fbpx Skip to content

Az urbanlegends.hu oldalra került fel tegnap egy Steve Jobs-ról szóló anekdota a többi hasonló mellé, amit mindenképp érdemesnek tartunk megosztani veletek, így át is emelnénk ide a cikket az oldalról.

jobs_apple

1982 vége felé Jobs azt gondolta, ő lesz a Time magazin Év Embere – végül azonban a számítógép került az esztendőt záró lapszám címlapjára. Szerinte ez egy vele egykorú, féltékeny újságíró negatív cikkének volt köszönhető.

Mint az a Walter Isaacson-féle életrajzból kiderül, a Time magazin 1982-es évzáró lapszámában valóban bemutatták Steve Jobsot is, szót ejtve az Apple alapítójának furcsa vezetési stílusáról, valamint részletesen tárgyalták elhagyott lánya, Lisa Brennan létezését is. Jobs utólag így emlékezett életrajzírójának erről (158. oldal):

“A Time úgy döntött, hogy én leszek az év embere, és mivel huszonhét éves voltam, ez eléggé izgatott is engem. Azt gondoltam, hogy ez menő dolog. Kiküldték Mike Moritzot, hogy írja meg az anyagot. Velem egykorú volt, én pedig már elég híres voltam akkor, és éreztem, hogy féltékeny és bizonyos távolságtartással kezel. Megírta ezt a rémséges, vitriolos cikket. New Yorkban a szerkesztők meglátták a szöveget, és azt mondták, hogy ez a fickó semmiképpen se lehet az év embere”.

Isaacson szerint azonban nincs okunk feltételezni, hogy Moritzot féltékenység vagy tisztességtelen szándék vezette volna, sőt, az újságíró a szerkesztője által felturbózott cikktől később el is határolódott.

1982-time

Az életrajzíró szerint az sem igaz, hogy lett volna olyan döntés előzőleg, hogy Steve Jobs lesz Az Év Embere. Emlékezése szerint – akkoriban ő gyakornok volt a lapnál – a szerkesztők eredetileg is a komputert választották az ember ellenében, és már hónapokkal korábban megrendelték George Segal híres szobrásztól a borítóképet.

A döntésért egyébként Ray Cave szerkesztő felelt, aki szerint Jobs személye soha nem merült fel. “Egy számítógépet nem lehet emberként ábrázolni, ezért – ekkor először – úgy döntöttünk, hogy egy tárgy legyen a címlapon. Segal szobra remek ötlet volt, ezért nem is foglalkoztunk azzal, hogy emberi arcot keressünk a borítóra” – idézi Isaacson Cave-et.

Fotó: Diana Walker + Time

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment