fbpx Skip to content

A Verge tett ki két cikket, amiben egy dizájner vázolta, ő milyennek képzeli el az iOS 7-ben az értesítések megjelenítését, vagy az alkalmazások közti váltást. Az ötlet annyira tetszett sokaknak, hogy hamarosan mindkét terv megvalósul jailbreakes tweak formájában!

Értesítések: a jelen

Az iOS már kilépett a kisgyermekkorból, lassan eléri az iskolás kort. Így noha az évek során elég sok változáson ment át, voltak funkciói, amik teljességükben vagy részeikben gyakorlatilag a kezdetek óta változatlanok. Ezek egyike az értesítések megjelenítése.

A kezdetekben az összes értesítés előugró üzenetként jelent meg, betolakodva minden épp használt alkalmazás elé, és csak akkor tűnt el, ha valamely opcióra rányomtunk:

Aztán amikor az iOS 5-ben megjelent a Notification Center (Értesítési központ), akkor az ilyen értesítések kezelése is megváltozott. Ezek közül az egyik a banner (szalaghirdetés), amely csak befordul a kijelző tetején, pár másodpercig látszik, majd szépen ki is fordul, nem tolakodva be az adott alkalmazás használhatóságába.

A problémát talán az jelenti, hogy az előugró értesítések továbbra is ott vannak, gyakorlatilag eredeti formájukban, így noha sokkal nagyobb helyet foglalnak el, mint mondjuk egy banner típusú, nem tartalmazzák az értesítést küldő alkalmazás ikonját, míg a bannerek igen, hiába sokkal kisebb a hely, amit felhasználhatnak.

Ezen felül nem csak, hogy idejétmúlt az előugró értesítés, hanem kinézetében is teljesen eltér a banner stílusától. az alábbi látványtervben a dizájner, Sentry egységesítette az értesítések stílusát, és finomított az elérhető lehetőségeken is.

Értesítések: a jövő?

Az értesítések küldésére képes alkalmazások bekerülnek egy listába az Értesítési központ beállításai alatt, ahol az egyes alkalmnazások esetén testreszabható, hogy milyen típusú értesítést szeretnénk: ez lehet a semmilyen, a banner és az előugró ablak, persze ez utóbbi már egy kicsit másképp, a képernyő tetején, hogy kevesebb helyet takarjon ki az éppen használt alkalmazásból:

Mindez a következőképpen nézne ki a valóságban:

Összehasonlításként a banner értesítés ugye nagyjából így néz ki:

A dolog kulcsa nem is annyira a dizájn módosításában rejlik, hanem a quick-reply (gyorsválasz) opcióban, ami egy kis ikont kapna az értesítés jobb sarkában. Erre rányomva lenyílna egy kis szövegmező, ahol már el is kezdhetnénk írni a választ, alkalmazástól függetlenül. Tehát rögtön az értesítésből tudnánk válaszolni, nem kellene megnyílnia hozzá magának az azt küldő appnak:

Persze itt még nem állnak meg a lehetőségek: például az Emlékeztetők alkalmazás értesítéseinél ez az ikon lehetne egy pipálható checkbox, ahova betehetjük a kis pipát, ha már elvégeztük az adott feladatot, amire emlékeztet.

Az iOS-ben vannak még olyan értesítések is, amelyek nincsenek adott alkalmazáshoz kötve, és így az Éretsítési központban sem állítható a megjelenésük. Ilyenek például az egyes hozzáférési engedélykérések, amikor mondjuk a névjegyzékünket vagy a naptárunkat akarja valami alkalmazás elérni, vagy a GPS-t használná, vagy mikor az alacsony töltösségről figyelmeztet a rendszer, esetleg az elérhető Wi-Fi hálózatok listájában kellene böngésszünk.

Ezek esetén szintén érdemes lenne egy teljesen más megjelenésű értesítést használni, hiszen ezek magához az OS-hez vannak kötve, és nem az adott apphoz, így fontosabb lenne ezt jobban elkülöníteni.

Sentry így képzeli el az ilyen értesítőket:

Ezt egy videóval is bemutatja teljes képernyőn, csak kattints ide egy iPhone-on.

Multitasking sáv: a jelen

Az Apple a 4.0-ban mutatta be az iOS rendszerre a multitaskingot, aminek segítségével több alkalmazás futtatható egyidőben a készüléken, és ezek között a Home gomb dupla lenyomásával megjelenő lista segítségével váltogathatunk. Például a számítógépünkön is egyszerre futhat a böngésző, egy szövegszerkesztő, és zenét hallgathatunk, vagy beszélhetünk valakivel még Skype-on is. Ha nem lenne multitasking, egyszerre csak egy alkalmazás működne, tehát ha épp Skype-on beszélnénk valakivel, akkor közben nem böngészhetnénk, vagy nem írhatnánk a szöveget tovább a Wordben, és persze a zenelejátszás is azonnal megszakadna.

iOS esetén ez kicsit másképp működik, tehát ne a fenti, “klasszikus” multitaskingot képzeljük el, hiszen az sokkal több erőforrást használ fel: memóriát, processzoridőt, és persze akkumulátort.

Mivel a legtöbb alkalmazás csak egy adott feladat miatt kell, hogy fusson a háttérben, miközben a rendszer legtöbb erőforrását valójában nem használja, így azokat nem is kell számára lefoglalni. Az iPod például csak zenelejátszást végez, így számára felesleges, hogy mondjuk használja a helymeghatározást, vagy a push értesítéseket, hiszen nincs is ilyen funkciója. Ennek a megoldásnak a segítségével a mobileszközök korlátozott erőforrásaival is könnyebb gazdálkodni.

Az iOS esetén ezért a multitasking kezelését hét különféle API-ra bontották szét, amelyeket a fejlesztők felhasználhatnak, akár egymással kombinálva is, ha az alkalmazásaikat multitasking képességgel szeretnék ellátni.

A multitasking működéséről itt írtunk bővebben: Gyakori kérdések: hogyan működik iOS-en a multitasking?

Multitasking: a jövő?

Az iPhone 5 megnyúlását az Apple azzal is vonzóvá akarta tenni, hogy a nagyobb kijelző egyúttal több helyet is jelent, amit a fejlesztők kihasználhatnak új megoldásokhoz. Ugyanakkor az a fura helyzet állt elő, hogy ők maguk egyelőre nem módosítottak semmit a rendszerben úgy, hogy az látványosan kihasználja ezt a plusz helyet, noha az alkalmazások közötti váltás épp egy ilyen lenne.

Az egyik legnagyobb hiányosság az alkalmazások közötti váltásnál, hogy összesen csak azok ikonjai látszanak, az appok aktuális állapota nem. Tehát elsősorban ezen kellene változtatni, persze megtartva a funkció egyszerűségét:

A másik, ahol érdemes lenne változtatni, az a zenelejátszó felület, amihez a multitasking sávot jobbra kell elhúzzuk egyszer. Itt az új dizájn több információt mutat, mint korábban, és az albumborító megjelenítése mellett a hangerőt is tudjuk szabályozni:

Ha kétszer lapozunk balról jobbra a multitasking sávon, akkor a hangerőszabályzót illetve az AirPlay beállításait találhatjuk meg jelenleg. Ugyanakkor a plusz hely itt is több funkcióra ad lehetőséget, az elforgatás zárolása átkerülhet ide, és kapcsolható lehetne a Wi-Fi, a Bluetooth, valamint a 3G is, és a fényerő állítható lenne:

Vizuális típusok számára a következő videó mutatja be ezeket a funkciókat működés közben:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=PsgS_qlZXug]

Elérhetőség

És hogy mindez elérhető lesz-e az iOS 7-ben? Ezt csak remélhetjük. Ugyanakkor Sentry már a megvalósítást is elkezdte fejlesztők segítségével, így jailbreakelt készülékekre nemsoká letölthető lesz, ráadásul a tervek szerint nem csak iPhone 5-re, hanem iPhone 4-ig visszamenően, és az iPadekre is.

Nektek hogy tetszenek a fenti látványtervek?

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Ezt a 3G/Bluetooth/Wifi kapcsolgatás mániát egyszerűen nem értem. Az iOS egyik legnagyobb egyszerűsége hogy ezeket okosan kezeli, nem fogyasztanak sok energiát, nem kell velük törődni.
    Reggel beszállok a kocsiba, bakapcsolom a BT-t, megérkezek munkába, kikapcsolom, este kocsiba be, bekapcsolom, hazaérek, kikapcsolom?
    És játsszam a Wifivel és 3G-vel is ugyanezt? Nem gondolhatja komolyan senki, hogy ez így normális.
    Egyszer kipróbáltam egy napot BT, Wifi és 3G nélkül. Nem igazán vettem észre változást az akksi időben, azóta folyamatosan be vannak kapcsolva, és ez így a normális, így találták ki.

  2. @zgrf: hát ez azért a használattól is függ. a 3G-n a készülék eleve többet fogyaszt, így azt kikapcsolva azért lehet húzni a használat időtartamán.

    a wifi kikapcsolása biztonsági okokból lehet javasolt, és szintén megtakarít némi kakaót az akkuban: http://szifon.com/2012/09/26/ios-app-security-15-az-ios-es-a-wifi/

    a bluetooth jelentősen korlátozott az iPhone-ban, így az nem kifejezetten jelent biztonsági kockázatot (bár az aktív eszközökre rákeresve a készüléked neve megjelenhet a listában, ami jelenthet kockázatot), de ott is igaz az, hogy ha úgysem használod, teljesen feleslegesen megy.

    persze ahogy az elején írtam, ez jelentősen függ a használattól is, mert ha amúgy is nyomogatod egész nap, akkor nem fog feltűnni, ha esetleg többet bírna, mert annyit valóban nem takarít meg a kikapcsolásuk. ellenben ha nem nyomogatod folyamatosan, akkor egy nap helyett másfél-kettő nap készenlét is lehet a fentiek kikapcsolásával, bár akkor nyilván nem kapcsolgatod be és ki őket. ezek a gyorskapcsolók inkább kényelmi szempontból lehetnek érdekesek, vagy ha testre lehetne szabni, milyen kapcsolókat akarsz kitenni oda.

  3. @zgrf: Egyetértek. Az iOS legfőbb ereje az egyszerűsége. Nekem már lassan eléri az ingerküszöbömet az a tény, hogy lassacskán 1 gigabájtos az iOS, holott legtöbben pont ugyanannyit használnak belőle, mint amikor 300 megás volt. Nem lenne jó, ha ugyanabba a hibába esnének mint a microsoft, hogy mindig csak belepakol, sosem egyszerűsít, így a végtelenségig nőnek az oprendszerei. Szerintem a surface oprendszerében még a win95 is benne van azért 16 gigás…:)
    Ha erre tart az alma, akkor rosszfelé tart. Pl. tegye fel a kezét aki használta a VPN klienst a szifonján. És biztosan van 1001 féle ficsör, amit símán ki lehetne herélni belőle, hogy gyorsabb, kisebb, stabilabb legyen a rendszer. Mert azért a nagysággal sajnos a bugok száma is növekszik ám….
    A másik amin eltátottam a szám, hogy nemrég olvastam, hogy az almások azt ajánlották a juzereknek, hogy ha probléma van az eszközzel, INDÍTSÁK ÚJRA!
    Ez kész. A homlokukra is tetoválhatták volna, hogy most süllyedtünk le a win98 szintjére….. Jobs papa idején ezért lenyakazás járt volna, biztos vagyok benne.

  4. @Jadeye: egyetértek azokkal, amiket írsz. Természetesen ha nem használok BT-t, akkor nem kapcsolom be. Viszont ha van a kocsiban, akkor nem kapcsolgatom naponta négyszer-ötször.
    Természetesen a 3G-t is kikapcsolom, ha egy hosszabb túrára megyek, és elemet akarok spórolni (bár jó tudni hogy a 3G hálózaton ugyanannyi a telefon készenléti ideje, mint Edge-en
    A gyorskapcsolók szerintem arra jók, hogy a gyakran használt funkciókat kirakjuk rájuk, de szerintem a 3G/BT/Wifi kapcsolgatások egyike sem annyira gyakori, hogy ne lehessen a második-harmadik menümélységben megtalálni. Elgondolkodtam, hogy saját tapasztalataim alapján mit raknék ki gyorskapcsolóra – és hát nem nagyon találtam semmit… A BT, Wifi mind azonnal a Settings főoldalán van, talán a felhasznált mobil adatmennyiség van túl mélyen, de az se fáj nagyon.

  5. @Ugyankerem: a VPN-t a céges környezetben használják nagyon sokan, nyilván nem az átlag magyar, de nem is mi vagyunk a célközönség. mondjuk ettől még tény, hogy elég masszív a rendszer mérete.

    az tényleg nonszensz, hogy újra kell indítani az eszközt, de jellemzően ez a külső fejlesztők alkalmazásai miatt szokott lenni.

    @zgrf: a készenléti idő 3G és EDGE esetén lehet azonos, de használat közben ez jelentős különbségeket mutat, például iPhone 4 esetén 3G-t használva 7 óra beszélgetéssel szemben az EDGE-en ugyanez 14 óra, csak a 3G internetet nézve meg 6 órát bír a készülék.

    a többi kapcsán nagyrészt egyetértünk, nekem sincs ezekre szükségem, mert nem kapcsolgatom őket, de nyilván van, akinek valamiért kell. és voltaképp elférne.

  6. Én már csak azért is kapcsolgatom a 3G-t és EDGE-t, mert a semmivel képes megenni a 100MB-os mobilnetemet. Az iPhone annyit kommunikál össze-vissza a háttérben, hogy jó az ha csak wifi-n csinálja és nem eszi meg előre a netemet amit csak akkor kapcsolok be ha kell.

  7. Nekem meg 1Gb adatforgalmam van mégis kapcsolgatom mert tapasztalatból tudom hogy a 3g szívja az akksit de durván ám!
    Szívni is fogok ha lecserélem a jó kis jb-es i4-met i5-re hacsak addig nem okosítanak végre be egy jb-et ios6-ra!
    Jó dolog ez az ncsettings!

  8. Az iOS 7-ben már jó lenne ha jelezné az iPhone, ha hívok valakit és várakozik a hívásom. 5 év alatt ezt az alap dolgot nem tudták megoldani.

  9. vagy hogy mikor keszult egy adott fenykepem…:D

  10. @punkass: de hát ezt már egy jó ideje tudja: menj a képek appba, és válaszd a places fület.

  11. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem egy világító Home gomb is jól jönne, esemény jelzéssel. Mint ahogy nokiáknál volt. A közepén az a fehér “négyzet” villoghatna, ha elmulasztott hívásom van.

  12. Ez mondjuk jó 5let.

  13. Azért a wifi úgy üresben eléggé szívja az én i4-emet. Ha este elfelejtem kikapcsolni (vagy csak ugye az ágyban való nyomkodásába belealszom), akkor reggelre nem azt mondom, hogy lemerül, de jelentősen kevesebb lesz az akksi. Míg ha kikapcsolom, alig észrevehető a különbség.
    A homescreen-en kinn van egy wifi-kapcsoló (naná hogy JB-vel), és ha kell, egy kattintás. Míg JB nélkül 3 lenne, és ha hozzávesszük, hogy közben meg kell várni az amúgy jól kinéző animációkat, akkor ezzel jelentős időt spórolok. És mivel BT-t egyáltalán nem használok, arra nem is kell kapcsoló. 3G-t is ritkán, mert nincs nagyon időm útközben netezni. Amikor van akkor meg van wifi is. Ami még gyorsabb is. De amúgy meg benne van az NCSettingsben. Csatlakoznék egy előttem szólóhoz: NCSettings 4 ever!
    Na és a 3G az igenis szívja az akkut készenlétben. És tegyük fel, hogy elkezdenél egy kicsit netezni mobilneten, de már megnyitottad a safarit, mikor rájöttél, hogy nincs bekapcsolva a 3G. Most ilyenkor átlag júzernek ki kell lépnie, be a settingsbe, ott még vagy 2 almenü, mire be tudja kapcsolni. És ha nem felejtette el addigra, hogy miért is kapcsolta be, akkor a safariba való visszalépés sem megy olyan gyorsan mint nálam: a LastApp (<-tweak) be van állítva Activator-ben a status bar swipe left eksönjére. Baromi jól néz ki hozzá az ablak-cserélgetős animáció. És a multitasking bar előhozása is csak egy swipe. Úgyhogy ezért nélkülözhetetlen a JB. Mert rengeteg időt és energiát spórolok meg vele mind magamnak, mind a telefonnak. Mindenki jól jár.

    Az iOS mérete meg… Az szerintem nem akkora baj, hogy vannak benne olyan fícsörök, amiket még soha nem használtam, és nem is fogok, mint pl. a VPN vagy az egész accessibility kompletten, mert végülis "bármikor" megvakulhat az ember, de amit nem értek, hogy ha minden egyes készüléktípusra külön iOS kell, miért van benne az iPhone-os .ipsw-ben egy csomó ipad.png…? Mert arra elég kicsi az esély, hogy az iPhone-omból iPad legyen. Meg a retina iPhone-on a sima iPhone.png. (Azoknak akik nem láttak még ilyen: retina iPhone [email protected]-t használ.) Mert szoktam böngészgetni iFile-ban a telómat, és ott vannak bizony. És gondolom kódból is egy csomó olyan van benne ami az iPad-é, és soha nem fog lefutni egy iPhone-on.

    "Ennyi" voltam mára. Jó8 nekem, másoknak jó reggelt!

  14. Nekem mindenképpen szükségem lenne egy olyan iOS-re, ami jailbreak nélkül lehetővé teszi natív alkalmazások megadását. Ne az Apple diktáljon, hogyha böngészőről (ami egyébként számomra tökéletes) vagy egy nagyon mélyen és brutálisan elfuserált térképről van szó.
    Régebben jailbreakeltem, de kb egy éve “tiszta” vagyok. Minden alkalmazást megvásárolok és élvezem, hogy gyárilag vegytiszta készülékem van. Nem sznobizmusból, hanem mert így kihasználhatom az előnyöket is, amit a töretlen oprendszer nyújt.
    Kedves Szifonosok! Hozzátok fordulok; nem lehetne elindítani egy nemzetközi kezdeményezést az ügy érdekében? Vagy ha létezik, akkor segítenétek ennek felderítésében? Egy hal kevés, és hiába beszélnek ezekről az emberek fórumokon ez nem fog változtatni az Apple politikáján. Viszont egy innovatív cégről beszélünk, ami tudja, akkor maradhat fenn a jó ötletek bedobásán túl, ha nem hagyja figyelmen kívül a fogyasztók igényeit. Szóval ez rajtunk is múlik, tegyünk az ügy érdekében, hogy egy felhasználóbarátabb iOS 7-et kapjunk.


Add a Comment