fbpx Skip to content

Az utóbbi napokban néhány apróságot módosítottunk az oldal felülete kapcsán, hogy a használhatóság jobb legyen. Reméljük, ezek a frissítések nektek is tetszeni fognak.

Cikkek fejléce

A cikkek fejléce kapcsán több dolog is változott, de lássuk először az eltávolított elemeket. Eddig így nézett ki a fejléc:

cikk_fejlec_elotte

Először is levettük az iwiw megosztás gombot. Elmorzsoltunk egy könnycseppet, de feltételezzük, hogy nem fog hiányozni. Másrészt levettük a hozzászólások számát jelző szövegbuborékot is ugyanebből a sorból, hiszen a cikk dátumcetlijén ez szintén megtalálható.

Következzenek a hozzáadott dolgok. Mostantól így néz ki a fejléc:

cikk_fejlece_utana

Itt a cikk szerzőjének neve kattinthatóvá vált, így ha csak egy adott szerző cikkeit szeretnénk megnézni, mostantól egyszerűen rá kell kattintsunk a nevére, és már listázza is őket az oldal. Emellett kitettük a cikkek közzétételének időpontját is, és kapott egy kis ráncfelvarrást a dizájn.

Megosztási lehetőségek

A cikk alján a megosztási lehetőségekkel több probléma is volt. Egyrészt túl magas volt az általa elfoglalt hely:

also_megosztas_elotte

Másrészt -és ez volt a nagyobb hiba- a megosztáskor a szöveg hibásan jelent meg, az ékezeteket kódra cserélte le, ami használhatatlanná tette a tweet opciót:

also_megosztas_twitter

A megosztási opciókat lehetővé tévő pluginban ezt a hibát több frissítés után sem javították, így egyszerűen megváltunk tőle. Helyette az időközben elérhetővé vált Jetpack saját megosztási lehetőségeit kapcsoltuk be. Ez nem csak, hogy rendesen működik, hanem már egy sorban is elfér az, ami korábban négyet foglalt:

also_megosztas_utana

Kapcsolódó cikkek

A cikkeink alá bekerültek a hozzájuk kapcsolódó írások linkjei. Egy-egy cikk alatt maximum öt másik, kapcsolódó írás jelenik meg mostantól:

kapcsolodo_cikkek

Ezek nem mindegyik cikk esetén jelennek meg azonnal, aminek technikai oka van. A WordPress korai verzióiban még nem voltak címkék, csak kategóriák, így ha kicsit több információval akartuk jellemezni az adott cikket, csak kategóriákat lehetett hozzáadni. Ez több száz, javarészt felesleges kategóriát eredményezett, ahol a többségük alatt csak 1-2 cikk volt. Az évek során felhalmozódott kategóriákhoz pedig eddig nem nyúltunk hozzá, mert annyira sok volt belőlük, és nem volt szükség piszkálni őket. Viszont a kapcsolódó cikkekhez elengedhetetlen volt felszámolni a felesleget, így a kategóriák közül az utóbbi időben sokat kiszórtunk, összevontunk, vagy címkévé konvertáltunk.

Ez elsősorban a jövőbeni cikkeknél hoz majd azonnal látható eredményt, de a korábbi írásaink esetén és folyamatosan frissítjük majd a kategóriáikat és címkéiket, így azoknál is felbukkannak majd a megfelelő kapcsolódó cikkek.

Ezzel a frissítéssel talán több érdekes olvasnivalóval is sikerül majd összefutni.

Értesítések

Az értesítési rendszert még novemberben aktiváltuk. Azóta viszont frissült az oldal motorja, a WordPress, és az új verzióval kompatibilitási hibák adódtak. Ezért az értesítő rendszert átmenetileg kikapcsoltuk, amíg nem frissítjük az új verzióhoz. Természetesen észrevehető lesz, ha visszakapcsoltuk.

Amennyiben bármi hibát tapasztalnátok, vagy ha valami fejlesztési javaslatotok lenne, úgy azt jelezzétek hozzászólásban, és megnézzük. Köszönjük!

[poll id=”76″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Csak nekem tolt be nagyon lassan (akar tobb perc is) a kontent resz Macen? Safari, Chrome, MacBook, Mac mini, teljesen mindegy. Minden a legfrissebb

  2. Ha megérkezik egy cikk e-mailben, olykor kódként jelenik. Remélem kijavítja a WordPress.
    A iPhone app mikorra várható 5-ösre optimalizálva?

  3. @ef-dani: nekem 1-2 másodperc, de az is csak maximum. esetleg indítsd újra a készülékeket, vagy a routert.

  4. “levettük a hozzászólások számát jelző szövegbuborékot is ugyanebből a sorból, hiszen a cikk dátumcetlijén ez szintén megtalálható”

    Szerintem akkor linknek/hivatkozásnak kéne lennie a cikk dátumcetlijén lévő hozzászólások száma, hogy ha az ember rákattint egyből a hozzászólásokhoz érkezzen…

  5. @balazs182089: igen, erre gondoltunk. megnézzük, köszi!

  6. Koszi @Jadeye sajnos nem. :S a MacBook alapesetben ki van kapcsolva a routert pedig sokszor ujra kell inditani (thx T-home…) es csak a szifonnal talalkoztam ezzel 🙁 azt hittem mas is tapaztalja es a motorban van valami bug

  7. Na igen, a kattintható hsz gomb kicsit hiányzik. Sokat csináltam azt, hogy felnéztem a főoldalra, láttam, hogy van valahol új hsz, egy katt, és már nézem is. Bár mondjuk ahol 70 hsz van, ott már úgyis rá kell nyomni az end-re…

    Ja, és még egy bugreport (bár ez lehet a WordPress hibája): amikor telóról nézem az oldalt mobil nézetben, a hozzászólásoknál azt írja, hogy “6 hozzászólások”. Ami nem hangzik túl magyarul 🙂

  8. Nem vagyok benne biztos, hogy a wordpress sajátossága, de nagyon nem csípem, amikor a nagyítható képek ugyanabban az ablakban/fülön jelennek meg, ahol a cikk van.
    Vagy egy lightbox-os ablakban vagy új lapon kéne megjelennie, szerintem.

    Hogy miért? Az alapfeltételezésem a következő:
    a felhasználók többsége úgy számítógépezik (jobb kezesek esetében), hogy a bal keze a billentyűzet bal szélén (ASDF, WASD környékén), a jobb keze pedig az egéren van.

    A mai nagy felbontású kijelzők világában és az oldal jelenlegi elrendezésében a felnagyítandó képek és a böngésző Vissza gombja mondhatni messze vannak egymástól. Egyébként sem olyan nagy az a gomb, szóval egy egyszerű egérrántással nem biztos, hogy elsőre eltaláljuk, utána még kicsit pozicionálni kell és csak utána kattinthatunk. Relatíve rengeteg idő.
    Ráadásul ha több kép van egymás után, akkor először klikk a képre, egérrel fel a Vissza gombhoz, majd megint vissza le a képekhez…

    Másik megoldás a billentyűkombináció lehetne, például az Alt+”balra nyíl”, vagy a Backspace. Míg előbbi kétkezes, utóbbi jobbkezes művelet, ergo mindkét esetben le kell venni a kezünket az egérről, majd vissza, hogy folytathassuk a böngészést.
    Mivel lekerül a kezünk az egérről, ezért ezek is időigényesek.

    Ezzel szemben, ha Lightbox-szal nyílnak meg a képek, akkor egy bal klikkel gyorsan meg tudjuk nyitni a képet. Ha több kép is van, akkor rányomunk a kép jobb szélére (persze beállításfüggő, akár a kép közepétől kicsivel jobbra is elég lehet) és már ott is a következő kép. Amikor a végére értünk elég egy Esc (bal kézhez baromi közel van), vagy a box mellé kattintunk (egyébként is az egéren volt a jobb kezünk és óriási a kattintható felület, így semeddig se tart), és már folytathatjuk is a böngészést ott, ahol a képek nézegetése előtt abbahagytuk.

    Az új lapos megoldás billentyűkombinációval teheti gyorsabbá a böngészést, ugyanis a Ctrl+W nagyon kényelmesen és gyorsan elérhető a bal kezünkkel, ami ugye amúgy is arrafelé tanyázik.

    Sajnos rengetegszer fordult már elő velem, hogy megszokásból nyomtam a Ctrl+W-t, hogy bezárjam a képet, de sajnos gyorsan rá kellett jönnöm, hogy nem csak a képet, hanem azzal együtt a Szifon.com-ot is bezártam. Ilyenkor persze jön a Ctrl+Shift+T, meg utána a Vissza gomb/Backspace, és máris olvashatom tovább a híreket, cikkeket. Gondolom itt már nem kell említenem, hogy mennyi idő, mire visszanavigálok oda, ahol előtte tartottam.

    Persze görgővel klikkelve vagy Ctrl+bal klikkel elérhető hasonló hatás, mintha alapból új lapon nyitná meg.
    Sőt! Ctrl+Shift+bal klikkel totál ugyanazt érjük el, mintha -os linkünk lenne, csak itt ismét két kézzel kell dolgoznunk, ami valljuk be, nem éppen a legkomfortosabb böngészési élményt nyújtja.

    Tisztában vagyok vele, hogy amit írtam, nem igaz az összes Szifon olvasóra — jobb-bal kezesség, egyéb felhasználói szokások –, de szerintem többen örülnénk, ha bekerülne egy Lightbox vagy új lapon nyílnának meg a képek.

  9. Még egy apró kiegészítés az előzőhöz: a linkek szintén nem új lapon nyílnak meg. Véleményem szerint jobb lenne, ha ezek is egy sima bal klikkel új lapon jelennének meg. 🙂


Add a Comment