fbpx Skip to content

Karácsonykor mindig megnő az iPhone vásárlások száma is, így összefoglalnám nektek, hogy milyet érdemes venni és mikre érdemes odafigyelni.

Kezdjük azzal, hogy mit érdemes venni. Nos, iPhone 3G-t már semmiképp sem, mivel 4.2.1-es az utolsó szoftver, és manapság már minimum 5.0-s szoftvert illik használni, mert a legtöbb alkalmazásnak már ez az alapkövetelménye. Az iPhone 3G már egyébként is lassú, és bizony a legtöbb már szervizelve is volt, ha pedig még nem, akkor biztosan kell rajta egy akkumulátor- vagy egy gombcsere.

Az iPhone 3GS már egy picit jobb. Ezt alapjában véve 35-55.000Ft között már megkapjuk használtam. Nyilván az olcsóbb az rosszabb állapotban lesz. Vásárláskor mindenképp figyeljünk oda, hogy ez már kapható volt a T-mobile-nál, tehát ha T-mobile függő a telefon, bizonyosodjunk meg, hogy nem fogják letiltani, nincs-e számlatartozás. A telefon egyébként a legtöbb esetben könnyen függetleníthető, de ha letiltják, a függetlenítéssel persze nem oldódik meg ez a probléma. Miután kiszemeltük a megvásárolandó 3GS készüléket, nézzünk meg, hogy a gombok megfelelően működnek-e. Általában a Home gomb szokott tönkremenni, illetve ellenőrizzük, hogy a némító gomb nincs-e megrepedve, letörve. Egyébként ezek 2-3-5.000Ft-os tételek. Amennyiben karcos az érintőüveg, azt körübelül 8.000Ft-ért cserélhetjük vadiújra. Vásárlás esetén találkozhatunk még elrepedt hátlappal, ez egyébként típushiba. Ezt cserélni már borsosabb, körülbelül 13-15.000Ft. Egyébként a 3GS sem egy szélvész manapság, de ár/érték arányban nem rossz vétel, esetleg nagyszülőnek, vagy fiataloknak. Az iPhone 3G-t és 3GS-t úgy tudjuk megkülönböztetni kikapcsolt állapotban, hogy a hátlapján a felirat az iPhone 3G-nek matt, a 3GS-nek pedig fényes, bekapcsolva pedig a 3GS-en van iránytű alkalmazás is, és a kamera képes megadott helyre fókuszálni, valamint videót is rögzíteni.

 

Az iPhone 4 lesz valószínűleg az idei nagy “sláger”, mivel ez még kapható új állapotban és használtan is. Használt piacon egyébként olyan 70-90.000Ft-ig terjed az ára kapacitástól és állapottól függően. Az iPhone 4 jelenleg egy teljesen használható, belépő szintű iPhone. Főként olyan embereknek érdemes vásárolniuk, akiknek még nem volt ilyen készülék a kezükben. Itt már azért fontos az esztétika, mert nem olyan olcsók hozzá az alkatrészek. Előlapot például semmiképp sem éri meg cserélni. Egy karcos hátlap csere körülbelül 8.000Ft, viszont az iPhone 4 esetében legtöbbször a Home gomb szokott tönkremenni. Ennek ára ugyancsak 8.000Ft. Itt is érvényes az, hogy ha T-mobile vagy Vodafone függő használt 4-et szeretnél vásárolni, bizonyosodj meg róla, hogy nincs-e a készülék letiltva, lejárt legyen a hűségnyilatkozat, és ne legyen rajta számlatartozás. Jelenleg az iPhone 4-et legtöbb esetben nem lehet függetleníteni (valójában lehet, de ezek a módszerek nagyon kiszámíthatatlanok, és nem minden esetben működnek), tehát vagy gyári függetlent vásároljunk, vagy pedig olyan szolgáltatófüggőt, amire szükségünk van. A Telenor ezt a készüléket nem árulja, Telenor kártyások gyári függetlent keressenek. Az iPhone 4 jelenleg a 6.0.1-es legfrissebb szoftvert is képes futtatni, érdemes rá frissíteni is, egyébként szépen fut rajta minden alkalmazás.

Az iPhone 4S készülékben gondolkozóknak még több opciójuk van. Többek között itt is érvényes, hogy ha szolgáltatófüggő készüléket veszünk, akkor figyeljünk oda a fent említett dolgokra. Azonban ez a készülékfajta még kapható a szolgáltatóknál. A Telenor itt sem Telenor függőt árul, hanem gyári függetlent. Jelenleg újonnan garanciával és számlával olyan 145.000Ft környékén tudunk vásárolni, használtan pedig 100.000-120.000Ft-ig terjednek az árak. A 4S-nél is előfordulhat a Home gomb hibája, illetve itt is igaz az, hogy nem függetleníthető a telefon (kivétel a Gevey Ultra S használatával, ami sok esetben macerás lehet, és nem túl megbízható). Akinek picit több pénze van, mindenképp ezt ajánlanám vásárlásra, mert ez a készülék már kellően gyors, és a következő 2 évet simán kihúzhatjuk vele. Az iPhone 4-et és 4S-t úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy a készülék bal oldalán felül van a 4S-nél az “elválasztó csík” a hangerő szabályzó és némító gombok felett, míg a sima 4-nél ez a jack dugó mellett van, a készülék felső oldalán.

Az iPhone 5 készülék alig 3 hónapja jelent meg. Így a használt piacon nem igazán érdemes vele foglalkozni, újonnan szolgáltatófüggően a T-mobile és a Vodafone árulja speciális tarifacsomagokkal, azonban most már a Telenornál is meg lehet vásárolni. Mára már a legtöbb T-pontban van raktáron, azonban ezek főképp 16GB-os készülékek. Gyári kártyafüggetlenül 1-3 napos határidővel az Apple.hu-tól is megrendelhetjük, ott az alap készülék ára 208.000Ft. Jelenleg nem igazán vannak a készülékhez alkatrészek, viszont tokok annál inkább, illetve nagyobb kijelzővel rendelkezik, és gyorsabb, mint a többi.

Tehát összeségében mi használtan a 4 és 4S készülékeket ajánljuk, újonnan pedig az iPhone 5-öt. Akik 3GS-ről vagy 4-ről szeretnének váltani, mindenképp az 5-össel szemezzenek, azonban 4S tulajdonosoknak nem feltétlen szükséges váltani az új készülékre.

Olvasd el a hozzászólásokat is

26 Comments

 1. Csak annyi kiegészítés a dologhoz, hogy ellopták a T-Mobile függő telefonom már lassan 2 éve és nem tudják letiltani úgyhogy ez miatt ne aggódjon senki. azt mondták le van tiltva de mégsem sikerült nekik pedig 3-szor is végig futtattam a processzt.

 2. én 4-ről lehet váltok 5-re, ha jól számolom +~100 ezret kell ráfizetnem, akár most, akár később tenném… :S:D

 3. @szorian: ez érdekes, mert számlatartozás miatt viszont kérdés nélkül lelövik, ráadásul azt hatékonyan.

 4. Kicsit erősnek érzem azt, hogy a 4 jó belépő telefon. Ezt inkább egy 3g/3gs-re mondanám. Szerintem nagyon is gyors és kiváló telefon a 4 még a mai napig és semmi nem indokolja a váltást. Egyetlen hiánya a képstabilizátor meg a full HD.

 5. @Jadeye: ha a telefon ellopják, akkor előbb utóbb kártyát tesznek bele, amit használnak, tehát fogalom generálódik, ami ugyebár érdeke a szolgáltatónak.
  Ha számlatartozás van, akkor van egy kézzel fogható, “büntethető” személy, akin be lehet vasalni a pénzt.

  Logikus, hogy egyik esetben miért szarik letitlani a szolgáltató, a másikban meg miért képes rá.

 6. @manca99: ezzel az a probléma, hogy ha te, az előfizető és a készülék tulajdonosa feljelentést követően bebattyogsz a szolgáltatóhoz, neki törvényi kötelezettsége eszközölni a tiltólistára tételt. és az esetek elenyésző része az, amikor ezt X okból nem teszik meg, és leginkább valami hiba áll a dolog hátterében, és nem szándékos, mert sok lopott készülék bizony záros határidőn belül elnémul.

 7. @Jadeye: lopták el telefonom. Volt feljelentésem, és a többi. Lépés történt? Nem. Hogy mi a törvényi kötelezettség, azt meg hagyjuk. 🙂
  Nem, nem normális amit @sziroan ír, de sajnos van rá példa, hogy így megy ez. Nekem, mint egy hatóság képviselőjének se egyszerű a T-vel néha megbirkózni.

 8. @manca99: akkor passz, esetleg fogyasztóvédelem.

 9. iPhone4-et a szolgáltató sem tudja/akarja függetleníteni?

 10. Sziasztok! Én gondolkodom, hogy 3GS-ről 4S-re váltok. A cikk szerint 145e körül lehet kapni már újonnan. Én is találtam itt-ott 140-től, de nem kell-e tartani attól, hogy szürke importból származik a telefon, és letiltják, pl. Vagy mi másra kell figyelni, ha nem appstore-ból veszi meg a nép?

 11. Sziasztok! Most vettem egy iphone 5-öt, csak dicsérni tudom, nagyon jó telefon. Viszont egy olyan kérdésem lenne, hogy vettem egy osztrák 15€ itunes feltöltőkártyát és maradt rajta 3cent, és ha vissza akarok váltani magyar appstore-ra, akkor kiírja, hogy nem lehetséges, mert még van rajta pénz. Tehát a kérdés, hogy hogy lehetne ezt megoldani? Előre is köszönöm.

 12. @Daviddds: ez esetben meg kell adni egy bankkártyát, venni valamit, és akkor *elvileg* levonja a 3 centet a feltöltött egyenlegből, illetve a maradékot a bankkártyáról, majd utána kitörlöd a bankkártyát.

  ha ez nem megy, akkor írni kell az Apple Supportnak.

 13. Tudom, hogy nem ide tartozik, de nem tudom hol kéne feltennem. Azt szeretném kérdezni, hogy mikor lesz ismét elérhető a DRACOdesign Draco 5 – Meteor fekete ismét a boltban?
  Előre is köszönöm a választ.

 14. Nem tudja valaki hogy iphone5 IOS6.0.1 alól kivették a location based remindert?
  Egyszerűen nincs meg az a lehetőség ami az iphone4-emen megvan.

 15. @Szaki: Szia, Pár nap és lesz… 😉 (már a vámon van!)

 16. Szerintem most egy használt, még garis, karcmentes 4S a legjobb választás. 🙂

 17. A letiltashoz reagalnek..
  En az egyik legmegbizhatobb hasznaltpiacrol – online – vettem hasznaltan egy iPhone 4-et, masodik tulajtol, es csak fel evnyi hasznalat utan jelentkezett nalam a rendorseg. Telefonon.. Be kellett vinnem a rendorsegre a telefont, ott elvettek tolem, es kiderult, hogy en a hatodik felhasznaloja voltam azota, hogy a tulajtol elloptak. O persze rogton aznap feljelentest tett, a szolgaltatonal is bejelentette.. De nem tiltottak a telefont, gondolom azert, hogy a nyomara akadjanak. En meg porul jartam, de legalabb visszavasaroltam a tulajnak az ellopott keszuleket. Egy forintot nem lattam belole, es meg orulhetek, hogy szabadlabon tavozhattam..

 18. @Vikk: ahhoz, hogy a szolgáltató a nyomára tudjon akadni a készüléknek, nem kell élőnek hagynia, nyugodtan letilthatja. hiszen amikor a készülékbe beleteszed a saját kártyádat, és az megpróbál a hálózatra csatlakozni, ami elutasítja, aközben a hálózat a készüléktől megkapja a következőket:
  – aktuális cella, amiben épp tartózkodsz, és esetleg a szomszédos cellák is;
  – a SIM kártyád azonosítója;
  – a készülék IMEI száma.

  a cellainformációk alapján háromszögeléssel be tudnak mérni, illetve ha egyszer beletetted egy letiltott készülékbe a kártyádat, utána egy másik, működő készülékben is le tudnak követni, hiszen ha nem megy, átteszed egy másikba.

  tehát a legkevésbé sem szükséges nekik, hogy élőnek hagyják a készüléket.

 19. @Vikk: Ez itthon tortent ?

 20. Megjelent a Google Maps

 21. A telenornal hol lattatok? en nem talalom :S

 22. meg hogy belépő szintű telefon a 4 …

 23. @massakre: Hat pedig az , a 3GS max az eloszobaba jo hamutartonak 😀

 24. Telenornál nem is kapható az iphone 5, vagy csak én vagyok ilyen szerencsétlen? Szerintetek milyen oldalról érdemes új iphone 4s-t venni (apple.hu-n kívül, 180k elég sok egy 4s-ért)?


Add a Comment