fbpx Skip to content

Én igazából nem használok stylust, mert egyszerűen nincs rá szükségem. De mikor legutóbb a Styleboltban jártam, és fel kellett írjak valamit egy cetlire, olyan tollra akadtam az asztalon, ami szerintem többeknek hasznos lehet. Egyúttal megnéztem az összes többi stylust is a kínálatukban.

A stylusok iránti idegenkedésemmel szerintem nem vagyok egyedül. Az iOS 4-et bemutató keynote-on Steve Jobs a stylus használatát egyenesen feleslegesnek ítélte:

It’s like we said on the iPad, if you see a stylus, they blew it.
Ahogyan az iPad esetén is mondtuk: ha stylust kapsz egy termékhez, akkor azt elrontották.

Ugyanakkor bizonyos esetekben mégis hasznos lehet egy ilyen.

STM Tracer Deluxe

stm-tracer-deluxe-stylus

A legtöbb stylus esetén az a gondom, hogy semmi másra nem használhatóak, csak valami kijelzőt böködni. A Tracer Deluxe épp ezzel a koncepcióval szakít, gyakorlatilag épp a stylus funkció az benne, ami már mondhatni másodlagos. Mi az tehát akkor, amit tud? Tartalmaz először is vörös és fekete golyóstollbetétet (bár a színválasztásnak itt nincs köze Stendhal regényéhez, ugyanakkor a toll elejét lehúzva cserélhetőek, ha kifogynának), SIM kiszedő pöcköt, de ami talán a leglényegesebb: philips (keresztirányú) és pentalobe csavarhúzófejet is – ez utóbbi csavar a fehér iPhone 4 megjelenése óta kísérti az iPhone-t szervizelőket.

stm-tracer-deluxe-stylus-2

A csavarhúzófejet és a SIM kiszedő pöcköt mágneses foglalat tartja, így nem kell attól tartani, hogy csak úgy maguktól kiessenek, valamint így a kicsavart csavar is a fejhez tapad, és nem gurul el.

Igazából éppen a stylus funkciója az, ami pont egy iPhone esetén kerül talán a legkevesebb alkalommal kihasználásra, hacsak valaki nem épp a Draw Something játékban gyakorolja a kreatívkodást. A stylus funkció tehát leginkább iPad vagy iPad mini esetén lehet hasznosabb, és puha, gumis kiképzésének köszönhetően biztosan nem fogja összekarcolni az érintőüveget.

Az ára sem olyan vészes, ha az általa nyújtott lehetőségeket összegezzük, ráadásul fekete és ezüst színből lehet választani 6980Ft-ért.

Ha pedig már ott voltam, megnéztem az ott található többi stylust is, amelyek többnyire az Adonit termékeit jelentik. Ezek közül is a Jot Pro volt, amin még elgondolkoztam, ha már stylus kellene.

Adonit Jot Pro

adonit-jot-pro-kek_3

Az Adonit termékei nem csak színválasztékukban nyújtanak választási lehetőséget, de kiképzésükre sem az olcsó műanyag a jellemző. A Jot Pro stylus így alumínium és acél felhasználásával készült. A fogást és a kezelést gumírozás könnyíti meg a szára tövén.

A stylusok különlegessége a precíziós átlátszó korong, aminek köszönhetően pontosan látható, hogy éppen hol is áll a toll hegye. Ráadásul flexibilis csatlakozásának köszönhetően bármilyen szögben tarthatjuk:

adonit-jot-pro-kek-1

A toll elejére egy felcsavarható kis kupak, ami védi a toll hegyét, ha pedig épp rajzolgatnánk, akkor a szár végére lehet feltenni. A kis korong egyébként lepattintható, tehát érdemes a kupakot rátenni, ha visszük magunkkal a stylust valahova.

Ezen felül a toll a második generációs iPadtől kezdődően mágnesesen feltapasztható az iPad keretére, így könnyen félre tehetjük, ha a precíziós rajzolás helyett épp az ujjunkat akarjuk mondjuk használni.

Az Adonit Jot Pro egy fokkal drágább, mint az STM terméke, a Jot Pro ugyanis 7980Ft-ba kerül.

A stylusok használhatóak bármely kapacitív érintőfelületen. Precízebb rajzoláshoz érdemesebb az Adonit termékei közül választani, de ha másra is szeretnénk használni, és a stylus funkció inkább csak másodlagos, akkor pedig az STM lehet a jó választás.

Te használsz bármiféle sytlust? Neked melyik vált be?

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Adonit durva cucc 🙂 iP4S-en pl alairasomat le tudtam nyomni 3-4 mm mereture olvashatoan az egyik rajzprogiban. Durvan pontosan lehet vele rajzolni. Nem olyan zsirkreta szeru szar, mint a tobbi stylus…


Add a Comment