fbpx Skip to content

A világgazdasági válság miatt manapság a számítógép-eladások csökkenő tendenciát mutatnak (még a Mac eladások is), azonban a régiségek továbbra is nagyon kapósak.

apple_i

Szombaton egy német aukciós ház árverésén egy működő Apple I. modell rekordáron, 671 400 dollárért kelt el. Ezzel megdöntötte a tavaly novemberi 640 ezer dolláros csúcsot vagy az egy évvel ezelőtti, a Sotheby’s által kalapács alá került számítógép 374 500 dolláros árát.

A gépet még maga Steve Jobs és Steve Wozniak tervezte, Wozniak saját kezűleg rakta össze. Anno ára a sátáni 666.66 dollár volt. Ehhez képest napjainkban elég sokat ér. A számítógép – ellentétben az akkor gyakorlattal – nem darabokban volt kapható, hanem egy teljesen összeszerelt, mintegy 60 chipet tartalmazó alaplap volt a fő egysége. Azonban a felhasználónak magának kellett hozzáillesztenie a házat, a billentyűzetet, az áramellátást biztosító alkatrészeket és a kompozit videós megjelenítést.

A vásárló nem akart a nyilvánosság elé lépni, annyit lehet róla tudni, hogy távol-keleti. Uwe Breker, az aukciós ház képviselője elmondta, hogy ez a számítógép az amerikai álom megtestesítője. Két olyan fiatal rakta össze, akiket kidobtak a főiskoláról, akik megvalósították az álmukat, a világ egyik legsikeresebb és legértékesebb cégét indították el.

A számítógép egyik előző tulajdonosa a New Orleansban élő nyugdíjas villamosmérnök, Fred Hatfield volt. Ő valószínűleg még az Apple-től vette a gépet. Azonban nem volt vele megelégedve, mivel alig volt rá szoftver, ezért maga Jobs írt neki levelet, amelyben felajánlotta, hogy beszámítja egy Apple II. számítógépbe és még kap mellé egy 400 dolláros csekket is. Hatfield egészen az idei év elejéig a gép tulajdonosa volt, amikor is megkereste egy texasi fiatalember és megvette tőle 40 ezer dollárért. Akkor a gép még nem volt használható állapotban. A vevő belerakott néhány chipet és vezetéket, így már működött a szerkezet. Ezután elrepült Kaliforniába és aláíratta Wozniakkal a gépet.

Hatfield nem sajnálja a fiatalembertől a pénzt, mivel helyrepofozta a gépet, és kitalálta hogyan kell belőle sok pénzt csinálni. Mivel Hatfield New Orleansban él, ezért a 40 ezer dollárból elkölt néhány kellemes vacsorát a Frenchmen Streeten és majd jazz-t hallgat hozzá.

Itt a vége, fuss el véle. A kecske is jóllakott és a káposzta is megmaradt. 🙂

És hogy milyen egy működő Apple I. elektronikája, és hogyan is néz ki, ha bekapcsoljuk? Ez a videó lehet a segítségünkre:

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Én elraktam az Iphone 3GS-em.
    A gyerek 50 év múlva eladja, és visszavonul.
    🙂

  2. Eladtak belőle egy pármilliót, 50 év múlva a gyerek max a reggelijét tudja majd kiegészíteni az árából.

    Nekem megvan dédnagyapám Doxa zsebórája, 112 éves, megjárta mind a két háborút, szervízkönyves (az összes javítás időpontja és szignója bele van karcolva az órába), és nagyjából egy olcsóbb LCD TV árát éri.

  3. Nekem van egy 5 éves limitált kiadású Rolexem, most az eredeti ár 3 szorosát éri. Ez az Apple 1 is csak azért ér ennyit, mert nincs belőle túlsok működő? Ha vigyázok a 3GS-re, és 50 év múlva még működik, ( továbbá bízván a többmillió többi működésképtelenné válásában) egész jó kis reggeli lesz az. 🙂


Add a Comment