fbpx Skip to content

Töménytelen szórakozást nyújt. A SzifonStore-tól tesztelésre kapott iHelicopter egy iPhone-nal irányítható, megfizethető árú mikro-kopter (a Happy Cow cég terméke), amelynek reptetése ideális kikapcsolódást jelenthet egy nehéz nap után.

2010. januárjában mutatták be az AR.Drone quadrikoptert, amely sokak szemében gyorsan a leginkább vágyott, de az ára miatt nehezen elérhető iPhone/iPad kiegészítővé vált. A Happy Cow ezt a tátongó piaci rést kihasználva dobta piacra az iHeli-t, amelynek rendszere 3 elemből áll: maga a 19 cm hosszú kis helikopter, az iPhone jack dugójába helyezendő infra adó (ezeket megtaláljuk a dobozában), és App Store-ból ingyen letölthető iPhone alkalmazás.

A helikopter összeszerelve és használatra készen érkezik. A működési- avagy játékidő nagyjából 8-10 perc, és 45 perc alatt tölthető újra, ugyanakkor az infra adót ezelőtt legalább 1 órára be kell dugni a mellékelt csatlakozó segítségével egy USB-aljzatba tölteni. Negatívum, hogy egyetlen ilyen töltőkábelt kapunk, így egyszerre nem tudjuk a helikoptert és az infra adót is tölteni. Ha ezzel megvagyunk, töltsük le az i-helicopter appot, helyezzük a telefon jack-aljzatába az infra adót, tegyük maximumra a hangerőt, és máris indulhat a játék! (Ugyan a vezérlő alkalmazás iOS 3.0-t igényel csak, így elfut az első generációs iPhone-on is, annak süllyesztett jack-aljzata miatt az adóegység közvetlenül nem csatlakoztatható az ilyen készülékekhez.)

Bár a helikopter merev fém vázzal, merevítőkkel rendelkezik, amely megvédi a sérülésektől, első használatkor érdemes óvatosan adagolni a tolóerőt (ez az iOS app bal oldalán lévő kontroller) illetve a manőverezéssel (ezt az app bal oldalán található kis joystickkal tudjuk irányítani alapesetben, de lehetőség van a készülék döntögetésével való irányításra is) érdemes még csínján bánni, amíg azt meg nem szokja az ember.

Egy szélcsendes helyen akár 10 méteres repülési magasságot is elérhetünk, ami a Szent István téren, illetve Szabadság téren történt tesztelések során igen impozáns látvány volt. Mivel 3 különböző típusú vevőjű iHelikopter van, így az alkalmazással akár 3 különböző darabot is irányíthatunk. Lehetőség van továbbá a heli elején és hátulján lévő ledek felkapcsolására, amely színvilága egy rendőrségi akció érzését hozza el az adott sötét területre. Kis mérete miatt pedig nagyobb lakásban is használható, de igazán a szélmentesebb nagyobb terek, parkok, rétek javasoltak(Figyelem! A beltéri reptetésből eredő esetleges károkért sem a szifon.com, sem a forgalmazó, sem pedig a gyártó nem vállal felelősséget!)

A tesztelés 2 hete alatt erőteljes nyúzást kapott, ennek csak karcok és kisebb – a használatot nem akadályozó – sérülések lettek a következményei. Bár kapunk tartalékba 2db első és 2db hátsó rotort és 2db tartalék kapcsoló elemet, ezek cseréjére – ha igyekszünk vigyázni a helikopterre – nem lesz gyakran szükségünk. A főrotor tetején egy kis rúd is helyett kapott, amely a két végén lévő fém súlyokkal giroszkópként viselkedik, és stabilizálja a helikopter mozgását, így könnyebb lesz irányítani, és az esetek nagy részében tényleg abba az irányba fog menni, amerre szeretnénk. A jobbra-balra fordulást a 2 főrotor forgási iránya szabályozza, míg az előre-hátra dőlést a hátsó rotor idézi elő.

A ready2flych-s srácok röviden bemutatják az alábbi videón, mire is képes a helikopter:

Összegzésként: Egyszerűsége és kisebb hibái ellenére óriási játékélménnyel kecsegtet, könnyen és viszonylag pontosan irányítható. Mindössze 15.990 Ft-ért vásárolható meg a SzifonStore-ból. Emiatt jó szívvel adom rá az instant get plecsnit. (x)

Olvasd el a hozzászólásokat is

37 Comments

  1. Jónak tűnik ez a kis heli, lehet “meglepem” magam egy ilyennel karácsonyra 😀

  2. Én éppen most rendeltem egy ilyet, kíváncsi vagyok nagyon. 🙂 Kár, hogy saját videót nem készítettetek, de így is jó lett a teszt! 🙂

  3. Valaki mindenképpen próbálja ki kültérben!
    Nekem van egy infra vezérlésű kis helikopterem, hasonló, mint ez, DE KÜLTÉRBEN A NAPBÓL JÖVŐ INFRAVÖRÖS SUGÁRZÁS MIATT NEM LEHET IRÁNYÍTANI!
    Tehát, ha valaki kültéri használatra szánja, előtte várjon ezzel kapcsolatos tesztet!

  4. @Spider elolvastad a tesztet vagy csak kommenteltél? Kültéren is tesztelték, a cikkből az jön le, hogy inkább kültéri használatra javasolt, ott még 10m magasra is repülhet. Akkor nem hiszem, hogy ne működne. 😉 2 hétig tesztelték a kütyüt.

  5. @vycman:
    Csak kommenteltem, nem olvastam el teljesen a cikket, csak átfutottam, de a cikkből nem derült ki számomra, hogy ki is próbálták kültérben…
    Csak azt írja, hogy ők bent meg-meg törték 🙂

  6. Én kaptam egyet ajándékba kb. egy hónapja. Azóta nyúzom! A tapasztalatom az hogy inkább kültéren érdemes használni!!! És leginkább fűves illetve most már avarral boratott területen, így ha esetleg leesik akkor nem lesz baja. Elég gyorsan felemelkedik nagy magasságba szóval ügyesen kell irányítani. De mindenképp sokat kell gyakorolni hogy ráérezzen az ember. (legalábbis nekem elsőre nem arra ment amire szerettem volna 🙂
    Beltérben, szobában könnyen beleütközik valamibe…
    Egyébként jó konstrukció! Legalábbis jobban bírja mint egy sima helikopter, ami jóval drágább volt.

  7. @snw156:
    Akkor neked az a tapasztalatod, hogy megy kint napsütésben!
    Köszönöm 🙂

  8. @jarodfree: gondolom, az árkülönbség nem csak az iPhone-os kompatibilitásból, hanem az ÁFÁ-ból meg a vámból is adódik még, de ez csak tipp.

  9. kb 10000ft-ért lehet venni ilyet, amihez egy szép kontrollert is kapsz valódi gombokkal-irányító karokkal – kényelmesebb az irányítás, mint érintőképernyőn 🙂

  10. @Mateo87: Konkrétan az ‘óceánban’ tegnap 3.600-ért láttam és egy egész polc tele volt rakva vele. Az viszont tényleg csak beltéren működik, mert a hozzá adott kontrollernek gyenge az infra adója. Ugyanakkor ezek eleve szoba-helikoptereknek készülnek, a legkisebb légáramlat is elfújja. A kültériek jóval drágábbak és valóban olyan kontroller kell, aminek nagyon erős az infrája vagy eleve rádiós.

  11. Meg tudná vki mondani hogy honnan lehet rendelni??

  12. @lambdacore: szerinted ha 10000ft-étr írtam, akkor az ugyan az a gyenge minőségű, mint a 3600ft-os? plusz számít az is, hogy hány channel-ös a gép, azaz milyen irányokban irányítható, mert az sem mindegy.

  13. @recor: ott van a cikk alján: “Mindössze 15.990 Ft-ért vásárolható meg a SzifonStore-ból.” 😉

  14. Fogod magad, elmész az ázsiacenterbe és veszel egyet… Mondjuk harmad ennyiért már egészen jókat lehet kapni! Persze a kültéren való használat nekem sem jött össze, de nekem ez nem érne meg 10 000 ft-ot, ugyanis kinnt amúgy is csak ritkán lehet használni, mert ahogyan már előttem is írták – a leg kisebb légáramlat is nagyon bezavar -, a teljes “légáramlat csend” meg ritka :D.
    Érdemesebb megvenni az olcsót, játszol vele egy hónapig egy héten minden második nap, aztán úgyis megunod az egészet!

  15. már több mint 1 éve használok különböző helikopterek, múlthéten és is vettem egyet szifonéktól, kezdőknek nem rossz, de sokat ne várjunk tőle, egy blade msr-t v., blade 450et meg sem közelíti, de tanulóknak gyakorolni nem rossz…azért lefotóztam egy 80cm átmérőjű rotoros gép mellett… nem semmi a különbség…,. admin ha gondolod, eltolom neked a fotót… 🙂

  16. Nekem van egy ilyen kis játékszerem, 2 db. Az egyikkel játszok, szobában nagyon szuper, a növényeket már szét szabdaltam 😀
    A másik eladó 😉
    Félre téve a tréfát szerintem kültérre annyira nem jó mert ott könnyebben eltörhet a magasság miatt.. beltérben már csomószor földhöz vágtam és még semmi baja nem lett… 10 méteres magasságból azért nem szívesen látnám zuhanni…

  17. @Spider: ha napfénnyel szemben használod azért előfordulhat hogy kiakad és zuhanni kezd, de ahogy lejebb ér újra jelet fog.

  18. “A működési- avagy játékidő nagyjából 8-10 perc” Ezt jól értelmeztem?

  19. tegyük hozzá, ha 2.4GHz-es adó lenne benne mint a nagyobbakban nem is ennyibe kerülne, de játékra jó… én nekiküldtem 1:1be a falnak, kibírta… jól össze van rakva, sok gyártó megirigyelhetné az összerakási megoldást…

  20. @ganee: YES, de ez teljesen normális idő…

  21. @snw156:
    Én az enyémmel fel sem tudtam szállni napsütésben.
    Ellenben az AR.Drone 🙂
    Most azon vagyok, hogy valami erősebb aksit pakoljak bele, hogy ne csak 10 perc legyen a game time 😀
    Legalább 30 percet el lehessen bohóckodni és nem úgy, hogy 3 aksit cserélek menet közben…
    Meg valami jó kis HD kamerát pakolni a hátára, oszt lehet jó légi felvételeket csinálni 🙂

  22. Nem értem az embereket. Ki kérdezte, hogy mit tanácsoltok olcsóbban? Menjetek el ti és vegyetek 500 FT-ért valami kínai szart a józsefvárosin.

  23. @Spider: NiMh helyett NiCd-t használnak általában heliknél, ezek sokkal jobban bírják az áramlökéseket, nem javaslom a növelt akksit, mivel a kisgépeket grammra egyensúlyozák ki, tök labilis lesz a géped… és valszeg kevesebb lesz a repülő időd is… próba stzerencse, lehet kapni kimondottan helikhez való kamerát – nekem van 3is – itt is a grammsúlyra figyelj, egy msr blade 450 simám felvisz egy GoPro-t – próbáltam is -, de megbírkózik akár egy Canon 5D-vel is…

  24. @draft:
    Én az AR.Drone-ra gondoltam… Hogy abban növelni az aksit…
    Abban 1Ah-s LiPo-van. láttam már 2.6-ost is, de vajh az meddig bírja.
    A gyári 1000-e az $29.9, a 2.6-os $89

  25. Csak én nem ismertem fel hogy milyen iPhone van a videóban?

  26. Veszek én is egyet, bohóckodni jó lehet. 35 USD, nem sok

  27. @gabesz78: iTouch 4G van a videóban, nem pedig iPhone:D

  28. @Spider: azt növelheted nyugodtan, több mint 15gr terhelést is elbír a motor

  29. Érdekes lenne, ha játék közben hívásod érkezne a telóra. 🙂

  30. @H4X0R: Hoppá de ciki 🙂 Eddig abban a tévhitben éltem, hogy az iTouch ugyanúgy néz ki mint az iPhone, csak nem lehet telefonálni rajta. :/

  31. Most láttam az óriás plakáton (Szentendrei út) Auchanban 3500 ft azaz háromezer ötszáz távirányítóval

  32. Üdv Mindenkinek!

    Ha kint akartok repkedni nem ajánlanám ezt a teréket (gyengusz-kicsi ehhez)
    Kintre ezt! http://www.youtube.com/user/alanszabojr?blend=22&ob=5
    na s persze ,ha komolyan szeretnéd.A többi az vicc kategória,lehet velük játcadozni,de nem komoly,repülés terén!

    Kb a 450-es kategóriától lehet biztonságban-erőben-láthatóságban-dinamikusan repülni! Akár szélben is!
    Vannak koax helikopterek (mint pl ez a termék is),amit a dual rotor forgása,és a beépítet giroszkop stabilizál! Ezek kezdő-tanuló helik! Ebben is léteznek nagy méretűek,amivel kint is lehet repkedni. nagyobb erősebb..

    Ennek a pici Koax helinek a sajátossága(érdekessége) h PDA-ról lehet irányítani!
    Van olcsóbb is saját Conrolel-el tudjuk! De ebben pont ez a Pláne,előkapod a PDA-d s nyomod! De inkább zárt helyen! legkisebb fuvallat elviszi!

  33. Sziasztok!

    Valaki megtudja mondani hogy ami hozzá van töltőkábel, milyen típusú? Ránézésre nokia töltőre hasonlít…

  34. Sziasztok!

    Tegnap érkezett meg, óriási vele szórakozni… 🙂
    A kezdeti nehézségeket nagyon jól bírja (itt-ott azért becsapódott a bútorok közé), nem sérült meg..


Add a Comment