fbpx Skip to content

Az alábbi cikket PG küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

Kedvenc okostelefonunkkal egész nap online lenni nem csak annyit jelent, hogy egyből a zsebünkben rezegnek a Facebook-üzenetek és az Instagramos lájkok. Az egyik leghasznosabb dolog, amire használhatjuk az állandó 3G kapcsolatot, az a tájékozódás, hírolvasás. Cikkemben három releváns hazai hírportál, az Origo, az Index és a HVG mobilalkalmazásainak iOS verzióját értékelem.

[origo]

origo1 origo2

Az Origo alkalmazása logikusan és kezelhetően van felépítve: a felső sávban váltogathatunk a rovatok között, a hírolvasó részen pedig egymás alatt következnek az egyes résztémák kiemelt hírei.

 A kezdeti, gyakran tapasztalt lassulásokat a frissítések valamennyire megoldották, de maradéktalanul így sem lehetünk elégedettek: a kellemes felhasználói élményt könnyen tönkreteheti egy-egy fagyás, vagy az, hogy a főoldalra visszalépve nem jelennek meg a cikkek. Sajnos értesítések sincsenek, viszont el lehet menteni a cikkeket későbbi olvasásra, valamint van hírtérkép is, mely térképes formában mutatja meg nekünk, hogy hol történtek hírértékű események. Ezt, bár érdekes funkció, túl sokat nem használtam. A beállítások menüpont is csak mutatóban van az alkalmazásban, vicces módon az egyetlen beállítási lehetőség az „alapértelmezett beállítások visszaállítása”. Az app, bár megjelenése óta nem sokat változott, hozza az elvárt szintet, élmény rajta olvasgatni.

[appstore id=”425659520″ country=”HU” style=”custombox1″]

HVG

hvg1

A hvg.hu applikációja egyedülálló a maga nemében, ez pedig pozitívumokkal és negatívumokkal is jár. Kezdjük az előnyökkel: a push notifications funkció kifogástalanul működik, a hírek címeit egyből megkapjuk a kezdőképernyőre, így már fel sem kell oldani a képernyőt, hogy némi információhoz jussunk. Az értesítések személyre szabhatóak, kiválaszthatjuk, mely rovatok cikkeiről szeretnénk értesítést, ami beállítás természetesen utólag is bármikor módosítható. Az alkalmazásból egyből meg is rendelhetjük a papíralapú HVG-t, de megnézhetjük az eddigi címlapokat is, valamint a fotós és a videós rovatot is elérhetjük. Zavaró elem azonban a HVG applikációjában is akad bőven.

Ha a kezdőképernyőről, vagy a Notification Centerből próbálunk egy konkrét cikkre ugrani, csak a megkapott cikkek listája ugrik fel. Az alkalmazás ebben a listában gyűjti össze azon rovatok cikkeit, melyekre feliratkoztunk. Azonban a lista nem időrendben, hanem rovatonként sorolva jelenik meg, így ha egy jó ideig nem használjuk az alkalmazást, az alsóbb rovatokhoz csak hosszú másodperces görgetés után tudunk leérni. Néhány nap alatt többszáz cikk gyűlhet itt össze, olvasottnak jelölni azonban nem tudjuk őket, csak egyszerre az összeset, a „Hírek” gombra nyomva. Ekkor azonban már nem térhetünk vissza a cikkek listájához, csak a kezdőképernyőt látjuk, mely a HVG.hu főoldalának mobilosított verziója. Ez egyébként egészen ízlésesen és praktikusan van elrendezve, sajnos azonban a legtöbb felhasználó, aki értesítéseket is beállít, ritkán fog a kezdőlapra tévedni.

[appstore id=”391946486″ country=”HU” style=”custombox1″]

Index

index1

A három közül a legkésőbb megjelent alkalmazás, mely egyben a legkiforrottabb is. A kezdőképernyőn a főcikket láthatjuk képpel, majd alatta következik a többi hír. A felső sávban váltogathatunk az Index aloldalai között (Sport Géza, Velvet, TotalCar, Dívány), alul pedig rovatokra is szűkíthetünk, valamint az Indexvideó anyagait is elérhetjük. Az alsó sávban található még egy remek ötlet, az „Első!” nevű menüpont, melyen keresztül fotóval illusztrált rövidhíreket küldhetünk az Index szerkesztőségének, ha olyat látunk valahol, amiről a világnak is tudnia kell.

A beállításokban változtatható a betűméret, a háttérszín pedig feketére változtatható (így a szöveg fehérre vált), megkönnyítve az olvasást. Az későbbi olvasásra szánt, vagy egyszerűen csak érdekesnek talált cikkeket is egy gombnyomással el tudjuk menteni, és persze meg is oszthatjuk. Az app gördülékeny, jól átgondolt és minőségi, csak néhányszor futottam bele összeomlásba, hibás cikkekbe. Az egyetlen komoly gond vele, hogy nincsenek értesítések, hiába van a menüben egy erre vonatkozó kapcsoló. Ez ugyanakkor bizakodásra adhat okot, egy későbbi frissítéssel talán ez is érkezhet. A részletekbe menő precizitást pedig olyan dolgok jelzik, mint az, hogy – ellentétben a másik két portállal, és az alkalmazások jelentős részével –, az ikon képére nem az unalmas tükröződő-effektet tették rá.

[appstore id=”480103271″ country=”HU” style=”custombox1″]

Konklúzió

A magyar híroldalak applikációi tehát jól kiegészítik egymást, a HVG cikkcímei folyamatosan a képernyőmön virítanak, de (kényelmi okokból) komolyabb olvasgatásért már az Indexhez vagy az Origóhoz nyúlok. Utóbbi kettőhöz bizonyos időközönként frissítések is érkeznek, egyre kényelmesebbé téve a hírolvasást. A magyar appok sok külföldi nívós hírportálhoz képest is kimagaslóan teljesítenek, és a véleményem szerint csúcsnak számító CNN iOS alkalmazásához képest sincsenek nagy lemaradásban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Az Index.hu csinálta meg a legjobb alkalmazást az összes közül! 😉 Nagyon el lett találva.

  2. Igen, az indexé elég felhasználóbarát, de a crasheléseket még mindig nem tudták kivenni belőle. Általában egyszerre szoktam elolvasni jó sok dolgot, olyankor rajta vagyok az appon 50-60 percig. Olyan nincs, hogy legalább kétszer ne omoljon össze. (ipod, ipad, iphone, 4.2.1-es ios verziótól kezdve mindegyiket végigjártam, minden hardveren és oprendszeren crashel véletlenszerűen 🙁 ) Címlapmentéskor is 5-ből 2-szer összeomlik. Frissítések sokat nem javítanak, egyből telepítem mindig őket. Legalábbis nálam.

  3. Én a portfolio.hu-t szoktam néha olvasni, az új app nem lett olyan vészes, csak a chartok elég bugosak

  4. Én a portfolio.hu-t szoktam néha olvasni, az új app nem lett olyan vészes, csak a chartok elég bugosak.

  5. Index van fent nekem is. Régen sokszor volt, hogy kilépett. Az új verziókkal ritkán lép ki hetente max. egyszer, pedig minden nap használom többször is

  6. Én mind a hármat böngészőböl nézem nem értem minek ezek az appok. Még az kellene hogy minden weboldalnak legyen saját appja.

  7. Hírolvasót vagyis hírszűrőt?

  8. @lenart: +1
    Elég alternatív valóságba él ez a három hírforrás, de ti tudjátok

  9. Én a chrome-ot használom! 😀 A legjobb hírolvasó 😀
    Amúgy egyre kevésbé szeretem a weboldalak portólt alkalmazását. Majd minden esetben jobb, a weboldalas felület és nem foglal helyet. Sok értelmét nem látom ezeknek

  10. Tehát a hazugság, alternatív valóság? Ez jó!

  11. Üdv Mindenkinek!
    Pár hónapja (mióta szifonos lettem) olvasom az oldalt, igazán nagyon tetszik – nemcsak a cikkek, a kommentek jó része is érdekes, már eddig is sokat tanultam itt. 🙂
    Lenne hozzátok egy kérdésem a hírportálok appjaival kapcsolatban: nagyon tetszik mindhárom címbeli alkalmazás, szépek, színesek, gusztusosak, és nekem még nem omlottak össze egyszer sem. Lehetséges lenne, hogy az appok nem jelenítik meg a kommenteket, vagy csak én bénázok ilyen szörnyen és nem találom? Végignéztem szinte az összes hazai és sok külföldi hírportál és magazin alkalmazását, és sajnos nem ritka, hogy a sima mobil verzió emiatt jobban használható, ott ugyanis mindig lehet a kommenteket is olvasni. Pozitív példaként említeném a Guardian, a Daily Mail, vagy az osztrák Der Standard, és Die Presse appjait, ezeknél nagyon jól megcsinálták..
    Kérlek benneteket segítsetek – reménykedem, hogy csak én nem jöttem még rá a titokra. 🙂

    Előre is köszönöm a választ és elnézést a hosszú kommentért.

  12. Most olvasom, hogy “bunkó módon” elsőztem. Elnézést.


Add a Comment