fbpx Skip to content

pebble-960x400

Pár napja Doransky-val teszteltük a Pebble nevű “okos órát”, azonban mielőtt belemennék, hogy milyen ez az óra, vagy hogy mennyire tetszett nekünk, nézzétek meg a hivatalos videót róla:

Engem egyébként megvett a videó, igazából amiatt is, mert lényegében bármit fejleszthetünk az órára, több készüléktípussal is használható, többek között az iPhone-nal. Így amikor Doransky mesélte, hogy neki már van, rögtön elmentünk, hogy szemügyre vegyük.

Az az igazáság, hogy rengeteg nézőpontból lehet vizsgálni ezt az eszközt. Először is az ára, ami 150 dollár. Persze mivel nem EU-s országból jön, itthon még el is kell vámolni, tehát az is rájön. Aztán a kinézete, felépítése, a funkciók, az érzés, a használat, és így tovább. Nehéz dolgom van most, mivel nem nagyon szeretnék negatívan írni róla, de sajnos nem tudok pár dolog mellett elmenni.

Kinézet, felépítés

A Pebble egy műanyag vacak. Ezt nem nagyon tudom szépíteni, sajnos amennyire csak lehetett műanyagra sikerül, ami kopik. Az óra kinézete sem az, amire az ember vágyik, ha prémium felhasználó. Így ár/érték arányban némileg megállja a helyét, ha a vámmal nem számolunk. Sajnos a gomboknak is komoly problémái vannak: olyan, mintha egy béta, még csak félkész terméket kaptunk volna a kezünkbe.

photo 2-1

Tehát összességében csalódott voltam kézbevétel után. Elvileg vízálló, azonban ezek után én ezt biztos nem kockáztatnám. Egyébként több mint 10 millió dollárt szedtek össze a kickstarteren, tehát érdekes, hogy ebből csak egy műanyag borításra futotta. Olyan olcsó kvarc óra érzetet ad vissza.

Szolgáltatások, szoftver

Az óra szoftveréről nem lehet tudni semmit, az oldalán nem részletezik, hogy milyen rendszert tettek rá, de én azt remélem, hogy nem Android van rajta. Korábban már teszteltem okos órát, ami androidos volt, hát mit ne mondjak… Szóval itt a szoftver lehet teljesen egyedi, legalábbis kinézetre és működésre mindenképp, és emiatt tetszett is.

Sajnos egyelőre még nagyon kevés dolgot tud, de azokat hibátlanul. Tökéletesen kommunikál Bluetooth-on, egyszerű iPhone alkalmazással lehet telepíteni rá és gyors is az eszköz.

photo 2

photo 3

Ahogy azt vártam, a hívásokat és az SMS-eket is jelzi a Pebble. Így például az iMessage-t is kijelzi, ha pedig hívásunk érkezik, akkor mutatja a nevet, telefonszámot, akár fogadhatjuk is a hívást, vagy kinyomhatjuk. Egyébként a fogadást nem igazán értem, mert a Pebble nem rendelkezik mikrofonnal, így nem fogjuk tudni kihangosítóként használni.

Egyébként a telefonon lévő zenelejátszót is simán tudtuk vele irányítani, illetve mivel a Pebble-ben vibra motor is van, úgy lehalkíthatjuk a telefonunkat, hogy csak az óra jelezzen, ha épp kapunk valamit. Sajnos egyelőre csak az üzenetek és a hívások kijelzésére képes probléma nélkül, illetve néhány push üzenetet is továbbít, mint például a Twitter és a Facebook. Tehát jól látszik, hogy minden a szoftvertől függ, így amennyiben ezt szépen frissítik, probléma nélkül mindent támogatni fog a Pebble. Ettől függetlenül ezeket a dolgokat kifejezetten hasznosnak találtam. Egyébként a Pebble vibra motorja picit erős, így ha éjjel is hordjuk, fel is ébreszt minket, ha kapunk egy üzenetet, vagy reggeli csendes ébresztőnek is használhatjuk. Akkumulátort egyelőre nem tudtuk tesztelni, de akár 1-2 hetet is simán képes menni vele, ami azért elég komoly teljesítmény.

Élmény, mire lehet majd használni

A Pebble egyrészt beépített érzékelőkkel is rendelkezik, például gyorsulásmérő, de a telefon érzékelőit is képes használni Bluetooth-on keresztül, így nyilván hatalmas potenciál van a sport és egyéb használatra:

photo-running

photo-music

photo-cycling

Konklúzió

A Pebble számomra megmutatta azt, hogy milyen lenne, ha egy óra is segítségemre lenne a napi teendőimnél, hívások, SMS-ek kijelzésére és így tovább. Látom benne a potenciált, látom, hogy ez egy nagyon jó irány, és bárki bármit mond, ha az Apple kijön egy órával, az teljesen felforgatja majd az óra piacot. Az elején az emberek fele fújni fog rá, a másik fele pedig a technikára éhesen imádni fogja. Az elején biztos rengeteg probléma lesz vele és nem is lesz olcsó, azonban az Apple a már eddigi tapasztalatok alapján nem hiszem hogy a véletlenre bízná a fejlesztést.

A Pebble egy béta, és műanyag valami, ami megmutatja, hogy hogyan lehet jobb órát készíteni, megmutatja, hogy számodra milyen lenne egy igazi okos óra. Nekem összességében tetszett, komolyabb tesztnek is alávetném, használnám, de várom, amikor az Apple bemutatja az igazit. 🙂 Még többet Doransky blogján találsz róla.

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. a vám nem sok, inkább az ÁFA…

  2. Ébreszteni is lehet a vibra funkcióval? Mert az szerintem sok embernek tetszene, nekem legalábbis nagyon!

  3. Legyen videoteszt is ! 😀

  4. “de várom, amikor az Apple bemutatja az igazit.” – min. 1-2év 🙂

  5. i’am watch 1 éve kijött és kb. 3 lekőrözi ezt vacakot… főleg mióta új oprendszer benne…

  6. @draft: hát én kipróbáltam az i’m watch-ot. oké, hogy érintős, meg színes, DE óriási méretű, vastag, legkevésbé sem vízálló, és a töltő csatlakozása igencsak ótvar, és a szoftvere még a 2.0-s verzióban is akadozik.

  7. nekem is van egy ilyen, igaz én még az elsők között vettem $115-ért, ezóta felment az ára.
    a cucc jelenleg rengeteg hiányosággal és szoftverhibával működik. hol kiírja a nevet a telefonszámhoz, hol nem, de nincs logikus válasz, mikor működik.
    érdekes, hogy nekem egyáltalán nem tűnik gagyinak, sőt majdnem elegáns a feketeségével.

    az, hogy jelenleg csak ennyit tud, arra csak egy párhuzam: az iphone a megjelenésekor csak egy okosított telefon volt, forradalmi UI-val. sem store nem volt, appok sem voltak, csak egy szűkre szabott, de jól kitalált eszköz.
    aztán kijött az ios 2.0.

    @draft: az i’m watchot én is kipróbáltam. bumfordi, óriás, gyenge akkuidővel hétszeres áron. de gondolom, te meg vagy vele elégedve, ezért neked az jó. nekem meg ez, de így van rendjén
    egyébként meg ha okosórák, akkor egy ki töri:

    http://kepfeltoltes.hu/view/130503/tumblr_mlgonrYlWp1qjzbyfo1_500_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  8. @aesopus: Én is vettem volna, de sajnos most nem lehet kapni csak PRE-ORDER van 🙁

  9. A Sony is megcsinálta a smartwatch-t, valószínűleg azt sem veszi a kutya sem, mivel mindenki magánál hordja állandóan a telefonját… Ez egy iszonyat nagy baromság lenne, főleg azért, mert ma mindenki azon versenyez, hogy minél nagyon kijelzőjű kütyüt gyártson. Ha apple kiad egy ilyet, akkor szerintem zsákutcába fut.

  10. Mennyit bir az Im watch akksija csak igy osszehasonlitas keppen?

  11. Én most vettem egy cookoo watchot és nagyon szeretem szerintem több funkciót tud bár más funkciókat!

  12. Nekem is cookoo van, és annál kifejezetten érezni, hogy igényes a kivitelezés, jó az anyaghasználat.
    Miután lekéstem a korai pebble támogatást, akkor szálltam be ebbe. Én nem bántam meg.


Add a Comment