fbpx Skip to content

Szeretném leszögezni, hogy amit most leírok, az hozzáértést igényel. Felmerülő probléma esetén szívesen segítek, de alapvetően az iPhone 3GS fájlrendszerének ismerete és fájlok módosításának tudása elengedhetetlen. Működését leteszteltem saját készüléken, viszont mivel nem egy egyszerű “letöltés-telepítés” típusú az app, így a leírtakat csak saját felelősségre próbálgassátok, és persze előtte készítsetek mentést az eredeti fájlokról!

Sajnos nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy az első pár iPhone modell nem épp a kamerázási képességeiről volt híres, sőt továbbmegyek, a képernyőn való mutogatást (legyen az karácsonyi, gyerekről, családról) leszámítva szinte minden másra alkalmatlan.

Mint iPhone 3GS tulajdonos, néha rámtör az ösztön, hogy hűséges “barátomból” szuperhőst faragjak. Félreértés ne essék, elégedett vagyok képességeinek 90%-val, és nyüstölöm is, de a kameramodulja sajnos sokszor okoz csalódást a legalapvetőbb helyzetekben is. Kollégáimtól eltérően nem vagyok hozzászokva a műtermi minőséghez, de szeretem tudni visszanézve a videókat, hogy melyik pixelköteg mi is akar lenni. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Erre régóta keresek megoldást, amire végre sikerült is ráakadni.

Nagy csodákat nem kell várni. Viszont számítógépre lementve videóinkat már nem csak a pixeles kötegeket láthatjuk, hanem kicsit finomabb éleket, szebb kontúrokat és színeket, valamint nem elhanyagolható módon, nagyobb felbontást. A készítője két verziót is elérhetővé tett:

  • az első 1080*800-as felbontást biztosít – letölthető innen
  • a második a 16:9 képarány miatt 1080*607-est, de szebb, teltebb színekkel és nagyobb élességgel – letölthető innen

Hogyan telepítsük?

Kell elsőként egy jailbreakelt iOS 5.0.1-es rendszerrel rendelkező iPhone 3GS készülék, egy program, amivel a fájlrendszerében turkálhatunk – én iFunBoxot használok, letölthető innen – és nagyjából ennyi.

A következő lépés, hogy a készülékünk lelkét megnyissuk az előbb említett vagy hozzá hasonló programmal, majd a letöltött mellékletben található fájlokkal kicseréljük a //System/Library/PrivateFrameworks/MediaToolbox.framework/N88-ban található, névre megegyező fileokat (előtte készítsünk mentést az eredeti fájlokról, sosem lehet tudni ugye). Majd biztos, ami tuti, jöhet egy újraindítás.

Tesztvideók

Készítettünk mindkét változattal egy-egy rövid videót, ami pont arra jó, hogy látszódjon, milyen eredményre lehet számítani.

1080*800-as felbontás esetén:

1080*607-es felbontás esetén mi nem igazán vagyunk meggyőződve a dolog hasznáról, de mindenki döntse el maga, neki ez utóbbi mennyiben tetszik:

Remélem tudtunk segíteni, hogy még teljesebbnek érezzétek 3GS készülékeiteket, a tippet pedig köszönjük Sógorka Attilának. Ha ti is láttok érdekes alkalmazásokat, írjatok bátran az [email protected], mi pedig leteszteljük, az eredményeket pedig megosztjuk a többi olvasóval.

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. Olyan trükk nincs, amivel az iPhone 4S videófelvételi felbontását 1080p-ről 720p-re lehetne redukálni? Így pár per videó és máris 10 giga elrepült.

  2. Ahogy a zip tartalmát nézem, arra gondolok, hogy akkor ez a gyári kamera appot turbózza fel. Én ilyet már egyszer raktam fel, és asszem egy hét után letöröltem, mert ijesztő hatásai voltak. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire tapasztaltál lassulást a kamera app indulásánál (bár ez 3gs-en alapból nem túl gyors az újabbakhoz képest:), illetve nem kezdett el vadul melegedni a készülék? Nekem ezt történt anno, amikor találtam egy tweak-et. Most már lassan két éves a készülék, nem akarom leamortizálni az előfizetés utolsó 3 hónapjára:S Jó lesz ez cseretelefonnak + játszani:) Köszi!

  3. Szia! A feltöltött videókon nem igazán látszik a minőség javulás. Direkt töltötted fel 480p-be vagy nem engedte ezt a felbontást 720p-be feltölteni?

  4. @adhie: Én semmi ilyesmit nem tapasztaltam, a kamera app alapból lassan indult eddig is, és melegedés sincs nálam. (igaz nem használom sokat, de nálam eddig mindig stabilan ment)

  5. Igen, a csomag tartalma a kamera app fájljait módosítja, az app indítási idejét nálam nem változtatta, azaz nem lassította: 2-3 mp környékén maradt és melegedést nem tapasztaltam.

    A videók feltöltéséről nem tudok nyilatkozni, ugyanis nem én töltöttem fel, minőségbeli javulás pedig minimális, kicsit szebb, kicsit jobb, de az érzékelőjén ez nem változtat.

  6. Azért azt ne felejtsétek el, hogy a fényérzékeny lapkát semmilyen szoftveres hókuszpókkal nem fogjátok megváltoztatni.

  7. @costee: én nem találtam még ilyen tweak-et, de a video camera+ app-ben van ilyen funkció.

  8. @Costee: a Filmic Pro-ban is van lehetőség a felbontás állítására.

  9. Sziasztok!
    Lehet ez nem ugyanaz, de hasonló alkalmazás vab a szifon repojában is nemde?
    3gs HD videó aktiválás név alatt fut, ha valaki próbálta volna mi a különbség a kettő között?

  10. @Belnir: A kamera 3.2 mp-es felbontású képeket tud készíteni, a cortex a8-ban pedig van elég lóerő a rezzenésmentes hd videofelvételhez, vagyis lehetséges dologról van szó.
    @se87tet: Az 4.3.x-el működik, iOS5-el nem, ez pedig fordítva

  11. A videó szerint Békásmegyeri vagy 😀 1 utcányira lakok tőled

  12. Iphone 4-re van valami hasonló csomag,hogy 1080p-ben rögzítsen?

  13. Régen már volt erről szó, fel is került a stable.szifon.com-ra egy 3GS HD videó upgrade, csak sokaknak nem tetszett, hogy fotózásnál nagyon lecsökken az fps.

    Egy plist szerkesztővel az N88/N82-es plistet módosítva állíthatjuk a következő paramétereket:
    A teljes szenzorból hány pixelt használjon filmfelvételnél (minél nagyobb, annál lassabban alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, de annál tisztább a kép)
    Mekkora felbontásban szeretnénk videózni. Elvileg az 1280×720-at is elviszi, de 1080×800-at tartották még igazán stabilnak.
    Hány fps-sel szeretnénk videózni. Alapból a 3GS 640×480 15-30fps-sel rögzíti a videót fényviszonyoktól függően, mintegy 3Mbitten h.264 low profile .mov-ban.
    A bitrátán is lehet változtatni, bár a fenti trükkben 20Mbit van beállítva az 1080x800as felbontáshoz ami kicsit talán sok.
    A fotóhoz is hozzá lehet nyúlni, de ott egyedül a legnagyobb záridőt érdemes piszkálni, ami 1/15 -re van beállítva. Vagyis ha sötétben fotózunk, 1/15-el fotóz, és 1/30-al ha világosban. (ezért szaggat kicsit a kép sötétben fotónál)
    Ez a fenti fileban 1/1-re van állítva, ezért szaggatja szét magát, és ezért mosódik be a kép. Tapasztalatom alapján az 1/4-ed még kitartható, és vállalható mértékben szaggat, az 1/60a-s felső határ pedig alacsonyabb zajszintű fotókat eredményez szép időben.
    Nem, a telefon nem képes 30fps-nél nagyobb képkocka sebességű videóra.
    3GS-emmel tesztelve, tavaly ilyen tájban.
    Elnézést a giga postért.
    plist editor –> google
    a módosítandó plist helye a telefonon (t-pot -tal > google)
    iphone 4S-en néznék bele, mondjuk egy 720p 30fps 10Mbit-es videóba ami a teljes szenzort használja. De ehhez kellene egy iphone 4S 🙂

  14. Sziasztok! Olyan problémám van, hogy az iPhone 4S-el készült képeim ugyan felbontás szerint az ígért minőséget hozzák, de mégis jóval homályosabbak, mint egy másik 4S-el készült telefonon. A képeket nézegetve a double-tap zoom is sokkal kisebb mértékben nagyít bele a képekbe, mint egy másik 4S telefonon. A képeim méretüket tekintve, 2-3 MB között mozognak (az igen részletgazdagok is), míg az Apple által közölt tesztfotók mindegyike 4 MB felett van. Valaki esetleg tapasztal hasonlót? Mi lehet ennek az oka? Lehet valami szoftveres probléma esetleg? (backupból feltettem a telefonra az előző 3GS-emmel készített képeket) Azt remélem, hogy azért egy ilyen készüléknél nem lehet szó hardveres hibáról.

  15. Én semmi különbséget nem látok. Ilyen felvételt alapból is tud a 3GS… Nem is értem mi volt ez a “pixeltömeg” kifejezés… Ha én kamerázok vele és megnézem gépen akkor szépen kivehetö minden…. Talán a cikkíró az eredeti iPhone-ról akart írni…?

  16. Nah kellett nekem otthon videózni 🙂 ennyit az inkognitómról, az iPhone 3GS-re visszatérve pedig a 640*480-as alap videófelbontás egy Full HD monitoron borzalmas, az “app” sokat nem javít, leginkább csak a pixelek számát növeli, így egy fokkal élvezhetőbb gépre lementve.

  17. @Jadeye: A videóból ettöl függetlenül nekem nem tünt fel különbség, max képernyön nézve. Megnéztem egy általam készített videót is maxon és nem tünt fel semmi 🙂

  18. hát szerintem nem változott semmit

  19. @patrikp03: a 640*480-as gyári felbontáshoz képest az 1080*X nem változott? majdnem dupla akkora lett a kép.

  20. Kösz! Bár nem nagyon használom a kamerát 🙂


Add a Comment