fbpx Skip to content

Múlt héten írtam arról, hogy mire érdemes odafigyelni iPhone vásárlásakor, most pedig az iPadről fogok beszélni. Karácsonyi iPad vásárláskor is érdemes odafigyelni pár dologra, főleg ha használtan szeretnénk vásárolni. Az iPadeknél típushibákról már kevésbé beszélhetünk, nyilván itt is javasolt megnézni, hogy minden gomb működik-e. Általában az iPad tulajdonosok tokban hordják a készüléküket, így nagyságrendekkel szebb eszközökkel találkozhatunk a használt piacon, mint az iPhone-oknál.

Screen Shot 2012-12-17 at 18.55.33

Összesen ötféle iPaddel találkozhatunk. Mindegyik típusból létezik fekete és fehér (kivétel az első generációs iPad), 16GB, 32GB, 64GB-os változat, illetve Wi-Fi, vagy Wi-Fi+3G-s. A 3G-s típusok tartalmaznak SIM-tálcát, illetve GPS-t. A 3G-s iPadek mind gyári függetlenek! Itt is érvényes az, mint az iPhone 3G esetében, hogy a régebbit, tehát iPad 1-et nem érdemes már vásárolni. A legújabb szoftver már nem is fut rajta, így semmiképp sem ajánljuk a vásárlását.

apple-ipad_1

Ugorjunk is a második generációsokra. Az iPad 2 vásárlását sem ajánlom olyan szívesen, mivel még nem retina a kijelzője, és többek között itt is már észrevehetünk némi lassulást, azonban a legújabb szoftver még elfut rajta. Egyébként iPad 2-t már olyan 80.000Ft-tól találunk a használt piacon, újonnan azonban egyáltalán nem éri meg a 125.000Ft-os ára.

ipad-3

A harmadik generációs iPad, rövidebb nevén az “Új iPad” már egy jobb döntés lehet, használtan vagy újonnan vásárolva is. Ennél a típusnál már megfelelő teljesítményt kapunk, gyorsan és akadásmentesen futnak rajta a szoftverek. A retina kijelző és az azt meghajtó, erős grafikus processzor miatt ne lepődjünk meg, ha melegszik a készülék, illetve nagyon lassan fog töltődni. Használtan a legkisebb tárhellyel rendelkező, sima Wi-Fi-s modellt már 110.000Ft-tól megvásárolhatjuk, újonnan pedig olyan 135.000Ft környékén juthatunk hozzá. Egyébként a nagyobb tárhellyel rendelkező modellek még elérhetőek akciósan az XMS APR-ben is.

ipad4_1

A jelenlegi, a legújabb generációs iPad 4, amit már Retina kijelzős iPadnek nevez az Apple, ahogy az iPhone 5-öt, úgy ezt a típust sem érdemes használtan vásárolni, mert nem számottevően olcsóbb. Ha az embernek nem akkora probléma 20-30.000Ft, akkor iPad 3 helyett mindenképp az iPad 4-et ajánlom, mivel dupla akkora sebességre képes a tesztek alapján. Ez hatalmas előny egyébként, ha az ember 2-3 évre vásárolja meg a terméket. Az iPad 4 149.000Ft-tól vásárolható meg az XMS-ben:

Screen Shot 2012-12-17 at 18.44.30

Hogyan különböztethetjük meg egymástól az iPad 3-at és az iPad 4-et?

Megeshet, hogy a használtpiacon egy iPad 3-at a legújabb, 4. generációs iPad árában próbálnak nekünk eladni. A kérdést nagyon egyszerűen el tudjuk dönteni: ha az iPad alján az új, keskeny Lightning csatlakozó van, akkor az a legújabb generáció; ha nem, és még a régi, 30 tűs dock-csatlakozó, akkor az az iPad 3.

A képen felül az iPad 3, alul pedig az iPad 4 látható:

ipad4-teardown-2

iPad mini

Picit kakukktojás ez az iPad mini, mert nehéz róla véleményt alkotni. Először is rögtön kezdem a rossz hírrel, hogy több iPad mini karácsonyig már nem fog érkezni nagy valószínűséggel, tehát a mostani készletet adják még el az APR-ek. Ez persze jellemző az Apple-re, de ebbe ne menjünk most bele. Az iPad mini használt piacon sem mérvadó, mert az újhoz képest alig 5-10.000Ft-tal olcsóbban próbálják adni őket, ebben az esetben nyilván újonnan érdemesebb megvásárolni.

gallery3_564

Egyébként az iPad mini 99.000Ft-tól kezdődik, tehát ár/érték kategóriában szerintem nem drága. Persze ebbe beletartozik, hogy miniben csak egy iPad 2-es motor ketyeg. Nem fog száguldozni a készülék, de nem is fog akadozni. Úgy gondolom, az iPad mini csajos eszköz lett, én biztos nem vásárolnám meg a retina kijelzős mellett, azonban lányoknak tökéletes választás, mert a táskában simán elfér és könnyű.

Tehát összességében használtan mindenképp az iPad 3-at ajánlom, újonnan pedig az iPad 4 vagy iPad mini típusokat.

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Az iPAD mini valóban csajos, a nejem nagyon szereti. Nem akadozik, szép a kijelző, csak ajánlani tudom én is.

  2. Múlt héten 90e-ért sikerült vennem egy iPad3-at, nagyon jó vétel volt (dobozos, számlás, nem lopott).

  3. 1. Első iPadből nincs fehér.
    2. iPad1-et nem a szoftveres lemaradása, hanem az állandó memória peoblémái miatt nevegyünk, kifagynak rajta a nagyobb alkalmazások, szaggat a rendszer ha nincs ram.
    3. Az iPad3 nem a proci miatt melegszik hanem a négy magos grafikus megjelenítő miatt. És azért gyorsabb az iPad2-nél mer dupla annyi ramja van.
    4. Tök mind1 mekkora a felület, a felbontás számít, és az iPad mini pont olyan gyors mint az iPad2.
    5. A félésvesnél újabb iPad2-ők egy órával tovább bírják mint elődeik, az újabb CPU gyártási technológia miatt.

    Első iPadet semmiképp se vegyetek, a többit nyugodt szívvel.

  4. iPad 4 lett a nyero nálam 🙂

  5. Ipad 3-at már alig lehet vhol venni.

  6. @fleshman: az iPad 3 NEM A GRAFIKUS KAG MIATT MELEGSZIK!
    Attól melegszik ha feltekered a fényerőt Maximumra! Minden bizonnyal a Ledek melegszenek!

  7. Én két hete vásároltam egy 16Gb-s Wi-Fi-s iPad 4-et 134 000 forintért garanciával, bontatlanul, újonnan összes tartozékával, mintha egy APR-ben vettem volna. Érdemes körülnézni a neten, hogy hol a legolcsób, mert 16 000 forint ide vagy oda azért nem mindegy. Egyébként a gsmhome-nál vásároltam és a grandon találtam rá. Remélem tudtam segíteni :).

  8. “de mivel kisebb felületen kell megjeleníteni ugyan annyi pixelt, nem is fog akadozni”
    ekkora blődséget szakmai oldalon leírni…

  9. ipad mini: van, ipad3: van, ipad4: van – akkor minek vegyek ipadot 🙂 🙂 🙂

  10. @fleshman: az első generációs iPadből nyilván nincs fehér, de akkor ezzel kiegészítettem. a RAM valóban kevés benne, de még egy Infinity Blade 2 is nyugodt szívvel elfut rajta, ha mindent kilősz előtte, és még akár újra is indítod, bár sokszor még erre sincs szükség. apptól függ. a RAM tehát tényleg járulékos része a dolognak, de ami még szintén fontos, hogy a készülék szoftvere már nem frissíthető tovább, miközben a 3GS meg igen. ez meg ritka bosszantó. meg eleve célszerűbb a lehető legújabb eszközt megvenni.

    @Ffx: sajnos ez benne maradt, köszi, töröltük.

  11. Én mindenképp az iPad mini-t ajánlom mindenkinek, aki nemcsak asztalra letéve szeretné használni az iPad-et!!! A mini mérete ideális, a súlya fantasztikusan alacsony, emiatt kényelmesen hordozható, és könnyedén tartható kézben akár órákon át is. 🙂 A képe gyönyörű, egyáltalán nem hiányzik a retina felbontás, pedig a szemem már ahhoz van szokva. A képek és videók gyönyörűen jelennek meg, a játékok akadás nélkül futnak (az NFS Most Wanted is!!). Egyszerűen tökéletes!!! :-)))

  12. Azzal nem értek egyet, hogy csajos a mini, nekem például fehér minim van, és nem vagyok csaj, egyszerűen csak jobban illik a felhasználási területemre. Befér a kabátzsebembe, könnyebb előszedni, játszani rajta, és nekem nem hiányzik a retina… A fehér ipad2-mnél semmivel nem csajosabb 🙂 viszont arra sem mondanám hogy csajos; olyan ez, mintha azt mondanánk a MacBook Air-re hogy csajos, az AlienWare17″ meg pasis, mert az kilóra sokkal nehezebb, meg jóval vastagabb 🙂

  13. Épp most vettem egy fullos 3ast. Megneztem a minit is, de nekem pixelesnek hat az ajfonom retinája után. Ezért lett 3as. Nagyon szuper cucc, de a hibái, így néhány nap után:
    Valóban lassan töltődik.
    Nehéz, nem tartható kézben sokáig.
    Csúszik, könnyen leejthető.

    És ennyi.
    Viszont gyors, gyönyörű a képe, szóval megérte.

  14. Nekem is furcsa volt egy ilyen megosztó, kicsit erős ítélet (inkább az író magánvéleménye), hogy csajos 😀
    Ilyet hogyan lehet kijelenteni, nem értem, de mindegy.

  15. @varga_tamas: Náluk most már csak 124920.

  16. @adi: De az valami gagyi csomag. Én is kérdeztem tőlük, és azt mondták, hogy egyrészt 4 hét a szállítás, másrészt nincs rajta magyar nyelv (?!), harmadrészt nincs hozzá semmi kiegészítő…. valami OEM.
    Ekkor tettem le a telefont 🙂

  17. @Jadeye:
    A nyugodt szívvel elfut rajta: Rögtön kifagy az intrónál.
    Csak úgy tudtam elindítani hogy az összes intrót kitöröltem, majd újraindítottam a gépet és imádkoztam. volt hogy tudtam ezek után 5-10 menetet játszani, volt hogy 10/10ből kidobott így is. Mikor milyen kedve volt. iOS6 meg tényleg nem hoz olyan újitást ami hiányozna az első iPadből. És a memória szarakodás miatt még az egyszerű embereknek (szülők, nagyszülők) se ajánlanám, nem úgy mint egy használt iPad2-est.
    @freeapps: ok :)))
    @Ugyankerem: Azoknak én is írtam mailt, kicsit kiogtattam őket, nem válaszoltak :)) iPad magyar nyelv nélkül, ok :DD

  18. @fleshman: akkor én biztos csináltam vele valamit, mert nekem nincs jailbreakelve az iPad, az app is az App Store-ból való legfrissebb verzió, és semmi ilyesmit nem csinál, nem fagy le az intrónál, sem nem dobál ki.

  19. Én nem értek azzal egyet hogy ha 2-3 évre akarunk vásárolni akkor iPad 4!!! Egy éve még az iPad 2 is jó volt és szerintem most is,hisz nekem még az van!! Semmi gondom vele,tök jól fut minden rajta és egyáltalán nem lassú!!! Ezt azért is írom mert lehet az ipad 4 az új modell,de egy év múlva arra is ilyesmi lesz írva!! Jó ok nem retina a kijelzője az ipad 2-nek,de naés?????

  20. @Jadeye: A legelső frissítés óta megvan, és kifagy ha jailelve vagyok, ha nem. Bár asszem nyáron volt egy frissítés amikor többnyire elindult párszor.
    Amúgy tipikus hiba a 4.2+ 32+ gigás iPadek és iPodT4-eknél ha nagyon sok cucc van rájuk telepítve.

  21. @fleshman: hát nem tudom, nekem 5.1.1 van fent, jailbreak nélkül, és 16GB-os az iPad. és semmi gondom nincs az IB2-vel.

  22. Pont most vettem egy fehér ipad 4-et.
    Csak annyit róla hogy nem bántam meg 🙂 remekül muzsikál.

  23. @Ugyankerem vásárlás elött megérdeklődtem, a 124 ezres angol és csak a készülék, a garis, dobozos és összes tartozékos 134e Ft, szerintem megéri … bőven!

    Egyébként én iPad 2ről váltottam 4re és az egyetlen negatívum az érezhető melegedés, ami engem meglepett, de ez nem vészes, csak minimális melegedés.

  24. @Ugyankerem: lentebb írtam csak rossz volt a tagolás.

  25. Sziasztok,
    Nekem olyan kérdésem lenne, hogy szerintettek vegyek-e iPad 4 készüléket? Azért gondolokozzom ezen, mert nem tudom, hogy szükségem van-e egy ilyen készülékre is, mert van egy iPhone, egy macbook egy masik regi laptopom, es van egy asztali számitógépem. Mindezek mellé szükségem van-e egy iPadra vagy sem? Munkámhoz kaptam céges laptopot, maximum levelezéseket tudnám bonyolitani az iPadon, de arra ott van az iPhone, ha esetleg utazom, akkor a macbook is nagyon könnyü nem okoz problémát hordozni. Szóval ezek után akinek van valami javaslata, szempontja, amire csak az iPad a jó, akkor kérem írja lenne nekem. Játék szempontból csak annyi nem játszottam eddig, de lehet azért van ez mert nem ismerem a játékokat. Van valami jó stratégiai játék amire csak az iPad alkalmas?
    Elöre is köszönöm a válaszokat.


Add a Comment