fbpx Skip to content

Steve Jobs még 1998-ban nyilatkozta, hogy az innováció nem attól függ, hogy mennyi pénzed van, hiszen a Macintosh megjelenésekor az IBM legalább százszor többet költött fejlesztésekre. Az innováció vezető ereje az emberekben rejlik, és abban, hogy mennyit tudsz belőlük kihozni.

Úgy látszik az Apple igazgatótanácsa tartja magát Jobs elveihez, ugyanis – mint a tőzsdefelügyeletnek leadott jelentésből kiderül – az Egyesült Államok öt legjobban kereső menedzseréből négy az Apple-nél dolgozik.

apple-money2

Közülük első helyen Bob Mansfield áll, aki a hardverrészlegért felelős. Ő tavaly nem kevesebb, mint 85.5 millió dollárt kapott bónuszként, igaz nem készpénzben, hanem részvényopcióban. Ehhez az összeghez képest az éves 805 ezer dollár fizetése aprópénz. Ráadásul Mansfield tavaly nyáron nyugdíjba ment, azonban Tim Cook vezérigazgató ősszel visszahívta (állítólag havi 2 millió dollárért), mivel az utódjával a beosztottai nem voltak megelégedve, nem tartották felkészültnek a pozíció betöltésére.

Style: "execs part 3 p45"

Következő a rangsorban Bruce Sewell, a jogi dolgokért felelős alelnök, aki 69 millió dollárt kapott részvényopcióban. Az igazgatótanács döntésében nyilván jelentős szerepet játszott az, hogy megnyerték a Samsung elleni szabadalmi pert, ami első körben több, mint 1 milliárd dollárt hozott volna az Apple konyhájára, de a bírónő az összeget csökkentette 450 millióra és új eljárást rendelt el.

apple-exec-bruce-sewell

Őt követi szorosan Jeffrey Williams a maga 68.7 millió dolláros juttatásával. Williams az operációs ügyekért felel, ő vette át Cook szerepét, amikor főnökét kinevezték vezérigazgatónak.

Style: "execs Pt 2 soft"

A negyedik helyezett Peter Oppenheimernek sem kell panaszkodnia, mivel 68.6 millió dollárt kapott kompenzációként. Oppenheimer a pénzügyekét felelős. Az Apple a legutolsó negyedéves jelentése szerint 137 milliárd dollár készpénztartalékkal rendelkezik, így futja a cégnek kifizetni pénzügyi guruja bónuszát.

apple-exec-peter-oppenheimer

Bizonyára sokakat meglep, hogy Tim Cook vezérigazgató nem szerepel a topfizetést kapottak között. Ő a Bloomberg listáján mindössze az 1016-ik helyet foglalja el 4.17 millió dollárral. Mielőtt mindenki nekiállna sajnálni Cookot, el kell mondani, hogy 2011-ben 378 millió dollárral magasan verte a teljes mezőnyt, tehát van mit a tejbe aprítania.

A listát egyébként Larry Ellison Oracle-vezér vezeti, ő tavaly 96.2 millió dollárral lett gazdagabb.

Az Apple stratégiája nyilván az, hogy megtartsa azokat a vezetőket, akik a Jobs-érában is fontos szerepet töltöttek be a cégnél. Ezzel akarja bizonyítani, hogy a cég Jobs nélkül sikeres.

Úgy látszik az ösztönző rendszer jól működik 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment