fbpx Skip to content

A cikk címe kicsit csalóka, mert nem arról szeretnék beszélni, hogy milyen magyar fejlesztések jelentek az utóbbi hónapokban, hanem arról, hogy az App Store-ban ezeket hogyan értékeli a magyar közönség. Erről egyébként már írtunk korábban 2 cikkben is:

Először is azt kell tudni, hogy attól még, hogy egy appot leminősítünk, az nem fog hátrébb kerülni az App Store toplistában. Tehát a letöltések száma a mérvadó ahoz, hogy egy adott app milyen helyezést ér el. A magyar App Store-ban fizetős alkalmazásnál már 20-50 letöltéssel is benne lehetünk az első háromban, ami nem sok. Ez egyébként azt jelenti, hogy a magyar átlag nem vásárol az App Store-ban, mert nyilván ha több letöltés lenne, akkor nehezebben lehetne a toplista elejére kerülni. Teljesen más tészta az ingyenes toplista, mert itt akad bőven letöltés! Az első 3 helyezéshez általánosan 1000 fölötti alkalmazásletöltés szükséges, ami bizony rengeteg. Ettől függetlenül nem nehéz elérni, szinte minden új magyar fejlesztést letöltenek a magyarok.

 – Ebből kiválóan le lehet vonni azt a következtetést, hogy fizetős alkalmazást itthon nem éri fejleszteni. – 

Ez persze csak részben igaz. Itt több problémáról is kell beszélnünk. Először is nem mindegy, hogy csak hobbi fejlesztő vagy, vagy is 1db alkalmazást készítettél eddig el, azt is igazából egyedül. Vagy pedig egy csapatban dolgozol, ahol azért van infrastruktúra is, és adott esetben cégeknek külön is fejlesztetek alkalmazásokat. Azt kell mondjam a hobbi fejlesztőnek a legnehezebb, mivel nekik elő kell teremteni az eszközparkot és minden egyéb hátteret és tudást, hogy lefejlesszenek 1db alkalmazást, ami vagy sikeres lesz vagy nem. Ez már önmagában is megterhelő, és arról még nem is beszéltünk, hogy kellene marketing és reklám is.

Nektek azt tudom tanácsolni, hogy 1db alkalmazásnál semmiképp se álljatok meg, illetve bizony az elején kell költeni marketingre, reklámozásra, mert különben senki se fogja megismerni a fejlesztéseteket. Az elején felesleges fizetős appokkal foglalkozni, inkább rakjál bele reklámot, vagy valami olyan dolgot, ami miatt megéri lefejleszteni. Majd az 5. alkalmazás után fussál neki a fizetős appoknak, mert akkor már lesz referenciád is.

A nagyobb alkalmazásfejlesztő cégekről teljesen felesleges beszélni, mert ők azért megtudnak élni. Manapság igen drága 1-1 iOS fejlesztés. Alkalmazásonként nem egyedüli a 1,5 – 3 millió forintos beruházás. Azonban itt jön képbe az is, hogy a megrendelő és a nagyobb cég között komoly kommunikációs probléma is felléphet. Csak hogy pár példát mondjak, index alkalmazás, Vodafone navigációs alkalmazás: mind – mind külső munka, és hanyag kommunikáció eredménye. Az első verziók tökéletesek voltak, aztán pedig a kommunikáció, illetve megegyezés hiánya miatt nem sikerült kellő időben, vagy kellően jól frissíteni az appot.

Pár példa az App Store-ban, amik magyar fejlesztések és használhatatlanok:

 

 

Persze ezek nem egyedi problémák, mind a cégek, mind a kis hobbi fejlesztők elkövetnek hibákat, amiket a vásárlók jeleznek is, de mivel egy nagyobb cégnél a kommunikáció lassabb, így egy frissítés is lassabban ér el hozzánk, végfelhasználókhoz. Ez azzal jár, hogy egy amúgy jó app rengeteg rossz értékelést kap. Bukta.

 

Ugyan ez igaz az iPad-es fejlesztésekre is. Néha magát a fejlesztést is felesleges lenne kiadni, még is megteszik, ezzel saját magát jártatja le mind a fejlesztő, mind a megrendelő.

Tehát kedves fejlesztők, megrendelők! Figyeljünk erre oda, ne legyenek ilyen problémák. 🙂 A sikeres magyar fejlesztések gazdáinak pedig csak így tovább, bátran lépjetek tovább és kapjunk még több kiváló alkalmazást!

[poll id=”49″]

[poll id=”50″]

[poll id=”51″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Jó írás, egy apró szakmai észrevétel, illetve javaslat: mielőtt publikálod a cikket, olvasd át még egyszer.

  2. @lbalazs: konkrétan mire gondolsz?

  3. Hát igen, sajnos fejlesztőként elmondhatom, hogy nem nagyon veszik az emberek az alkalmazásokat. Inkább crackelnek (ugye az AppStore-os alkalmazások törése automatizálható…). Énszerintem is (bár én ugye kissé elfogult vagyok ez irányba), viszonylag beválik a free + donate modell, bár megélni nem lehet belőle (nomeg nem elég, ha a magyarok ismerik az alkalmazásodat; az angol, optimális esetben sok más nyelvű, világszerte terjeszettt alkalmazásból több “fogy”, mint az országspecifikusokból, pláne mi egy viszonylag kis, nem túl jelentős közép-kelet-európai ország lévén…)

  4. Engem valahogy jobban zavar amikor bemutattok egy Magyar fejlesztésű játékot, de a fejlesztőkbe nincs annyi Magyarság hogy az anyanyelvükre is “lefordítsák” a játékot. Ez a jó kis Magyar összetartás….

    A másik meg Navigation-Info Kft, a Magyar fejlesztőgárda és a felettük álló kutyák, vagy nem tudom minek is hívjam azokat a hozzá nem értő, féleszű barmokat aki a fejlesztéseket irányítják/ vezetik. De hogy mindent megtesznek hogy az alkalmazásaikat senki se vegye meg az egyszer biztos. Akkora lehetőség lenne az ottani fejlesztőkbe és munkájukba hogy elismert, neves iOS játékfejlesztő cég lehetne. Csak hát folyamatosan hátra felé táncolnak, kiváncsi lennék egyáltalán profitál-e nekik a játékfejlesztés…. nem hiszem.
    Nah meg ugye volt egy élősködő mozzanatuk is amit “ötletbörzének” hívtak, ingyen begyüjtöttek egy halom ötletet azoktól akik írtak nekik, majd mint ha mi sem történt volna, meg sem történtként kezelik ezt a kis mozzanatukat.

  5. Az egyik screenshot-ra reflektálva, rövidesen lesz Vatera update, rengeteg feedback figyelembe vételével.

  6. elég sok a füllentő a szavazok között,bár nem értem miért,hisz noname

  7. Nem tudom én sosem nézem, hogy milyen nemzetiségű a fejlesztő. Ez alapján vesz valaki szoftvert?

  8. Én fizetős – nonJB – módra váltottam 2 hónapja, és eddig sem szedtem a fizetős programokat nagyon, és most sem… Igazából, előbb mindig megnézem a képernyőképeket, utánanézek a neten, de a kommenteket sosem olvasom,mert azok hirtelen felindulásból születnek. És ilyen kicsi letöltő emberek száma mellett nem mérvadó! 🙂 De hajrá magyarok fejlesszetek, írjatok jó kis programokat!

  9. Én rengeteget töltök, vásárolok az Appstore-ban, de az USA store-ban. A magyar boltba nem éri meg regisztrálni, mert lehúzás. Meg egyéb okok miatt is, lásd Xbox Live…

  10. Fleshman: ez sajnálatos, viszont ha pont a nyelv miatt reklamálsz, légy szíves a fáradságot venni arra, hogy ezt jó helyesírással tedd. A „magyar” szó melléknévként kisbetűvel írandó.

  11. Fleshman: ez sajnálatos, viszont ha pont a nyelv miatt reklamálsz, légy szíves a fáradságot venni arra, hogy ezt jó helyesírással tedd. A magyar szó melléknévként kisbetűvel írandó.

  12. @H2CO3:
    Hamár nyelvtan nácit játszotok akkor szeretném megjegyezni tisztelettel hogy a fáradság hiányol egy t betűt.

  13. @T0szabol: nem, a fáradság az a fáradozás, az az erőfeszítés, amit az ember valaminek az érdekében tesz. A fáradTság az a kimerült/álmos állapot.

  14. Toszab0l: jó lövés!! Bedobás.. :DDD

  15. de jó, hoty mindenholvan ety kisebségi komplekusos nyelftan tanár…


Add a Comment