fbpx Skip to content

Az utóbbi időben új, innovatív termékek bemutatásának hiányában egyre többen húzták meg a vészharangot az Apple fölött, míg mások változatlanul hisznek a cégben. Az elmúlt pár napban nyilvánosságot kapott néhány vélemény pro és kontra is. Ezeket mutatjuk most be.

Pro: Mashable

Kezdődött egy Tim Cook-nak címzett „privát” levéllel. Azért szerepel a privát szó idézőjelek között, mert végül is nyílt levél volt, a mashable-n jelent meg. Az újság főszerkesztője fejtette ki aggodalmát a jövőt illetően.

Tim Cook kinevezésekor kisebb változásokat ígért, amit meg is valósított az iPhone 5-tel és az iPad minivel. Ezekről a termékekről változatlanul el lehet mondani, hogy nagyszerűek, de azért nem átütőek. Elvárása szerint szeptember 10-én bemutatják az iPhone 5C-t, de ez sem lesz világmegváltó, annyira nem izgalmas. Szerinte valami teljesen újat kellene bemutatni, de már kevésbé hisz benne, mivel az „Apple” és az „innováció” szó egyre távolabb kerül egymástól. A levélíró érdekes módon az iWatch-ot nem tekinti komolynak, míg az utóbbi időben kisebb figyelmet kapott TV-készüléket vagy az iPhone 6-ot igen. Ezek után nyugodtan el lehetne mondani, hogy az Apple visszatért. Ugyanígy tekint egy áttervezett iPadre vagy a retinásított MacBook Airre is.

Tim Cook egy olyan céget örökölt, ami innovációra és ötletekre épült. Ezek benne vannak az Apple DNS-ében, nem szabad őket módosítani. A Cook által ígért változásban ezek ne legyenek benne, ezeknek maradniuk kell.

Az egész levél egy kissé pesszimista, de azért valahol bízik a pozitív végkifejletben. Jelen cikk írója nem egészen ért egyet a levélíróval. Egy retinás iPad mini vagy retinásított MacBook már senkit sem hoz lázba, ezzel nem lehet bankot robbantani. Valami alapvetően új kell. Mint amilyen volt az iPhone és az iPad. Na, ha ilyen lesz, akkor az garantáltan nagyot szólna.

Pro: Larry Ellison

A másik aggodalmaskodó véleményt Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója fogalmazta meg. 25 évig voltak Jobs-szal személyes jó barátok, így el lehet mondani, hogy eléggé jól ismerte az Apple társalapítóját.

Véleménye a következő: már láttuk az Apple-t Steve Jobs-szal. Már láttuk Steve Jobs nélkül. Aztán ismét láttuk az Apple-t Steve Jobs-szal. Most látni fogjuk Steve Jobs nélkül. Ezt ki is fejti a lenti videóban.

Azért az ujjmozdulatok elég sokatmondóak. Azonban Jobs 1985-ös kirúgása nem hasonlítható össze a mai helyzettel. Akkor tulajdonképpen egyik napról a másikra bocsátották el, a vezetőségnek nem volt jövőképe és hozzánemértő módon akarták termékeiket értékesíteni. Ezek eredményeképpen a csőd szélére jutott a társaság.

Viszont a mai helyzetről elmondható, hogy az összes alelnököt maga Jobs választotta ki. Anno a cégnek nem volt utódlási terve, most van. Jobs 5 évre előre elkészítette a termékek ütemtervét, tehát addig biztosan meglátszik keze nyoma az újításokon.

Nyilván Tim Cook más típusú vezető, mint Jobs volt. De mivel Jobs látásmódja mélyen beivódott a cégbe, ezért nem kell attól tartani, hogy megszűnik az innováció. Csak tárat cserélnek az újabb nagy sorozatig. 🙂

Kontra: Carl Icahn

Ki az a Carl Icahn? Milliárdos hedge fund menedzser. Twitteren tette közzé, hogy nagy tételben vásárolt Apple-részvényeket, a céget nagyon alulértékeltnek tartja. Kedélyesen elcsevegett Tim Cook-kal is, amit az Apple is megerősített.

Icahn

Miért vásárolt Icahn részvényt? Teljesen egyértelmű, hogy a „hideg” profitért. Javasolta Cook-nak, hogy a cég a százmilliárd feletti készpénzállományából vásároljon vissza részvényeket. Mivel ezzel az egy részvényre jutó eredmény növekedne, ezért az ő részesedése is többet érne. Látszik, hogy ő nem akar beleszólni a termékvonalba, hanem a pénzügyi eredményen elért nyereség révén akar haszonra szert tenni. Amit nem lehet elítélni, de ettől még az Apple-nek nem biztos, hogy jobb lesz.

Egyébként Icahn-t jobb komolyan venni, mert nem kispályás. A hírek szerint az Apple-be is legalább 1 milliárd dollárt fektetett, magánvagyonát 20 milliárd dollárra teszik, és olyan cégekben van részesedése és beleszólása, mint a Dell és a Time Warner.

Kontra: Lee Cooperman

Lee Cooperman, az Omega Advisors befektetési alap vezetője is megszólalt. A CNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy egyetért Icahn-nal, az Apple nagyon alulértékelt, több van a részvényárfolyamban. Ő csak „szerény” részesedést vásárolt, még kevéssel 400 dollár felett.

A két tőzsdecápa befektetése nyomán a részvényárfolyam elkezdett szárnyalni, elérte az 500 dolláros szintet.

részvény2

A piac ki van éhezve a jó hírekre, ezen befektetők már akkor szépet kaszálnának, ha most eladnák részvényeiket. Persze jókor vásároltak be. A cég által előállított termékek frissítése ősszel indul be, ami komoly árfolyam-emelkedést hozhat. Mi lesz itt még az év végéig? Talán most sem késő részvényt vásárolni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Két tőzsde cápa mint kontra? Mennyi pénzük áll a cégben? 19-re húznia kell az apple-nek. Mert ha így marad minden még a windows phone is megeszi. Egyszer fent, egyszer lent. A jelenlegi irány egyértelmű. Varjuk az ellen, válasz lépéseket.

  2. Akkora baromság ez “az „Apple” és az „innováció” szó egyre távolabb kerül egymástól”. rMBP? új MacPro? Idióta firkász…
    Ellisonnak a problémája értehető, csak mint a cikkben is ki lett fejtve, ők a vezetőség jelenleg: http://www.apple.com/pr/bios/ Nagy részüket Jobs vitte a céghez, vagy tette naggyá a cégen belül.
    A két tőzsdést pedig meg sem éri elolvasni, ezek csak játszanak a pénzzel. Az, hogy 300 dollár a részvény vagy 700 csak őket érinti; mert az Apple készpénzálloma ugyanúgy hatalmas, rengeteget tudnak költeni fejlesztésre, és a legfontosabb, hogy az én gépeim sem lassulnak be attól, hogy csak 300 dollár az árfolyam 😀

  3. Az ilyen tőzsdecápáktól mentsen meg az Isten.
    Az ilyenek tesznek tönkre mindent.

  4. A Jobs féle 5 éves terv szerintem már legalább 3 ponton megbukott:

    1.: iPhone 5 –> 4″ kijelző
    2.: iPad mini
    3.: iOS 7.

    Szóval szarnak ezek rá, hogy Jobs mit hagyott hátra. Ami elszomorító. A videóval értek egyet.

  5. ez az átütő dolgokat nem csináltak az iphone 4 óta..

  6. @joey004: ismerted Steve összes tervét, amit kijelölt korábban? nem, hiszen az Apple-ön kívül senki más nem ismerheti, így nem lehet ilyet kijelenteni. Steve nem volt egy ostoba ember, nyilván kismillió forgatókönyvet összeszedett előre.

  7. Nyilván kiégett zsidók fogják megmondani hogy az Apple jó vagy rossz irányba halad-e.

    Ez az egész részvényhuszárkodás egy gusztustalan dolog ahogy ef-dani is említette.

    Az óriási innovációkat meg ne várjuk már minden évben, kivitelezhetetlen, főleg most hogy így belehúzott az ARM front.

    Inkább arra feküdnék rá hogy ne kerüljön ki az összes Apple termék hónapokkal a kiadás előtt, ebben volt jó Steve és ez van jelenleg rohadtul elhanyagolva. Vagy csak akkor még nem forgott minden az Apple körül…

  8. @joey004: Jaja, biztos úgy zajlott, hogy egyiknap meghalt Steve, másnap összehívták a fejlesztőket, hogy “na végre elpatkolt az öreg flótás, akkor most nekiállunk tervezni egy 4″-os telefont és egy 8″-os iPadet. 1 év múlva ki is adjuk!” lol. Vastagon elkezdődött már az ő időszaka alatt a tervezés…
    iOS7 valószínűleg az egyetlen olyan, ami valóban azon múlt, hogy már nincs Jobs, de kötve hiszem, hogy mindenhez ragaszkodni kéne.

    @aggressor: Csak mint fentebb írtam, csináltak egy retina MacBook Prot, meg egy mérnökileg (is) baromi durva MacProt. Egyikkel sem az iPhone vásárlóit célozzák meg az tény, de nekünk, akik előbb kezdtünk el használni Macet, mint iPhonennal bohóckodni, baromi jól esik, hogy végre ezen a téren is innoválnak valamit és nem csak a zsebjátékkal foglalkoznak. Ebbe már többen kezdtünk beleunni, idén végre egy normális oprendszert is letesznek az asztalra és nem csak átemelik a telefonról a hülyeségeket.

  9. Én biztos vagyok benne,hogy az i5-ben és az ipad miniben is benne volt a keze Steve-nek!
    Aki olvasta a könyvet az tudja,hogy több évre előre megvannak tervezve a termékek.
    Ha nem is volt kész,de terv illetve ötlet szinten
    tuti benne volt ő is!

  10. @joey004: És azt te el is hiszed, hogy a 4″-es iPhonehoz meg az iPad minihez semmi köze? Szerinted ez úgy nézett ki, hogy Jobs egyik nap meghalt, másnap összehívták a fejlesztőket, hogy “Na, most hogy meghalt az az öreg flótás, ez a csapat 4″-os iPhonet tervez, ti pedig megcsináljtátok a 8″-os iPadet. 1 év múlva kiadjuk!” Egy ilyen termék fejlesztése nagyon nem egy év, vastagon benne volt ebben a kettőben Steve keze. Az iOS7 egy más téma, ott a Forstall kirúgásával és Ive előtérbe helyezésével került elő a minimalista dizájn, de ezt nem is tagadják.

    @aggressor: Retina MacBookPro? új iMac? Vagy az nem érdekes, mert csak az iPhone és a többi divatcikk az Apple? Vagy ott van az új OSX is, aminél hála az égnek végre nem az iOS-ből veszik át a hülyeségeket, mint az elmúlt években, hanem letesznek egy normális oprendszert az asztalra.


Add a Comment