fbpx Skip to content

Kérünk mindenkit, hogy mielőtt bármit is tenne a készülékével, gondosan olvassa el az alábbi cikkben foglaltakat. Az itt leírtak el nem olvasásából vagy meg nem értéséből fakadó problémákért, vagy adatvesztésért nem tudunk felelősséget vállalni.

A kínai illetőségű CD Team kiadott egy Siri portot. Persze a dolog azért nem olyan egyszerű, hogy csak telepíted Cydiából, de ezen felül több aggály is felvetődött, amit érdemes megfontolni, melőtt feltelepítenénk bármit is.

Először kezdjük egy videóval, ami azt bizonyítja, hogy működik a dolog, aztán nézzük, hogy mik vele a problémák:

Maga a port nem teljesértékű. Ez azt jelenti, hogy egy külső szerverhez kapcsolódik, mint korábban a Siri proxy esetén leírt megoldás esetén. Ez utóbbi saját, otthoni proxy esetén teszi lehetővé, hogy olyan feladatokra is hasznájuk a Sirit, amit az alapból nem támogatna. Ebben az esetben ez a külső szerver oldja meg az Apple felé történő authentikálást (azonosítást) is, hogy az elfogadja a Sirit egyébként nem támogató készülékről érkező kérést, és visszaküldje a választ. A portolásnál ugyanis a legfőbb nehézséget az jelenti, hogy az Apple ellenőrzi a készülék egyedi azonosítójának felhasználásával létrehozott tokent, és amennyiben az nem megfelelő, akkor elutasítja a kérést, és a Siri nem tud a szerverhez csatlakozni. A másik nehézség, hogy ez a token 24 óránként lejár, így azt újra kell generálni. A tokent leegyszerűsítve úgy kell elképzelni, mint egyfajta jelszót, ami ebben az esetben 24 óra hosszat érvényes.

A dolog másik hátulütője, hogy a CD Team által a szerverükön használt azonosító(k)ról érkező kéréseket az Apple valószínűleg naplózza, és amikor észreveszik, hogy irreálisan sok kérés érkezik az adott azonosítóval (akár különböző nyelvi beállításokkal is), az könnyen vezethet ahhoz, hogy rövid távon kitiltják az így használt UDID-et, és így meg is szűnik működni.

A közösen használt azonosító miatt pedig a Siri azon része valószínűleg használhatatlan lesz, ami lehetővé teszi, hogy a Siri a nevünkön szólítson, vagy hogy üzenetet küldhessünk a feleségünk/férjünk számára (például a “send message to my wife” lehetősége), hiszen nem fogja tudni, hogy az ezt használó számtalan készülék közül kinek ki a felesége, vagy kit hogyan hívnak.

De ami talán még inkább aggályos, az az, hogy így rengeteg adatodhoz hozzáférnek, hiszen a megoldásuk működéséhez az általuk üzemeltetett proxy szükséges. Ez azt jelenti, hogy az internetes forgalmad része vagy egésze, illetve a Siri által hozzáférhető adataid mind monitorozhatóak lesznek általuk.

Ezt az ismertebb jailbreakes fejlesztők is külön kiemelik, és nem is ajánlják az ilyen “portolások” használatát:

chpwn
Please note: if you use a proxy to access Siri, you may be sending your Email, SMS, Calendar, Contacts, Location, etc though that server.
2011.12.05. 8:24
chronic
anyone who is so desperate to use Siri that they allow their personal data to go through a server using a “port” deserves whatever happens
2011.12.05. 9:22

A port egyébként jelenleg csak az iPhone 4-et támogatja, tehát 3GS esetén egyelőre felesleges is küzdeni vele. Alapból deb fájlként került közzétételre, így Cydiából nem volt telepíthető, de azóta pár repo-ba is felkerült. Viszont a csomag mérete közel 110MB.

A fenti információk alapján mi nem javasoljuk a telepítését, és a használatát. Persze lehet vitatkozni azon, hogy ‘na majd pont X vagy Y adataira lennének kíváncsiak’ a kínai kollégák, vagy hogy ‘mégis mit kezdenének vele’, de talán jobb az óvatosság.

Akit ezek ellenére is érdekel, az keresgéljen, mi csak tippet adunk arra, hogy mit.

(Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

32 Comments

  1. Érdekesen hangzik, ezt így ebben a formában én sem használnám, viszont van pár ismerősöm, akik 4S-el rendelkeznek és gondolom, hogy ha “kölcsönvenném” az ő udid-jüket, akkor azzal tudnám használni a 4emen Sirit és nem valószínű, hogy ketten akkora pluszforgalmat generáljunk, hogy az feltűnjön.
    A kérdésem az, hogy tudnátok-e segíteni/tippet adni, hogy hogyan lehet használni egy megadott udid-t valamelyik siri porttal?

  2. @Jecy: az UDID önmagában nem elég, abból egy tokent kell generálnia a készüléknek. mindenesetre ezzel kapcsolatban egyelőre nincsenek részletes információk, hogy hogyan lehetne megoldani.

  3. Kipróbáltam.
    Feltettem, UI megvan, beállítások között látszik, de a kedves hölgy folyamatosan arra panaszkodik, hogy nem tud csatlakozni a hálózathoz…

  4. @Attila: az is lehet, hogy millióan ugrottak rá, és elhullott tőle a szerver.

  5. Van egy másik is: iphonehacks . com/2011/12/h1siri-jailbreak-app-that-claims-to-bring-fully-functional-siri-to-iphone-4-is-illegal-and-buggy.html

  6. Ez mit jelent pontosan?
    “az könnyen vezethet ahhoz, hogy rövid távon kitiltják az így használt UDID-et, és így meg is szűnik működni.”

    Az, hogy az en telom nem fog mukodni, vagy a Siri.

    Engem csak ez vonz a 4S-ben, elotte, ha par napig ki tudnam probalni egy leformazott iphone4-en, az tokeletes lenne, felek, hogy megveszem a 4S-t es a csoda csak 3 napig tart.

    Koszi elore is!
    Udv,
    Dani

  7. @XCage: nincs másik. a cikkben a h1siri-ről írtunk, és amit linkeltél, az is arról szól.

    amit pluszban említenek benne, az meg a siri0us, de az meg mindössze csak diktálásra volt jó, és azóta már nincs is fent, mert leszedték.

    @meetas: a te telefonodnak nincs köze ahhoz az UDID-hoz, így a telefonod fog működni, a siri viszont nem.

  8. Koszi!

    Szerdan kiproalom es beszamolok rola 🙂

  9. Tehát ezt a portot nem ajánljátok. Mit ajánlotok helyette? Van más, ami működik?

  10. @nevembalint: nincs más. nem csak mi nem ajánljuk, hanem mindenki más is óvatosságra int, ahogy a cikkben idézett tweetekből is láthatod. de @Attila hozzászólásából meg már az látszik, hogy nem is feltétlen csatlakozik a szerverhez ez sem, ami mondjuk lehet az érdeklődés nagysága miatt.

  11. @Jadeye: Értem, köszi. A múltkor írtatok egy másikat, akkor azt nem lehet még telepíteni? Azt hiszem, hogy az volt az első ilyen.

  12. Arra van esély hogy 3GS-en (vagy itouch 3G-n) valaha is működni fog?

  13. tud valaki repot a cydia.be és az iphone3gsystem.fr/cydia -án kívül? mert nem működnek…

  14. @iGyuri: esély mindenre van.

    @ispo: miért nem töltöd le a deb fájlt direktben? sokkal egyszerűbb. aztán Cydia autoinstall funkciója, vagy iFile segítségével telepíted. még a fájlnevet is láthatod a cikkben.

  15. @Jadeye: megmondom őszintén eszembe sem jutott 🙂 mindjárt nekiállok 😀 thx. mára már picit elkényelmesedtem…

  16. @Jadeye: Úgy nem fog működni, ha a múltkori GUI-t már felraktam? Előre is köszi

  17. @timcsi10: nem, mivel az nincs az adott szerverre irányítva, és még az is lehet, hogy hiányoznak belőle fájlok.

  18. En is erre gondoltam, hogy elszallt a szerver, de valahol irtak is, hogy mindenhol ezt tapasztaljak, nehezen vagy egyaltalan nem kapcsolodik…

  19. @Jadeye:
    Félreérthető volt, cikk/videóra gondoltam

  20. felraktam be is jön SIRI de nem reagál semmire sem. :S eddig tartott a csoda?

  21. @ispo: mint ahogy már szó volt róla, valószínűleg nem érhető el a szerver. akkor meg értelemszerűen nem fog menni. vagy még azt sem mondja, hogy nem éri el a szervert?

  22. meg sem nyikkan,

  23. bejön a GUI ha hosszan nyomom a home gombot és ennyi.

  24. @ispo: reboot ugye volt? de amúgy teljes mértékben passz.

  25. még annyit hogy van 1 menüje ott sirit bekapcsolom de állítani semmit sem enged utána visszalépek és megint látom hogy siri kikapcsolt állapotban van, ez mitől lehet?

  26. volt persze…

  27. @ispo: passz, akkor ezek szerint ennyit tud, meg bugos, meg ki tudja. mi eleve kihagynánk, ahogy a cikkben is írtam.

  28. @Jadeye: egy próbát megért de amúgy is újra kell húznom az i4 -em amugy nem raktam volna fel 😛 további szép napot,,,

  29. Hali!
    Tudna valaki esetleg instrukciókat adni arra, hogyan tehetném fel, hisz újra húzom a redszert csak ezért. Iphone 4 -emen akarom kpróbálni, hogy muzsikál 😀

  30. @meetas:

    Kipróbáltam Cydia repóból feltettem, kb. 3 perc volt a letöltés és a telepítés együtt, utána reboot, beállításokban siri bekapcs, de nem tud konnektálni a szerverhez sajnos 🙁


Add a Comment