a bosszantó hiba (hiába erős telefon az Xperia Z, hiába fullHD, stb), mindamellett, hogy sok pozitívuma is van, de a mérleg nyelve visszahúz nálam az Apple felé. Mielőtt sok androidhívő nekem esne: nem divatból mondom, hanem tapasztalatból. Tessék kipróbálni.

  2. @nagyger: jó felvetések, de kiragadnék pár dolgot.

    Tisztább megvenni a szoftvereket
    a jailbreak elsősorban nem a tört appokról szól, eleve nem azért lett jailbreak, és a jailbreak önmagában sosem tette lehetővé a tört appok telepítését, ahhoz mindig is külön kiegészítő kellett – bár ennek a kiegészítőnek a működéséhez már kell a jailbreak.

    a folyamatos hibás működés
    a jailbreak önmagában nem okoz hibás működést sem. azt maximum az ész nélkül telepített kiegészítők eredményezik.

    frissíthetetlenség bűvkörében élni
    frissíteni gond nélkül lehet iTunes-ban, csak jailbreakelt rendszer frissítése nem javasolt, illetve a gyári verzióra való frissítés törli a jailbreaket és a cydiás kiegészítőket. amellett az új verzió esetén elképzelhető, hogy nem lehet jailbreakelni, vagy csak tethered módon.

    Ha már van office for mac, akkor miért ne lehetne iOS for “akármi”.
    az Office az egy alkalmazás, az iOS egy operációs rendszer. ahogyan hivatalosan az OS X is csak Apple hardverre van, úgy az iOS sem lesz hardverfüggetlen. nem lenne semmi értelme, hiszen akkor nem vennéd meg a hardvert, és sokkal jobb, ha kevés lehetséges hardvertípusra kell csak fejleszteni, mint abba a hibába esni, hogy minden létező konfiguráción futnia kelljen – ez utóbbinak legjobb iskolapéldája a filléres alkatrészekből összerakott PC, amin az XP folyamatosan lefagy vagy kékhalálozik, ami nem is csoda, hiszen nem lehet millió lehetőségre fejleszteni. és ahogyan ebből a példából is látszik, ez jelentős nyomot hagy a felhasználói élményen, és a felhasználóban csak az csapódik le, hogy a Windows egy rakás… holott ha jobban megválogatott alkatrészeket és illesztőprogramokat használ, elfut az gond nélkül.

  3. @Jadeye: Köszönöm az észrevételeket, valóban, pontosabban kellett volna fogalmaznom.
    Az első három pont esetén: tényleg nem tört appok miatt kellett (volna) anno sem a jailbreak (persze sajnos sok ember lopott szoftver telepítésre használta, amit most is elítélek – komolyan), de nekem nem jött be, mert én nem vagyok annyira ez a rendszerbuherátor fajta. Mélyebbre kellett volna benne ásnom és így viszont túl sok sikerélményem nem volt benne. Rendszert pedig szerettem volna frissíteni mindig is, így én a nem-jailbreakelő tábort fogom erősíteni, de elismerem, ha valaki penge jailbreak-ből, és elhiszem, hogy sokszor jobb és több, mint a gyári 😉

    iOS for “akármi”: Rendben, ismét ott a pont, rossz volt a példám. Akkor vegyük az OSX – Hackintosh párhuzamot. Egy barátomnál 4-5 éve fut egy hackintosh hiba nélkül egy PC-n (igaz, ott jól össze lett alá válogatva a hardware). És még mindig “életmentő” gépként használja Mac-ek mellett, ha éppen szükséges valamiért.
    Így ha nem gagyi, összegereblyézett hardvert veszünk példának, hanem egy bizonyos nívó felett nézzük a célterületet, ott viszont lenne létjogosultsága egy ilyen iOS-nek is. De az is lehet, hogy nincs igazam 🙂 Akkor viszont ott van a jó kis kéztördelős szeptember – már alig várom! 🙂

  4. @nagyger: én is hackintoshoztam a régi Asus laptopommal, bár ott a hangkártya nagyon sokáig nem ment, a Wi-Fi meg egyáltalán nem, szóval hja, kereslet lenne rá. csak ez az Apple-nek nem jó, hiszen ha olcsóbban is össze tudod rakni azt a hardvert, amin elfut az OS X, és nem foglalkozol a gép kinézetével, akkor már kisebb valószínűséggel veszel Mac-et. 😉

    iOS-ből viszont nem tudok más hardverre hackelt verzióról, elég speciális hardvert tettek alá. na meg hackintosh sem nagyon volt addig, amíg nem tért át az Apple az Intel processzorokra.

  5. @Jadeye: Sötétben tapogatózva született pár további gondolatomat hadd osszam meg – iOS esetében, ha egy valóban nagyon alacsony szinten megírt “iPhone emulátort” lehetne készíteni a (néhány jobb) jelenleg andriodot futtató telefon hardware-ére, akkor az még talán elegendő futási gyorsaságot hagyna az erre közvetlenül rátelepített iOS-re…? (Tehát komplett illesztőt írni a hardware és az iOS közé)
    Vagy az ilyen másként működik? Nem vagyok a téma szakértője, csak az elképzeléseimből próbálok valamit kilogikázni, hátha egy kíváncsi programozónak gondolatébresztő lehet 😀 Ki tudja, lehet, hogy már van is rá példa, csak én nem tudok róla.

  6. Nincs meg annak a veszélye ezzel, h ha 1 Apple dolgozó téved az oldalra, és az épp megtalált exploit-ot “rossz” kezekre bízák? Akkor annyi a jailbreak-nak.. 🙁

  7. Kíváncsi leszek így a dolog hatékonyságára, mert lehet kiraknak egy exploitot és mire elkészülnek vele az Apple már rég kiad egy frissítést amivel befoltozza.

    Bár egyre kevesebb dolog miatt van szükség a jailbreakre. (perpill csak egy dolgon változtatnék az iOS7-en, a térerőkijelzést változtatnám a régi félére, az új nekem nem jön be)

  8. @nagyger: meg van az oldva, hogy ez így azért ne mehessen, illetve kiindulva abból, hogy az android sokszor még önmaga is akadozik a saját vasán, így semmiképp sem nyújtaná azt a felhasználói élményt ez a megoldás, amit az iOS a saját hardverén futtatva nyújt.

    @Put2: nos igen, a feltételezés helyénvaló. épp ezért ezzel majd visszamenőlegesen, az esetleg nem frissített vagy nem frissíthető eszközökre lehet majd sokkal inkább kiadni untetheredet.

    @j-cool: állítsd át dBm-re, a nullához közeledve egyre erősebb a térerő, és akkor kevesebb helyet foglal: http://szifon.com/2012/09/25/tererokijelzes-pontos-dbm-ertek-a-megszokott-csikok-helyett/ 😉

  9. A jailbreak sok mindenre jó, csak jól kell kihasználni.. Ez nem merül ki abban, h felteszek 1-2 cyda-s alkalmazást, meg beálítok 1-2 dolgot, azt csókolom.. Itt az a jó, ha az ember belturkál manuálisan a dolgokba.. Ezt hiányolom már azóta, mióta nincs jailbreak.. mert sajnos az Ipod-omat 6.13-al adták ki… És megörülök 🙂

  10. Nem vagyok én sem olyan biztos benne hogy ez az oldal jó ötlet. Mert előfordulhat ugyan hogy így gyorsabban kijön egy jailbreak, de így az apple s kollegak meghamarabb csírájában folythatják el a dolgot. Ami miatt még mindig jailbreakelnék ios 7 esetén is: hiába van frankó kapcsolód alulról felhúható menünk a számomra legfontosabb gomb nincs rajta 3g / lte kapcsolo. En csak az edget engedelyezem, otthon a munkahelyemen wifi van, igy csak ritkan van szükseg a 3g re, ezzel sporolok akkumulator időt. Ha kell bekapcsolom de ios7 ben is menukon keresztul erhetem el. A masik szamomra nagyon fontos dolog a lockscreenre kiteheto infok. Pl a naptar esemenyei ezen a heten. Vagy az emlekeztetok megjelenitese azok is amiknek nincs időpontjuk. Üdv ennyi volt mára

  11. @nagyger: ne haragudj, de nekem eszem ágában sem lenne iOS-t használni a Galaxy S3-mon… Sőt, még soha senkitől nem hallottam, hogy dejó lenne androidos készüléken iOS-t futtatni. Az olyan lenne, mintha a vadiúj notebook-odra DOS-t szeretnél telepíteni – hatalmas visszalépés lenne.

  12. @Bencissimo: akkor még sosem használtál iOS-t. Én igen. Ja, a hozzászólásod minden volt, de nem hasznos. Jahogy, csak fröcsögni jöttél ide… dugd vissza inkább cumit.

  13. Jailbreak egyenlő :

    – IOS stabilitásvesztés

    – akku üzemidő rövidülés

    – a telefon teljesítményének leromlása a plusz kód futtatása miatt.

    – Az Apple mérnökei által kiadott frissítések használhatatlansága.

    – A Biztonsági mentések Jailbreak esetén hibás visszatöltést eredményezhet.

    – A telefon azonnali teljes sebezhetősége.

    – Az app-ok nak megjelenő frissítések telepíthetetlensége.

    Jó tanács :

    Felejtsük el a Jailbreak-et.

    Aki ingyen szerete fizetős app-okat megvenni ajánlom a Free My Apps és társait . 3000 pontól 10 $-os iTunes Gift Card-ot lehet rövid időn belűl összegyüjteni.

    Előnye: Tiszta, legális megmaradnak a mentések, jobb akku üzemidő és gyorsabb telefon.

  14. @mgorilla: akkor egyenként válaszolnék, de ajánlom a one more thing magazin új számát, amiben részletesen szó esik ezekről a tévhitekről, valamint van külön cikkünk is már erről, kevésbé részletesen: http://szifon.com/2010/03/07/jailbreak-tenyek-es-tevhitek/

    de egyenként az egyes felvetéseidre:

    – IOS stabilitásvesztés
    önmagában nem csökken a rendszer stabilitása, de ha ész nélkül telepítgetsz minden vackot, akkor könnyen elképzelhető.

    – akku üzemidő rövidülés
    önmagában a jailbreaktől ez sem következik be, de ha ész nélkül telepítgetsz minden vackot, akkor ez is könnyen elképzelhető.

    – a telefon teljesítményének leromlása a plusz kód futtatása miatt.
    ez mind attól függ, hogy mennyi kiegészítőt telepítesz. önmagában gyakorlatilag nincs semmi különbség.

    – Az Apple mérnökei által kiadott frissítések használhatatlansága.
    nem. iTunes-szal bármelyik új frissítést telepítheted (azért csak iTunes, mert a jailbreak kikapcsolja az OTA-t), maximum elvész a jailbreak.

    – A Biztonsági mentések Jailbreak esetén hibás visszatöltést eredményezhet.
    hibás visszatöltés jailbreak nélkül is bármikor előfordulhat, és elő is fordul.

    – A telefon azonnali teljes sebezhetősége.
    önmagában nem lesz sebezhetőbb, mert például SSH-t nem is telepít maga a jailbreak. a fájlrendszerhez könnyebb hozzáférni, de csak akkor, ha nincs jelkóddal védve, és bárkinek odaadod, aki kábellel gépre dugja. a kábeles kapcsolat esetén meg, ha nincs jelkód, még jailbreak nélkül is azonnal készíthető egy backup, amiben minden adatod ott van, hiszen az iTunes boldogan szóba áll a készülékkel. és mint mondom, jailbreak sem kell hozzá.

    – Az app-ok nak megjelenő frissítések telepíthetetlensége.
    semmi ilyesmi nincs, bármely, az App Store-ból letöltött app bármikor frissíthető. a tört appokat meg értelemszerűen felejtsük el, ha valaki tört appokat használ, az már a maga baja, hogy azokat nem lehet frissíteni.

    és legvégül a felvetett megoldásodra az appok ingyenes megszerzését tekintve: egy idő után elfogynak a szponzor appok, és csak az a lehetőség marad, hogy spammeld az ismerőseidet a saját referral ID-dal ellátott linkekkel, és csak akkor kapsz utánuk felhasználható pontot, ha ők is regisztrálnak a te linkeddel. előre szólok: az összes ilyen linket moderáljuk, mert már több eset is volt, amikor valakik a legfrissebb cikkek közül többet is teleszemeteltek vele.

  15. Sziasztok,

    Érdeklődnék jailbreak-kel kapcsolatban mert van egy iPad 3, 4G-s, iOS 6.1.2 van rajta. A múlt héten vettem és cydia is van rajta de mégsem tudok felrakni rá iTunes-ból alkalmazásokat.

    köszi előre is!


Add a Comment