fbpx Skip to content

Tizenkét évvel ezelőtt, 2001. május 19-én nyílt meg az első Apple Store. Ebből az alkalomból egy kicsit visszatekintünk az akkori helyzetre és megnézzük, hová is fejlődött a merész koncepció.

lincolnpark

Anno az Apple ki volt szolgáltatva a kiskereskedelmi láncoknak, az elektronikai boltok egy sötét sarkában lehetett kipróbálni a számítógépeket, az eladók sem fordítottak kiemelt figyelmet a termékekre. Ezt megunva döntött úgy a felsővezetés (vagy talán inkább Jobs), hogy saját kézbe veszik az értékesítést és külön, dedikált boltokat nyitnak az Apple termékeinek. Anno a szakma és a sajtó is kétkedéssel fogadta a döntést, nem jósoltak nagy karriert ennek a modellnek.

Azonban az idő bebizonyította, hogy igenis életképes a konstrukció. Annyira sikeres lett, hogy ma már a városok versenyeznek, hogy ott is nyisson az Apple egy Store-t.

Nézzük meg mit ért el a cég az elmúlt 12 évben:

  • a világon a legnyereségesebb kiskereskedelmi hálózattá fejlődött,
  • jelenleg 402 Store van világszerte, ebből 251 az Egyesült Államokban, 151 pedig 13 más országban,
  • 2013 végéig ez a szám 432-re bővül,
  • az Apple kénytelen 20 bolt területét bővíteni, mivel olyan sok látogatójuk van, hogy egyszerűen nem férnek el benne,
  • 2012-ben a boltok 372 millió látogatót fogadtak,
  • a boltok összalapterülete 380 ezer négyzetméter,
  • az elmúlt negyedévben 5.2 milliárd dollár bevételt generáltak, ami boltonként 13.1 millió dollárt jelent.

Szóval impresszív számok, látszik, hogy a modell működőképes. Sőt! Ott tartunk, hogy már a Microsoft is másolja a boltokat, az Apple Store-ok tőszomszédságában nyitja meg saját üzleteit.

Végezetül jöjjön az első bolt bemutatásáról egy videó, maga Steve Jobs prezentál. Figyeljétek azt a lelkesedést, ahogy magyaráz! Látszik, hogy saját gyermekének tekinti a boltot. Mivel Jobs nagy Beatles–rajongó volt, ezért az egyik falon befigyel egy John Lennon – Yoko Ono kép is 🙂

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=xLTNfIaL5YI]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment