fbpx Skip to content

Okostelefonoknál gyakori probléma az akkumulátor gyors lemerülése. Általában csak 1 napot bír ki, de aki intenzívebben használja, annál még annyit sem. Jómagam nem tartozom az állandóan telefonon lógók közé, de az élettartam nálam is csak egy nap. Ezért örültem meg, amikor megláttam a Battsaver nevű Cydiás tweaket, mely növeli a készenléti időt. De mit is csinál ez a programocska?

Aki használja a telefont, az tudja, hogy az intenzív adatkapcsolat nagyon képes szívni az akksit. A programon belül meghatározhatjuk, hogy mely adóvevőket (rádiókat) hogyan kapcsolja a program. A választék nagy: kezelni tudja a 3G-t, EDGE-t, Wi-Fi-t, BlueTooth-t, push-t és a GPS-t is, a GSM viszont marad bekapcsolva! A fejlesztő szerint ezzel az automatikus kapcsolgatással akár duplájára is növelhető a készenléti idő.

Telepítés után külön ikon jelenik meg a Home screenen, mely az angol szójátékból kifolyólag (battery-bat) egy denevért ábrázol. A megfelelő beállítást segítendő több csomag közül választhatunk:

  • iMessage friendly: az adatkapcsolat aktív marad, a többit kikapcsolja.
  • Normal: a készülék lezárásával az összes rádiót kikapcsolja.
  • Aggressive: a Normal csomag, kiegészítve az adatkapcsolat (3G+EDGE) kikapcsolásával, ha Wi-Fi-re van csatlakoztatva a készülék.
  • Ultimate: a rádiókat manuálisan lehet kapcsolgatni.
  • Custom: te döntheted el mit és hogyan kapcsoljon a program.

Én ez utóbbit használom, ami rengeteg beállításra ad lehetőséget. Többek között be lehet állítani, hogy:

  • bizonyos időközönként be- és kikapcsolja a rádiókat. Nálam a Mail programban óránkénti szinkronizáció van, ezért itt is 1 órát állítottam be.
  • a telefon kinyitása után mennyivel kapcsolja vissza a rádiókat és sleep módba menet után mennyi idővel kapcsolja azokat ki,
  • alacsony töltöttségi szintnél (15 % alatt) kikapcsoljon minden rádiót,
  • 3G és EDGE kikapcsolása Wi-Fi esetén.

A programban külön kiválasztható, hogy mely alkalmazások rádióhasználatát akarjuk külön kezelni. Például nálam a Mail állandóan bekapcsolva van, de az összes többinél alapból kikapcsolja az adatforgalmat.

A programban grafikusan is megszemlélhetjük az akksi merülését.

Külön képernyőn láthatjuk az akkumulátor főbb jellemzőit, kezdve az eddigi töltési ciklusok számától egészen sorozatszámig.

Én ugyan kétszeres készenléti idő javulást nem vettem észre (nyilván ez függ a használat módjától is), de másfélszeres megvan, változatlan használat mellett most nagyjából egy és fél napig bírja az akksi egy feltöltéssel.

A tweak 2.99 dollárért vásárolható meg a BigBoss repóból. Nekem ennyit mindenképpen megért, hiszen nem kell olyan gyakran töltenem a telefonomat és így el tudom húzni az akksicsere idejét is.

[youtube http://youtu.be/RiJhWZT0YLc]

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Ennél jobb nevet nem tudtak kitalálni neki? Vagy a készítők nem mondták ki hangosan a nevét? Védd a feneked! 🙂

  2. Detto ez volt nekem is az első gondolatom 😀 Amúgy fel is raktam gyorsan, kipróbálom törtben, aztán ha tényleg jó, akkor megveszem.
    Múltkor vettem egy hasonló programot és olyan lassan is használhatatlanul kapcsolgatta a rádiókat, hogy szidtam amgam amiért megvettem és 3 nap használatért kifizettem azt a pár dollárt.

  3. Biztos hülye kérdés de egy ilyen appot nem lehetne úgy megírni hogy az bekerüljön a Store-ba? A rák akar JB a telefonra.

  4. @greg03: a “batt” és a “butt” kiejtése kicsit különbözik, hiszen a battery esetén sincs félreértés. a batman-re sem azt mondod, hogy ‘báttmen’, hanem ‘betmen’.

    @szorian: sajna nem, mert az appok ugye nem módosíthatnak a rendszer működésén, például nem kapcsolgathatják a wifit, vagy a mobilnetet.

  5. Ez csak JB telòn fut. 🙁 Androidon már ezer ève vannak ilyen appok.

  6. @Libacombu: egyúttal mindenféle más, kártékonyak is sajnos. a nyitottságnak egyben megvan az árnyoldala is.

  7. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, ott tedd fel a kérdésed!)

  8. @greg03: Ezt “butt”-ot eleg komolyan benezted bro 😀

  9. @Cyberbird:
    Bocs a hülye kérdésért, de már van törtben?
    Én is szívesen kipróbálnám.
    Androidra is hallottam már hasonló programról, de az sokkal több funkciót tudott.

  10. @theatti: Még annyi, hogy igazából ennek is örülni kell.Sajnos én még hasonlóról sem tudok.De ez valószínű az én hibám.

  11. Azt meg lehet vele csinálni hogy pl az összes alkalmazás WIFI only és pl a Mail/Safari és Facebook 3G és WIFI is?

    Vagy h per alkalmazás meg lehet adni mit szabad használnia?
    Kifejezetten utálom hogy minden a neten lóg, pl Appstore és szívja az akkut, az adatforgalmam stb…

  12. @KekszNET: a legtöbb app az apsd-n keresztül megy a netre a háttérben, tehát a push szolgáltatást használja. az viszont ugye folyamatosan kérdezgeti a szervert, van-e új adat. ha több app is használja a pusht, attól még ugyanakkora időközönként kérdezősködik. maximum akkor merül tőle jobban, ha értesítések is folyamatosan jönnek, képekkel, adatokkal, lásd facebook chat. az App Store például maximum a frissítéseket ellenőrzi, de azt sem óránként. tehát az akkut és az adatforgalmat nem 1-1 gyári app szívja, hanem elsősorban a push.

    magát az appot nem használom, úgyhogy a beállításairól én is csak annyit tudok, mint ami fent le van írva, de ahogy nézem, lehet appokra szabályozottan is állítani: “A programban külön kiválasztható, hogy mely alkalmazások rádióhasználatát akarjuk külön kezelni.”

  13. Zsír, az első dolog nálam amiért érdemes lenne megcsinálni a JB-t.
    De most már megvárom az ios 6-ot és ha ott lesz vmi JB, akkor azt.

    Köszi!

  14. Valakinek működik, mert nekem semmit nem csinál.


Add a Comment