fbpx Skip to content

Magyarországon (ismét) elsőként szedte szét az iPhone 5-öt az APPSolute.hu szerviz. Ahogy azt már megszokhattátok, profi leírással kapjátok tőlük, hogy mire kell majd odafigyelni a szervizelésnél, és mit lehet majd egyszerűen, illetve kevésbé egyszerűen kicserélni. Köszönjük nekik!

Az elmúlt néhány napot Münchenben töltöttük, ahol részt vettünk az iPhone 5 bemutatóján, majd utána Európában ismét elsőként darabjaira boncoltuk az új iPhone-t, hogy megnézzük, miben változott az új készülék elődjéhez képest. Tapasztalatainkat most összefoglaljuk és megpróbáljuk ezek alapján eldönteni, hogy jobb-e az iPhone 5, mint a korábbi iPhone.

Anno az iPhone 4S is rengeteg újítást tartalmazott az iPhone 4-hez képest felépítés terén, nincs ez most sem máshogy az iPhone 5 esetében. A készülék felépítése egészen más alapokon nyugszik, ötvözi az iPhone 3G/3GS vonal kijelző felőli hozzáférhetőségének egyszerűségét az iPhone 4/4S vonal masszív házkialakításával és belső elrendezésével, mindkét irányvonal előnyös tulajdonságait kiemelve.

Az iPhone 5 belső felépítése az iPhone 4S-hez képest egy fokkal bonyolultabb, mint az iPhone 4S a 4-hez képest. Nagyon sok fém patent ée leszorítóelem van a készülékben, ami reméljük, sok kontakthibát fog megelőzni, viszont nagyon nagy figyelmet igényelnek a szereléskor, főleg úgy, hogy szinte nincs két ugyanolyan csavar a készülékben.

iPhone 5 akkumulátor

Az iPhone 5 akkumulátora

Az akkumulátor elhelyezkedése hasonlít az iPhone 4/4S-ben megszokottakhoz. Kicsit könnyebb, viszont egy hajszálnyival nagyobb kapacitású. Kiszedése a ragasztás miatt kicsit körülményes, de rutinnal nyommentesen megoldható.

Az iPhone 5

Kiemelt kijelző

Az első dolog, ami szembetűnő változás az iPhone 4/4S-hez képest (még szétszedés nélkül is), hogy a “Unibody” kialakítású készülékház hátulról nem nyitható, mivel nincs külön hátlapja a készüléknek. Gyakorlatilag a hátlap alkotja a készülék házát, amibe belülről épül be az összes alkatrész és rögzítőelem. A belső alkatrészekhez a kijelző felől férünk hozzá, a kijelző az iPhone 3G/3GS-hez hasonlóan a két alsó öthornyú biztonsági csavar kicsavarozásával kibillenthető a készülékházból. Ekkor még három szalagkábellel csatlakozik az alaplaphoz a kijelzőmodul, amit megfelelő körültekintéssel le kell csatlakoztatni az alaplapról, így már szabadon kiemelhető a kijelző modul.

Ez a megoldás nagyban megkönnyíti a készülék javítását, főleg ha kijelzőcseréről van szó, ugyanis az iPhone 4/4S esetében a készülék belseje a hátlap felől hozzáférhető és ahhoz, hogy a kijelzőhöz jussunk, le kell szerelni a hátlapot, ki kell szerelni az akkumulátort, alaplapot, dokkmodult, rezgőmodult és csak ez után tudjuk meglazítani a kijelzőt tartó csavarokat, nem beszélve a ragasztott kötésekről és a munkafolyamat kockázatos mivoltáról. Ezzel szemben az iPhone 5-ben a kijelzőcsere egyszerűbben történik majd, szemből kiemelhető a kijelzőmodul és abban kell majd a hibás alkatrészt kicserélni. Ilyen szempontból az iPhone 5 egyértelműen előrelépés az iPhone 4/4S-hez képest.

iPhone 5 kijelzőmodul

iPhone 5 kijelzőjének alkatrészei

A korábban kiszivárgott fotók alapján úgy következtettünk, hogy az LCD kijelző ismét külön alkatrészt fog képezni és szétválasztható lesz az érintőpaneltől és annak fém keretére belülről szerelhető majd fel. Ezzel szemben az LCD továbbra is integrálva van az érintőpanellel és legfelső üvegréteggel, így csak kompletten cserélhető, bármelyik részegysége is sérül. Az LCD-re belülről ráépülő fémlemez valószínűleg a kijelző merevségét növeli, esetleg hővezető szerepe van (bár ez szerintünk minimális).

iPhone 5 Home gombja

iPhone 5 vibramotor

Amit még a kijelzőmodulon észrevehetünk, az a Home gomb egyszerű kiszerelhetősége; nagyon nagy kő esett le a szívünkről ezt meglátva, mert a korábbi modelleknek igen nehézkesen lehetett tisztítani/cserélni a Home gomb-elektronikáját. Érdekes megoldás még, de a 3G/3GS-ből ismerős lehet a beszédhangszóró ráerősítése a kijelzőmodul belső keretéhez, az Apple itt annyival cifrázta még a dolgot, hogy az előlapi kamerát és a közelítés/fényérzékelő elektronikát is hozzácsapták a hangszórópanelhez. A Home gomb szempontjából ismét nagyon előnyös az iPhone 5 felépítése, egyértelmű előrelépés ilyen téren.

Apróság, de mégis érdemes megemlíteni: az iPhone 4S-ben az Apple bevezetett egy újfajta lineáris rezgőegységet, ami helyett az iPhone 5-nél ismét visszatért a jól bevált excentrikus súlyozású motor alkalmazására. Úgy látszik nem vált be valamiért az újítás – talán a helyszűke miatt álltak vissza a jóval kisebb alkatrészre. Érzésre nincs különbség a kettő között.

Az iPhone 5 alsó dokkolóegysége elég szoros egységet képez az alsó audioaljzattal és mikrofonnal, nem lesz egyszerű a szerelése, bármelyik is megy tönkre. A Lightning csatlakozó bevezetése eléggé vegyes érzelmeket támasztott, egyfelől jó, hogy kicsi és nem foglal helyet, másrészt viszont az Apple készülékeinkhez korábban vásárolt dokkcsatlakozós kiegészítőket (autós tartó, kihangosító, töltők) dobhatjuk ki, ha iPhone 5-re váltanánk. Az Apple valószínűleg hosszú távra tervez a csatlakozó bevezetésével, a korábbi 30-tűs csatlakozó közel tíz éve volt a piacon előtte, mielőtt leváltották volna.

Alaplapi védőlemez

Az iPhone 5 alaplapján két beázásjelző indikátor is helyet foglal, ezen kívül a kijelzőn is van egy érzékelő lapka, ami jelzi, ha a készülék nedvességet kapott. Ha már a beázásnál tartunk, nagyon fontos változás, hogy az alaplapon az árnyékolólemezek a korábbi patentos megoldás helyett rá vannak forrasztva az alaplapra. Jó kérdés, hogy hogyan lehet majd beázás esetén kitisztítani az alaplapot, de az biztos, hogy így nagyon nehezen. Beázáskor az a legfontosabb, hogy az alaplapról minden korróziót eltüntessünk, hogy stabilizálhassuk az állapotát és ne oxidálódjon tovább komoly bajokat okozva. Ha viszont nem tudjuk az alaplapot fedő fémlemezeket leszedni, az nagyon megnehezíti a tisztítást. Ez egy nagyon nagy visszalépés az iPhone 5-ben, reméljük ezen változtat majd az Apple.

Az alaplapon egyébként meglehetősen sok antennacsatlakozó van, van olyan is, ami egy másik antennacsatlakozóra kapcsolódik az alaplapon belül. Érdekes megoldás, viszont sok figyelmet igényelnek majd a javításokkor.

Ami még kritika illetheti az új iPhone-t az a hátlapjának karcolhatósága. Mi ugyan nem próbáltuk meg megkarcolni, de első pillantásra látszott rajta, hogy úgy kell majd vigyázni rá, mint a hímes tojásra. Az eloxált alumínium hátlap egy szintig igen karcálló, de ha megkarcolódik, utána már igen puha. A készülék élei polírozva és talán festve vannak, szerintünk ez esztétikailag nagyon sérülékeny terület lesz – de ne legyen igazunk! Ha védeni szeretnénk a készülékünket, mindenképpen érdemes majd fóliát beszerezni hozzá, viszont kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán hátlapi fólia, ugyanis a hátlapnak csak egy része üveg, és az eloxált alumínium részre nem fog tapadni a védőfólia.

Mivel szinte az összes alkatrész a készülék hátlapjába van beépítve, a hátlapcserét, mint félórás műveletet elfelejthetjük. Ugyanakkor egy eséskor komolyan deformálódhat a készülék háza és hátlapja, ami elkerülhetetlenné teszi a költséges és időigényes házcserét.

Fontos paraméter még az, hogy az iPhone 5 a típushibákat illetően egy első generációs készülék. Az iPhone 3G-nek típushibája volt a Wi-Fi és Bluetooth meghibásodása valamint a hívásszakadozások, amit sikeresen javítottak egy megbízhatóan működő iPhone 3GS kiadásával. Az iPhone 4-nél egy év után előjött az audió-dekóder IC problémája, amit szerencsére javítottak az iPhone 4S-ben. Mi lesz a helyzet az iPhone 5-tel?

Összességében – pár kivételtől eltekintve – egy jól szerelhető, okosan felépített készüléket kaptunk az Apple-től, viszont elengedhetetlen, hogy a következő generációban legyen pár apró, de fontos változás. Kíváncsian várjuk a fejleményeket és ha további tapasztalataink adódnak, megírjuk!

Ha vannak kérdéseitek, észrevételeitek, mondjátok el a kommentben!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.

20 Comments

 1. Én még csak 1 napja nyúzom, de én is úgy veszem észre, hogy a leggyengébb pontja KÜLSŐLEG, az a telefon éle! Már most van rajta egy kis rész, ahol látszik a tiszta aluminium. De leszarom, nem fog érdekelni. Ha már nagyon gyalázat, veszek rá egy új hátsó házat. A HOME gomb nyomásra is sokkal “keményebb” mint az iphone 4-en (nekem annó ki is cserélték HOME gomb hibával). Az earpod nagyon király, az alsó hangszóró is sokkal hangosabb mint a régin, ez tetszik. A telefon marha gyors. Viszont ez az a hosszúság, ami nekem is már egy picit “sok”. Ha ennél egy kicsivel is hosszabb lenne, már nem hogy a Noti centert, de még a felső ikonokat sem érném el kényelmesen, pedig nincs kis kezem.

  Összességében nagyon tetszik a telefon, az akku még teszt alatt, minden mással megvagyok elégedve.

  /remélem az Appokat is roham tempóban elkezdik erre a nagy kijelzőre optimalizálni, mert csúnya a fekete csík a programok alatt és fölött./

 2. Ha már az iPhone 5 javíthatóságáról írtatok cikket, akkor megosztom eddigi negatív tapasztalataimat, hátha van ötletetek?!

  Nem működik az iránytűm.Az Északra mutató a nyíl felfelé áll és meg sem moccan.Vajon ez megszűnik egy restore után???Megvárom amíg befejeződik a visszaállítás iCloudból és kipróbálom. Ha nem visszaviszem cserére.

  A Wi-Fi nagyon gyenge. Nem lát szükséges hálózatokat, amiket korábban a iP4 tökéletesen látott. Valamint eldobálja a jelet folyamatosan, így nem tud befejeződni az iCloudból a visszaállítás, ami 2. napja tart. Ha újra csatlakozom mindig jelszót kér a saját hálózatomhoz…Kezdek megőrülni ettől.

  A feleségemé majdnem tökéletes. Leszámítva az Apple-től nem megszokott alkalmankénti kijelző csíkozódást… Ilyet a korábbi iPhone-jaimban sohasem láttam, mintha egy régi VGA hibás vagy vírusos PC kijelzője lenne vagy nem is tudom…

 3. En aemmit sem tapasztalok abbol amit leirtal. Szepen lejott icloudbol mind a 70db alkalmazasom, alig egy ora alatt. A kepernyo sem csikozodik. Engem csak ez a kopas idegesit a szeleken… A fekete telon eleg latvanyos, foleg ha tudod hol keresd. Lehet mas eszre sem veszi, en sajnos igen

 4. @endrusz83 a wifi problema ismert sajnos. Teljesen jol mondod, meg csak nem is latja azokat a halozatokat amit a 4-es csalad jo erosseggel mutatott. Hiaba.., itt is vannak hibak..

 5. @Endrusz83: mint azt már számtalanszor leírtuk, ha szoftveres hiba miatt kavarodott meg az iránytű vagy bármi, és visszaállítod backupból, akkor a hibát is visszateszi nagy valószínűséggel. tehát ha továbbra sem megy az iCloudból való visszaállítás után, akkor nézd meg az adataid visszaállítása nélkül, és utána manuálisan tedd vissza azokat, ez alapján: http://szifon.com/2012/01/09/ibackupbot-szerkesszunk-ios-backupot/

 6. @zsozsobasa: A wifi hiban tul tudok lépni, majd adnak ki egy frissítést amivel jobb lesz gondolom…De az iránytű jobban aggaszt. Ha az HW-es hiba, akkor cseréltetnem kell.

 7. Szerintem nyugodtan beismerhetjük, hogy az i5 egy bukott széria…
  A kapkodásnak ez az ára,, csak hogy legyen egy új Ájfon…
  A design-ről meg ne is beszéljünk…aránytalan,szánalmas, innováció 0
  Mr. Designgúrú Szőr.Johnny 1évig nyújtogatta a kijelzőt…a teljes ötlettelenség és a kapkodás árnyékában… Ejj, Johhny..ezért a munkádért nem díjakat kaptál volna Steve bácsitól… maximum a felmondó leveled…

  i5 egy csalódás és szerintem nem csak nekem…
  Mindenki többet várt a nagy-nagy Apple-től…

  marad a 4S, majd ha kicsit megerőltetik magukat akkor váltunk..

 8. @Jadeye: Köszi!Még mindig a képeket másolja én ezt nem értem, már a hajam tépem. Ha befejezte a Backup-ot Restore-olom és kiderül, hogy SW vagy HW gond van…

 9. Sziasztok!

  Kérdezném ha karcolódik a telefon akkor tudjátok-e cserélni az oldalát (hátlapját) és mennyibe fog kb. kerülni?

  xantos

 10. @Endrusz83: általában csak szoftveres gond, legalábbis a wifi hibát admin kollégánál megoldotta a restore és a manuális adatvisszaállítás.

  @xantos85: erről egyelőre nincs információ, de az egész készülékházat kell cserélni, ami miatt nem lesz olcsó. inkább használj valami tokot, az lényegesen olcsóbb.

 11. Engem igazából az érdekelne, hogy normális óvatos használat esetén is kopik?

  Mert azért a videókon az látszik, hogy elég mélyek azok a kopások tehát lehet szándékosság mögötte.

 12. sziasztok .
  kerdesem volna uj ipad ,es nem enged szinkronizalni , ezt a hibauzenetett adja
  “az ipad nemtud szinkronizalni mert az ipadre telepitett alkalmaz ,nem hatarozhatok meg.” kerlek ha valaki valami infot tud irjon .,kosz !

 13. @12uiop: Hat en nem latom azt a huu de nagy kulonbseget ami meggyozne a video alapjan hogy most azonnal le kellene cserelnem a 4s-t 5-re …

 14. Tegnap óta többszöri Restore után már biztos, hogy HW gondom van. Rossz az iránytű az iP5-ömben. Jelenleg nincs készlet az országban a cseréhez, így várok. Iránytű nélkül tudok élni, ha nem jön ki más hiba, akkor majd a gari lejárata előtt cseréltetem.

 15. Örülök, hogy nem vettem meg, pedig már engem is bekapott a gépezet. Tökéletes még a sima 4. Majd ha lesz egy javított verzió akkor cserélek. Őszintén szólva már félek ettől az alu háztól bár nem tudom már mi igaz mi nem.

 16. @Márk: Igen, nekem is ez lett a véleményem. Cserélni akartam, de nem fogok. A 4-4s sokkal szebb, nem is annyival lassabb, nincs ésszerű indok, hogy kiadjak negyedmillió forintot. Ezt a szériát elkapkodják, mert még sokan hiszik, hogy nagy a durranás, a visszaesés az eladásokban a következő szériánál várható, mert akkor már óvatosabbak lesznek a mostani csalódók. Persze ez csak tipp.

 17. @12uiop: Köszi a linket, ez végre igazi teszt volt. Csúfos bukás az i5-nek. Inkább “i4ss” lehetne a típusa 🙂

 18. Nyugodtan vegyetek 5öst!! Sokkal jobb mint a 4es!
  Arról váltottam és ég és föld a külömbség!
  A hibák meg felvannak fújva! Semmi baja a cuccnak!


Add a Comment