fbpx Skip to content

Tony Fadell, az iPod atyja pár napja interjút adott a Verge-nek, amiben érdekes részleteket árult el az iPhone létrejöttéről.

2006-ban az Apple nagyon komolyan gondolkodott azon, hogy a készülő telefonnak fizikai billentyűzete legyen, bár sohasem készítettek belőle még prototípust sem. A tervezés alatt három különböző telefon jött számításba: egy iPod plus telefon, egy i-Phone nevű valami és végül az, amit bemutattak. Az egyikbe betervezték az iPod clickwheel funkcióját is, valahogy úgy nézhetett ki, mint a mellékelt képen látható készülék.

Akkoriban a Blackberry volt a menő, ami teljes qwerty billentyűzettel rendelkezett, így nem lett volna meglepő a fizikai billentyűzet. Az Apple korábban is nyitott volt az ötletekre, nem egy verzióban gondolkodott, ami teljesen természetes egy termék-előállító vállalatnál. Úgy gondolom, hogy jól döntöttek, amikor elvetették a fizikai billentyűzetet, most már elég furcsán nézne ki az iPhone fizikai gombokkal.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Ezt elnézve bukó is lett volna. Ilyen típusú telefonból millió+1 volt a piacon és mai napig a nokia és a SE viszi a pálmát az ilyen típusú telók piacán.

  2. De valljuk meg, nem néz ki rosszul…

  3. @iGyuri: Azért ez kicsit túlzás. Persze ez szubjektív, de ugyanolyan mint az SE féle szétcsúsztathatósok…ráadásul ha azt a kezdetleges OS kapta volna, mint az iOS 1.X volt, akkor senkinek nem kellett volna. Akkor élte világkorát a bluetoothon küldözgetés…

  4. Nekem egyből a SE walkman telefonjai ugrottak be. A clickwheel ezerszer jobb lett volna azoknál a megoldásoknál, de halott lett volna. “valahogy úgy nézhetett ki, mint a mellékelt képen látható készülék.” Azaz semmi nem bizonyítja, hogy ez volt a koncepció. Ha billentyűzetes lett volna, csak qwerty-vel tudnám elképzelni.

  5. Szerintem meg a jó koncepció az lenne ha egy teljes QWERTY billentyűzet került volna beépítésre természetesen fektetve biztos hogy mindenki inkább azt használná mint az érintőst.


Add a Comment