fbpx Skip to content

Régóta foglalkozatja a jailbreakes fejlesztői közösséget (és persze a felhasználókat is…) annak a kérdése, hogy milyen módon lehetne az iPod (mostanában inkább “Zene”) alkalmazáshoz az iTunes és egyáltalán számítógép használata nélkül zenéket és videókat adni. Ez az egyik központi, és a közösség számára sokáig megoldatlan kérdés volt.

Természetesen mint mindenre, erre is voltak egészen jónak tűnő megoldások – voltak olyan leleményes fejleszők, akik rájöttek a dolog nyitjára, de ők kivétel nélkül fizetőssé tették az elkészített alkalmazásukat, lásd a MewSeek, valamint a PwnTunes alkalmazásokat, az ismert YourTube és Safari Download Manager nevű tweakek ilyen célú funkcionalitását biztosító “Gremlin frameworköt”, valamint a pár napja megjelent Bridge alkalmazást. Az még hagyján is, hogy ezek az (egyébként a véleményem szerint alapfunkciót biztosító) alkalmazások fizetősek voltak, a fejlesztőik nemhogy ingyen, de még pénzért sem árulták el a titkot, nem készítettek más fejlesztők által használható API-t ehhez a feature-höz.

Ez utóbbi alkalmazás megjelenése inspirált arra, hogy én is elkezdjek turkálni az iOS-ben. Ez eleinte teljesen reménytelennek tűnt, ám pár fejlesztő hasznos tanácsainak köszönhetően végül nekem is sikerült visszafejtenem az iOS-nek ezt a funckióját, és készítettem belőle egy ingyenes, nyílt forráskódú úgynevezett libraryt, amit a fejlesztők használhatnak arra, hogy ezt a funkciót saját alkalmazásaikba integrálják. Ez lett a libipodimport. Immár az 1.2-es verziónál tart, és a forráskódja elérhető GitHubról, valamint a Debian csomag letölthető Cydiából, a BigBoss repóból. A csak fejlesztőknek hasznos library mellett a csomag egy parancssoros programot (ennek a parancsnak a neve ‘addtoipod’) is tartalmaz, amivel programozói tudás nélkül is azonnal adhatunk különböző típusú médiát az iPodhoz.

Szép és jó, de mit is jelent mindez? Nos, ez azt jelenti, hogy hamarosan várhatjátok a különböző médialetöltő, -konvertáló, -kezelő és egyéb alkalkmazások frissítését, amelyekben jelen lesz ez a képesség. Készül továbbá egy olyan alkalmazás is, ami kifejezetten az “Add to iPod” célt fogja szolgálni, tehát körülbelül a MewSeek, PwnTunes, Bridge stb. alkalmazások funckionalitását teszi elérhetővé, csupán ingyen. Egyébként ennek az alkalmazásnak a fejlesztője (@bensge) is azok között van, akik segítségemre voltak a reverse engineering folyamata során.

Egy valamit még érdemes megjegyeznem: a német fejlesztő, Albert Schultz, a YouTubeToMP3 nevű YouTube-letöltőalkalmazás szerzője már ki is használta a lehetőséget, és alkalmazásának néhány perce megjelent, 7.5-ös verziószámú frissítése már tartalmazza is ezt a funkciót:

Az alkalmazás szintén elérhető a BigBoss repóból, ingyen. A YouTubeToMP3 ismertségén túl talán ennek a feature-nek a népszerűségét is mutatja, hogy a frissítést tíz perc alatt több, mint ezren töltötték le:

Fejlesztők, kellemes használatot a libraryhez, a kedves felhasználók pedig élvezzék az innováció áldásos hatásait! 😀

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Gratulálok, nagyon szép munka!
    Csak így tovább és szépen nemzetközi ismeretséged lesz a JB-es társadalom körében.

  2. Én is csak gratulálni szeretnék, és kifejezni a köszönetemet.
    Nem is érzem a soraidból, hogy éreznéd mennyivel jobbá tetted az eszközeinket. Köszönjük, hogy ingyen bocsájtottad ezt a rendelkezésünkre. 🙂
    (ha ezt az apple tette volna, ios7-nek hívnák ;D )

  3. Nagyon szívesen 🙂

  4. Ha már itt tartunk, tudnátok javasolni olyan programot az iTunes-on kívül Macre (és Windowsra) is, amivel könnyen lehet zenéket másolni iPhone-ra (albumborítókkal együtt)? Windowson használtam a CopyTransot, de nem tűnt az sem túl megbízhatónak, egy ponton elromlott az adatbázis, és rengeteg album nem is látszódott az iPod alkalmazásban (bár a Spotlight keresővel meg lehetett találni, tehát a telefonon voltak azok a zenék is).

    Egyedül az tart vissza az iTunes használatától, hogy muszáj meglennie a gépen is az összes mp3nak, ha szinkronizálni akarom, például ha a gépről le akarok törölni valamit, akkor a következő szinkronizációnál az iPhone-ról is törlődni fog… gyűlölöm.

  5. @mkristof: Miért nem állítod be az iTunes-ban, hogy “Zene és video kezelése kézzel” majd kapcsolod ki a Zene szinkronizálását. Ilyennkor, ha feldugod szinkron nélkül tudsz lejátszási listákat csinálni a telóra és belehúzni akárhonnan mp3-akat anéllkül, hogy az iTunes könyvtárba bármi is bekerülne. (Az egész beállítás két checkbox klikk)

  6. Milyen jó lenne, ha az Apple nem korlátozná le a felhasználóit, és engedné a mezei fájlátvitelt USB-n, WiFi-n és Bluetooth-on is! iDream…

  7. @kicsiKAPA: Nagyon köszi, ez nekem új volt. Már csak az hiányzik, hogy bármelyik gépemről (asztaliról vagy laptopról) tudjak áttölteni zenéket, de látom ez már tényleg le van korlátozva, egyszerre csak egy gépről lehet rátölteni zenéket. Na mindegy, úgyis át akartam költöztetni a zenéimet egy külső vinyóra vagy hálózati meghajtóra, akkor majd osztozni tudnak a gépek a zenén, szóval totál feleslegesek ezek a korlátozások.

  8. Hello! Akkor végülis most ez azt jelenti, hogy akkor iPhone-on letöltött zenét tudom rakni az “iPod” nevezetű alap zenekönyvtárba, és az a zene meg fog jelenni benne. Jól értelmezem??:D

    És akkor ezt a Debian csomagot hogy tudnám telepíteni hogy tudjam alkalmazni ezt a várva-várt programot?

  9. @SweetGery: Igen, azt jelenti. BigBoss repoban fonn van a csomag, libipodimport neven.

  10. A letöltött zenéket akkor az iFile-ban tudom a zenék közé berakni, de a MyMusic-ba vagy hova??

  11. @SweetGery: Ezt nem egeszen ertem. Mindegy, hova toltod a zenet, az addtoipod paranccsal barhonnan az iPodhoz tudod adni… Ennek semmi koze nincsen az iFile-hoz, ez az en sajat programom.


Add a Comment