fbpx Skip to content

Ha a fejlesztők és az Apple szavak egy mondatban szerepelnek, annak általában sok-sok negatív része van, ugyanis nem a legegyszerűbb a kapcsolat a két fél között. Az Apple szigorú szabályai, szűrői és egyéb korlátozó feltételei miatt nem mindig könnyű a fejlesztők élete, cserébe viszont ez a legnagyobb piaci potenciállal bíró platform, ahol ha valami jó és ötletes, akkor rengeteg pénzt hozhat a konyhára.

Az egyik visszatérő probléma a fejlesztők részéről, hogy nem tudnak reagálni az App Store-os értékelésekre és így az eladó-vevő kommunikáció elég problémás. Ha valaki azt hinné, hogy egyszerű dolog, akkor ki kell ábrándítsam, 160.000 fejlesztőről és 670.000 aktív, elérhető alkalmazásról van szó, így ha engedélyeznék a hozzászólást, azzal elég komoly lavina indulhatna meg.

Miért nem hagyják, hogy a fejlesztő reagáljon? A baj ott kezdődik, hogy az értékelések nagy része kamu, vagy túlreagált, vagy fizetett, esetleg nem is értékelés, csak egy (le)pontozás valami trollkodással, ami a felhasználói oldalról nehezíti a dolgokat, majd jön a fejlesztői oldal, ahol szintén emberek vannak, így biztosan akad közöttük olyan, aki nehezen viseli a negatív reakciókat, és kezdődhet is egymás közvetlen női felmenőjének egy ősi hivatással rangosított emlegetése. Lehetetlen 670.000 alkalmazásnál moderálni, egyszerűen olyan erőforrásokat emésztene fel, ami indokolatlanná teszi a bevezetését.

Plusz gondoljunk bele, ha csak az igazi, valós értékeléseket nézzük, mire kell reagálnia egy fejlesztőnek? Ha pozitív a kritika, akkor háláját fejezze ki úgy, hogy továbbra is minőségi alkalmazásokat fejleszt, ha negatív, akkor javítsa a hibát, ezek számítanak értékelésnek. Ha konstruktív ötlete akad valakinek, akkor az adatlapokon általában megtalálható linken lépjen kapcsolatba a fejlesztőkkel és ne csináljon kamu értékelést, a jelenre szól a kérdés, nem a jövőre.

Ugorjunk is a negatív kritikákra, ezek vonatkozhatnak bugokra, szélsőséges esetekben indításkori összeomlásra, nehéz használhatóságra, ahol a legfontosabb dolog az, hogy sohasem a felhasználó a hibás, hanem a fejlesztő cég. Ha fejlesztési hiba a probléma, akkor a fejlesztőt kell elővenni, ha nehezen használható, akkor a projektvezetőt és a minőségellenőrt. De akárhogyis legyen, úgy kell alkalmazást készíteni, hogy a célközönség számára mindenféle előképzettség nélkül használható legyen. Ha ez nem teljesül, akkor csak pont a legfontosabb tényezőt felejtették el: a felhasználót, akiből megélnek.

Mi a helyzet most? Pokol! Ami most van, az sem az Apple-nek, sem a fejlesztőknek, sem pedig a felhasználóknak nem jó, hiszen nem ad reális képet: az Apple-nek valós adatokat, a fejlesztőknek a kamu értékelések miatt akár a végük is lehet, a felhasználók pedig a valótlan adatok alapján választanak. Egy biztos, a hozzászólás öngyilkos húzás lenne, ezért sem valószínű, hogy valaha is be fogják vezetni, viszont az Apple híres szigorát talán érdemes lenne itt is alkalmazni és szűrni az értékeléseket. A szűrt értékelések sem lennének 100%-osak, de rendkívüli mértékben javulna az adatok megbízhatósága.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Trollok, fáradt családanyák, szétjailbreakelt készüléken bármit futtatni képtelen idegbajosok, akkor is ők a vásárlók. 4-5 alkalmazás per fejlesztő, nem kezelhetetlen mennyiségű hsz, főleg hogy egy részét ki is dobhatja azonnal, mert nem érti, a magyar appstore is tele van magyar kommentekkel, ugye, gondolom szerte a világon ez így megy, azt hiszed itt vetted, ezért a fejlesztőknél vki tuti beszél magyarul, pedig nem. Az is lehetne gyanús, hogy nem forintban fizetsz 🙂
    No, lényegre, elengedhetetlen lenne a válaszlehetőség, de könnyebb blablát gyártani helyette, sztem ezt olvashattuk a cikkben, és ez most nem Fizikusnak szól, remélem mindenki vette.

  2. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, ott tedd fel a kérdésed!)

  3. Manapság nagyon rosszul értelmezik a troll kifejezést. Eredetileg az internetes troll kifejezést az olyan kommentelőkre értjük, aki csak provokál, semmiféle gondolatot, értéket, irányzatot nem képvisel, hanem az összes tehetségével arra koncentrál, hogy vitát, elégedetlenséget, és veszekedést szítson.
    Manapság (tévesen) az a troll, aki nem ért egyet a kedves cikkírókkal, vagy éppen kommentelőkkel. (Természetesen a jelenlévők mindig kivételek 🙂 )
    Azért nem értek egyet fizikus kollégával, mert ugyan a programok értékeléseinél valóban sok az egyszerűen megfogalmazott, néhány szavas értékelés, amely úgy tűnhet, hogy nem megalapozott. Gondolok itt a : “ez egy rakás sz*r” tipusú értékelésekhez. De ez nem teljesen igaz, mert ugyanez a kommentelő egy neki tetsző appra azt írná “istenkirály”, ami hasonlóan szűkszavú, ám tökéletesen tükrözi a véleményét. És nekem az a tapasztalatom, hogy a programok előzetes megtekintésénél bizony segítenek ezek az egyszavas eltúlzottnak tűnő értékelések is. Hiszen az igazán jó appok csak jó kritikát kapnak, és fordítva.

  4. Szerintem tök egyszerű megoldás lehetne, ha minden értékelést lehetne látni, nem csak a magyarokat, és minden vásárlás után kötelező lenne értékelni az alkalmazást. (esetleg ha értékelted, akkor kaptál vissza 10 centet, vagy kapsz bónusz pontot, amit beválthatsz valamire)
    Amikor alkalmazást akarsz venni, akkor szólna, hogy ezt az alkalmazást még kevesebben értékelték, mint 100 fő…
    Amúgy meg a legegyszerűbb az lenne, ha vásárlás után lenne pár órád kipróbálni, és ha nem azt kaptad, aminek eladták az appstore-ban, akkor visszavonod a vásárlást. Nem is értem erre még miért nem szálltak rá, hiszen a neten történő vásárlás esetén lenne pár napom elállni a vásárlástól.
    Na persze most már jogom lenne eladni a nem használt appjaim, de mégse mvagyok rá képes az appstoreban 🙂

  5. @Ugyankerem: ha valaki ad egy csillagot és hozzáírja, hogy “ez egy rakás sz*r” akkor nálam az azt jelenti, hogy annyi a hibája, mint égen a csillag és messze elkerülöm, de a trollok nem ők, hanem azok, akik teljesen oda nem illő dolgokat írnak és 1 vagy 5 csillaggal díjazzák az appot (mást nem ismernek). A teljesen nem odaillő alatt olyanokat értek, mint a krumplistészta receptje, az időjárás Londonban, és hasonlók. Sem a csillag(ok), sem a mondanivaló nem hordoz értékes adatokat.

  6. @Eyesis: Jogod van itt is elállni elvileg, ha jelzed az Applenak, hogy meggondoltad magad visszakapod a pénzed. Egyébként ahogy az amazon a könyveket, itt is törölhetnék a távolból a gépedről az appokat, ha letelne a próbaidő és nem vennéd meg… Na persze akkor lenne ám csak vinnyogás 🙂


Add a Comment