fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Tamás küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

Ugyebár az almás céget rengeteg támadás éri a magas fogyasztói árak miatt, amit sokan Apple adónak is neveznek. Az emberek prémium árat fizetnek egy-egy prémiumnak nevezett almás termékért. Azt, hogy ezek valójában mennyire prémium termékek, mindenki döntse el maga. Részemről én teljesen meg vagyok elégedve a minőséggel és a termékekkel egybekötött szolgáltatásokkal. Egyedül most az iPhone 5 volt egy kis mellényúlás, ami alatt csak a fekete szín könnyű lekopását értem.

Úgy gondolom, mindenkit érdekel az a téma, hogy vajon a világ legértékesebb cége, az Apple miért is kér ilyen sokat a termékeiért. Azt érdemes leszögezni, hogy ezek a termékek nem csak itthon kerülnek sokba. Külföldön sem engedheti meg magának mindenki, azonban az átlagkeresetek szintje miatt többek számára elérhető, de ez már másik oldal, amit ebben a cikkben nem szeretnék feszegetni.

Az első és legfontosabb dolog, amiről ebben a témában szerintem írni kell (főleg ha az ember most diplomázik, mint közgazdász :D), az az, hogy a keresletet és a kínálatot megvizsgáljuk, és felrajzoljuk a görbéjét, ami valahogy így néz ki:

Piros vonallal jelöltem a keresleti függvényt, kékkel pedig a kínálatit. A kettő metszéspontjában található az úgynevezett egyensúlyi mennyiség, ami akkor következik be, amikor a kereslet és kínálat kiegyenlíti egymást, tehát pontosan annyi termék készül, amennyit az emberek vásárolni szeretnének, egyel sem több.

Gondolom mindenki tudja, hogy most a világ legnagyobb és legértékesebb cége az Apple. Ebből kifolyólag megtehetik azt, hogy annyit kérnek a termékeikért, amennyit nem szégyellnek.  Abban az esetben, ha az emberek kifizetik a meghatározott összeget, az árak felfelé mozdulnak el, viszont ha az emberek nem hajlandóak kifizetni azt a többletet, amit ki kell, annak érdekében, hogy Apple termék legyen a kezükben, akkor az árak csökkenni kezdenének, legalábbis a piacgazdasági elmélet és gyakorlati tapasztalatok alapján. A másik lehetőség pedig az, hogy amennyiben az árak nem változnak, akkor a kereslet csökkenne. Amíg az emberek hajlandóak többet fizetni ezekért a termékekért, addig az Apple eladási statisztikái szárnyalni fognak. Jelen esetben iPadből az Apple óránként 11 darabot értékesít, ami nem kevés, és legalább ennyit Macbookból, iPodból és iPhone-ból.

Azt észre kell venni, hogy az Apple is egy cég, nem pedig jótékonysági intézmény. Nyilván én is szeretném a kiszemelt termékeket a lehető legolcsóbban megvásárolni, ahogy ti is, viszont ezért nem teszem felelőssé őket, amiért nem teszik ezeket a termékeket olyan olcsóvá, mint amilyenné tudnák. Ismétlem ők nem jótékonysági intézmény. Felelősek a részvényeseik és befektetőik felé, akik elvárják, hogy minél magasabb profitot hozzanak ki a cégből. Ezt hívják kapitalizmusnak és ez az üzlet. Biztos vagyok benne, hogy ez nektek sem tetszik, én sem szeretem, viszont az Apple-nek megvan minden joga ahhoz, hogy annyit kérjen el a termékeiért, amennyit csak szeretne.

Én azt mondom, ha nem értesz egyet az Apple árazási politikájával, akkor nem kötelező megvásárolni a termékeiket. Ez a legjobb útja annak, hogy felnyissuk az Apple szemét, és kinyilvánítsuk nemtetszésünket. Nyilván ha ez EGY iPhone-t jelent, akkor nem változik semmi, viszont ha az emberek összegyűlnek és együttesen fejezik ki nemtetszésüket, a cég kényszerítve lesz arra, hogy változtasson az árazási politikáján. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy értem én az Apple-t, miért kér ilyen sokat, hiszen közgazdaságot tanultam és tanulok az egyetemen, viszont ezen csak egy komolyabb felvevőpiaci elhatározás tudna változtatni.

A többlet pénzzel, amit az Apple keres, azt tehet, amit akar. Felgyújthatja (nyilván nem teszik :D), dunyhába rejtheti, fejlesztésre költheti, jótékonyságra fordíthatja. Az is biztos sokaknak feltűnik, hogy amióta Tim Cook vezeti az Apple-t, a cég észrevehetően többet jótékonykodik, mondjuk a Steve-időbeli nullához képest nem nehéz többet.

A másik nagy kérdés a pénzszerzéssel kapcsolatban a termékek ciklusideje. Nagy visszhangja volt az iPad harmadik generációt leváltó, csupán fél évre rá megjelenő negyedik generációs iPadnek. Az emberek csalódottak, hogy megveszik a legújabb technikát és rá fél évre már jön egy sokkal jobb, és tulajdonképpen ki sem élvezhették azt, hogy nekik igenis a legújabb, legerősebb hardverrel rendelkező masinájuk van. Ez egyrészről érthető, másrészről újra visszakanyarodunk az üzleti, fentebb leírt érvekhez. Sajnos a kapitalizmus nem így működik. A vállalatok elsődleges dolga az, hogy profitot termeljenek. Most ugyebár közeledik a karácsony és az Apple is versenyképes akar lenni/maradni, ezért piacra dobtak egy új iPadet. Na és? Ismét azt tudom mondani, ha nem értesz egyet a termékciklussal ne vegyél Apple termékeket (mondjuk a Samsung meg 2 naponta dob piacra új telefont). Mi felhasználók egyedül a nehezen megkeresett pénzünkkel tudunk hangosan beszélni a vállalatok felé. Egyszerűen nem kell megvenni a termékeiket. Tudom, sokan nem értenek egyet az árazással, de gondoljatok bele, ha ti lennétek a részvényesek, ti is minél többet szeretnétek lefejni arról a bizonyos tehénről.

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Teljesen jól írsz, így tovább.

  2. Okos, jól átgondolt cikk, köszönjük! Egy kis kritika: nekem kicsit sok volt benne az “én”

  3. Teljesen igaz. Így is hiánycikk az összes. Hát még ha olcsóbb lenne; már én is rég iPaddel “rohangálnék”. 🙂

    Amúgy meg a mellékelt ábrán egy Marshall-keresztet láthatunk. 🙂
    (Bocs, csak én is épp ezt tanultam, és gondoltam villogok egy kicsit. 😀 )

  4. Amíg az Apple nem tud annyit termelni, amennyit el tud adni, addig nem hinném, hogy érdekelné, ha x ember kiállna, hogy ő bizony ennyiért nem veszi meg.

    Emellett fontos megemlíteni, hogy addig fogja ekkora tömeg kifejezni a keresleti igényét, amíg azt érzi, hogy kap valami többletet a többlet pénzért. Amint ez az előny megszűnik, akkor akár évek alatt is tönkremehet az Apple, ahogy ez már majdnem megtörtént a Jobs kirúgása utáni időkben.

    A applehaterek szerint ez csak marketing, tehát nem tud semmit az Apple, csak ezt mondja és az emberek készséggel elhiszik. Ez persze azért ordas hülyeség, mert ha ez működne, akkor minden cég ezt az utat választaná és a kör bezárulna. Természetesen van benne marketing, de az Apple-höz se ad többet, mint a Samsunghoz. Sőt a Samsung például nem keveset profitál abból a trendből, hogy manapság cool utálni az Almát.

    Még egy fontos dolog. Az Apple felhalmozott egy nagy nagy összeget (épp a prémium árakból tehette meg), aminek jó része fejlesztésre megy el. Ez az óriási összeg nagy nagy mozgásteret ad a cégnek és az Apple az a cég, aki él ezzel az előnnyel. Érdekes módon ezt kevésbé kommunikálják le, de ez is része az Apple brandnek. A nagyobb összeggel azt is megfizeted, hogy a későbbi készülékek innovációja a legjobbak között maradjon.

    Az innováció egy ideje nem túl erős, ez tény. Talán érthető, ha tudjuk, hogy a cég vezetője (látnoka?) jó ideje beteg volt már mielőtt meghalt és akármennyire is biztos képe volt az útról, egészen biztos, hogy nem tudta ugyanolyan erősen összefogni a fejlesztéseket, mint egészségesen.
    Az új vezetőnek idő kell, amíg újra lendületbe hozza ezt a nagy rendszert és mióta olvastam a vele készült riportot, egyre jobban az a véleményem, hogy sikerülni fog neki. Ő semmiképp nem látnok, de tudja irányítani a céghez összegyűjtött alkotóerőt.
    Egész biztosan nem arra tart a cég, amerre az egészséges Jobs vitte volna, de ez az új út se feltétlenül rossz.

  5. Sok igazság van a cikkben de azzal együtt az apple tönkremehetne ha ilyen arogánsan állna a dolgokhoz mint ahogy a cikk sugallja.
    A túl sűrű ciklusváltás visszafelé sülhet el.
    Az évenkénti frissítés is sűrű, tudom, hogy konkurencia meg minden.
    Viszont így gyorsabban meg fog rekedni a fejleszthetőség és kifullad nem csak az apple hanem a konkurencia is.
    Több értelme lenne egy kiegyensúlyozottabb fejlődésnek.

  6. azért azt tegyük hozzá hogy az a 11db iPad egy Apple Store-ra van leosztva!!!

  7. Amúgy egy iKészülék úgy önmagában nem sokat ér. Ahhoz kellenek (a JB mellett!) alkalmazások, meg játékok. Na, iPhone-t nem kapsz olcsón; ha igen, akkor be van ázva, vagy le van tiltva. 🙂 Na de a szoftvert… 😀
    http://25.media.tumblr.com/tumblr_m3apwlsxau1r1mpi1o1_500.jpg 😀

  8. Sziasztok!
    Engem az idegesít, hogy az osztrák apple webshop olcsobb a magyarnál. Sőt, ha a cyberport.de-ről rendelek apple macbook pro-t 2,7-es retinást átszámolva szállítással együtt 150.000Ft -al olcsobb és áfa mentesen küldik, ami újabb 250.000Ft. Különbség az, hogy nem magyar hanem international english. Tehát nem elég, hogy a magyar ember 5-ödét keresi a németnek, de még drágább is az itthon vásárolt apple termék… Nonszensz!!!

  9. @chris0707: nyilván olcsóbb, hiszen itthon 27% az ÁFA. amellett ha ÁFA-mentesen küldik, akkor hivatalosan neked be kellene fizetni utána itthon az ÁFÁt, hiszen az kint nem lett rendezve. tehát ha ezt így veszed meg, az nem túl jogkövető.

  10. @chris0707: Ha cégen keresztül el tudod számolni az Áfa összegét akkor itthon a legideálisabb a vásárlás.

  11. Mások több száz millió ÁFA t nem fizetnek nem fog hiányozni a kicsi amit nem fizetsz be csak egy gond van téged elkapnak őket nem

  12. én azért többet vártam egy végzős közgazdásztól, mint egy hevenyészett marshall-kereszt és a megállapítás, hogy az apple profitorientált cég…

  13. Egyetértek, egy kicsivel én is többet vártam… 1-2 szakszót eltekintve én is írhattam volna.
    Pont ilyenek lettek a gimnáziumban általában a fogalmazásaim, hogy igazából lehetett rajtuk látni, hogy csak kényszerből írtam és ugyan azt megismételtem benne 5x 6x
    Nem sértés, csak látszik, hogy nem írsz naponta cikkeket 😉

  14. Szivesen láttam volna egy-két levezetést USA államok, Németország, Ausztria, Magyarország nettó/bruttó – céges/magánszemély – futárszolgálatos küldés stb. stb. viszonylatában.

    Jó a cikk, csak a gazdasági számítások hiányoznak…

  15. nagyon jó fogalmazás, látszik, hogy nem 8 általános van a szerző farzsebében. csak az a baj, hogy ez egy ilyen “nesze semmi fogd meg jól” írás. sokkal nem lettünk okosabbak, de mint könnyed cikk így estére, arra tökéletes. amúgy meg wittao-val egyetértek

  16. Nagyon remélem, hogy az Apple árazási politikája nem fog változni! Így jó, ahogy van! Akinek nincs rá pénze, az vegyen mást. Nem nagyképűségből írom, mert nekem is pl 3éves a macbook pro-m, de el kell fogadni, hogy ha valakinek nincs rá pénze, akkor nem lesz Apple-je.. Ennyi erővel lehetne megtámadni a Ferrarit meg a BMW-t is, hogy miért ilyen drágák, bezzeg a suzuki

  17. Én mint külföldön élő “jobban kereső” csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az apple kb ugyanannyiért adja a telefonjait, mint a többi márka a prémium modelljeit. Az új nokia még tán drágább is. A másik olyan hely ahol eltűnik az árkülönbség az a szolgáltatónál csomagban vett telefon. Az összes csúcsmobil ~200$-ért vihető el. Itt sem lóg ki az apple egy centtel sem.

  18. Régi közgazdasági szabály,hogy a piacon annak a terméknek az ára magas, amikor azt már annyiért eladni nem lehet. Ha a zománcozott teknőstalp kefét 28.000.- Ft-ért el lehet adni,akkor jó az ár. a


Add a Comment