fbpx Skip to content

Az alábbi írást Varga Benedek oldaláról emeltük át, amiben az általa használt Instagramról van szó. Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

2010. október 6-án Kevin Systormnak és Mike Kriegernek köszönhetően örökre megváltozott a mobilos fényképezés. Létrehozták ugyanis az Instagramot, ami közösségi médiát épít a zsebfotósoknak. Teszi mindezt ingyenesen és a retro-feeling jegyében. 18 féle szűrőt rakhatunk fotóinkra, így képeink színvilága a régi polaroid fotókra fog hasonlítani. Ezt a érzést még a kizárólagos négyzetes képarány is megerősíti. (Bár lehet, hogy ez a képek kezelését hivatott megkönnyíteni, hisz így nem kell külön sablonokat alkotni a fekvő és az álló formátumhoz.) A programmal tehát bárki könnyedén készíthet hangulatos fényképet, amit azonnal megoszthat a világgal. Egyből érdekessé és népszerűvé vált a mobilos fotózás.

A program először az Apple iPhone-jára lett elérhető, és természetesen hatalmas sikert aratott. Több millió ember akarta kreatív fotózásra használni az iPhoneját, ami tökéletes erre a célra, hiszen telefon lévén mindig nálunk van, és a fényképező minősége is meglepően jó. (A legújabb 4S modellel 8 megapixeles fotókat lőhetünk, de fontosabb, hogy a szenzor minősége a legjobb a piacon.) A legmegfelőbb platformot találták meg a fejlesztők az Instagram számára. Az emberek fotóztak, filtereztek, megosztottak, lájkoltak és kommenteltek. És nemcsak az amatőr zsebfotósok, akik kizárólag telefonnal fényképeznek, hanem a profik is elkezdték használni. Voltak, akik csak backstage fotókat osztottak meg a követőikkel, de voltak, akik egészen komolyan vették a dolgot, és szakosodtak a mobilfotózásra. A nagy fotósok mellett hírességek, zenészek és sportolók is csatlakoztak a közösséghez, amely gombaként növekedett.

A népszerűség pedig egyre csak felfelé ívelt. Miután az Instagram megjent Androidra is, felhasználók száma hamar elérte a 80 milliót. (2012. július 26. – blog.instagram.com) De sajnos a felkapottságnak ára is van. Úgy, ahogy a Facebook is tele van mindenféle értékszegény tartalommal és vírussal – a kacsaszájas-csücsörítős profilképekről nem is beszélve – az Instagram is elvesztette kezdeti báját és minőségét. Köszönhetően az ész nélkül fotózóknak divat lett hangoztatni, hogy az Instagram a közhelyes fotósok gyűjtőhelye, hogy csak amatőr wannabe-fotográfusok használják, és egyre több meme is készül, ami az Instagram elcsépeltségét figurázza ki. Lépten nyomon rásütik, hogy a hipsterekgyűjtőhelye, akik csatlakozva a mainstream-hez, életük minden pillanatát fotókkal dokumentálják. Ami nem is lenne baj, ha ezt nem igénytelen módon, béna témákat még bénább kompozíciókban fogalmaznának meg. Sőt egyenesen művészinek tartják, ha egy teljesen átlagos (sőt szarul sikerült) fotóra rádobnak egy retro-filtert és ráírnak valami hangzatos, mélyen filozofikus, az élet nagy kérdéseit feszegető szöveget, amikben kötelezően szerepelnek a life, love, sadness, faith, truth, hapiness szavak. Ja, mert ezt természetesen angolul kell tenni, mert az a menő!

Ez ellen tennünk kell! Mivel az Instagram tartalmát kizárólag mi, a felhasználók szerkesztjük, a kezünkben van a változtatás lehetősége. Mikor előhúzzuk a zsebünkből a telefont, hogy csattintsunk egyet, előbb gondoljuk át a fotót! A kompozíciót tudatosan alkossuk meg, és a filtert is ésszel, a kép hangulatának megfelelően válasszuk ki! Ezentúl legyünk igényesek és kritikusak magunkkal szemben, és csak a legjobban sikerült fotóinkat tárjuk a világ elé!

Ahogy már említettem, az Instagram tele van rendkívül tehetséges fotósokkal. Keressük meg őket, és inspirálódjunk a munkáikból. Kezdetben próbáljuk meg leutánozni a fényképeiket, amíg el nem jutunk egy saját látásmódhoz és stílushoz. Én is találtam pár ilyen fotóst: kapsore, wisslaren és mikekus. Őket bárki követheti, nem fog csalódni!

Tehát az Instagram sorsa a kezünkben van. Éljünk a lehetőséggel, és töltsük meg szép fotókkal az oldalt, hogyha legközelebb megnyitjuk az alkalmazást, örömmel nézegethessük a jobbnál jobb fényképeket!

P.S.: Természetesen engem is megtaláltok az Instagramon, vargabenedek92 a nicknevem.

***

Továbbra is folytatódik a Szifon.com nyári Sexy Geek Instagram játéka, melyre egészen nyár végéig, vagyis augusztus 31-ig tudtok jelentkezni!

[instapress tag=”sexygeekszifon” piccount=”16″ size=”110″ effect=”0″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

22 Comments

  1. azért kicsit fura, hisz épp ez a szifonstagram-féle “pózolj akármivel geeknek beállítva magadat még ha közöd sincs hozzá” témát kéne kerülni ezekszerint instagramon.

  2. @boss1337: ha van benne igényesség, akkor belefér. a szifonstagramban épp az lenne a cél, hogy nem a tucatszámra készülő “pózolj akármivel” képeket kellene tolni.

  3. egyetertek a cikk irojaval. szerintem az android atirat nem tett jot a kepek minosegenek :c btw az en nickem @0beypropaganda

  4. Teljesen egyetértek a cikkíróval, nekem is ez a bajom mostanság, hogy szinte csak az ilyen fotókat látom. Egyébként az a baj, hogy nagyon sokan vannak akik már úgy ismerik meg az instagramot, hogy azt hiszik erre való, és másodlagos facebooknak használják…

    Egyébként ha valaki követne akkor itt az én nickem: madromark

  5. A középső ujjukat mutogató, majd magukat tükörben lefotózó 10-13 éves kislányok tényleg emelik a szintet. Borzasztó.

  6. @taky1974: Erről mi tehetünk? Szűrni nem lehet sajnos, de nem is fognak bekerülni a játékba. Ennyi.

  7. @taky1974: A másik hogy magukat égetik ezzel, nekem nincs közöm hozzájuk 🙂 Akik rendesen játszanak megkapják majd a jutalmukat.

  8. @admin:
    Nem is Nektek szólt, hanem a kislányoknak. De sajnos Ők biztosan nem olvassák ezt. Talán a szülők.

  9. egyet ertek a cikk bizonyos reszeivel, de egyben nem ertem mirol is beszelunk!
    en 10 emberre vagyok kivancsi, az o kepeiket nezem es ennyi. nem veletlensegbol sem kattintok az explore gomba…
    nem lehet szurni, ok, de akire nem vagyok kivancsi nem jelolom be, vagy torlom.

    sajnos ezzel es a facebookkal kapcsolatban is atestunk a lo tulso oldalara. mindenki azon nyafog, hogy sok a szemet, sok a kutya/macska ehezo gyerek foto, a hulye jatek meghivas es meg lehetne sorolni.
    szelektalj, szurj, torolj. elj esszel! ennyi!
    nem kell neked 1200 ismeros.
    nem kell neked 50+ emeber kovetned instagrammon, vagyha igen, akkor koszond magadnak.

    aki akarja az megtalalja a modot arra, hogy tenyleg azt kapja amit akar.

  10. valaki nem tudná beregisztrálni az UDID-em? :$

  11. @tjuhi:
    Hova? Az Instagramhoz? Mert ez a blog arról szól.

  12. Egy olyan rendszerbe, ahová akárki szabadon regisztrálhat, nem lehet elvárni a minőséget.
    Pont ahogyan írtad, nagyon jó, hogy 80 millióan vannak már fenn, de nincsen a regisztrációhoz kötve, hogy profi fotókat fogsz csak feltölteni. Nincsen ennyi fotós a világon, ez van, éppen ez a trend, nem lehet mit tenni ellene.
    Én speciel soha nem néztem még idegenek képeit, követek 3-4 embert, mert mások nem érdekelnek, te meg pláne ne nézegessed mások képeit, ha idegesítenek 😀

  13. Látom lacruise is pont ezt fejtegette, tökéletesen egyet értek vele.

  14. @taky1974: Ohh… sajnos a szülők szerintem azt sem tudják, hogy mi az az szifon, meg Instagram. Az a nagy baja annak a generációnak, hogy büntetlenül ribanckodhat a neten, mert a szülők képtelenek kontrollálni, hisz nem jártasak a dologban! :/

  15. Nyilván a 80 millió ember nem lehet profi fotós. De nem kell ahhoz profiknak lennünk, hogy igényes munkát adjunk ki a kezünkből. Egy kis odafigyeléssel és önkontrollal már fényéveket javulhatna a renszer! Ugyanez a Facebookon. Ha az átlag felhasználó belegondolna abba, hogy ha megosztja az etióp kisgyerek portréját, attól még annak a kölöknek nem lesz jobb… Gondolkodni kéne a népnek és akkor nem lenne ez a helyzet!

  16. Én sem vagyok egy profi, a képeim átlagosnak mondhatók, sőt lehet, hogy az alattiaknak, de szerintem van 1-2 képem amit jól eltaláltam. Mindenesetre engem is elszomorít ez a jelenség, de én ezért csak a követett emberkék műveit nézem.
    Kedvenceim: teppeimm, zihk
    Saját: 14bob88

  17. @14bob88: Valszeg mindenki így gondolja aki képeket tesz nyilvánossá. Meg hogy egy felelsleges képből egy szűrővel máris jó kép lesz… Ne érts félre, nem a Tieidet kritizálom, mert valszeg sosem fogom azokat sem megnézni. Az Instagram mint olyan létezése a bajom, ha egy kékre szűrt fél segg 50000 lájkot kap egy nap alatt akkor baltáért sóhajt a lelkem, ez van.

  18. @Atthead:
    “ha egy kékre szűrt fél segg 50000 lájkot kap egy nap alatt akkor baltáért sóhajt a lelkem, ez van.”
    😀

  19. Két dolog. Tudom, hogy ez egy iPhone “rajongói” oldal, de ez a nyafogás a tipikus proli falkaparászás. Amíg csak iPhone-ra volt insta addig a program egy zseniális találmány volt, művészek virágoztak fel, a közösségi oldala maga volt a szellemi felüdülés egy hosszú nap után, és az szomáliai árvák is tömött pocakkal feküdtek le esténként. Aztán jött a csúnya, gonosz android, és akkor már minden csóró gyökér, akinek nem telik ájfónra elkezdte tönkretenni ezt a csodás világot. Hagyjatok már lógva ezzel a képmutató baromsággal. Ha valakik tönkreteszik (már ha van mit, később kifejtem), azok nem az androidosok lesznek, hanem az emberek úgy állcuzámmen. Az androidosok előtt is tele volt igénytelen képekkel, csak akkor nem volt tele a fb is vele. Szerintem ne ugráljunk, mert az insta közösségi részén hatványozottan érvényes (az amúgy nem mindig helytálló közhely), hogy ha nem tetszik, akkor nem kell nézni, mert ha nem nyomsz az explore-ra, és puszta perverzióból nem állsz neki mindenféle szutyok gyökér foodpornblogját követni, szépen szűrt tejberizsekkel, akkor nyugodalmas, hosszú életed lesz. A másik, amiért azt gondolom, hogy nem volt mit tönkretenni, hogy ne adjuk már a hülyét, és ne játsszuk el, hogy az instagram szarta a spanyolviaszt, vagy legalábbis a különböző szűrőket és azok használatát. Nem vagyok egy vénember, a magam 21 évével, de hát bizony mondom néktek, már jóval az instagram előtt is használtak a hipsterek (bár akkor még nem nagyon ismertük ezt a népcsoportot) szűrőket, és írták rá a spirituális okosságaikat a semmiről se készült képekre. Szóval szerintem ne ugorjunk az androidosok torkának, az is csak emberek, és gyarlók, mint mi vagyunk, és ne is az androidos megjelenéstől számítsuk a buta, semmitmondó igénytelen képek terjedését. Köszönöm a szót.

  20. Sosem értettem, miért istenítik ennyire az Instagramot. Az egy semmi. Használom én is, töltöttem fel pár szerintem jó fotót, de biztos vagyok benne, hogy rajtam kívül még senki nem látta őket 🙂 Ergo arra, amire szánták, szerintem nem jó. Ami közösségi alapokon nyugszik, minden halálra van ítélve. Legjobb példa a FB. Senki sem arra használja, amire értelme lenne és inkább elidegenítő hatása van, mint közösség építő. Előbb utóbb ki fog menni a divatból és ahogy ma IWIW-en, ott is ciki lesz majd fent lenni 🙂 Ezerszer többet ér létrehozni egy fotógaléria weboldalt és megosztani a linket. Esetleg lehetőséget adni a kommenteknek, de az is felesleges. Végül is nem azért töltök fel képet, hogy azt leszólják, vagy istenítsék, hanem, hogy megmutassam.
    Mellesleg abból a 18 szűrőből jó ha 3-4 db értelmes és legalább a keretezést külön szedték volna.


Add a Comment