fbpx Skip to content

Az Apple szabadalommal védette le a MacBook érintőpadját

Az Apple laptopjai méltán híresek a szép designukról. Ha megnézel egy unibody MacBookot, akkor szemet gyönyörködtető a ház alakja, formája, az ívek, a kidolgozás finomsága. Nem véletlenül próbálja utánozni ezt a formatervet egyre több gyártó, az ultrabookok kategóriájában tulajdonképpen nem is létezik más design.

macbookairs

A gép egyik feltűnő eleme a hatalmas üveg érintőpad (trackpad), mely uralja a laptop első részét. Persze az Apple nem Apple lenne, ha szabadalommal nem védette volna le ezt is. Az amerikai szabványügyi hivatal most jegyezte be a szabadalmat, egyszerű Portable Computer néven. Ha azonban megnézzük a hozzá tartozó rajzot, akkor láthatjuk, hogy a szabadalom az érintőpadról szól. Az ötlet 15 emberhez köthető, akik között megtalálható Steve Jobs volt vezérigazgató és Jonathan Ive designguru is.

trackpaddesign

Az első üveg érintőpad a 2008 végén a MacBook Pro-ban mutatkozott be, az Apple azóta is ezt használja. A felhasználáshoz széles funkcionalitás tartozik, mint például a tehetetlenségi (inerciális) görgetés, összecsípő, forgató és legyintő ujjmozdulatok, három- és négyujjas legyintés, koppintás, dupla koppintás és húzás támogatása.

Kérdés, hogy mit kezd az Apple a szabadalommal. Perli-e a konkurens cégeket vagy jogdíjat kér? Nem lehet tudni, de Tim Cook jelenlegi vezérigazgató békülékenyebb magatartást tanúsít, mint elődje, így a megállapodás valószínűsíthető.

Hét év börtönre ítélték a Steve Jobs házába betörő tolvajt

Még tavaly augusztusban betörtek a néhai Steve Jobs felújítás alatt álló palo alto-i házába és 60 ezer dollár értékben vittek el különböző értéktárgyakat, mint például egy iPadet, két számítógépet, ékszereket és Jobs pénztárcáját a jogosítvánnyal együtt.

jobsháza

Nem sokkal a betörés után elkapták a 35 éves, Kariem McFarlin névre hallgató tolvajt, aki elég amatőr módon viselkedett. Saját lakásából feljelentkezett az internetre, így az Apple igen könnyen le tudta nyomozni, hol is van a számítógép.

Azért az Egyesült Államokban gyorsabban ítélkeznek a bíróságok, mint nálunk, mivel McFarlint tegnap hét év börtönre ítélték. Persze egy ilyen mértékű betörésért még Amerikában sem ítélnék hét évre, azonban a betörőnek nem ez az egy eset száradt a lelkén. Az idők folyamán – saját bevallása szerint is – több százezer dollárnyi értéket lopkodott össze, a tárgyakat a saját lakásában és egy raktárban tárolta.

Megérdemelte büntetését.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. “Megérdemelte büntetését.”

    Ez kimaradt: most aztán lesz ideje gondolkodni a tettén!

    🙂


Add a Comment