fbpx Skip to content

Az Apple Motorolával szembeni szabadalmi csatározásában újabb fejlemény történt. Németországban ma reggelre az Apple kénytelen volt lekapcsolni a push email szolgáltatást az iCloud és a MobileMe esetén.

Ez azt jelenti, hogy az emailek nem érkeznek meg azonnal az érintett felhasználók iPhone készülékeire, hanem az csak akkor tölti le őket, ha megnyitjuk a Mail appot, vagy beállítjuk, hogy bizonyos időközönként automatikusan letöltse azokat (fetch). A szolgáltatások webes felületét használva természetesen szintén gond nélkül elérhetőek a levelek, és a korlátozás csak az iOS-eszközöket érinti, a Mac-eket nem.

Sajnos ezzel még nincs vége a rossz híreknek. Ugyanis ha még nem migráltuk a MobileMe-s fiókunkat az iCloud szolgáltatásba, akkor ha – akár csak átutazóban is, de – Németország területén belül (vagy németországi IP-vel) megpróbálunk hozzáférni az ebben a fiókban található leveleinkhez, a push szolgáltatás letiltásra kerül, és nem is kerül visszakapcsolásra még akkor sem, ha elhagytuk az országot. Erre csak az a megoldás, hogy a fiókunkat iCloud-ba migráljuk, és akkor Németország területén kívül működni fog a push:

Once a MobileMe user has accessed their MobileMe Mail account from Germany, push email will be disabled indefinitely. Unlike iCloud Mail accounts, push will not be automatically re-enabled upon leaving the country. Users can move their MobileMe accounts to iCloud to re-enable push services outside of Germany.

Az Apple tudásbázis-cikke azt is leírja, hogyan állíthatjuk át a készüléken, hogy az a megadott időközönként ellenőrizze a leveleinket. Viszont fontos tudni, hogy amennyiben MobileMe fiók esetén kikapcsoljuk a push-t, az érvényes lesz a névjegyzék és a naptár esetén is, tehát egy az egyben kikapcsolja azt az érintett fiók esetén. Ám ha korábban már migráltunk iCloud-ba, vagy eleve iCloud fiókot hoztunk létre, akkor ott a push a névjegyeket és a naptárat továbbra is naprakészen tartja a készüléken, itt mindössze csak az email érintett.

Remélhetőleg nem lesz hosszútávú ez az intézkedés, mert az Apple természetesen fellebbezett az ezt lehetővé tévő döntés ellen arra hivatkozva, hogy a Motorola által említett szabadalom érvénytelen:

Apple believes Motorola’s patent is invalid and is appealing the decision.

Ha tehát valaki Németországba látogat, és még nem migrálta volna a fiókját az iCloud-ba, érdemes azt még az utazás előtt megtennie, és kövesse az Apple javaslatait a beállítások módosításához.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. tudom, nem szép ilyet mondani, de ráfér már az Apple-re egy kis tapasztalat, hogy a saját száját is vágja ezzel az állandó pereskedéssel. talán a versenyt megnyerni, és a piaci részesedést megtartani nem a bíróságon, hanem a felhasználó kezében kell.

  2. Befejezhetnék már ezt a szánalmas játékot, mi isszuk meg a levét.

  3. Mondanám hogy nem érdemelte meg ezt az Apple, de baromira megérdemelték…

  4. Sziasztok!

    Nekem is ugyan ez a gondom, csak nekem a sima (Mail) levelezésnél jött elő.
    Múlt héten hétvégén beüzemeltem az iPhone 4s 16g (T-mobile) telefonomon a iCloud szolgáltatást és azóta a beérkező levelezésemet csak akkor frissíti a Mail alkalmazás, ha megnyitom.
    Beszéltem a t-mobil egyik iPhone gurujával, illetve több szervizt is felhívtam akik iPhonnal foglalkoznak és csak annyit tudtak segíteni, hogy az új adatok begyűjtése menüpontban a push-t állítsam át fetch-re és 15 percenkénti sűrűségre az ellenőrzést és akkor 15 percenként lefrissíti a háttérben a levelezésemet. Próbáltam restore-t, levelezést törölni, iCloud-ot is töröltem minden variációt megtettem én is de semmi nem segített. Ráadásul az iCloud egy teljesen más e-mail címre van állítva mint a levelezésem mert az a céges az iCloud pedig privát e-mail címre lett bekonfigurálva. Akikkel beszéltem, senki nem látott még ilyet, én is tétlenül állok a dolog előtt, mert fontos lenne azonnal értesülnöm egy újabb levélről a munkám miatt. Ha van tippje valakinek szóljon, minden érdekel ami csak szóba jöhet.


Add a Comment