fbpx Skip to content

A Cydia egy mérföldkő a jailbreakelő felhasználók körében. Egy alkalmazás, melyet a jailbreak tesz fel a készülékre, és arra hivatott, hogy az App Store-ban nem elérhető appokat vagy tweakeket tölthessünk le, ezzel is minél jobban személyre szabva a telefont. A Cydia első verziója 2008. februárjában 31-én ( 🙂 ) jelent meg a Chicagói Jay Freeman gondozásában, akit leginkább Saurik nicknéven ismerhetünk. Arra szolgált, hogy harmadik féltől származó szoftvereket telepíthessünk az iPhone készülékünkre, ez ugyanis eredetileg tiltott volt, hiszen az App Store is csak az iOS 2.0 óta érhető el. Mára ez a több millió dolláros üzlet minden kezdő és haladó jailbreak felhasználó útmutatójaként szolgál.

Az ibtimes.com oldal újságírója elbeszélgetett Freemannel az Evasi0nről, a nyílt operációs rendszer ötletéről és arról, miért is éri meg jailbreakelni a készülékeket.

pirate-sites-founders-who-changed-the-internet07

Milyen Apple felhasználók jailbreakelik a készüléküket? Inkább a hozzáértőbbek? Te miért hiszel benne?

Úgy hiszem, nem fair őket hozzáértőbbeknek hívni. Inkább olyan emberek, akik nem ugyanarról álmodnak, mint az Apple, ám számos terméküket kedvelik. Ezt azért mondom, mert számos olyan embertől kapok leveleket és beszélek, akik alig értenek a számítógépük használatához, de jailbreakelt telefonjuk van. Nemrég volt egy olyan eset, amikor megkeresett egy személy, aki tudta, hogy a készüléke jailbreakelt, mert tapasztalta a sok olyan lehetőséget, amit a jailbreak nélküli készülékek nem tudnak. Ezt a készüléket már így vette az eBay-ről, és ez az adott személy annyira tájékozatlan volt, hogy azt hitte, tőlem vette a készüléket, mivel az én nevem szerepelt az egyik alkalmazásban (a Cydia kezdőoldalán). Boldogan elmagyaráztam neki, hogy nem én adtam el a készüléket, és segítettem neki, amiben csak tudtam.

Hasonlóan, sok felhasználó gimnáziumi tanuló. Amikor fiatal voltam, volt egy egyenlet rajzolásra alkalmas számológépem, és azzal is jópofa dolgokat lehetett csinálni. Néhány ember elad programokat, néhány ír, míg mások csak használják őket. Ám iPodra nem írhatsz programokat, hacsak nem fizetsz az Apple-nek évi 99 dollárt, és erre sokaknak nincs kerete.

Én annak a híve vagyok, hogy korlátozás nélkül azt tehessünk a tulajdonunkkal, amit csak akarunk. Ha veszel egy telefont, annak nem szabadna többé az Apple telefonjának lennie, az a tieddé válik. És ha valamit változtatni akarsz rajta, mint mondjuk teljesen lecserélni a rajta futó szoftvert, hát csináld! És ennek nem kéne például garanciavesztéssel járnia, főleg, hogy a jailbreak egy restore-ral törölhető, és visszaáll az eredeti állapot.

Még ha Androidot teszel is a telefonodra, az sem teszi tönkre, utána ugyanúgy visszarakható az iOS, méghozzá az iTunes használatával, bárki megteheti, annyira egyszerű. Pedig így garanciát veszthetsz, holott csak egy ideig használtál más szoftvert. Az emberek erre azt mondják, hogy “persze, hiszen a szoftver a lényeg”. Ám ha ugyanezt az asztali számítógépedre vonatkoztatod, már azonnal elég abszurdan hangzik. Akkor mi is a különbség a kettő között? Mindkettő csak egy eszköz. És virtuálisan mégsem csupán egy eszköz egyik sem, amivel azt teszel, amit akarsz, hiszen a jailbreak garanciavesztést okozhat.

saurik

Miért jelent meg ez a jailbreak csak ilyen sokára?

Az Apple egyre jobban ügyel a biztonságra, számos védelmi megoldást adtak hozzá rendszerhez. Az egyik éppen az ASLR (Address Space Layout Randomization). És itt ezt pont kernel szinten implementálták. A kernel a rendszer központi magja, mely működteti az eszközöket, így jól védettnek kell lennie, hiszen ha nem az, semmi más sem. Szóval ezt a kernel adták hozzá, így KASLR (Kernel Address Layout Randomization) védelem jött létre. És emiatt a jailbreak utolsó lépését nagyon nehéz volt megvalósítani: sokáig tartott, mire rájöttünk a megoldásra.

Itt egy sor exploitra van szükség, de hasonlítsuk ezt most például az Androidhoz. Az Android rendszereken sokszor előnyt kovácsolhatsz pár “idióta” hibából, ahol valaki hibát vétett, vagy éppen biztonsági rést hagyott, melyen keresztül hozzá lehet férni az egész rendszerhez. Az iOS-ben legalább négy ilyen hiba szükséges, hogy normálisan jailbreakelhető legyen, és ezek száma idővel csak egyre nő, hiszen nem csak az Apple orvosolja a korábban kihasznált hibákat, de számos olyan, külső védelmi mechanizmust is használnak a még ismeretlen exploitok működésének megakadályozására, mint például a KASLR.

Mit gondolsz az Evasi0n jailbreak magas letöltési számairól?

Szerintem nagyszerű.

Szerinted lehet ez egy jel, miszerint az Apple felhasználók nyitottabb operációs rendszert szeretnének, és több hatalmat a készülékük felett?

Szerintem így van. Ugyanakkor nem mondanám, hogy az elmúlt néhány napban megugrott letöltések ennek pontos mutatói lennének, ám attól még így gondolom. Elég magas számban töltötték le a jailbreaket, ám ez nem rendszeres. Egy héttel előtte már tudtátok, hogy a hét végén jön, és pár nappal előtte a pontos időt is kitalálták, így mindenki online lehetett akkor. Ha utólag megnézzük a számokat, lehet, hogy hirtelen óriásiak voltak a mostani jailbreak megjelenésének első napjaiban, ám egy heti átlagot számítva valószínűleg ugyanannyira jön ki, mint a legutóbbi jailbreak esetén, persze összefüggésben a készüléktulajdonosokkal. De igen, ez egy elég nagy látogatottságot hozott.

Saurik

Van arról bármilyen statisztikád, hogy hányan töltötték le a Cydiát az Evasi0n jailbreak óta?

Most pontosan nem tudom, ám azt igen, hogy kedd éjjel 11 órakor négy millió egyedi, Cydiát használó készülék volt. Ám ennek van egy hátulütője is: az általam használt rendszer az első öt-hat órában képtelen volt kezelni ezt az óriási forgalmat. Úgy hiszem, volt pár felhasználó, aki letöltötte a jailbreak-et, ám a Cydiát nem tudta “beüzemelni”, így később visszajött. De most már újra elérhető, és az elkövetkezendő napokban még végzek néhány ellenőrzést.

Miért olyan fontos a Cydia a jailbreak felhasználóknak?

A különbség a Cydia és a hasonló programok között az, hogy a Cydia decentralizált. A Cydiához legközelebbi dolog… ismered a WebOS-t?

Igen…

Szóval a WebOS része a Preware, amivel a felhasználók saját fejlesztésű csomagokat telepíthetnek. A Cydia ezt viszi tovább, hiszen már magának a Cydiának sincs közvetlen terjesztője. Nekem csak egy kisebb repo-m van, ahol csak a Cydia működéséhez szükséges csomagok találhatók, így lényegében harmadik félnél, a közösség tagjainál lévő úgy nevezett source-ok tartják életben magát a közösséget is. A Cydia telepítéséhez sincs rám szükségük, egyszerűen csak felrakják a jailbreakkel együtt, és már hozzá is férnek a közösséghez. Ennek egy példája Kína, ahol számos nagy source található. A Baidu nevű cégnek van egy Cydia source-a a saját rendszerén is, így ha a Baidu-n keresel valamit, könnyen elképzelhető, hogy felugrik egy üzenet: “Nem a legjobb a billentyűzeted, nézd meg a Cydiát!”

Saurik-Jay-Freeman-WWDC-2011

Akadályozta valaha is az Apple a Cydiát?

Soha nem tettek ellenem semmit és nem is léptek kapcsolatba velem.

Szerinted hogyan reagálnának az emberek, ha az iOS-t nyílt forráskódúvá tennék?

Sokkolná őket (mondja nevetve). Próbálom elképzelni a reakciót egy ilyen helyzetben, de valószínűleg az sokkhatás lenne. Ha ez holnap megtörténne és megkérdeznék tőlem, hogy mit gondolok róla, valószínűleg csak habognék a mikrofonba.

Elég kevés rá az esély.

Igen, de ha mégis, mi lenne a hatása az emberekre, ha az iOS nyílt lenne?

Nem változna sok minden. Nem számít, hogy egy szoftver nyílt forrású-e, ha a hardver ugyanúgy zárt. Így inkább azt a kérdést kell feltennünk: mi lenne, ha az Apple hagyná, hogy jailbreakeljük a készülékeket garanciavesztés, vagy ráadásul exploitok nélkül?

Nem számít, hogy az operációs rendszer nyílt forrású-e, ezt a közösségünk bebizonyította, hiszen gond nélkül képesek vagyunk módosításokra a forrás ismerete nélkül is. És én úgy gondolom, hogy az open-source nem igazán nagy dolog open-hardware nélkül, mint ahogy ezt a Free Software Foundation fel is ismerte a GPL és GPL2 kidolgozása közben. Nagyon sok dolgot licenszelnek GPL licensszel, mint például a Unix teljes alrendszerét, a Linuxot. És mégis, a Linux sem adott akkora szabadságot, mint amit a GPL alapján adhatna, mert a hardverbe nem lehet belenyúlni.

A TiVo volt a nagy befutó, melynek kapcsán az emberek felháborodása odáig jutott, hogy már a szoftvereik TiVo-izálásáról kezdtek beszélni: noha a TiVo szoftvere GPL licensz alatt kerül kiadásra, a felhasználói módosításokat hardveresen mégis megakadályozták. Majd a Free Software Foundation létrehozott egy új GPL verziót, melyben már a hardverre is jutott a figyelemből. Ez nagyon fontos azoknak, akik nyílt hardvert szeretnének.

Jay_Freeman_Saurik

Szerinted az Apple felhasználók szeretnék, hogy az iOS  az Androidhoz hasonlóan nyitottabb és jobban testre szabható legyen?

Igen, legalább öt százalékuk. És még kicsit több, mondjuk tíz százalék hajlandó fura embereket követni Twitteren, akiknek nincs képességük egy normális weboldal létrehozására sem, amik így legkevésbé sem hasznosak arra, hogy megkönnyítsék a nehézkes módszerek megtalálását, vagy a borzalmas, több szempontból is hibás eszközök használatát, amelyek néha garanciavesztést okoznak vagy nem lehet miattuk a rendszert frissíteni, illetve még számos egyéb bonyodalmat. Ezen mégis sokan végig akarnak menni, közel tíz százalék, és nagy részük még csak nem is technikai beállítottságú. Képzeld csak el, mi lenne, ha a jailbreak nem lenne ennyire bonyolult? Még több ember…

És épp ez a lényeg: Sokszor beszélgetek emberekkel, akik úgy gondolják, nem kell ez senkinek, és hogy kisebbségben vagyunk. Erre azt mondom: “Közel tíz százalék akarja”, majd érkezik a válasz, “Tíz százalék, az semmi”. Először is a tíz százalék az bizony sok! És noha általában véve a tíz százalék valóban lehet kevés, az iOS-t használók tíz százaléka már sok, legalábbis elég ahhoz, hogy számítson. És ez a tíz százalék hajlandó arra, hogy végigmenjen több bonyolult leíráson. El tudom azt képzelni, hogy még sokkal több is lehetne mindez, ha a jailbreak még ennél is egyszerűbb lenne [nem mintha olyan nehéz lenne egyébként a mai egy gombnyomásos eszközökkel -szerk.]. Például az iOS 1-es verziójánál a felhasználók közel 60 százaléka feltörte a készülékét. A különbség annyi volt, hogy itt nem csak szoftver kiegészítése volt a cél, hanem bármi telepítésének a lehetősége.

Jay-Freeman-why-you-should-jailbreak

Mennyire lenne jövedelmező az Apple-nek, ha open-source App Store-t üzemeltetne, vagy ha csak akár a Cydiát beengedné az App Store-ba?

A nyílt forrású App Store hatalmas változás lenne az iOS életében, de nem lenne hatása a jailbreakre. Jailbreakes alkalmazás valójában nagyon kevés van. Amikor emberek olyan alkalmazásokkal keresnek meg, amit az App Store-ból elutasítottak, általában elküldöm őket. Csak nagyon kevés esetben volt alkalmas az adott termék az értékesítésre. Még ingyenesek esetében se érdemes sokszor ezekkel bajlódni. De azért vannak kivételek, például ha egy középiskolás fejleszt valamit, azt néha kiadjuk a Cydián keresztül. Amivel mi foglalkozunk, az az iOS szoftveres módosítása.

Az Apple nem keres az App Store-on, így a bevétel számukra nem szempont. Harminc százalékot von le a fejlesztőktől az adott termék árából, de nem kap annyit. Az Apple fizeti az App Store működtetésének teljes hátterét, a pénzügyi rendszert, a letöltések kezelését, illetve magát a fejlesztéshez szükséges hátteret is ő biztosítja. Így igazából alig van belőle tényleges haszna. Az Android market például veszteséges. De mégis miért? Nem tudom, de veszteséges.

Összehasonlításképp jó, ha tudod, hogy az Apple mennyit keres a hardveren. Őrültes mennyiségű pénzt. Úgy értem, tényleg félelmetesen sokat. És ha összeadod a maximális összeget, amit az Apple az App Store-ból keres, és ezt összehasonlítod azzal a mobil eszközeik hardvereladásainak minimális összegével, előbbi csak 1 százalékot tesz ki. Az iPhone, iPod és iPad fedezi a bevételek 99%-át. Így a kérdés az App Store struktúrája.

A céljuk igazából a minél több hardvereladás. Egyszerűen nem érdekli őket a szoftvereladás. Ha egy olyan céged van, aki szoftverekkel foglalkozik, nem érdekled őket. Figyelmet fordítanak ugyan rád, mert a felhasználóik egy részének szüksége lehet a szoftvereitekre, de közben mindent megtesznek, hogy semmi hatásod ne legyen a hardvereladásaikra. Például nem engedélyezik a fizetős szoftverfrissítéseket. Miért? Van például egy régi verziójú programod, és egy újabb, ami csak az iOS új verzióján fut, és korábbira nem is lehet már kiadni. Így valószínűleg nem frissíted az adott appot. De az már biztosabb, hogy nem veszel új telefont, hiszen elég nagy a különbség egy 4 dolláros alkalmazás és egy 500 dolláros telefon között.

Ez azt jelenti, hogy még ha a Cydia nem is egy “alkalmazásbolt” volna, hanem mondjuk egy könyvesbolt, még akkor se tetszene az Apple-nek, és itt válnak igazán láthatóvá a fenti problémák. Mint például a Kindle-lel manapság. Pereskedhetsz évekig, de ha telefonon akarod megvenni az adott Kindle könyvet, az nem fog menni. Az Apple egy alkalmazásboltot akar csinálni, amiben alkalmazások vannak. Ezért az egész rendszer alapvetően zárt. Minden alkalommal, amikor új telefon, új rendszer lát napvilágot, újra kell kezdeni a munkánkat. Olyan emberek vagyunk, akik ritkán veszünk új iPhone-t, így az Apple valószínűleg nem igazán kedvel minket.

A másik, hogy teljességgel értelmetlen lenne a Cydia az App Store-ban. Ha lenne is rá lehetőség, miért tennénk elérhetővé a Cydiát az App Store-ban, ha helyette az összes kiegészítőt és tweaket betehetjük a Cydia Store-ba?

Jay-Freeman-MyGreatFest

Mi a Cydia jövője? Mi jön most?

Ezt a kérdést nem válaszolnám meg. Az Apple felhasználók láthatólag szeretik a meglepetéseket.

A cikk eredetileg az ibtimes oldalán jelent meg. 

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Respect Mr. Freeman !

  2. Ugy nez ki mint egy rossz csoves, de a cydia az frankosag naggyon

  3. @Ragadoz0:
    “mint egy rossz csöves”???

  4. Valaki mondja meg nekem, érdemes IPAD 2 Wifi eszközre cydiát rakni?
    Milyen + szolgáltatást adna nekem?

  5. Köszi a linekt, elolvastam. De az a gondom hogy nem tudom milyen tweak tudnám felokosítani az Ipad 2 amin IOS 6.1.2 van rajta. Egyébként az evasi0n gondoltam felrakni a cydiát.
    Tudnál ajánlani valamit?
    Természetesen ha szükséges akkor Repo eléréssel együt.

  6. @mhydra: Ha nincs szükséged rá akkor ne rakd fel. A te dolgod eldönteni, hogy jailbreakelsz-e vagy sem. 1 próbát megér. De annyi féle tweak van a világon köztük megbízhatóbb, kevésbé megbízhatóbb, hasznosabbak, kevésbé hasznosabbak…
    Olvassál utánuk, nyomkodd a cydia-t, tegyél fel ilyen-olyan progikat, úgy sem lesz totál káros egyiktől sem az ipaded, ozt majd eldöntöd neked mi kell. De ott van a linkelt cikk alján a videó nézd meg, és az a videó lóf*sz se ahoz képes amit még lehet vele csinálni, de ezt a saját bőrödön kell megtapasztalnod. Ebbe nem tud neked senki se segíteni.

    Egyébként, ha akarnál se tudnál mással jb-elni mint az evasi0n-nal egy ipad 2-t. 😉


Add a Comment