fbpx Skip to content

Örömhír azoknak, akik külföldön töltik nyaralásukat és még mobiljukat is akarják használni: július 1-től az EU-szabályozás hatására a három magyar mobilszolgáltató is csökkentette roaming díjait.

A szolgáltatók az Unióban nem számolhatnak fel nettó 29 eurocentnél többet egy percnyi beszélgetését, így ez a Telenornál és a Vodafone-nál bruttó 106 illetve 106.8 forintos hívásindítási költséget jelent, míg a T-Mobile-nál 118,6 forintot kell fizetni.

Olcsóbban jön ki a nyaraló, ha csak hívásokat fogad, mert itt nettó 8 eurocentes határt szabtak meg. Ez a Telenornál 29.3, a Vodafone-nál 29.4 forintot jelent. A T-Mobile újra csúcstartó a maga 37.2 forintjával. (A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy ezek a standard csomagdíjak. A T-Mobile kínál Travel & Talk díjcsomagot is, aminél 80 Ft a hívásindítás és 30 forint a hívásfogadás.)

Mobilinternet még mindig horrorárban van. Az új szabályozás szerint 1 MB nem kerülhet többe 0.7 eurónál, a mérési egység viszont 1 kB lett. A T-Mobile 0.2519 Ft/1 kB díjat (257.9 Ft/MB), a Telenor 247 forintot számol fel megabájtonként, míg a Vodafone-nál is 257.9 forintba kerül 1 MB.

Valljuk be, 1 MB igazán nem sok, tehát könnyen elszaladhat az interneten szörföző mobilköltsége. Hála Istennek mindhárom szolgáltató bevezetett egy összeglimitet, amely elérésekor letiltják az adatroamingot. Ez a szolgáltatóknál változó, 17-18 ezer forintos összeget jelent.

Akinek kártyafüggetlen készüléke van és nem tud elszakadni az internettől / Facebooktól / Twittertől, az mindenképpen vegyen helyi SIM-kártyát adatforgalmi csomaggal egyetemben, mert jóval olcsóbban jön ki. Akinek a kártyafüggetlenség nem adatott meg, az pedig keressen ingyenes wifi hotspotot, ott tud internetezni és még Skype- vagy más VOIP-alapú klienssel telefonálgatni. Aki pedig végképp nem akar meglepetést, az kapcsolja ki az adatroamingot a Beállítások / Általános / Hálózat / Adat-roaming kapcsolóval.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fenti az árak csak az EU-n belül érvényesek, tehát ha valaki pl. a horvát tengerparton nyaral, annak többet kell fizetnie. A szolgáltatók kínálnak nyaralóknak külön adatroaming díjcsomagokat is, így indulás előtt célszerű a cégek honlapján tájékozódni, nehogy meglepetés érje az embert a havi számla kézhezvételekor.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Hali! A heten ausztriaban voltam, igy kilottem az adatforgalmat es azota nem tudom visszaaktivalni az imessage szolgaltatast. Csak annyit ir hogy varakozas aktivalasra majd tobb perc utan aktivalas sikertelen. Iphone 4s, mobilinternet minden rendben a telefonnal es a kartyaval is. Ocsem keszulekevel is ugyan ez a helyzet, es 4 masik havernal is pedig ok nem kapcsolgattak az adatforgalmat. Restore, halozati beallotasok torlese nem segitett.

  2. Problema megoldva, az aktivalasnal feltett kerdesre megsevel kell valaszolni!

  3. Ez igen jo hir.
    Nekem a vodafone-nal van szerzodesem adatroamingra, minden nap 50mb, de ott meg mikor hatart leptem az sms ertrsitesen azt irtak hogy a meres 100kb-os egysegekben tortenik.Remelhetoleg akkor a vodafone is valtoztat ezen.


Add a Comment