fbpx Skip to content

Mindig is kíváncsi voltál, hogy egyik-másik Emoji karakter voltaképp mit is jelent? A felolvasás opció segítségével az iPhone ezek jelentését is elmondja – néha igen mókás meghatározásokkal. 🙂

Emoji

Az Emoji karaktereket elsősorban a japán felhasználók miatt tette az Apple az iOS-be, még annak 2.2-es verziójában, és sokáig nem lehetett másoknak külön billentyűzetként hozzáadni a japánokon kívül. Ezt az iOS 5.0-ban az Apple megváltoztatta, és mindenki számára elérhetővé tette ezeket.

Az Emoji-k apró kis képek, amelyeket például iMessage-ben használhatunk más iOS-eszközökre vagy más készülékekre küldve:

TS2404_01--emoji-001-en

Az Emoji billentyűzet hozzáadásához menjünk a Beállítások (Settings) > Általános (General) > Billentyűzet (Keyboard) opcióhoz, azon belül a Billentyűzetek (Keyboards) beállításra. Itt válasszuk az Új billentyűzet hozzáadása (Add New Keyboard) lehetőséget, majd keressük meg az Emoji-t a listában, és nyomjunk rá.

  • Tipp: az OS X már a Lion óta alapból megjeleníti az Emoji karaktereket, de ha Windows esetén is szeretnénk látni ezeket a böngészőben, akkor abban több kiegészítő is a segítségünkre lehet, korábban már itt az oldalon is volt szó erről: Emoji és más kiegészítők Safari 5-re

A felolvasás bekapcsolása

A kijelölt szöveg felolvastatása már az iOS 5 óta elérhető, így még az első generációs iPadek tulajdonosai is kipróbálhatják. Az iPhone 3GS előtti készülékeken viszont még nem érhetőek el a Hozzáférhetőség adta opciók, így a felolvasás sem. A normál szöveg felolvasása nem olyan izgalmas, bár sok esetben hasznos lehet, viszont az egyes Emoji karakterek jelentését legtöbbször csak sejtjük.

A felolvasás bekapcsolásához menjünk a Beállítások (Settings) > Általános (General) > Hozzáférhetőség (Accessibility) menüpontba. Itt a Látás (Vision) résznél keressük meg a Kijel. kimondása (Speak Selection) opciót, majd abba belépve kapcsoljuk azt be:

emoji_felolvasas_01 emoji_felolvasas_02

Ezután az iOS bármely kijelölt szöveget felolvas számunkra – igen, még a magyart is, magyarul. Ha viszont szöveg helyett Emoji-t jelöltünk ki, akkor annak a jelentését mondja el nekünk, ha a kijelölés után a Beszéd (Speak) opciót választjuk a lehetőségek közül:

emoji_felolvasas_03

Az egyes Emoji karakterek jelentésének kimondása elsősorban a látási nehézségekkel rendelkezők számára készült, de a képek apró mérete miatt a felolvastatásuk sokak számára tartogathat meglepő jelentéseket.

Ti használjátok az Emoji-kat? Számotokra melyik volt a legmókásabb jelentésű a felolvastatás alapján?

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Sirály! Köszi ! Ez a telcsi nagyon okos!

  2. “vigyorgó ürülék kupac” – mesés ez a funkció

  3. Sirály! Köszi ! Ez a telcsi nagyon okos, és még beszélni is tud!

  4. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  5. @pityu: 😀
    egyébként az “órát” akartam berakni, azt “megfigyel”-nek mondja (watch) 😀


Add a Comment