fbpx Skip to content

Az Airfoil Speakers Touch alkalmazás 2009 óta érhető el az App Store-ban. Nem csinál mást, mint audiót streamel a számítógép (Mac vagy PC) és az iOS készülék között. A fejlesztő nemrégiben egy új tulajdonságot épített az alkalmazásba: két iOS eszköz között is lehet streamelni. Tulajdonképpen megvalósította az AirPlay-t – az Apple nélkül.

Na ezt az Apple nem tűrte tovább és kivágta az alkalmazást az App Store-ból. Ez felháborított egy felhasználót, aki egyenesen Tim Cook vezérigazgatónak küldött emailt, amiben kifejezte rosszallását és magyarázatot követelt az Apple cselekedetére. Ha nem is Tim Cook, de Phil Schiller marketingvezető válaszolt. Levelében kifejtette, hogy a fejlesztő anélkül fért hozzá a titkosított AirPlay audio streamhez, hogy publikus API-t vagy a megfelelő licenszelést használt volna, így megszegte az Apple-lel kötött megállapodást. Van egy erre szolgáló külön megállapodásuk, ami lehetővé teszi külsős cégeknek AirPlay technológiát használó hardverek készítését.

A válasz azonban nem elégítette ki a fejlesztőt. Honlapján reagált Schiller által felhozott dolgokra. Elmondása szerint nincs sem publikus, sem privát API, mivel ilyen API egyszerűen nem létezik. Maga a fejlesztő írta meg a kódot az AirPlay-hez való hozzáféréshez. A licenszelés pedig azért problémás, mert csak hardverkészítőknek licenszelnek, szoftverfejlesztőknek nem.

A békesség kedvéért a fejlesztő kivette a két iOS készülék közötti streaming lehetőségét, így az Apple visszaengedte a Store-ba az alkalmazást.

A történet több tanulsággal is szolgál. A fejlesztő valóban megsértette az Apple-lel kötött megállapodást, így jogosan vágták ki az App Store-ból. Azonban az egész ügy mögött azok a hardverfejlesztők állhatnak, akik (sok pénzért és megvásárolt licenszért) olyan hardvereket fejlesztettek ki, amik lehetővé teszik az AirPlay használatát. Ők reklamálhattak az Apple-nél, aki lépett.

Szegényebbek lettünk egy lehetőséggel, de gazdagabbak néhány tanulsággal… Mindenesetre, aki le akarja tölteni a programot, ingyenesen megteheti a magyar Store-ból.

[appstore id=”311357351″ country=”HU” style=”custombox1″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. 9to5mac.com/2012/06/07/put-airplay-back-into-airfoil-speakers-touch-with-this-quick-hack

  2. Már látom, milyen tweaket fognak tőlem követelni… 😀

  3. Letöltöttem, kipróbáltam ezt az appot de nagyon recseg a hang Macpro-ra kiküldve …. amúgy érdekes az egész 😀

  4. Jó lenne, ha jó lenne…..de nem az, minden lejátszóval csúszik amivel próbáltam.
    (iphone 3gs+ win 7)
    Én filmet szeretnék nézni vele úgy, hogy ne kelljen az 5.1 és a gép között kábelezni, csak elég fura úgy filmezni, hogy a hang mindig késében van.

    Valaki tud vmi jó lejátszót javasolni?
    Ezeket próbáltam:vlc,bs player, win media player


Add a Comment