fbpx Skip to content

Új nap, új tweak a Cydiában. K3A nemrég megjelent kiegészítője, az AssistantExtensions egy ingyenes MobileSubstrate plugin, amely lehetővé teszi, hogy iPhone 4S készülékünk kedvelt személyi asszisztensét, a Sirit személyre szabott parancsokkal bővíthessük. A fejlesztő szerint ez a program még nagyban fejlesztés alatt áll. A cikk írásának pillanatában az 1.0.1-4-es verziójú szoftverhez készítője jelentős sebességbeli javulást, valamint további funkciók hozzáadását ígéri.

Jelenlegi funkciók

Rendszerszintű parancsok

Az iOS5 egyik új funkciója volt a Twitter teljes integrálása az operációs rendszerbe. Ezt bővíti a Siri által immár ismert “tweet” parancs, például: “tweet Hello World!” – segítségével bemondhatunk egy (maximum 140 karakternyi írással reprezentálható) szöveget, ami azonnal az új Twitter állapotüzenetünk lesz. Ez a lehetőség különösen jó a sokat csiripelők számára, mivel a gyári Twitter alkalmazás meglehetősen nehézkes működésű (legalábbis a saját tapasztalataim szerint).

AssistantExtensions működés közben

Lehetségessé válik telepített alkalmazások megnyitása is, csupán annyit kell mondanunk: “launch <alkalmazás neve>”, vagy “open <alkalmazás neve>”.

Bizonyos esetekben, például cydiás appok telepítése után, lefagyás esetén, jól jöhet a SpringBoard újraindítása. Ezt is egyszerűen megtehetjük a “restart SpringBoard” parancssal.

Számomra egy rendkívül fontos dolog a rendszerfényerő. Van olyan helyzet, amikor mindenképpen maximális fényerőre van szükségem, viszont egyébként le kell vennem kisebbre, mivel a háttérvilágítás gyorsan meríti az akkumulátort. Ez is kézreálló módon megoldható a “brightness to (szám) per cent” utasítás mikrofonba mondásával.

Több más funkció is megtalálható még a kiegészítőben, többek között véletlenszámot is generáltathatunk a “generate random number” kifejezés segítségével, valamint kontextusfüggő információkat is kérdezhetünk Siritől, például a “Should I take an umbrella?”, azaz “Vigyek esernyőt?” kérdésre az időjárás-előrejelzés függvényében kapunk igenlő vagy nemleges választ.

SBSettings kapcsolók felügyelete

A népszerű SpringBoard-beépülő, az SBSetting kezelését is lehetővé teszi ez az alkalmazás. A “turn on <kapcsolónév>”, illetve “list toggles” kifejezésekkel bekapcsolhatjuk vagy listázhatjuk az elérhető kapcsolókat, értelemszerűen.

Egyedül érzed magad? Beszélgess velem!

A Siri intelligenciájának köszönhetően, amint ezt már megszokhattuk, arra is rábírhatjuk a telefont, hogy visszabeszéljen. Pontosabban, hogy egy kicsit elbeszélgessen velünk. Mindössze annyit kell mondanunk neki: “Let’s chat!”, azaz “Beszélgessünk!”

Vizuális típusoknak (vagy iPhone 4S-sel nem rendelkezőknek) íme egy videó arról, hogyan is működik mindez:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=2–nVeXgms4&w=450&h=259]

Do you speak English?

Még mielőtt nagyon elkezdenénk örülni neki: az AssistantExtensions csak angolul ért. A fejlesztő ugyan azt ígéri, hogy egy közeljövőbeli frissítés során az összes, Siri által natívan támogatott nyelvet elérhetővé teszi, azonban ez még mindig csak a francia és német nyelveket fogja magában foglalni.

Kompatibilitási kérdések

A másik jelentős Siri-kiegészítő, a SiriToggles az eddigi tesztelések alapján nem jelent problémát az előbbi szoftver telepítése során, ám a fejlesztő mégis azt javasolja, hogy a két tweaket ne telepítsük vagy ne használjuk egyszerre a biztonság kedvéért.

Még, még, még, ennyi nem elég!

Az egyik legnagyobb lehetősége ennek az alkalmazásnak, hogy bővíthető. Készítője ugyanis egy olyan úgynevezett API-val (Application Programming Interface, alkalmazásprogramozási felület) szerelte fel, amely más fejlesztőknek is lehetővé teszi, hogy AssistantExtensions-pluginokat írva ők maguk is tovább bővítsék digitális asszisztensünk képességeit.

Érdeklődő fejlesztők számára a magyarázatokat, példaprogramokat tartalmazó oldal itt érhető el.

Erre aztán biztosan nem lesz pénzem…

Nekem rendkívül szimpatikus módon a szerző ingyenesen elérhetővé tette alkotását a Cydiában! Letölteni vagy közvetlenül onnan, vagy erről a linkről lehet a BigBoss repóból.

Ti már kipróbáltátok? Mik a benyomásaitok?

(forrás)

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Inkább sima iPhone 4-re csinálnák már meg normálisan a Sirit.

  2. @Sashabp: Nem mindenre lehet 1-click megoldást találni. Egyébként ha annyira türelmetlen vagy miatta, megtanulhatsz iOS-re fejleszteni, webes protokollokat visszafejteni, digitális aláírást generálni, és készíthetsz Te egy iPhone 4 Siri-klónt…

  3. függetlenítettem az angol eBay-ről származó iPhone 4-emet a CutYourSIM-es megoldással, ami sikerült is, de ha a gyári vodás microSIM-emet belerakom ebbe a független telefonba, akkor nulla a térerő. de ha a magyar vodánál vásárolt telóba teszem akkor tökéletes a térerő! Viszont T-Mobilos kártyával van térerő teljesen tökéletes. Ez az egész azért fura, mert kiírja hogy vodafone HU, és a mobilinternet is működik, de térerő semmi! nem lehet hívni és SMS-t írni.
    Próbáltam már; restore as new, hálózati beállítások visszaállítása

    más érdekesség:
    nem tudom hogy van-e jelentősége, de ha a magyar iPhone-ba teszem a kártyát, akkor a beállítások-általános-infó-szolgáltató sorban “vodafone HU 10.0″-t ír, viszont ha az angol gyárilag független telóba rakom akkor “vodafone HU 11.0″-t

    szóval hálózatot talál, de nincs térerő, viszont 3G működik…
    lehet másféle sim kártyát kellhasználni hozzá?
    Ötleteket, tapasztalatokat várok.

  4. @cortx: az AssistantExtensions ilyen hibát nem okozhat.

    egyébként valószínűleg SIM hiba. cseréltesd ki.

  5. @Jadeye: az a fura, hogy az ebay-es telóban nincs térerő, viszont ha átteszem a másik iPhone 4-be, amit itt vettem full hivatalosan a vodánál egy összegben, azzal pedig tökéletes a térerő.
    az AssistantExtensions nem tudom mit jelent!

  6. @cortx: assistantextensions: a cikk, itt fent, amihez kommenteltél. mert az off amúgy tilos, arra a gyakran ismételt kérdések cikk van.

    esetleg az is elképzelhető, hogy le lett tiltva, bár akkor épp, hogy vodán nem kellene mennie. esetleg kérdezd meg a vodát.

  7. @cortx: ja bocsi! ez OFFtopic!!!
    Egyébként viszonylag sok embernek van hasonló problémája. 3. napja csak guglizok. Akinek ilyen problémája van, egyszerűen sehol nem kap választ/megoldást rá … :\ Ahogy olvastam, általában FactoryUnlock után következik be ez a hiba. (és olyanoknak is aki nem a cutyoursim-mel függetlenített).

  8. @Jadeye: nincs letiltva! az Apple ügyfélszolgálattól megkérdeztem, ahová pedig a voda ügyfélszolgálattól küldtek. És a magyar Apple Support azt mondta hogy ők nem tudják hogy ez mitől lehet úgyhogy hívjam az angolokat. (Ami nem olcsó mulatság) De T-Mobile HU-s kártyával pedig működik … arra gondoltam, hogy nem lehetséges-e az, hogy mivel a vodaHU kártya volt benne az első független aktiváláskor, akkor ezt a szolgáltatót valamiért megjegyezte és nem enged fel rá többet?

  9. @cortx: az, hogy milyen kártya volt benne az első független aktiváláskor, az nem számít ilyen téren. de akkor most nyomj neki egy restore-t, aktiváld a T-s kártyával, és tedd be utána a vodát. de amúgy passz. ha azt írod, hogy mások is tapasztalták, és nincs megoldás, akkor nem valószínű, hogy lesz.

  10. @Jadeye: az lesz, megpróbálom, csak nincs T-s simem. Az ismerősömé a kártya majd elkérem tőle.

    Remek :\ Esetleg olyan lehetőség nincs hogy beadni egy hivatalos Apple szervizbe? A garanciája már régen lejárt, de fizetnék is érte!!

  11. Sziasztok,

    Én felraktam, de olyan, mintha nem történt volna semmi változás. Siri a régi… 🙂
    Kihagytam valamit?

  12. Nekem bejött a cuccos, viszont a natúr Siri se mindig ért meg, nem értem miért van az hogy ha 2* mondok valamit van hogy érti van hogy nem pedig ugyanúgy ejtem ki. Másik dolog pedig hogy Siri után sokszor a hangszórók bekapcsolva maradnak, ez mitől van?

  13. Jobb csinálnák meg 3GS/4 -re. Vagy már valaki meg is tette?
    iphonestuffs4u . c o m/how-to-install-siri-on-iphone-4-3gs/
    Erről mi a vélemény, ahogy olvasom nem kell hozzá 4S készülék. Lehet h cikk is lesz belőle?

  14. @iGyuri: ha elolvastad az általad linkelt lassan 2 hónapos cikket, tisztán látszik belőle, hogy nem történt semmi változás, és hogy a cikk szerzői ki sem próbálták, amiket leírnak. a benne található leírás pedig továbbra sem tesz mást, mint csak a siri felületét teszi elérhetővé, de működni az egyedi azonosítók hiánya miatt nem fog.

    mi viszont már párszor leírtuk, hogy mi a nehézség a siri nem-4S eszközökre való portolásánál, ami továbbra is az egyedi, 24 óránként lejáró azonosítókat jelenti, amit csak 4S készülék tud generálni. de erről bővebben például itt: http://szifon.com/2012/01/03/spire-a-cydiabol-es-sajat-proxy-siri-korabbi-eszkozokre/

  15. @Jadeye: Az én kérdésemre még csak véletlenül se válaszolj…

  16. Mindig is a telefon hangvezérlését hiányoltam Siriből. Ez most félmegoldás 🙂 Az a baj, hogy az ikoncímkék alapján azonosítja az appokat uh magyar nyelven nincs sok értelme. Vagy vicces, mert ha azt mondom: open calculator, akkor megnyílik az alcohol calculatorom 🙂 Amúgy majdnem minden belekerült, de van egy abszolút fejlesztői mulasztás. Nem tették bele a “close all apps” parancsot. Igaz, kitettem értesítési központba, de az még mindig macera.

  17. @Jadeye:
    Köszi, olvastam már, csak gondoltam hátha meg lett valahogy oldva. A koplett forráskódot kéne kiszivárogtatni egy ott dolgozónak, akkor máris lenne siri egy “tört” szerverről.

  18. @kiru_l: oké. akkor nem teszem… -.-”

    @iGyuri: nem menne. mert kell hozzá a 4S által generált azonosító. tört szervert meg nem fogsz tudni csak úgy csinálni, proxy-t viszont igen, de ahhoz is kell egy 4S.

  19. @Jadeye:
    Úgy gondoltam én hogy egy másik szerverre feltöltve az Apple sirijét, annyi módosítással hogy nem ellenőrzi az azonosítót. Gondolom azért erre 0,01% az esély hogy valaki csak leszippantja a saját szerverére a koplett siri forráskódot.

  20. @iGyuri: ahhoz nem egy db szerver kéne, hanem sok. tehát nulla az esélye, és beperelné az apple.


Add a Comment