fbpx Skip to content

Évről-évre hagyomány, hogy az All Things Digital konferencián az Apple vezetője hosszú interjút ad Walt Mossbergnek és Kara Swishernek. Idén szerepelt először Tim Cook, a cég tavaly kinevezett vezérigazgatója. A több mint másfél órás beszélgetésben rengeteg témát érintettek. Cook többek között beszélt:

  • az iPad töretlen sikeréről. A tablet még csak két éve van piacon, de minden várakozásukat felülmúlta. A Mac eladások negyedévről negyedévre meghaladják az iparági átlagot.
  • az Apple a Microsofttól eltérően külön operációs rendszert használ a számítógépekre és a táblagépekre, mivel szerintük különböző a kettő. Megint elmondta a negyedéves értékesítési számokat követő elemzői beszélgetésben felhozott példáját: nem szabad a kenyérpirítót és a hűtőgépet egyesíteni. Ha megteszed, egyik sem lesz olyan jó, mintha külön funkcionálnának.
  • életének legszomorúbb napja volt Steve Jobs halála. Sokat tanult tőle, leginkább a fókuszálást. Az Apple-nél nem egyszerűen jónak vagy jobbnak, hanem a legjobbnak kell lenni, ebből nem engednek. Jobs arra is megtanította, hogy ne azt tegye, amit maga (Jobs) tenne, hanem amit helyesnek tart.
  • a cég szupertitkos termékfejlesztése nem változik, de a legátláthatóbb vállalat akarnak lenni a felelősségvállalás és a környezetvédelmi kérdések területén.
  • Kínában 700 ezer ember (!) dolgozik az Apple-nek, de nem akarnak saját gyárat, mert ezt más jobban csinálja. Ugyanakkor harcolnak a túlórák ellen, de vannak olyan munkások, akik sokat akarnak dolgozni, hogy egy-két év alatt minél többet keressenek, és utána visszamennek a falujukba.
  • kevesen tudják, de sok iPhone és iPad alkatrészt az USÁ-ban gyártanak, az üveg előlapot és hátlapot például Kentucky-ban. Remélik, egyszer az összeszerelést is vissza tudják hozni az Egyesült Államokba.
  • az egy ideje tartó szabadalmi háborúról Cook egy hasonlatot hozott: nem tehetik meg, hogy festenek egy képet, de valaki más szignózza azt. Az Apple nem akar a világ fejlesztője lenni, azt akarják, hogy más is találjon fel dolgokat. Azonban az Apple-t is perlik, de olyan dolgokért, amik mára standardok lettek, így használhatják azokat.
  • Cook sejtelmesen válaszolt arra a kérdésre, hogy az olcsó androidos készülékek mintájára miért ne készítenek egy olcsóbb iPhone-t. „Ki tudja mit csinálunk a jövőben. Nem jósolnék.”
  • a sokat pletykált tévékészülékről Cook tulajdonképpen semmit sem mondott. Megvizsgálják, hogy ellenőrzésük alatt tudják-e tartani a technológiát, megfelelő hozzáadott értéket tudnak-e előállítani, jobban tudják-e csinálni, mint a konkurencia, és végül azt csinálnák-e, amit mindnyájan akarnak.
  • a Twitter már beépítésre került az iOS-be, a Facebook azonban nem. Szoros a kapcsolat a két cég között, csak figyeljenek…
  • a Siri a 4S nagy durranása, de az utóbbi időben nem mindig működik. Az emberek nem ezt szokták meg az Apple-től. Rengetegen dolgoznak a fejlesztésén, nagyon sok lehetőség rejlik még benne.
  • sok cég a bevételre, a nyereségre és a részvényárfolyamra koncentrál, míg a termék elveszik. Ők ezt fordítva csinálják, ha jó a termék, jön a többi is.
  • Cook mesélt a céghez való kerüléséről is. Jobs egy fejvadász céget bízott meg, hogy operációs területre vezetőt keressenek. Őt többször is hívták, de nemet mondott. Végül mégis engedett és egy fárasztó péntek után, szombat délelőtt találkozott Jobs-szal. Öt perc után már csatlakozni akart az Apple-höz.
  • megkérdezték az iPad névadásáról is, miért csak sima iPad lett a harmadik generációs készülék. Cook példaként az iPod-ot, az iMac-et és a MacBook Airt hozta fel. Az iPhone esetében ez másként volt. Jött a 3G, majd a 3GS, ahol az ’S’ a sebességet jelöli. Utána következett a 4 és a 4S, ahol az ’S’ a Siri-ből jön. Tehát az ‘S’ nem Steve vagy Speed. A következő iPhone nevéről viszont nem beszélt.
  • a Ping, mint social network nem jött be, de még nem tudják, mit kezdjenek vele.

Sok dolgot megtudtunk Tim Cook-tól, de titkokat nyilván nem árult el. Más típusú vezető, mint Steve Jobs, de ez nem azt jelenti, hogy rosszul végezné a dolgát. A jóhoz többféleképpen is el lehet jutni és ez így van rendjén.

Aki a részletes interjúra kíváncsi, az az All Things Digital honlapján elolvashatja a beszélgetés szövegét.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment