fbpx Skip to content

itv1

Így karácsony tájékán a hírek viszonylatában eléggé uborkaszezon van, ezért a Cult of Mac közzétett egy érdekes cikket az Apple titokban készülő tévékészülékéről.

A lap idézi Jeremy Allaire-t, a Brightcove alapítóját, a flash egyik alkotóját, aki szerint az Apple nagyban dolgozik a tévén, ami majd kétféle változatban is kapható lesz. Egyik egy impresszív, integrált, frissíthető monitor lesz, tulajdonképpen egy HDTV, míg a másik egy 149 dolláros set-top box. Ez utóbbi tulajdonképpen minden tévékészülékhez csatlakoztatható lesz. Az Apple ezzel gyorsan komoly piaci részesedést szerezhet, nem kicsi, 5-10 milliárd dolláros üzletről van szó.

Maga a tévékészülék minden iOS alkalmazást tud majd futtatni, ezzel az ökoszisztéma részévé válik, ami eddig egyetlen egy tévégyártó sem tudott elérni. Versenyelőnye óriási lenne. Ráadásul nem lenne szükség külön távirányítóra sem, egy egyszerű iPhone vagy iPad alkalmazással lehetne irányítani a készüléket.

itv2

Ami problémás lenne, azok a kábelszolgáltatók. Az Apple agresszív tárgyalási módszerét ismerve egy-két szolgáltatónak kizárólagosságot adna, mint ahogy tette az iPhone esetén az AT&T-vel is. A világ többi részén pedig a kábeltársaságok harcolnának az eladási jogokért. Legalább is az Apple szerint. Azonban a kábelesek tanultak a telefonszolgáltatók hibáiból és nem biztos, hogy olyan könnyen fejet hajtanak a cupertinoiak előtt.

Ti mit gondoltok? Mivel tud az Apple előrukkolni ezen a telített piacon? Mit nyújthat az iTV, amit még más készülék nem tud? Kommentekben várjuk véleményeteket!

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. A bibi ott van, hogy akkor az AppleTV mégis mi a fene? Mert valljuk be, szimpla médiaboxnak drága, annyival tud többet hogy van netflix és társai. De akkor miért nincs kihasználva a benne rejlő potenciál és csinálják meg azt amik a cikkben le vannak írva.

  2. @The Hypeboy: Én az AppleTV-t elvinném olyan irányba, ahol alkalmazásbolt nyílna rá. Ez a jelenlegi formájában csak szűkre szabottan lenne csak megoldható, tehát új hardver kell. Ilyen módon a játékkonzol piacra lépne be Siri-stől, iPhone/iPad kontrollal együtt.
    Ehhez társulna a már most is működő on-demand tartalomszolgáltatás.
    A hab a tortán az élő tartalom, műsorszórás lenne, aminek ha úgy tetszik a főpróbája az Apple keynote közvetítés volt – szerintem. A hirdetőknek pedig ott lenne benne az iAd és tolhatnák TV-n keresztül a célzott reklámokat a fogyasztók arcába. A TV társaságok videótárakat hozhatnának létre, amihez az előfizetők könnyedén hozzáférnének.
    Van ebben potenciál bőven és megvan a lehetőség, hogy ugyanúgy átformálják a smart TV piacot, ahogy a telefonpiaccal is tették korábban. Ráadásúl innovációt is felmutatna vele a cég, aminek a hiányát ezelőtt sokan – többek között jómagam is – a szemükre vetették, így befoghatnák a befektetők száját is egy időre és a részvények árfolyamát is sikerülhet magasabbra tornászni.

  3. Simán bele kellene rakni a TV-be az iPad hardverét. Ezáltal teljes értékű otthoni tartalomfogyasztó TV lenne, a legtöbb embernek elég lenne, nem kéne PC-t venniük.
    A jelenlegi okosTV-kben hiába van böngésző, ha rémálom használni.

  4. Mivel az apple termékeit használom munkára ezért ha megjelenne egy ilyen TV Magyarországon akkor tutira elmennék oda ahol egy ki van állítva és használnám egy pár percet, ezidő alatt valószínüleg rájönnék hogy használhatatlan, mert:
    1. Ahhoz hogy TV-t tudj nézni kell egy külső vevő, pl. egy UPC tuner.
    2. Akkor már csak egy megjelenítőre van szükség, tehát egy alap hd tv is elég lenne…
    3. HA beleépítik a tunert és a kártyaolvasót akkor azt mondom hogy jelent valamit, de nem hiszem hogy le fogok ülni a TV elég és böngészni, mert a TV arra való hogy az ember hulla fáradtan összeessen előtte és legyen min elaludni… szerintem….

  5. @kistrojak: szólj, ha tévednék, de tudtommal manapság már egy középkategóriás tévében is van kártyaolvasó, a tuner meg teljesen alapértelmezett, hiszen az akkor nem lenne tévé, csak monitor, ráadául az analóg mellett már a digitális tuner is alap. elég valószínűtlen, hogy az Apple ezeket kihagyná belőle. amit böngészgetni szokás manapság, az az EPG, vagy IPTV esetén a plusz szolgáltatások, smart funkciók.

  6. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  7. @Jadeye: A baj, hogy itthon ugyanúgy használhatatlan lesz, mert az alapszolgáltatást kiépítik az usában, többire meg szarnak rá. Ha pedig kell egy itthoni szolgáltatást is vásárolnom mellé, máris van egy baromi drága tv-m egy almával a hátán.
    És még arra sem számíthatunk hogy valami brutális felbontás lesz vagy valami, mert nincs és egy jó darabig nem is lesz tartalom ami kihasználná…

    Persze ettől még elképzelhető, hogy nekiállnak és piacra dobják, hiszen jelen pillanatban ha vmi használhatatlan akármit adnának ki és picit ferdítve előadnák hogy milyen jó, még abból is profitálnának


Add a Comment