fbpx Skip to content

1984. Budapesten átadják a Skála Metró áruházat, forgalomba kerül az első Apple Macintosh számítógép és a Karate Kölyök első részét bemutatják a mozik. Nem igazán orwelli év volt, hiába az ikonikus dátum, hiszen olyan kezdeményezések vertek gyökeret, mint a TED. A világszerte ismert konferenciasorozat az idén új távlatokat mutatott be az okostelefonok felhasználásában: van, aki robotot csinált belőle, van aki mikroszkópot.

A TED a napsütötte Kaliforniából indult világhódító körútjára, és célja nemes egyszerűséggel egy jobb világ kreálása. Olyan emberek álltak már a TED színpadán, mint Bono, Bill Gates vagy Björk, és rövid, maximum 18 perces előadásaikban megosztották gondolataikat a világról, jövőről a válogatott hallgatósággal. Valóban válogatottak, hiszen a TED csak meghívásos rendszerben nézhető meg, vagyis jelentkezned kell, és a szervezők az általad írt rövid esszét értékelve döntik el, megvásárolhatod-e a 6000 (!) dolláros jegyet. A kezdeményezés világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen az előadások ingyenesen elérhető videóit már több mint 1 milliárdszor nézték meg.

iPhone-ok főszerepben

Az új idők új szavaira reagálva egyre gyakrabban tűnnek fel innovatív megoldások alapjaiként az almás telefonok. A 2013-as TED konferencián Keller Rinaudo bemutatta, hogyan működik iPhoneja által vezérelt robotja, Romo. Egy alkalmazás letöltése és egy lánctalpas dokkoló megvásárlásával személyiséget adhatunk a telefon-robotunknak. Számomra, aki még ZX Spectrumon játszottam szalagos meghajtóval, ez erős fejvakarásra ad okot…

ted1

Forrás: TED.com

De itt nem áll meg a történet, hiszen Greg Gage neurológus bemutatta, hogyan lehet nemes egyszerűséggel az iPhone-ból mikroszkóp. A górcső modern megfelelőjével, a BYB SmartScope-pal sok mindent megvizsgálhatunk egy az általánostól jelentősen eltérő perspektívából. Persze nagy kérdés, mennyire lesz elterjedt az eszköz. Nincs előttem, ahogy két sör között az átlagfelhasználó mikróbákat vizslat az asztal és iPhone-ja fölé görnyedve valamely belvárosi romkocsmában. Persze az ÁNTSZ és a hipochonderek számára az valamiféle paradicsomi lét kezdete is lehet…

A TED azonban nem csak kütyüket, hanem tudást is közvetíteni kíván. A TED Books ingyenesen elérhető az App Storeban, és visszafogott áron juthatunk hozzá olyan könyvekhez, melyek az egyes előadásokhoz és előadókhoz köthetőek.

A TED hazai kezdeményezése, a TEDxDanubia az idén március 22-én tartja nagy konferenciáját az Urániában. Jön az Intel vezető jövőkutatója, Aubrey De Grey orvosbiológus, aki szerint 120 évig fogunk élni, és tapasztalatairól mesél Al Ghaui Hesna haditudósító. A konferencia címe Crossing The Line, vagyis Határokon át. És hogy hogy jön ez ide? Hát úgy, ahogy egy telefonból mikroszkóp és robot is lehet: a határok lebontása révén.

tedxdanubia_alairas

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment