fbpx Skip to content

iPhone-on alapértelmezett SMS-hang a Háromszólamú hangjelzés vagy más néven a Tri-tone. De honnan is származik ez az egyszerű és könnyen felismerhető figyelmeztető hangsor?

Kép 1204

A „kompozíció” már legalább 15 éves, tehát elmondható, hogy nem az iPhone-ra találták ki. A SoundJam MP nevű Maces MP3 lejátszóban volt a CD írás befejezését jelző hang.

A SoundJam egyik megalkotója, Jeff Robin megkérte Kelly Jacklin amatőr zenészt (és későbbi veterán Apple szoftverfejlesztőt), hogy keressen egy hangot, ami a CD írás befejezését jelzi. Ő olyan egyszerű hangsort keresett, ami emelkedő hangokból áll. Abban az időben intenzíven érdeklődött a marimba és a kalimba iránt, ezért ezekből a hangszerekből próbált kihozni valamit. Ahogyan játszott az emelkedő hangokkal, egyszer csak megragadt annál, amit 158-marimba-aiff-nek nevezett el.

Végül ez bekerült a Soundjam MP-be, mint a CD-írást lezáró hang. Egy évvel később, 1999-ben az Apple megvette a céget és ezt a hangot is felhasználta az iTunes első verziójához.

A hangsor igazi karrierje az iPhone megjelenésével kezdődött, amikor is ez lett az SMS-t jelző alapértelmezett hang Háromszólamú (Tri-tone) néven. A hangsor nagyon népszerűvé vált, a hangjelzés megszólalásakor ma már bárki felismerheti, hogy egy iPhone van a közelben. 🙂

[poll id=”107″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment