fbpx Skip to content

Siri protokoll hack és proxy szerver, jailbreak nélkül

Az Applidiumról már hallhattunk korábban, ők voltak azok, akik kiadták a VLC médialejátszó alkalmazás iOS-re való verzióját, ami később licenszelési okok miatt el lett távolítva az App Store-ból.

Legutóbb nagyobb fába vágták a fejszéjüket, és feltörték a Siri által használt protokollt. Ez azt jelenti, hogy képesek voltak iPhone 4S hazsnálata nélkül is utasításokat küldeni az Apple Siri-t kiszolgáló szervereinek, amelyek visszaküldték a megfelelő választ rá. A technikai részletekről az érdeklődők az Applidium oldalán lévő cikkből tájékozódhatnak bővebben a még november 15-én közétett bejegyzésükből:

Today, we managed to crack open Siri’s protocol. As a result, we are able to use Siri’s recognition engine from any device. Yes, that means anyone could now write an Android app that uses the real Siri! Or use Siri on an iPad! And we’re going to share this know-how with you.

Persze ez sajnos nem jelenti azt, hogy rögtön használható is lenne minden eszközön a Siri, vagy még akár nem-Apple készülékeken is, mert ettől függetlenül továbbra is szükséges hozzá egy iPhone 4S-ről származó egyedi azonosító adatcsomag (UDID-ból generált). Ez az azonosítócsomag okozza azt a nehézséget is, hogy más Apple készülékekre portolni lehessen a Siri-t.

Így a jelenleg elérhető verziók továbbra is csak a Siri felületét tudják aktiválni, de magát a funkcionalitást többek közt a hiányzó iPhone 4S azonosítócsomag miatt egyelőre nem.

A másik gond a protokoll feltörésével kapcsolatban, hogy ha az Apple tenni akar az egész ellen, megváltoztatja a protokollt, kiad egy új iOS verziót, és a felhasználókat figyelmezteti egy üzenetben, hogy a Siri például csak az 5.0.2-es biztonsági frissítéssel működik.

Ameddig viszont ezt nem teszik meg, addig újabb fejlesztések láthatnak napvilágot. Ilyen a frissen publikált proxy szerveres megoldás is. A proxy szerver lényege, hogy minden hálózati kommunikáció először rajta keresztül fog átmenni, így megfigyelhető, és adott esetben módosítható az Apple szerverei felé küldött üzenet, valamint felhasználható annak tartalma más alkalmazásokban is.

Az alábbi videóban a fejlesztő @plamoni azt oldotta meg, hogy a Wi-Fi hálózatára kötött digitális termosztátot tudja vezérelni a Siri segítségével:

Jailbreak azért nem szükséges hozzá, mert valójában a készüléken nem történik semmi módosítás, a feladatokba a proxy nyúl bele, aminek a működéséhez összesen egy hamisított tanúsítvány szükséges:

My iPhone 4S is not jailbroken. The only action I needed to take on my iPhone was to install my fake Root CA. Which you can do without jailbreaking. Everything else is done outside of the phone, so it requires no jailbreaking or code to be placed on the phone itself.

Arra a kérdésre meg, hogy ezzel lehetővé válik-e más eszközökön is a Siri használata, nemmel válaszolt. Kicsit bővebben leírva ez azért nem lehetséges, mert az Apple szerverei ellenőrzik az UDID-et is felhasználó azonosítócsomagot, aminek iPhone 4S-hez tartozónak kell lennie. A proxy viszont segíthet abban, hogy egy ilyen azonosítócsomagot akár több készülék is használhasson a Siri-s parancsoknál.

Viszont ha már van egy iPhone 4S-hez tartozó UDID-ed, akkor ha sikerül a saját készüléked UDID-jét arra módosítanod egy UDIDfaker appal, legenerálni a szükséges azonosítócsomagot, és a teljes funkcionalitást nyújtó Siri-hez már csak ez kellett, akkor onnantól akár működhet is a dolog.

Ti mit gondoltok? Láttok jövőt az ilyen kiegészítőkben? Ti mire használnátok a Siri-t a gyári funkcióin kívül?

(Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. persze ha menne is a Siri!

  2. Nalam mar le is allt a siri server…azt mondja probaljam kesobb feltenni a kerdest:)

  3. akkor nem vagyok vele egyedül!

  4. (Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

  5. (Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

  6. El tudnám képzelni, hogy a Siri-t kiegészítsék app-ok elindításának képességére, akár kombonálva a Voice Controll-al.

  7. Az új “okos” házak vezérlésére szerintem tökéletes lenne. Vagyok bárhol, megkérdezem Sirit: “Siri mondd meg nekem, hogy otthon minden rendben van-e”. És akkor megkérdezi otthon a szervert, hogy nem volt-e betörés, lámpák le vannak-e kapcsolva, stb. Vagy, megkérhetem Sirit, hogy mondja meg az autónak, hogy kapcsolja be a fűtést, mire odaérek.
    Van benne egy csomó lehetőség. Az persze más kérdés, hogy (még) nem itthon. 🙂

  8. Alig várom, hogy a siri-t portolják más IOS eszközökre magán serverre, ahogy az @siripotnews on olvasható. Akkor a JBvel együtt sok kapu kinyílik majd. Hatalmas potenciál van benne! Kíváncsi vagyok, legközelebb mit hoz el nekünk az apple a Star trekből…

  9. Hol a gyakorlati leírás hogy mit kell csinálni hogy konkrétan mit kel be állítani hogy tudja ezt az enyém?

  10. @trigmegistos: fent a cikkben: “Ilyen a frissen publikált proxy szerveres megoldás is.”

  11. @Abel: Azért nem értek egyet, mert hihetetlen mértékben emelkednek a közüzemi számlák, és némi tudatos odafigyeléssel hiszem, hogy lehet faragni a kiadásokon. Azért lehet nagyon is aktuális itthon az inteligens ház, mert talán mi jobban megérezzük az ár emelkedését másoknál.

    Tisztelt blog író, Jadeye,
    Ha az igény nem csak bennem merült fel, akkor esetleg írhatna egy cikket a témában, hogyan is valósítható ez meg ( konektor áramtalanítás, lámpa leoltás, termosztát szabályozás ios eszközöz segítségével ) olyan ember számára aki alap szintű felhasználó 🙂 köszönöm 🙂

  12. @holospeed: Ilyen megoldásokhoz mindenképp kell legalább 2 feltétel: egy központi “egység” (akár egy szimpla PC) amivel kommunikálhat az iEszközöd, és valamilyen interface ami fizikailag megvalósítja a vezérlést.
    Konnektorok esetében egyszerű relés-megszakítós dologtól kezdve, a termosztát sem nagyobb kihívás, ott már egy hőmérővel kombinálva távolról is be tudod állítani a kívánt szabályozási rátákat.
    Ha nyitnál a téma felé akkor ajánlom a http://www.hobbielektronika.hu -t, van közel kész megoldás is, keress a nikobus-ra guglin.

  13. @killes: Köszönöm a tippet és a linket 🙂


Add a Comment