fbpx Skip to content

Vendég blogger rovatunkban @krasznai kolléga meséli el, hogy szerinte milyen egy jó App Store-os alkalmazás.

images

1., Csinálj egy jó alkalmazást
Ez elég triviálisnak tűnhet, de a tapasztalatok alapján mégsem az. Az éppen aktuálisan elérhető alkalmazások egy jelentős hányada katasztrofális minőségben elkészített fércmű. Egyrészt még mindig sokan gondolják azt, hogy elég egy bármilyen minőségben elkészített vacakot feltenni a Store-ba és máris milliomosok lesznek, másrészt sok fejlesztőnek a képességei hiányoznak a minőségi munkához. Ha találomra kiválasztunk egy kategóriát és letöltünk belőle 100 db alkalmazást, a tesztelést követően elég lesújtó véleménnyel leszünk az átlagosan elérhető minőséget illetően.

2., Legyen a design szenzációs
Ez majdnem megegyezik az előző ponttal, de azért másról van itt szó. Ha megnézzük az újonnan kijövő, legmenőbb alkalmazásokat, azt látjuk, hogy nem elsősorban tartalmában hoz újítást (persze van olyan is), hanem sokszor a design irányából tartalmaz valami olyan pluszt, amiért végül sikert arat a felhasználók körében. Számtalan egyszerű példát lehet találni, amitől szenzációsan fog kinézni az alkalmazásunk.

3., Ikon, ikon, ikon
Az emberek nem nagyon szeretnek olvasni. Sokszor impulzusok, felületes benyomások alapján hoznak döntéseket és ez az alkalmazásletöltésre fokozottan igaz. A felhasználó beír valamit a keresőbe, végigpörget 10-20-50 találatot és nem bíbelődik a leírásokkal. A képernyőmentések (lásd előző pont) illetve sokszor mindössze az ikonok alapján próbálják ki az egyes alkalmazásokat. És hogy milyen egy jó ikon? Például itt, egy helyen lehet a legjobbak közül válogatni.

4., Tudd értelmezni az értékesítési számaidat
Az Apple-től napi, heti, havi illetve éves bontásban kapott sales adatok első ránézésre nem tartalmaznak túl sok hasznos információt, ugyanakkor ha az exceles varázslásokból egyet továbblépünk és profi sales analitikai eszközökkel vizsgáljuk a rendelkezésünkre álló adatokat, akkor meglepően színes kép tárulhat elénk. Az elmúlt években sokat fejlődött ez a piac (is). Ezek a szolgáltatások ma már a legkülönbözőbb bontásban és kontextusban teszik láthatóvá saját adatainkat. Egy-két példa az eszközök közül: App Annie, Mopapp, Apptrace.

5., Ismerd meg a saját felhasználóidat
Mindenképpen érdemes az értékesítési adatokon túlmenően minél többet megtudnunk a saját felhasználóinkról. A felhasználóink (kor és/vagy nem szerinti) megoszlása, a készülékek összetétele, az operációs rendszer szegmentációja, a lokáció adatok, a hálózati elérhetőségek, a képernyő méretek/felbontások illetve a userek alkalmazáson belüli viselkedése mind-mind elérhető adatok számunkra. Használjuk őket az alkalmazásunk továbbfejlesztése és finomhangolása érdekében. Részletesebben a témáról itt írtam.

És végül, de nem utolsó sorban:

6., Maximalizáld a kulcsszavakban rejlő lehetőségeket
Sokan csak erre az utolsó pontra gondolnak, illetve koncentrálnak az optimalizálás folyamatának keretében. Ez előző öt pont figyelembevétele nélkül nincs igazán értelme a kulcsszavakkal bíbelődni. Az App Store keresőjében sajnos nem a relevancia az elsődleges rendező elv, hanem a letöltési számok. A kulcsszavak gondos kiválasztásával illetve optimalizálásával mindössze azon tudunk segíteni, hogy a meglévő értékesítési számaink alapján minél többször kerüljünk a felhasználók látóterébe. Az, hogy ebből aztán letöltés, majd tényleges, érdemleges alkalmazáshasználat is legyen, az összes pontot komolyan kell vennünk.

Ha a bejegyzés felkeltette az érdeklődésedet, további írások az App Store SEO oldalon olvashatók. A cikk szerzőjének elérhetősége: @krasznai.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Egy gyors kérdés ha német országban veszek egy 15 eurós gift cardot akkor azt tudom használni a magyar app store-ban

  2. Nem , a magyar App Storeban semmilyen gift cardot nem lehet beváltani . Csinálj előtte egy amerikai accountot es ott valtsd be a gift cardot , mert ha a magyar storeba probálkozol előtte akkor a gift cardot mar utana nem fogod tudni beváltani semelyik sztoreban . Szóval csinálj egy amerikai accountot es ott regisztráld be a gift card kódját 🙂

  3. @M4RC41: A német giftcard-ot nem fogja csak német store accountal használni, tehát felesleges az amerikai account.

  4. De akkor nem lesznek nemet nyelvűek az appok?

  5. @Patrik: már miért lennének németül? az appok nyelve a készüléken beállított nyelvtől függ. ha angolul használod a készüléked, angolul jelennek meg az appok is. ha magyarul, akkor meg magyarul — persze csak akkor, ha az adott appban van magyar nyelv, ha nincs, akkor angolul.

  6. Tehát akkor a nyelvel nem lesz baj 🙂 örülök neki mert akkor holnap meglesz a gift card


Add a Comment