fbpx Skip to content

A hétvégén volt időm tesztelni a SzifonStore-ból elcsent, (én bizony vissza nem viszem) iOShutter-t. Ez a kütyü – egy távkioldó tulajdonságaival – képes irányítani a fényképezőgépedet. Jelenleg a Canon, a Hasselblad, a Samsung, a Pentax és a Contax termékeit támogatja a fejlesztő cég, de hamarosan a Nikon is a palettára kerül. Én egy Canon 600D-vel teszteltem a hétvégén és kiválóan teljesített.

Amikor külföldön találkoztam ezzel a kiegészítővel, rögtön ki akartam próbálni, azonban nem tudtam elképzelni, hogy ez most hasznos lesz-e nekem, vagy sem. Számtalan távkioldó létezik, úgyhogy komoly elvárásaim voltak, mert bizony nem olcsó az ioShutter. Az eszköz egyébként szép csomagolásban érkezett, kaptam hozzá kis tasakot is, és az egész összeségében igényesen van elkészítve, nem holmi kis kínai, összedobott vacak.

Használatához nem kell mást tenni, mint összedugni a fényképezőgéppel, majd pedig az iOS eszközzel. Támogatja az iPhone, iPod Touch, és iPad készülékeket is. Kétféle App Store alkalmazást tölthetünk le hozzá: egy ingyenest, mely minden funkciót tartalmaz  korlátozottan, illetve egy fizetőset, mely ugyan ezeket a funkciókat tartalmazza, csak éppen teljes mértékben testre szabhatóan.

 

Az alkalmazás egyébként szép. Kapunk egy segítség mentüt is. A baloldalon lévő képen látunk egy kart. Ezzel lehet exponálni, ha félig húzzuk le, akkor csak a megszokott módon fókuszál, fényt mér a fényképezőgép, azonban ha teljesen lehúzzuk a kart, fényképezünk is. Adott beállítás mellett, akár folyamatos karhúzással folyamatosan készíthetjük a képeket is.

 

Természetesen nem csak ennyit tud az app. 🙂 Első menüpont a Timer. Mellyel beállíthatjuk, hogy mennyi idő múlva fotózza le nekünk a témát a fényképezőgép. Így például nem csak a szokásos 5-10 másodperces időzítés áll rendelkezésünkre, hanem bármennyi. Akár az egész család nyugodtan odaállhat a fényképezőgép elé és 1 perc múlva fotóz a gép. 🙂

Az app TimeLapse módra is képes. Ezzel saját, egyedi TimeLapse felvételeket tudunk készíteni. Ide tartozik még a BULB mód, mellyel nem csak a szokásos 30 másodperces expó időt adhatjuk meg, hanem akár több perces fotózást is véghezvihetünk. Például fotózhatunk vele egy szép csillag-vándorlást is:

(forrás)

 

További 2 menüponttal találkozhatunk még, amiket már egy átlagos távkioldó biztosan nem tud. Az egyik a Shake to Take, tehát a gyorsulásmérő használatával képesek vagyunk fényképezni. Ez olyan esetekben lehet hasznos, amikor nem tudod a kijelzőn megnyomni a gombot, sokkal egyszerűbb inkább megrázni a telefont.

A másik menüpont pedig a Clap to Snap, tehát hangra való fényképezés. Ez például állatoknál lehet hangos, ha éppen le akarjuk fotózni Bodri kutya ugatását vagy az ismerős papagáj csipogását. 🙂 Ilyenkor akár egészen érzékenyé is beállíthatjuk az App-ot, így tényleg abban a pillanatban fog fotózni, amikor az állat “megszólal”.

Konklúzió

Én biztos megtartom, mert nemcsak ugyan azt tudja, mint egy hasonló távkioldó, hanem jóval többet. Kis helyen is elfér, és nem kell külön egy távkioldót cipelnem a táskámban. Nem kell elemeket sem cserélnem, és mindig nálam van az iPhone is. Egyetlen hátránya van, az ára, így szerintem tényleg annak érdemes megvásárolnia, aki ezt kitudja használni. Ettől függetlenül én kifejezetten ajánlom a terméket! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Ha támogatná a Nikon gépeket is biztos kipróbálnám, mondjuk kicsit sokallom az árat érte, mert a DSLR bot app nagyrészt ugyan ezt tudja és oda csak egy kb 200 forintból összebarkácsolható IR adó kell bár lehet ez az app is működne az infraledes megoldással, ki kéne próbálni

  2. vidd csak szépen vissza !!! nehogy tönkremenjenek miattad… 🙂

  3. jó cucc 🙂

  4. Nem kicsit drágállom. Az meg hogy nem kell önkioldót magammal vinnem, hasba akasztás. Ha egy DSLR gépet komoly fotózási szándékkel visz valaki, az többnyire többféle objektív, állvány, vaku, szűrők, derítőlap stb… hurcolását is jelenti. Nehogy má’ egy önkioldó jelentsen plusz terhet. Nekem a Manfrotto statívom kb 4 kiló. Ha felcuccolok objektívekkel, a fotós hátizsák közel 10 kiló. Az itt bemutatott távkioldótól jobbak vannak ilyen áron. Nem linkelek semmit, mert ez nem a reklám helye. Mint kütyü persze érdekes, de fölösleges. Szerintem. Éppen annyira, mint az iPhone-nal használható vérnyomás, vagy vércukormérő. 20 ezren felüli áron. Négyezerért meg van sima vérnyomás, és vércukormérő.

  5. “Egyetlen negatív hátránya van”
    Hahh…
    És mik a pozitív hátrányai? Vagy a negatív előnyei?

  6. @Scab: őőő… köszi, javítva! 🙂

  7. E-bay-en mindez 10$, a programozható 18$, igaz nem iPhoneos… Vagy ha van pc a közelben (stúdióba), akkor a dslr camera remote nevű progi 100%-os és mindent vezérel a gépen! Próbáltam és tényleg viszi a 60D-t és az 5D-t.

  8. Ez több mint drága, a Triggertrap ugyanezt tudja, Nikont is támogat, és csak 24$ postával. Még az ennél jóval többet tudó 8 eurós alkalmazásával együtt is csak harmadennyibe kerül.
    http://triggertrap.com/products/triggertrap-mobile/


Add a Comment