fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Kristóf küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

Igazából nem nagyon használok semmilyen külön térkép alkalmazást a készülékemen. Néha viszont ha nincs nálam GPS vagy nem vagyok gépközelben, nagyon is jól jön. Egészen az iOS 5-ig meg voltam elégedve a beépített, alap Google térképpel. Nem is volt letöltve semmi egyéb app.

Terkepek

Aztán jött az iOS 6. Feltettem már a béta verziókat is, és persze hallottam, olvastam, tapasztaltam, hogy az Apple új térképe lesz benne. Gondoltam, biztosan jó lesz, mivel az almás cégről beszélünk. Talán még jobb lesz a Google térképénél is. Aztán nem így lett… A béta verziók után sem lett sokkal jobb a térkép.

Rengeteg negatív véleményt olvastam róla, ám mivel nem sokat használom, ezért annyira nem is érdekelt. De a kedélyek még mindig nem csillapodtak.

Utánanéztem alaposabban az ügynek. A térképet egyre többet nézegettem, használtam. Nem a legjobb, a semminél viszont mégis jobb. Megjelent az App Store-ban a Nokia térképe, a HERE Maps. Letöltöttem kipróbálni. Ez sem volt egy cseppet sem jobb az Apple térképénél. Na ennyit erről, a Nokia sincs jobb szinten, pedig az övéké nem új, ellentétben az Apple alkalmazásával.

Nemrég kijött a várva várt Google Maps. Nyilván ezt is leszedtem. Innentől viszont az előbbiekben említett két térkép az én szememben is irtó gyenge lett.

Vidéki városban lakom. A különbséget legjobban a három alkalmazás között ezzel lehet szemléltetni. Műholdas nézetben megnéztem, hogy milyen képet mutatnak. Oké, hogy Magyarország, meg vidék, de ettől azért jobbat vártam. Az Apple és a Nokia térképén semmi sem vehető ki a lakhelyemből. Tiszta homály az egész…

Bezzeg a Google Maps-on… Nem sokkal marad el Budapesttől sem. De nem is fűzök többet a dologhoz, nézzétek meg az alábbi képet:

Maps

Aztán mindenki maga döntse el, hogy mit használ. De azt azért leszögezhetjük: az almásoktól mindenki többet várt! Oké, tudom, hogy a Google-t, mivel ők az Android atyja, az Apple ki akarja iktatni az iOS-ből. Viszont ezzel a térkép mizériával túllőttek a célon. A felhasználók minőségi dolgokat várnak el mindenkitől, főleg tőlük.

Appl vs. Google

Várhattak volna még egy-két évet ezzel a térképpel, mert hiszem, hogy addigra lesz olyan szintem, mint a Google. Mindig azért az Apple sem nyerhet így történt ez a Maps háborúban is.

Ti mit gondoltok? Mennyi idő kell az Apple térképének, hogy utolérje, vagy legyűrje a Google-t?

Kristóf

[poll id=”79″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. Egy térképproginál a műholdas nézet a legutolsó szempont kb, ami érdekel, szvsz semmire se jó, azon kívül, hogy “világot láss”. Ja és a google maps hiába ad szebb képet a lakhelyedről, ugyanúgy semmi se vehető ki belőle 😀

  2. Ez most komolyan egy cikk? Kerestem a tovább gombot, vagy valamit. Építő jellegű kritikának is fel lehet fogni, de ilyen cikket kár lehozni.
    Milyen autót vegyünk kérdést is eldönthetjük, hogy két képet berakunk az autók visszapillantó tükréről és ez a teszt…
    Írjon hozzá a Kedves Blogger még egy pár sort, összehasonlítási szempontot, útvonaltesztet vidéken, akkor majd ki lehet postolni.

  3. “Igazából nem nagyon használok semmilyen külön térkép alkalmazást a készülékemen.” pont. itt kellett volna befejezni a cikket.

    A házát nézegesse az ember szabadidejében, ezt asztali gépen és az iPhone-on is meg lehetett csinálni mindig. iOS 6 megjelenésekor is, csak böngészőben.

    Aki meg gps navi alatt műholdas módot használ, arról bármi rosszat el tudok képzelni 🙂

    Én egyszer se tévedtem el se Apple se Google Maps-szel. Persze szórakoztató a sok megtalált Apple vagy Google hiba (aki nem emlékszik a Google hibákra, az olvasson vissza pár hónapot, évet egy netes hírportálon), de most őszintén ki nem szarja le? Most olvastam, hogy a Google Maps meg elütött egy szamarat Afrikában, de azt is annyira rosszul csinálta, hogy még se ütötte el, mert a szamár ma is él és virul. Zámbó Jimmy meg 50 éves lenne, ha nem lövi főbe egy kakasos nyalóka.

  4. Jimmy él, látták Amerikában, Story címlapon is volt! :DDD

  5. Nekem nagyon fontos szempont a GPS! Pest melletti kisvárosban élek és havi rendszerességgel megyek Pestre autóval különböző helyekre, ami miatt elengedhetetlen a GPS. Meg amúgy is, itthon, ha vidékről van szó, még akkor is jól jön a navigáció. 3g óta vagyok iPhone használó, vagyis lassan 5 éve. Elég sok navit kipróbáltam, Igo, Sygic, TomTom, Navigon, nekem a Navigon jött be leginkább. Számomra pont nem a grafika vagy a kezelőfelület az elsődleges, hanem, hogy megbízható és pontos utasításokat adjon a navi, nem mondom, hogy tökéletes a Navigon, de messze ez volt a legjobb, Pozsonyban pl az IGO, gond nélkül bevitt volna egy elzárt sétálóutcába. A Sygic meg a TomTom rendszeresen nemlétező utcákra akar bevinni. Nyilván az offline kategória azért más, mint a built-in rendszerek, a netet igénylők közül a Wazze-t és az Egérút-at használtam 1x-1x, azok is beváltak, de az adatforgalom miatt, maradtam az offline progiknál. Jelenleg a T-s ingyenes Navigon-t használom, itthon sokszor bizonyított 4s-en tökéletesen működik!

  6. A cikk valóban egy kicsit rövid és felszínes. Azonban abban egyetértek, hogy az Apple Maps szinte egy vicc. Konkrétan azt sem tudja, hol van Miskolc (nézzétek meg az erdő közepére teszi). Miskolciként ez számomra bőven elég indok arra, hogy a Google-t használjam. Ráadásul az Apple-nek már többször is jelentettem egy rakat problémát, de nem változik semmi!

  7. Azt az apple maps-es screen shot-ot nem tudom hogy sikerült összehoznod mert nekem sehol nem olyan homályos még ha jobban rázoom-olok akkor sem…

  8. nekem semmi bajom az Apple maps alkalmazásával, eddig mindig pontosan oda vitt ahova kellett…

  9. Waze-t használok, a google maps ugyanolyan bénaságokkal küzd mint az Apple maps. A waze-nak is vannak hibái, de jóval többet ad, így ezekkel együtt tudok élni.

  10. Waze

  11. Szerintem jó kis írás lett.
    A címet kevertétek össze. Ennek azt kellett volna adni: Fikázom az Apple térképét.

  12. @taky1974: köszi, továbbítjuk a meglátásod a cikk vendég blogger szerzőjének.

  13. @Jadeye:
    Ugyan hagyd. Szívesen segítek. Hiszen tudod… 🙂

  14. Az én városomban pedig mind a google, mind az apple térképe ugyanazt a légifotót használja. Az egyik kicsit fakóbb, a másik pedig jobban enged zoomolni a képre, de ugyanott állnak a kocsik, ugyanazok az árnyékok stb. Innen is látszik, hogy a térkép szempontjából teljesen mindegy, milyen légifotót látsz, úgyis külső forrásból szerzik be.

  15. Mivel még mindig 5-ös iOS-t használok, így csak a google maps van a telefonomon (annál szofisztikáltabb nem kell, nagyon ritkán használom valós – turn by turn – navigációra). Hát, vannak abban is vicces dolgok.
    Például (még régebben) a Váci úton a Westend előtt haladva be akart vinni egy balra lévő utcába, keresztül a forgalmon. De a múlt héten esett meg egy egészen hasonló, a Bajcsin mentem a Deák felé (a Király utcába) és a Bajcsi-Andrássy kereszteződés után azonnal balra akart fordítani, keresztül négy szembejövő sávon…

  16. Az senkit nem zavar, hogy az író nem navigációs alkalmazásról hanem térkép programról ír?

  17. @csab2: És mi a különbség?


Add a Comment