fbpx Skip to content

Az első iPhone megjelenése óta a rendszer része a Google Maps, a keresőóriás térképes szolgáltatása. Azonban az utóbbi időben megromlott a két cég kapcsolata. Az Apple még 2009-ben megvette a Placebase nevű térképfejlesztő céget, majd tavaly nyáron a Poly9 nevű, 3D-s térképes vállalatot. Ezen hírekből kifolyólag már egy ideje pletykálnak a Google Maps leváltásáról és a saját térképes alkalmazás létrehozásáról, azonban még nem láttunk semmi konkrétumot.

Legutóbbi hírek szerint az Apple újabb céget vásárolt, ezúttal a C3 Technologies nevű, svéd 3D-s térképeket készítő vállalatot. Állítólag már a teljes csapat az iOS-teamen belül dolgozik, és kivételesen maradhattak Svédországban.

De mit is tud ez a cég, amiért az Apple megvásárolta őket? A technológia, mint sok esetben, itt is elsősorban katonai felhasználásra készült: a kamera által látott képből igen nagy részletezettségű 3D-s térképet készítenek a műholdas képek, utcaszintű fényképek, felhasználók által készített képek és 2D-s térképek kombinálásával. A technológia működését mutatja be a lenti videó.

Persze ha az Apple megvesz egy vállalatot, akkor annak termékét továbbfejleszti, lásd például tavaly a Sirit. Milyen fejlesztések várhatóak?

Márkaváltás: a Placebase térképadatbázisa jó alap lehet a Google Maps leváltására, háttérbe szorítására.

3D: a Poly9 és a C3 Technologies megvásárlásával nagy valószínűséggel 3D-s térképszolgáltatást kapunk.

Navigáció: az Apple már egy ideje névtelenül gyűjti a közlekedési információkat egy jobb szolgáltatás kidolgozása érdekében. Nem lennék meglepve, ha egy háztól-házig navigációs megoldással is előállnának. Egy Sirivel dúsított GPS-alkalmazás vagy offline térképek használata már csak hab lenne a tortán.

A technológia gyakorlati működéséről jöjjön néhány videó:

Elég káprázatos megoldások, ezek alapján komoly esély lehet a Google Maps leváltására. És ha az Apple valamit csinál, a maximális felhasználói élmény elérése érdekében komolyan csinálja. Lehet, hogy ez lesz az iOS 6 nagy durranása? Mi a véleményetek róla?

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Ez még nem lesz benne az ios6-ba, az tuti…
    Mert az Apple nem szokta elkapkodni a dolgokat és, ha még csak most vette meg a céget, akkor ez még a jövő zenéje…

  2. Én offline mappának örülnék a legjobban 🙂

  3. @danesduet: Map elnézést 🙂

  4. És Magyarországon működni fog?

  5. Jaja, mire ez itthon menni fog a google realtime-ban kovet egy muholdal a fejedfolul 🙂

  6. min. 1év még…

  7. lesz az 2 is amúgy csak nekem tűnt fel az 1 videón hogy Toshiba laptop van??

  8. “Azonban az utóbbi időben megromlott a két cég kapcsolata”
    Ahhoz képest jó sok google app van a store-ban.

  9. @speedhorse: Azért van sok Google app a storeban, hogy ne Androidos készüléken használd azokat. 😉

  10. És azt csak én látom, hogy le van írva mikor vette meg ezeket a cégeket?
    Már egy éve mennek a találgatások, lehet most tényleg benne lesz az új ios-ben.
    Igazán csak akkor látnám nagy előnyét ha offline hangnavi lenne. A google utcanézete nagyon jó és ha jól tudom végre a magyar utcák is belekerülhetnek. A storeból remélem letölthető marad a google maps.

  11. “Igazán csak akkor látnám nagy előnyét ha offline hangnavi lenne.”
    Biztos lenne vagy 2-3 giga vagy még több.

  12. Hmm, nagy falat.. Biztos lesz róla szó az Enter!Digitalon – Széll Győzőnek lesz egy előadása, utána Apple workshopot tart, biztos tud pár részletet. Ha valaki ott lesz, írhatna róla egy postocskát..


Add a Comment