fbpx Skip to content

Múlt héten kaptuk az e-mailt az artwork-től, hogy megjelent Máté Bence – A láthatatlan természetfotós könyve iPad-re. Rögtön kértem is pár darab redeem kódot, mondván nem csak engem érdekel. Nem is bánom, hogy aznap nem posztoltam, mivel a hosszú hétvége alatt kellőképpen el tudtam merülni a könyvben.

Először is korábban már használtam iBooks Author-t, így a könyv olvasása közben tudtam, hogy mennyi munka és energia van 1-1 oldalban. Külön megemlíteném, hogy a Bence könyve olvasható fekvő, illetve álló módban is. Ez azért fontos, mert legtöbb esetben újra kell tördelni az oldalakat és ez konkrétan dupla munka.

Másodszor pedig az árról és az interaktivitásról. Véleményem szerint még nem érkeztünk el teljesen arra szintre, hogy a nyomtatott sajtót eldobjuk. Igaz, sokkal könnyebb egy napi újságot iPhone-on vagy iPad-en olvasni, és megszokni, hogy azt már nem nyomtatott változatban kapjuk kézhez, hanem alkalmazásban töltjük le naponta és olvassuk.

Azonban egy könyv teljesen más dolog. Miért? Mert megszoktuk, hogy azért az árért kapunk egy kézzel fogható dolgot. 3-4-6.000Ft-ba kerülnek manapság a fotózással kapcsolatos könyvek, és az ember már meggondolja, hogy megveszi-e az adott kiadványt, vagy hogy egyáltalán szüksége van-e rá. Nem olcsó. Tehát itt jön képbe, hogy mi van akkor, ha olcsóbban és digitális formában kaphatjuk meg ezeket a könyveket.

Erre nagyon okosan rájöttek a srácok, “hogy akkor adjuk ki iBooks-ban”, mivel ez egy szép megoldás, az ember nem csak 1db PDF-et kap érte. Ez az a pont, amikor meg kell értenünk, hogy ez egy digitális könyv. DI-GI-TÁ-LIS-KÖ-NY-V! Tehát nem csak egy papírlapot kapsz, hanem megannyi fotóval és videóval teletűzdelt, hatalmas munkával létrehozott szórakoztató könyvet. Ezt kell megérteni, és nem 6.000Ft-ért kapod meg, hanem 2.900Ft-ért, ami ugyanúgy a tied lesz, bármikor letöltheted újra és újra. Nem fog elveszni.

Nézzük meg Bence szemszögéből, hogy miért választotta ezt a technikát. Tegyük fel Bencének nincs erről nyomtatott változata, tehát egy könyvesboltban nem tudjuk megvenni. Ami csak részben igaz mert van erről egy fotókönyv 170 oldallal, 19.000Ft-ért, de nem hiszem, hogy abban ugyanez lenne, szóról-szóra. És hol vannak a videók belőle? 🙂

Szóval Bence belátta, hogy egy sokkal komolyabb könyvet tud létrehozni az iBooks-al. Nem hagyhatjuk ki azt a tényt sem, hogy ez neki alig kerül valamibe, de mivel a könyvet így is el kell készíteni, gondolom egy szerkesztő pár órányi munkájába és egy fordító pár órányi fordításába is kerül – feltételezem, Bencének erre a fotózás közben nincs ideje. Így a 19.000Ft-os könyv még sem kerül 19.000Ft-ba, hanem csak 2.900Ft-ba. Azért ez HATALMAS különbség, és tényleg egy interaktív könyvet kapunk.

Természetesen vannak hátrányok is. Például ez a könyv csak iPad-en olvasható 🙁 Sajnos még iPhone-on sem tudjuk olvasni, ellenben ugye a Steve Jobs könyvvel. Sajnos jelenleg nagyon kevesen engedhetik meg maguknak az iPad-et, de azt gondolom, talán ez idővel változni fog. Talán lesz egy olyan digitális robbanás, ami tényleg az iBooks és hasonló alkalmazások felé fog mutatni.

Érdemes még megemlíteni, hogy a könyv angolul van. Szerintem ezt a könyvet nem magunknak fogjuk megvásárolni, hanem inkább ajándékba adjuk majd. Ettől függetlenül én is hiányolom belőle a magyar nyelvet. Érdemes azt is tudni, hogy a fotók ugyan jó minőségűek benne, de sajnos egy retina iPad-en észre lehet venni, hogy nem a legmagasabb felbontást rakták bele. Úgy tudjuk, ezt frissíteni fogják. Több mint 200 fotó található egyébként a könyvben és 9 HD minőségű videó is. A végére hagytam, hogy van 3db redeem kódunk a könyv ingyenes letöltéséhez. Azonban most nem sorsolással fogom ezt odaadni, hanem olyan embernek szeretném adni, aki tényleg hasznát veszi majd. Tehát legyen iPad-ed, érdekeljen a könyv angolul is, és persze legyél fotós! 🙂 Ha úgy gondolod, szeretnéd ezt a könyvet, írj egy e-mailt nekünk az [email protected]. Sajnos már elvittétek az összes kódot. Köszönjük az GoodBook-nak a felajánlást!

Máté Bencéről

Máté Bence 2010-ben Az év természetfotósa világpályázaton a Marvel of Ants (Árnyjáték) című képéért a verseny 46 éves történetében első magyarként nyerte meg a természetfotózás Oscar-díjának tartott “Az év természetfotósa 2010” (Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year) díjat, valamint a legkiemelkedőbb kollekcióért járó elismerést, az Eric Hosking-díjat. Ez utóbbi díjat 2011-ben 2005 óta negyedszer hozta el, ezzel megdöntve a francia Vincent Munier 9 éve fennálló rekordját. 2010-ben jelent meg első könyve, melynek címe: Láthatatlanul. “Láthatatlan madárfotós” címmel a Spektrum Televízió produkciójában díjnyertes háromrészes sorozat készült a művészről.

Képei a National Geographic 100 legjobb természetfotót tartalmazó válogatásába is bekerültek. 2012. árpilis elején a legnagyobb példányszámú brit napilap, a The Sun mutatta be a világhírű magyar fényképészt, akinek az természet legpompásabb teremtményei új oldalukról mutatják meg magukat, köszönhetően Bence különleges “láthatatlan” természetfotózási technikájának.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment