fbpx Skip to content

A mostani bejegyzést Balázs küldte el nekünk, aki az iOS 6 telepítése utáni tapasztalatait osztaná meg veletek. Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

Az iOS 6-ról már mi is írtunk többször, összefoglaló cikkünket itt találod: Megjelent az iOS 6!

***

A frissítést saját iPhone 4S-emre tettem fel, így minden újdonságról be tudok számolni. Egy over-the-air letöltést, meg az azt követő telepítést (< 700 MB a csomag, de a folyamathoz 2.5 GB szabad hely szükséges) kivárva el is kezdhetjük használni a lényegében messze nem új, de mindenképp sokat finomított rendszert.

Siri tavaly óta okosodott: még több nyelven beszél (magyarul még mindig nem), és immár ért a filmekhez, meg a sporthoz. Utóbbit főleg az NFL miatt érdemes használni, pl. olyan esetben, ha nem jut eszünkbe, ki a Ravens irányítója (Joe Flacco), vagy mikor lesz a következő Patriots-meccs (pont a Ravenst verik meg hétfőn hajnali 2:20-kor). A filmekkel kapcsolatban kérdezhetünk rendezőket, színészeket – az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Kanadában vetítési időpontokat is. Ebbe a funkcióba akaratomon kívül beleszerettem, mert a “Listázd ki az összes Tarantino-rendezést!” mondatot határozottan gyorsabb kimondani, mint az IMDB mélyére ásni. Hasznos, sokat várt új dolog még a hangvezérelt app launch, örömmel fogadjuk ezt is.

Hálisten eltűnt a hivatalos YouTube app, egy katasztrófa volt használni. Arról nem is beszélve, hogy egy bicskanyitogatóan szűkített találati kört dobott ki egy-egy keresésre. A hiányérzet nem indokolt, a Google vadiúj saját YouTube-alkalmazása gyorsabb, jobb minőségben játssza le a videókat (a gyári alig-alig támogatta videóknál a Retina kijelzőket…), és minden találatot megjelenít, amit az asztali YouTube is. Semmi szükség nem maradt az eredeti appra, jobb is, hogy nem rondítja a Home Screent az új mellett.

[appstore id=”544007664″ country=”HU” style=”custombox1″]

A Music alkalmazás egy nagyobb ráncfelvarráson esett át, és most igencsak jól néz ki. Gyönyörű fehér arculatot kapott a zenelista (hasonlót az iPad-éhez), a lejátszó pedig letisztult feketét (szintén). Easter egg: a hangerőcsúszka gombja a készülék mozgatására változó tükröződést imitál. Nem nagy dolog, de egy jó fél percig mindenki nekiált döntögetni a telefonom, akinek mutattam. Van egy új EQ-beállítás is, a Late Night névre hallgat.

A Phone app is hasznos új funkciót kapott: ha nem tudjuk felvenni a hívást, kérhetünk emlékeztetőt róla, vagy azonnal küldhetünk egy üzenetet a hívónak, hogy most nem tudunk beszélni. Háromféle sablont állíthatunk be, de az üzenet első mondata érthetetlen okból fixált. Ez elég kiábrándító, a “Can’t talk right now… visszahívlak!” üzenet elég komolytalanul néz ki. Persze ha magyarul használnám a telefont, ez megoldódhatna, de ehhez helyenként túl igénytelen a fordítás, plusz ott az anglomániám is. Új a tárcsázófelület is, de nagyon ronda lett, szóra sem érdemes.

Apropó telefonálás: a FaceTime mostantól működik telefonhálózaton is. Azért még mindig inkább a Wi-Fi-s megoldást javaslom, mert szabályosan eszi az adatot a videotelefonálás (pláne az új iPhone 5-ön, ahol brutális 720p az előlapi kamera).

Talán a legkontroverzebb frissítés a térképet érinti: az új Maps-szel az Apple – nekik legalábbis – nem annyira könnyes búcsút vesz a Google szoftverétől, hogy a saját térképeit kényszerítse ránk, néhány új szolgáltatással. Ilyen pl. a turn-by-turn navigáció (melyet használva Siri vezényel minket az utakon), vagy az egyelőre nagyon kevés várost tartalmazó, de annál lenyűgözőbb Flyover. Leírva nem sokat jelent egy-egy 3D-s lemodellezett város, de mikor “élőben”; mászkál az ember New York toronyházai közt, tényleg látványos, még ha egyelőre sok területtel problémák is vannak (ezekről a Gizmodo szorgosan beszámol). Sajnos azonban a turn-by-turn navi és a Flyover nem változtatnak azon a tényen, hogy az Apple térképszoftvere a Google-éhoz képest még mindig gyerekcipőben jár, és mint ilyen, messze nem olyan kifinomult, mint utóbbi. Hiányoznak a tömegközlekedési adatok (ha októbertől Bécsben fogok élni, majd anyázom szorgalmasan az Apple-t), kevesebb a POI (ez mondjuk nem érdekel, ott a GPS az autóban), stb. Látszik, hogy hiába néz ki ezerszer jobban az új Maps (a grafikusnak óriási pacsi, még 2D-ben is vonzóbb a látvány, mint bármely más térkép a világon), rengeteget kell még fejlődnie, és kérdéses, mennyire etikus a Siri után egy újabb félkész szoftvert lenyomni a felhasználók torkán.

A Camera app fehér helyett fekete felületet kapott, és legfontosabb új fícsöre a panorámafotózás. Ez egyszerűen működik: lenyomjuk az exponálógombot, majd jobbra húzzuk a készüléket, az pedig összevarrja a kész képet. A kb. 270 fokos látószöget lefogó képek meglepően jól néznek ki, szintén meglepő a gyorsaság és pontosság, mellyel készülnek. Ezzel az Apple maga mögé utasítja az összes hasonló próbálkozást a külsős fejlesztők részéről. Külön öröm, hogy iPhone 4S-en is működik a funkció, nem csak az új zászlóshajón. Ha olyan helyen járok, készítek majd pár publikálásra érdemes panorámát, hogy mindenki lássa, milyenek százszázalékos nagyításban.

A Twitter után a Facebook is beépült a rendszerbe, így pl. a Notification Centerből posztolhatunk, vagy a már ismert Share gombot használva bármit gyorsabban megoszthatunk. Örülünk neki, de ennek a Twitterrel egyidőben kellett volna jönnie. Ja, és a hivatalos Facebook app még mindig nem tud normálisan értesítéseket küldeni, ami szégyen, mivel már az ötödik verziószámnál jár… Not impressed.

Ha már fotók, meg megosztás: vannak Shared Photo Streamek, azaz több ismerőssel megoszthatunk képeket iCloudon keresztül, amiket ők lájkolhatnak (minek?!) és kommentálhatnak. Nem sikerült a lényegre fókuszálni: a lájk meg a komment megy, de egy Photo Streambe például csak egy ember tölthet fel képet, és ezzel pont a szolgáltatás értelme (összedobni egymás képeit) veszik el.

Össze tudjuk mérni viszont egymás erejét játékokban – az új “kihívások” segítségével jobban, mint eddig. Ha van egy high score, melyre büszkék vagyunk, már mehet is az ismerősünknek az “ezt úgyse döntöd meg”-üzenet, amire kattintva ő egyből meg is próbálkozhat a dologgal. Ügyes.

Az egyik kedvenc új funkcióm a Do Not Disturb-mód, amire nagyon régóta vártam. Beállíthatunk egy időintervallumot, amely alatt pl. hívásokra, SMS-ekre nem jelez a telefon. Azt is megadhatjuk, hogy pár ember hívásai így is kicsengjenek, így pl. a délutáni alvásba a Facebook-értesítések, vagy a telefonos ügynökök nem rondítanak bele, de ha a főnök hív, fel lehet venni. Hasznos dolog, és teljesen önállóan működik.

Van itt még egy elég komoly Passbook app is, ami akkor lesz igazán értelmes, ha itthon is tudni fogjuk használni. Elég komolynak tűnik első ránézésre, a repjegyeket, kuponokat, jegyeket, törzsvásárlói kártyákat gyűjti egy helyre. Érdekesség, hogy ez az alkalmazás volt az NFC-pletykák kirobbantója, aztán mégse lett semmi a szolgáltatásból. Aki szeretne jobban megismerkedni a dologgal, a passsource.com segítségével mintákat gyárthat magának (ha iOS 6-ról nyitjuk meg az oldalt, egyből lehet Passbookba menteni), vagy olvassa el a Szifon cikkét egy kedvezményt nyújtó kártyáért cserébe: Magyarországon elsőként: SzifonStore kedvezmény Passbook-kal!

Az iOS 6 ingyenesen letölthető frissítés a következő készülékekre:

  • iPhone 3GS (erősen korlátozott szolgáltatások)
  • iPhone 4 (korlátozott szolgáltatások)
  • iPhone 4S
  • iPod touch 4. generáció (korlátozott szolgáltatások)
  • iPad 2 (korlátozott szolgáltatások)
  • iPad (2012)

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. ipod touch 4g-n sajna nem csillog a hangerőcsúszka, pedig többekközött arra is kíváncsi lettem volna… a 3d-s térképet viszont jailbreak után lehetett rajta aktiválni, remélem később majd a csúszkára is kitalálnak valamit

  2. “Ez elég kiábrándító, a “Can’t talk right now… visszahívlak!” üzenet elég komolytalanul néz ki.”
    Állítsd át magyarra és lám,máris nem néz ki komolytalanul…

  3. @tomy1000: “Persze ha magyarul használnám a telefont, ez megoldódhatna, de ehhez helyenként túl igénytelen a fordítás, plusz ott az anglomániám is.”

  4. Jadeye, basszus… Akkor írd át a “visszahívlak” szöveget angolra! :)))

  5. @nord: ez egy vendégblogger cikk. a cikk írójának van ezzel gondja, nem nekem. a cikkből idéztem a fenti hozzászólásra válaszul.

  6. Nem szorosan a cikkhez tartozik de idevágó.
    Nekem iPhone 4-nél mióta az iOS 6 van rajta nem megy a Facebook.
    Elindítom a hívást kicsörög de nem kihangosítva.
    A lányom telefonjával szintén ez a gond.
    Egyik telefon sincs feltörve, teljesen gyári állapot.

  7. Természetesen FaceTime-ot akartam írni.

  8. Hello! iphone 4-em van és miutána felraktam rá az IOS6-ot a wifi baromi lassú néha be sem tölt semmit..,viber használhatatlan,egész készülék belassúlt. nem volt jb-elve..tudnátok tanácsot adni mit csináljak!? kösszi!

  9. @iphone.m: Most írtam le a megjelent az iOS 6-os cikknél.

  10. Jadeye,
    Tényleg, bocsi… akkor Balázsnak címeztem. 🙂

  11. @hSn0wQ: Igen,láttam köszi! Wifi network reset-t nyomtam,kicsivel most jobb lett,egész restore-t azért nem nyomok,mert sokaknál fenn áll ez a hiba és szerintem ezt csak egy frissítés fogja csak megoldani:S

  12. A wifi nalam sem tökeletes sajnos.
    Iphone 5-öm van, gyakran elöfordul, hogy csak kevés halozatot lat, ha csatlakozom gyenge a jel, neha pedig a sebesség megtizedelödik.. Altalaban az ujrakapcsolodas segit, de nem mindig. iphone 4S-sel ugyanez volt a gond, es hiaba allitottam automatikusra, minden csatlakozaskor jelszot kert. iOS 6-tal es az elözö frissitesekkel is csinalta.Valaki tud ra megoldast?
    amugy szerintem jo a cikk, lehet én is irok majd egy kis szösszenetet i5-röl:))
    Siri kaphatna magyar nyelvet.. Az egyetlen valtozas ami nekem nem jön be az a külön Poscast app.. A zene allalmazasbol ugye kikerultek a podcastok, es most külön appon erhetjuk el öket.. Szerintem tök felesleges volt ez a lépés:) AppStore-rol pedig annyit, hogy iga dizájnos, és jol nez ki, de mikor elöször meglattam, rögtön az ugrott be, hogy total ugy
    nez ki mint a Google Play..

  13. Az IOS6-ban végre lehet törölni a gmail-s leveleket is ha nyomva tartom az archiv gombot a kijelölés után akkor opcoként megkapom a törlés lehetőségét is.Csak szólók mert véletlenül derült k , hátha másnak is jól jön.

  14. Sziasztok! Tudom, hogy IOS 6 alatt sokan panaszkodnak WIFI problémáról, de nekem kicsit más a gondom. A frissítés óta az Iphone 4 telefonom wifi jel vétele gyakorlatilag nullára csökkent. Ezt úgy kell érteni, hogy pár méterre a routertől (Time capsule) már nem érzékel jelet. Biztos, hogy nem a roterrel van a gond, mert az iPad2 készülékemmel (iOS6) semmi gond, Apple TV semmi gond, fiam iphone 4S készüléke semmi gond.

    Már csináltam hálózati restore-t, de tegnap egy teljes restore-t is, de nem javult meg. A készülék a frissítés előtt sem volt jailbrakelt.

    Valakinek valamilyen ötlete?

  15. “NFL miatt érdemes használni, pl. olyan esetben, ha nem jut eszünkbe, ki a Ravens irányítója (Joe Flacco), vagy mikor lesz a következő Patriots-meccs (pont a Ravenst verik meg hétfőn hajnali 2:20-kor).”

    No végre valami értelmes dolog amiért érdemes frissíteni. 😀
    Egyébként már lejátszott meccs eredményeket is mutat? Azt is megmondja,ha mondjuk mit tudom én a New York Giants-ban lesérülne Eli Manning (meglepődnék,ha történne ilyen) és,hogy akkor helyette ki játszik QB poszton?
    Olyat is tud,hogy kiírja,hogy az Atlanta Falcons-ban kik játszanak Run Backer poszton?

  16. Macz: “Az IOS6-ban végre lehet törölni a gmail-s leveleket is”
    Eddig is lehetett csak ki kellett kapcsolni az archive opciót, és akkor alapból törlés volt csak a leveleknél

  17. 1. nektek is új oldalra tölti le az új alkalmazásokat?
    2. free appnál néha kér jelszót, néha nem…(?)
    kösz

  18. @roLLka: Írd be keresőbe a podcast nevét bökj rá és a Zene appban fogja megnyitni!

  19. @gerdur14: oksa kiprobalom:))
    Mindenesetre maradharott volna ugy ahogy eddig:)
    Amugy eszrevettem meg egy hibat: AppStore-ban ha letölteni akarok, ranyomok a letöltésre vagy vásárlásra, aztán ugye felugrik a billentyüzet.. Eszrevettem, hogy neha szines kis csikok jelennek meg es vibralnak a billentyüzeten amikor a jelszot irnam be.
    Viszont ezt csak az AppStore-ban csinalja.
    Mas is tapasztalta ezt, vagy vigyem rögtön vissza és csereltessem ki?:S

  20. @roLLka: Vissza, kicserélni azonnal, hátha a wifi hibák is eltűnnek. Ha új készüléknél ilyen hiba van ne is gondolkodj.

  21. Sziasztok
    Nekem egy olyan kerdesem volna, hogy ugye gyakran merul a keszulek es ios5 be csak siman kikapcsoltam a helyzetmeghatarozast de itt nem talalom hol lehet ezt most megtenni??!! Tovabba zenet is hallgatok es a szamvaltas helyett a home screenen kapom ezt a 15 mp-es baromsagot ami szinten az agyamra megy… Ezt hollehetne visszaallitani hogy egyszeruen csak szamot valtasak??!! Koszonom

  22. @dieselboyrlz: a GPS a Settings (Beállítások) appban a Privacy (Adatvédelem) alatt kapcsolható ki. a kérdés második részében nem értem, mire gondolsz.

  23. Nekem is hozott egy meglepetést az IOS6. Amióta feltettem, nem tudok csatlakozni Netgear WG102 access pointokhoz. És persze sem az Apple, sem a Netgear nem töri magát a probléma megoldásán. Vicc az egész…


Add a Comment