fbpx Skip to content

Kérünk mindenkit, hogy mielőtt bármit is tenne a készülékével, gondosan olvassa el az alábbi cikkben foglaltakat. Az itt leírtak el nem olvasásából vagy meg nem értéséből fakadó problémákért, vagy adatvesztésért nem tudunk felelősséget vállalni.

Az Apple szerencsénkre jellemzően választja azt a megoldást, hogy a kész rendszerben “szunnyadó” állapotban benne hagy teljesen működőképes funkciókat. Ezeket legtöbbször egy egyszerű kis plist-módosítással engedélyezni lehet.

Korábban már írtunk a panorámafunkció bekapcsolásáról, amivel a készüléket elfektetve, egyenes vonalban körbeforgatva az iOS összeilleszti az adott képet egy panorámává, kijavítva benne a kézremegést – már persze ha balról jobbra fordultunk körbe vele, és nem rángattuk úgy, mint ha kátyús úton kocsikáznánk. Ha érdekel a dolog, a cikket elolvashatod részletes leírással együtt az oldalunkon.

Aztán írtunk az autocorrection bar-ról is, ennek az a lényege, hogy a beírt karakterek alapján a billentyűzet feletti sávban feldobja az összes javítási lehetőséget, és nekünk csak ki kell választanunk a megfelelőt. Erről is olvashatsz bővebben, elég visszalapoznod pár cikket, és ezen az oldalon megtalálod.

A fenti két funkció bekapcsolásához az autocorrection bar-os cikkben ismertetett iBackupBot-nak köszönhetően igazából jailbreak sem szükséges, mert a backupban található rendszerfájlok megfelelő módosítása után azt az iTunes probléma nélkül visszaállítja a készülékre – persze az engedélyezett dolgokkal együtt. 😉

A mai cikkben viszont egy régóta várt funkció “félhivatalos” bekapcsolásáról lesz szó, ez pedig a 3G-n is “gyárilag” használható FaceTime. Amikor az Apple bejelentette a FaceTime szolgáltatást, azt kizárólag Wi-Fi hálózathoz kötötte, azzal az indokkal, hogy a mobilszolgáltatóknak előtte fel kell készülni arra, hogy mindez 3G-n is mehessen.

Az iOS 4.0 megjelenése óta viszont nem történt érdemi előrelépés ez ügyben – persze csak az ő részükről. Jailbreak esetén a különböző kiegészítők képesek voltak elhitetni a rendszerrel, hogy a 3G hálózat helyett Wi-Fi-t használ. Így a Store-ból való letöltési korlátozásokkal sem kellett foglalkozni, vagy a FaceTime-on is bármikor elérhetőek lehettünk: ahogy ennek igazából működnie kellene.

Az iOS5-ben viszont ez gyárilag beépítve is már megtalálható, tehát a FaceTime már csak arra vár, hogy az Apple átbillentse a kapcsolót az ON állásba, és mehetne jailbreak nélkül is a dolog 3G-n.

Sajnos ez a tweak olyan rendszerfájlt módosít, ami nem kerül bele a backupba, így ezt az iBackupBot segítségével nem lehet megoldani. Lássuk, mit is kell tennünk, hogy működjön:

  1. Legyen jailbreakelt a készülékünk. Ezután vagy magán a készüléken fogjuk az egészet az iFile segítségével megcsinálni, vagy számítógépre kell letöltenünk egy fájlt, és azt módosítás után visszatölteni.
  2. Keressük meg a /System/Library/CoreServices/SpringBoard.app/ mappában az N90AP.plist fájlt, és készítsünk róla egy másolatot a biztonság kedvéért.
  3. Nyissuk meg iFile-ban, vagy a számítógépen egy plist-editor alkalmazással.
  4. A Capabilities alatt adjuk hozzá a 3Gvenice kulcsot, boolean típussal, vagy a számítógépes szerkesztőben másoljuk be az alábbi sorokat, szintén a capabilities alá, és ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk üres sort se előtte, se utána:
    <key>3Gvenice</key>
    <true/>
  5. Ezután iFile-ban nyomjunk a Create gombra és állítsuk ON állásba a kapcsolót, vagy a számítógépről másoljuk vissza az így módosított fájlt, és írjuk felül vele a készüléken lévőt. (Ugye nem felejtettünk el biztonsági másolatot készíteni róla? Az iFile automatikusan készít másoltatot a fájlról, ezt később bármikor vissza tudjuk állítani, ha töröljük a módosított fájlt, és a másolat nevének végéről leszedjük az iFile által odatett % jelet.)

Ezután már csak újra kell indítani a SpringBoard-ot, hogy biztosan működjön a dolog, de érdemesebb lehet inkább az egész rendszert is újraindítani. Viszont mivel a jailbreak jelenleg csak (semi-)tethered, így ne felejtsük el, hogy redsn0w segítségével kell ezt megtenni.

És az eredmény? Mostantól már Wi-Fi nélkül, 3G-n, a havi adatforgalmunk terhére is használhatjuk a FaceTime-ot a jailbreakelt iPhone 4 készülékünkön. Persze alacsony adatforgalmú csomagok esetén így hamar ki lehet futni a havi keretből, ezekben az esetekben tehát fontoljuk meg, felvesszük-e a 3G-n érkező FaceTime-hívást.

A fenti funkció csak a FaceTime számára engedélyezi a 3G-n való működést, tehát a mobilnetre való többi korlátozás továbbra is fennáll, így például a Store-ból való letöltések méretkorlátja. A 3G kifejezés itt a mobilhálózat típusát jelöli, és nem az iPhone 3G-t, hiszen azon sem előoldali kamera nincs, sem az iOS5 nem érhető el rá!

Ti mit gondoltok? Be fogjátok kapcsolni, vagy egyáltalán nincs rá szükségetek? Milyen gyakran használjátok egyáltalán a FaceTime-ot?

Kiegészítés: felhasznált adatforgalom

Felmerült kérdésként, hogy mennyi adatforgalmat igényel a FaceTime, hogy lehessen a havi kerettel kalkulálni. A FaceTime által igényelt átlagos sávszélesség 100-150Kbps, de ez felmehet akár 300Kbps-re is, attól függően, mennyire mozgalmas a küldött kép, vagy hogy épp az előoldali vagy a hátoldali kamera van használatban.

Egy 1 perces FaceTime hívás tehát átlagban 3MB adatforgalomba kerül összesen (feltöltés és letöltés együtt).

(Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. Most 3G Unrestrictor segítségével FaceTime-olok 3G-n, de továbbra is ezt fogom használni, mert így a YouTube videókat is normális minőségben játsza le.

  2. @Stifler93: Szerintem se kell ennél jobb megoldás és ez “az ellen is véd”, vagyis az appstore is használható…

  3. Arról nincs véletlen valami infótok hogy milyen sávszélességet használ a FT? mit lehetne számolni a havi keretből ha videótelefonálni szeretnék?

  4. @killes: 100-150Kbps az átlag, de ez felmehet akár 300Kbps-re is, attól függően, mennyire mozgalmas a küldött kép, vagy hogy épp az előoldali vagy a hátoldali kamerát használod. 1 perc FaceTime átlagban 3MB adatforgalomba kerül összesen.

  5. Nekem is fent van a 3G Unrestrictor, de a Face Time-t nem szerepel a kiválasztható appok között. Pedig a Face Time engedélyezve van a beállításokban. Mit tegyek?

  6. Inkább azt oldják már meg az Applenél hogy ne kelljen minden soft resetet csinálnom ahoz hogy tudjam tölteni a telefont (fehér 4S) és ne merüljön annyira!
    Nem kicsit rontották el most a fiúk ezt a dolgot.

  7. @Bandita41: le van írva a cikkben, hogy mit tehetsz.

    @Yamato: ha backupból állítottad vissza, akkor ezen nem kell csodálkozni, olyankor lehetnek mókák, akár jailbreakes backup, akár nem. vagy hardveres.

  8. @Jadeye: Amikor elhoztam bontatlanul a T-mobiletól már akor is ezt csinálta,épp ezért csináltam restore-t.Ami szintén nem segített.

  9. Olvasom az Apple honlapján hogy rengeteg embernek ez a problémája,hogy hol tölt,hol nem!Viszont azt nem értem hogy egy Apple munkatárs miért nem válaszol legalább annyit hogy “Dolgozunk a problémán” 🙂
    2008 óta használok iPhone-t és még egyszer sem láttam ilyet…

  10. A következő iPhone neve: iPhone Surprise :D:D (a kinder surprise után, mert sosem tudhatod előre, hogy mit rejt a belseje :D)

  11. @Jadeye: És szerinted nem vicces, hogy IOS 5 -nél járunk és ha visszatöltöd a Backup -ot, akkor “lehetnek mókák? Mármint hogy a fenébe nem tudják megoldani pont az Applenél?

    Ha emlékszel mikor az 5.0.1 beta -nál jártunk, írtam hogy feltettem de nem sok minden változott, többek között ugyanúgy használta a GPS -t az időzóna beállítása. És tessék mindenfele azt olvasni, hogy felemásra sikeredett az 5.0.1.
    Mégis mit csinálnak mostanában? Mármint hogy lehet kiadni egy új rendszert eleve (5.0) úgy hogy PROBLÉMÁK vannak vele (hálózat dobálás, merülés stb.)
    Hány bétát kiadtak mielőtt kijött a végleges? Most meg pont ennek az orvoslására kiadott frissítés sem működik? Mégis mit csinálnak a cégnél a fejlesztők-tesztelők?
    Nehogy valaki azt merje írni hogy hát ha jobban tudom csináljak én jobbat. Kúrva nagy cég, kúrva sok pénzzel és fejlesztővel.

    Az alma mondjon le! 😀 (csak viccelek még mielőtt valaki komolyan venné, de tényleg egyre felháborítóbb)

    Köszönöm mindenkinek aki elolvassa és reagál! 🙂

  12. My3G ugyanezt tudja nagyon régóta!

  13. @iamavalentin: igen, több cydiás kiegészítő is van, ami ezt tudja, de ezt a fenti cikkben is leírtuk. ez viszont a gyári megoldás, ami előrevetíti, hogy lassan ez is menni fog jailbreak nélkül.

  14. @Bandita41
    M betűnél keresd, asszem mobile facetime, vagy vmi ilyesmi

  15. @Jadeye: hátperszehogy bennlesz..amiért sokan jailbreakelnek azt mindig megprobálják bele rakni (pl.:sbsettings->notifictaioncenter)

  16. Nekem csak egy olyan kérdésem lenne, hogy MI VAN HA nem jailbreakelt a telóm. Gyári 4S-est szeretnem igy megcsinalni. Crash-el a teló ha ezt megcsinalom rajta? Köszi előre is!

  17. @Pék Béla: oké. hajrá. de hogyan csinálod meg jailbreak nélkül, ha anélkül a fájlrendszeréhez, és így a módosítani kívánt rendszerfájlhoz sem férsz hozzá?

  18. @Kiru_l: Bár ne érteném, hogy miről beszélsz: Kb. egy hete minden nap újra töltöttem az iPhone 4-em backup-ból, mert amint elveszítette a térerőt, képtelen volt újra megtalálni.
    Új telefonkén beállítva tökéletesen működik. Tehát backup-ból visszatöltve tényleg megmaradnak a “mókák”.. DE MIÉRT?

  19. Sziasztok! Létezik olyan alkalmazás, ami jailbreak nélkül elérhető, és bejövő hívás esetén egy gombnyomásra egy előre meghatározott sms-t küld a hívónak?

  20. @veto: mert a hiba szoftveres, és a backupba mentésre kerül, így onnan vissza is fogja álltani

    @ajonas74: nem létezik ilyen, mert a bejövő hívást külső app nem kezelheti, ehhez meg az kellene.

  21. @Jadeye: Kár 🙁 Köszi a választ!

  22. @Jadeye: Ez értem, csak azt nem, hogy hogyan jöhet létre egy szoftveres hiba egy olyan készülékben, amiben szofveres módosítás gyakorlatilag nem történt. Nincs függetlenítve, nincs JB-elve és már hónapok óta ugyanazok a programok futnak rajta. Egy ilyen szofveres hiba csak úgy bekövetkezik, mint a Windowsnál? Ráadásul pont a Carrier Network-nál?
    Nem használhatom a backupomat, így marad a telefon újraépítése a nulláról? Ezt nem értem! ( e-mailben leírtam a részletes probléma kialakulást, kérlek nézdd meg)

  23. nekem ez sehogyse működik.. pedig mindent jól csináltam


Add a Comment