fbpx Skip to content

Az utóbbi időben elkezdtük fejleszteni a blogot, mind hardver, mind szoftver oldalról. Most már a bitnet-nek köszönhetően lassan másfél hónapja zökkenőmentesen fut a blog, naponta 25-40.000 egyedi látogatóval (nem mellékesen ők készítették az időkép alkalmazást is). Egyszóval büszkék vagyunk, hogy ennyien olvastok minket, így elindítottuk a Szifon.com webfejlesztését is. Hasznos apróságokat szeretnénk hozzárakni a bloghoz, amit teljes egészében nem áll módunkban megváltoztatni.

Értesítések

Az első lépés az értesítési rendszer kiépítése, mely OS X esetén a Safari és Chrome alatt az Értesítési Központot használja, míg Firefox esetén, vagy az előbbi három böngészőt Windows alatt használva pedig a jobb felső sarokban jelenik majd meg, hogy éppen mi történt abban a percben az oldalon. Például ha te folyamatosan nyitva tartod a Mac-eden a szifon.com-ot, de éppen egy másik oldalt nézel, akkor is megkapod majd az értesítést.

(A Safari beállításai alatt utólag is ki-bekapcsolható)

  • Safari-t és Chrome-ot használó olvasóink felül a blog tetején találnak egy gombot, amivel ezt az értesítést bekapcsolhatják.
  • Firefox tulajdonosoknak pedig semmi dolguk nincs, automatikusan megjelenik nekik.

Azoknak is műküdnek az értesítések, akik iPaden követnek minket. Nekik semmilyen beállítás nem szükséges. 🙂

[poll id=71]

Rövidhírek

Észrevehettétek, hogy egy új sáv került az oldal felső részébe:

Naponta több 100 bejegyzés érkezik hozzám RSS-ben Apple, iPhone, iOS témában, azonban ezeknek csak a töredékét tudjuk kirakni, illetve cikket írni róla. Régebb óta terveztem már, hogy ne csak a Facebook-on, illetve a Twitteren osszunk meg ezek közül 1-1 hírt, hanem ide az oldalra is kikerüljön. Ezek olyan hírek, apróságok, amiket cikkben nem hozunk le, de érdemes tudni róluk. Szóval most már többször is érdemes felnézni a blogra attól függetlenül, hogy érkezett-e cikk vagy sem. Az új felületen ezeket a híreket, érdekességeket foglaljuk nektek össze egy-egy rövid leírás segítségével. A bal alsó sarokban elhelyezett “Bővebben…” linkre kattintva még többet tudhattok meg a szóban forgó újdonságról. Ha tetszett nektek egy hír, vagy úgy gondoljátok, az barátaitok, ismerőseitek számára is hasznos lehet, megoszthatjátok azokat Facebookon vagy Twitteren a hír jobb felső sarkában található ikonok valamelyikére kattintva.

Ez a funkció is működik mind Safari, mind Chrome, mind pedig Firefox böngészők alatt, és semmilyen beállítás nem szükséges a bekapcsolásához.

[poll id=72]

Keresőmező

Apró frissítés, hogy a keresőmezőbe belekattintva mostantól nem kell előbb kitörölni a “Keresek valamit…” szöveget, hanem már rögtön írható a keresett kifejezés.

A fejlesztéseket köszönjük H2CO3 kollégának.

Ha bármi hibát tapasztaltok, vagy javaslatotok van a fejlesztésekkel kapcsolatban, úgy azt jelezzétek nekünk hozzászólásban, vagy írjatok emailt a blog címére. Köszönjük! 🙂

Szifon.com Csapat

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. Keresőmezős rész már váratott magára 😀

  2. szerintem egy redesign is jöhetne már, ezt a témát kinőtte már az oldal… Lehetne egy finom reszponzív, retina téma, ami illik egy 2012-ben működő bloghoz.

  3. @szokeptr: Tervezzük már 🙂

  4. @szokeptr: a mobilfelület már retina pár hónapja 😉 a dizájn módosításán gondolkozunk már egy ideje, de azzal elég óvatosan kell bánni, mert ha nagyon drasztikusan módosul, akkor az sokaknál az oldal olvashatóságának a rovására mehet, például a megszokott felépítés módosítása elég zavaróan hathat, ha nem ott találod a cikkeket, ahol eddig megszoktad. de ha van tipped, szerinted milyen jelleggel nézne ki jól, szólj, és megnézzük. 🙂

  5. @admin @Jadeye engem pont az zavar, hogy teljesen más oldalt látok iPaden és iPhone-on, mint desktopon. Az alap dizájnal nincs bajom, sőt még a layoutal sincs, csak szerintem ráférne egy kis ráncfelvarrás az oldalra, hogy legyen modernebb.

  6. Bekapcsoltam az értesítéseket; kb egyből jött is egy egy új hsz-ről.
    Jó, csak kár hogy nem lehet rákattintani. Szerintem úgy több értelme lenne, ha kattintásra bejönne az adott cikk. Vagy csak nálam bugos valami?
    A kereső tényleg piros pont. Még jobb lenne, ha már a belekattra eltűnne a szöveg. Meg a betűszín lehetne valamivel sötétebb. Mondjuk fekete. 😀

  7. @szokeptr: a mobilfelület lényege épp az, hogy a lehető legkevesebb adatforgalom mellett a tartalmat mobilra optimalizáltan jelenítse meg. a ráncfelvarrást most akkor a mobil vagy a desktop oldalra érted? illetve pontosan mit szeretnél, mi lenne számodra az ideális?

    @crayo: milyen böngészőt használsz?

  8. @crayo: Ez azokon a böngészőkön műküdik, amikben nincs natív WebKit-notification – ez vonatkozik a Firefox illetve a MobileSafari browserekre. Ezekben saját készítésű HTML-lel emulálom az értesítést, és így kattintható is. A desktop Safari és a Chrome natív értesítései sajnos nem kattinthatóak.

  9. @Jadeye: konkrétan arra gondoltam, hogy lehetne egy reszponzív redizájn, ami érintené a desktopot és más eszközöket is, valamint modern lenne (itt olyasmi stílusokra gondolok, mint a The Verge. vagy az új BGR.com).

  10. @szokeptr: aham, hát meglátjuk, hogy mit tudunk kisütni. a desktop verziók terén mind a verge, mind a bgr erősen elüt a szifon mostani layoutjától, de gondolkozunk rajta. köszi! 🙂

  11. @Jadeye: Chrome-ot.
    Ja, és win 7.

  12. @crayo: Igen, a Chrome-ban natív értesítések vannak, amikbe sajnos nem lehet linket tenni. Próbáld meg megnézni Firefox alatt, ott műküdik 🙂

  13. ÓÓÓÓÓÓÓÓ atyaisten en hányszor irtam már nektek… kb 5x ugyan azt mégpedig hogy: igazan bevezethetnétek már hogy ha van nagyítható kép akkor új ablakba nyissa meg a képet és ne keljen közepső egerklick vagy jobbgomb uj ablak megnyitásozni, mert nagyon zavaró… erre már elküldtem a forráskodot is, a wordpresses szaros kodrészletet is, írtátok hogy odafigyeltek rá azóta sincs semmi változás…… a másik dolog meg igazan lehetne egy főrész + bővebben blokkrésze a híreknek, mert ez igy botrányos, hogy egy cikket félpercig kell scrollozni, főleg ha nem érdekel…
    amugy eleg gyötrelmesen lett megcsinalva a kereső szöveg “eltűntetése”… tök egyszerűen meglehetett volna csinálni: csak ezt kellett volna belerakni az inputotokba -> onfocus=”this.value=”” onblur=”if(!this.value)this.value=’Keresek valamit…'”>
    No comment………………….

  14. @spk.code: a wordpress kód hekkelése azt eredményezi, hogy a wp minden frissítésekor újra módosítani kell, tehát az nem megoldás (kivétel ha a témafájlban van a dolog, vagy plugin, mert azokat ugye nem módosítja). de majd rákérdezek adminnál, mit küldtél, és megnézzük, mert én egyszer sem láttam a leveleid. egyébiránt ez sokadrangú dolog.

    a főrész+bővebben dolgon is gondolkoztunk már, és a tényleg hosszú cikkeket ezért more taggel el is szoktuk vágni. ugyanakkor egy elvágott cikk esetén fennáll a lehetősége, hogy esetleg mégsem kattintanak a bővebben linkre.

    a keresőmezős kódrészletet is megnézi H2CO3 kolléga, most csak a legegyszerűbb módon oldotta meg, de mindent el kell kezdeni valahol. legalább már elkezdtünk ezekkel is foglalkozni. nem kell megköszönni.

  15. @spk.code: Az általad javasolt megoldás (onfocus=”this.value=”” onblur=”if(!this.value)this.value=’Keresek valamit…’”>) fölöslegesen hosszadalmas, jelenleg a textfield “placeholder” mezője került beállításra, amihez JavaScript-hekkelés nem kell, illetve a szövegszín is a böngésző témájához állítódik automatikusan, nincs külön gond a halványítással, stb. Ez tehát egy sokkal elegánsabb megoldás, nem véletlenül került bele az, ami.

    A kommented többi részéhez: ha nem tetszik valami, meg lehet azt kulturált módon is írni, nem kell azonnal mindent leszólni, meg dobálózni a “no comment”-ekkel.

  16. Jogos… sry, a tegnapi levelemért, kicsit tulreagáltam.

    A kereső mezőt azért írtam, mert chrome alatt problémás a kereső mező, az áttetsző input sokkal lejebb van mint design, és ha közepen van egér (input közepen) akkor nem lehet kattintani 🙂

  17. @spk.code: Ez érdekes. Nekem mind Chrome, mind Safari, mind Firefox alatt a helyén van a keresőmező, a benne levő placeholder szöveg, illetve a rendes keresési szöveg is. A másik problémát majd még megnézem, egyelőre nem tudom, mi okozhatja, lehet, hogy a téma ilyen (a témát magát nem én készítettem, úgyhogy abba még bele kell mélyednem kicsit).

  18. Nagyon tetszik a rövid hírek szekció és az értesítések funkció, úgy érzem így sokkal kerekebb lett az oldal. A keresőmezős változtatás is már időszerű volt 🙂

    Viszont az értesítési rendszeren úgy gondolom lehetne finomhangolni.

    Nem tudom mennyire megvalósítható az, hogy minden regisztrált felhasználó be tudja állítani magának, mit szeretne látni az értesítésekben. Engem személy szerint zavar, hogy minden új hozzászólásról jön egy értesítés, mert így pont a lényegi információ, azaz az új cikk és rövidhírről jövő értesítés nagyon nehezen tűnik ki a többi közül.
    Tudom, írja, hogy új hozzászólás, meg hogy új cikk/hír, de ha egy órában jön 5-10 új hsz-ről szóló értesítés, akkor egy idő után reflexből kinyomom, és oda az a plusz, ami miatt érdemes használni az asztali értesítéseket.

    Más: jelenleg 3 szifon.com oldal is meg van nyitva, ami azt eredményezi, hogy háromszor megkapom ugyanazt az értesítést. Idegesítő.
    Tudom, legyen csak egy nyitva.
    De ha egy egyszerű kód módosítással megoldható lenne, hogy akárhány szifon.com fül mellett is csak egyszer jelenítse meg az adott értesítést, az nagyon jó lenne.

    A fentebb említett jelenségek 64 bites Windows 7-en, Google Chrome társaságában fordulnak elő.

  19. Engem csak az érdekelne, hogy ezek a fejlesztések mikor kerülnek bele az alkalmazásotokba? Merthát minek csináltátok, ha azt nem fejlesztitek ugyeh. Anno még egy cikk is volt róla, hogy majd mik lesznek benne, meg milyen király lesz.

    Általában telóról vagy padról nézem az oldalt és így az alkalmazás sokkal gyorsabban hozza be, mint a webes nézet, meg nincs kedvem minden egyes restore után külön kirakatni az ikont, mert tudomásom szerint a webappok nem menthetőek és az itunes nem rakja vissza.

    Amúgy feljebb valami olyasmit olvastam, hogy az értesítések, meg a rövidhírek Safariból is láthatóak. Nos én megnyitottam most az oldalt Safariban és az iPad nézet jött be, ahol ezekből semmi sem volt. Desktopra váltva láttam a híreket, de akkor ha csak úgy látható, akkor mi értelme a mobil nézetnek?

    Másrészt pedig egy bugot is említenék: Nem lehet az oldalra bejelentkezni iPad nézetből. Ott a kommentek alatt a gomb, hogy be kell jelentkezni, de megnyomom, semmi nem történik. A menüben sehol sem láttam login opciót. Át kellett váltanom desktop nézetre, bejelentkezni, majd így visszalépve elvileg most már el tudom küldeni ezt a kommentet. Ez így igen körülményes és nem illik 2012ben egy ekkora látogatottságú oldalhoz.

  20. +1: A rendszer azt közli még mindig kommentelésnél már nagyon sok ideje, hogy a közzététel nem sikerült, próbáljam újra, pedig ha újra betöltöm a cikket, nagyon is ott van a kommentem az alján. Ezt is vagy vegyétek le, vagy írjátok át a szöveget, vagy valami, de ez így nagyon félrevezető..

  21. @Vikitorony: megnézzük, mit lehet tenni, köszi a visszajelzést.

    @Jecy: szintén köszi a visszajelzést.

    a mobil alkalmazást nem mi fejlesztettük, hanem külső partnercég, de ez ott is van az app leírásában. ezeket a fejlesztéseket a webszerveren hajtjuk végre, ami teljesen független az alkalmazástól. a tervek megvannak az app fejlesztése kapcsán, de több járulékos körülmény miatt ez sajnos nem úgy megy, hogy egyik nap kitaláljuk, és másnapra kész.

    a webappok (minden más dokumentumoddal együtt) gond nélkül bekerülnek az iTunes mentésébe, és vissza is teszi őket.

    a mobil nézet, és a webes nézet meg az értesítések megint egy-egy külön dolog. a mobil nézet egy külső fejlesztő cég pluginja. az értesítéseket a desktop nézet támogatja, elsősorban nem iPadre készültek, hanem desktop gépekhez. a mobil nézet értelme az, hogy kevesebb adatforgalom mellett, mobileszközre optimalizált felületet jelenít meg mindenféle sallang nélkül. ez forgalomkorlátos mobilinternet esetén segít adatforgalmat spórolni.

    a mobilfelületen bejelentkezős és hozzászólós hiba sajnos a külső fejlesztő mobilfelület pluginjának hibája, amibe mi inkább nem nyúlnánk bele, de elvileg hamarosan frissíteni fogják.

  22. Szuper, köszi a válaszokat. Amúgy a bejelentkezési hibát azért nem értem, mert az iPhone mobil nézetéből tökéletesen megy a login (most teszteltem), csak iPad nézetből szar. Érthetetlen 😀

    Ha meg már leltárt tartunk, akkor megemlíteném, hogy én becsülettel bejelölöm a kommentelésnél lévő mindkét email küldő gombot, hogy igen szeretnék (bár a különbség nem teljesen tiszta számomra a kettő között), de talán eddig összesen egyszer jött emiatt email, az is nagyonrég..

    A designváltás kereteiben meg szerintem hagyjatok fel ezekkel a külső fejlesztői dolgokkal, mert csak a gond van vele és alkossatok valami ütőset.
    Mondjuk egy push notificationt el tudnék fogadni az új hírekről 😉
    Nem hiszem el, hogy a temérdek fejlesztői kapcsolatotok között, akikről cikkeztetek, nincs olyan, aki rendesen rendbevágná az alkalmazást, ha már nektek nincs időtök fejlesztgetni és mindenképp külsős kell.

  23. @Jecy: sajnos ez nem ilyen egyszerű, mint amilyennek hangzik, de igyekszünk.

    a kommentelésről való emailküldést megnézzük, köszi.

  24. Amúgy ezek az értesítések nem olyanok, mint a gmail-es asztali értesítések? Csak mert azok kattinthatók, és behozzák ugye az emailt.

  25. Nem tom ki olvassa még ezt, de hátha:
    Az automatikus értesítések bekapcsolása után nem kéne eltűnnie a gombnak? Amúgy nem zavaró, csak kérdem.
    Meg ha már itt vagy kedves olvasó, nézd meg a 24-es hsz-t is 🙂

  26. @crayo: Mivelhogy vannak automatikus ertesitesek, ezert olvassuk 😀

    Szoval:

    “Az automatikus értesítések bekapcsolása után nem kéne eltűnnie a gombnak? Amúgy nem zavaró, csak kérdem.”
    Ha igénylitek, megoldjuk azt is 🙂 Nem, nem “kéne” abban az értelemben, hogy ez nincs külön beleírva.

    “Amúgy ezek az értesítések nem olyanok, mint a gmail-es asztali értesítések?” – De igen. Ugyanaz a mechanizmus. A Gmail esetén viszont ezt oly módon oldják meg, hogy egy elavult (“deprecated”) API-t használnak. Ezt azért nem szeretnénk használni, mivel lévén, hogy elavult, bármikor kikerülhet az egyes böngészőkből, és nem lenne jó, hogyha pl. egy Firefox-frissítés után azt látnánk, hogy teljesen megszűntek a szifonos értesítések.

  27. @H2CO3: Szóval az újabb annyival jobb, hogy nem lehet kattintani…? 🙂

  28. @crayo: Azt nem az én feladatom eldönteni, hogy miben jobb vagy rosszabb – ha egyszer a WebKit fejleszőcsapata úgy döntött, hogy elavult, akkor elavult és nem használandó. Nyilván megvan rá az okuk.

  29. @H2CO3: Még két dolog: ugye ha több ablakban is a szifon van megnyitva, akkor elég 1 notifikáció is; a másik, hogy a saját kommentről sem kéne szerintem értesítés (jéé megtaláltam rá a magyar szót 🙂 ). Pláne hogy nem tűnik el magától.


Add a Comment