A hét legjobb cydiás szoftverei: október 1–7.

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A ModMyi szerkesztősége összeszedte az általuk a múlt héten a legjobbnak ítélt jailbreakes kiegészítőket és alkalmazásokat. Álljon itt egy rövid összefoglaló róluk.

1. BTC Mouse & Trackpad

Ez a tweak Matthias Ringwald “szerzeménye”. Funkciója, hogy iOS-készülékeinken a bluetooth-os mutatóeszközöket, azaz egereket és touchpadeket teszi támogatottá. A desktopon már megszokott módon számos beállítást módosíthatunk, többek között az egérmutató (kurzor) gyorsulásának mértékét, vagy Keynote-prezentáció előadásakor a diák közötti léptetés módját. A tweak többek között olyan, iOS-specifikus képességekkel is felruházza eszközünket, mint a bal gombbal való kattintás érintésként és a jobb kattintásnak a Home gombra történő nyomásként való érzékelése, vagy a kerék használata nagyításra illetve a főképernyőn belüli navigációra. Matthias Ringwald egyébként ismert a BTstack nevű nyílt forráskódú úgynevezett “Bluetooth-stack” elkészítéséről is – amit azonban, nyilvánvaló okokból, nem ruházott fel a fájlmegosztás képességével (pontosabban az OBEX protokoll támogatásával) – azt csak külön, egyes fizetős alkalmazások (pl. az iBlueNova) vele kapcsolatban álló készítői számára tette elérhetővé.

A tweak egyébként meglehetősen drága, majdnem 5 dollárba kerül a BigBoss repóban.

2. iWidgets

Az “eldwin” álnéven működő iOS-fejlesztő készítette ezt az ügyes kis kiegészítőt, amelynek segítségével “élő” HTML-widgeteket varázsolhatunk a SpringBoardra. A csomag alapértelmezetten két widgetet tartalmaz, de egy pluginrendszer segítségével külső fejlesztők is készíthetnek saját kiegészítőket (ehhez nem muszáj, hogy az illető iOS-programozó legyen – bárki, aki ismeri a HTML, CSS és JavaScript nyelveket, egyszerűen készíthet újabb widgeteket – ehhez álljon itt a készítő eredeti leírása). Ezekből is megjelent már egy pár, például a “3DaysForecastS”, a “Clocky”, a “FlipClockS” vagy az “Epiq”. Tekintve, hogy a widgetek HTML-ből épülnek fel, szinte bármit meg lehet csinálni velük! Természetesen a widgetek mozgathatók a képernyőn és bármikor eltávolíthatóak róla vagy újra hozzáadhatóak.

Mivel a tweak ingyenes, ezért jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek a letöltését a ModMyi repóból.

3. Music2iPod (a. k. a. Fridge)

Nagy örömömre szolgált, hogy a hét három legjobb cydiás programja közé legfrissebb fejlesztésem, a Music2iPod is bekerülhetett. A név, annak ellenére, hogy nem túl fantáziadús, informatív: az alkalmazás – a múlt héten már megismert libipodimport csomagomat használva – mindenki számára könnyen és egyszerűen elérhetővé teszi zenék, videók, podcastek és egyéb audiovizuális médiának az iPod illetve a “Zene” és a “Videók” alkalmazásba történő hozzáadását, immár egy szép, grafikus felületen, rendes iOS-alkalmazás formájában.

Az appot megnyitva gyakorlatilag egy fájlböngészővel találja szembe magát a kedves Felhasználó. A fájlrendszer egészéből, bárhonnan választhatunk egy fájlt, legyen az MP3, M4A/M4R, AIFF, FLAC, MP4, 3GPP vagy MOV formátumú. A rajta történő “tappintás” után felnyílik egy ablak, amelyben a fájl metaadatait szerkeszthetjük, és kiválaszhatjuk, hogy milyen módon (zene, videó vagy podcast formájában) szeretnénk elhelyezni a médiakönyvtárban. Ez a választás egyébként fájlkiterjesztés alapján automatikusan is megtörténik. A “Done” (“Kész”) gombra kattintva a hozzáadás sikerességéről értesülhetünk.

Sokak által kért és éppen ezért mindenképp a közeljövőben a fejlesztés tárgyát képező funkciók lesznek például a borítókép hozzáadásának lehetősége, valamint egy megadott URL-ről a fájl letöltése és “importálása”. Ezeket szeretném pár napon belül elkészíteni.

Az alkalmazás természetesen ingyenesen letölthető a BigBoss repóból – sikerét mutatja, hogy mára (megjelenése után három nappal) már túllépte a 15 000 letöltést. A szoftver nyílt forráskódú is – ezt megtalálhatjátok a GitHubon.

(Egy kicsit a névről: a Fridge név az azonos funkciójú, de fizetős Bridge alkalmazás nevéből és a “free”, azaz “ingyenes” szóból tevődik össze, tehát nem a hűtőszekrény az elsődleges jelentése! 😀 )

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Sziasztok!

  Nekem a music2ipod nem akar normálisan működni.
  Rámásolom a zenét az iPhone-ra és addig működik amíg le nem húzom a gépről a telefont.
  Ha lehúztam a zenelejátszó listájában látszik( már többször is ott van) de nincs lejátszási idő. Azt írja, hogy nem tölthető le.
  A másik idegesítő dolog, hogy a zenék a lejátszási listában már többször szerepelnek. Hogy lehet ezt törölni?
  Miért csinálja ezeket?

  Üdv

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!