fbpx Skip to content

Mindenkit kérünk, hogy gondosan olvassa végig az alábbi cikkben foglaltakat, és mérlegelje az esetleges kockázatokat, mielőtt belevágna. Az itt leírtak el nem olvasásából vagy meg nem értéséből fakadó problémákért nem tudunk felelősséget vállalni.

A Multitasking Gesture pályafutása még a 4.3 beta 1 megjelenésekor kezdődött. A Multitasking Gestures segítségével Home gomb használata nélkül válthatunk az egyes alkalmazások között. Ez a következőképpen néz ki:

A Multitasking Gestures-t végül az Apple a hivatalosan megjelent iOS 4.3-ban letiltotta, mert igazából nem szánta még konkrét funkciónak, csak egy fejlesztői teszt volt, ahogyan ezt annak idején mi is megírtuk:

This feature will not be enabled in iOS 4.3 for customers, but we are providing this preview to gather input on how these gestures work with your apps.

Így a hivatalos 4.3 megjelenését követően a funkció már nem volt elérhető sem az iPad 1, sem az eleve 4.3-mal megjelent iPad 2 esetén sem. Persze egy kis trükközéssel meg lehetett oldani az Xcode segítségével Mac-en, amiről már szintén írtunk korábban.

Az iOS5 megjelenésével az iPad 2 megkapta gyárilag a Multitasking Gestures-t, míg az iPad 1 esetén még a jailbreak nélküli aktiválási lehetőség is megszűnt. A jailbreakkel történő aktiválás hátránya, hogy jelenleg csak (semi-)tethered jailbreak van iOS5 esetén az iPad 1-re, ami azt jelenti, hogy bizonyos kiegészítők telepítése után a rendszer csak számítógépre dugva indul el.

A tethered és untethered jailbreak közti különbségekről bővebben itt írtunk: Gyakori kérdések: mi a különbség a tethered és untethered jailbreak közt?

A másik bekapcsolható funkció az AirPlay Mirroring. Ennek segítségével az iPad képét tehetjük ki például az AppleTV-vel összekötött tévénkre is, így pontosan azt láthatjuk a nagy képrenyőn, amit maga az iPad is mutat épp. Persze korábban ennek az aktiválása is csak jailbreakkel volt lehetséges. (Ez a funkció nem feltétlenül működik hibátlanul!)

Most viszont lehetőség nyílt a funkciók bekapcsolására jailbreak nélkül is, amiről a modmyi fórumán írt az egyik hozzászóló. Ebben ugyan a redsn0w lesz a segítségünkre, de annak egy speciális, módosított változatát fogjuk használni, ami nem jailbreakeli a készüléket, hanem mindössze csak a Multitasking Gestures és az AirPlay Mirroring aktiválásához szükséges fájlt módosítja.

While I will provide no guarantees the tool will work, this version of redsn0w is modified to enable gestures and display mirroring only. It will not perform the standard jailbreak procedure. So, safari and all other application should work without issue, without requiring a tethered boot.

Teendőink, lépésről lépésre:

  1. Töltsük le a módosított redsn0w-t:
    Mac: redsn0w_mac_0.9.9b5_gestures_only.zip
    Windows: redsn0w_win_0.9.9b7_gestures_only.zip
  2. Futtassuk a redsn0w-t, és válasszuk a jailbreak opciót – ettől függetlenül a készülék nem lesz jailbreakelve!
  3. Kövessük a redsn0w utasításait: tegyük DFU-ba az iPad-et, majd mikor a redsn0w-ban megjelennek a használható opciók, összesen csak az “Enable multitasking gestures” opciót pipáljuk be, minden más elől vegyük ki a pipát a biztonság kedvéért.
  4. A folyamat eltarthat pár percig, és az iPad néhányszor újraindul.
  5. Miután végzett, és megjelent a Lockscreen (zárolt képernyő), menj a Settings (Beállítások) appba, és a General (Általános) “fülön” kapcsold be a funkciót.

A lifehacker készített is erről egy videót, azok számára, akik inkább vizuális típusok:

(Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. iPhone 4-en nem lehet hasonló módon bekapcsolni a video mirroringot?

    Van jó kis hdmi kábelem, amivel lejátszom lcd tv-n a videóimat, de sajnos játszani nem tudok a nagy tévén. 🙂

  2. ugyanez a kérdés foglalkoztak már évezredek óta engem is, mint jarodfree-t.

  3. Sziasztok! Én feltettem de csak a multitasking gesturest találom! A mirroringet hol tudom bekapcsolni?

  4. @jarodfree, @punkass: hasonló módon, az N90AP.plist-et módosítva, jailbreak után megoldható lehet iPhone 4 esetén is. vagy ha a ramdisket módosítod ugyanígy, akkor hasonlóan mennie kell, mint iPad esetén. ugyanakkor a működése nem 100%.

    @erik077: multitasking sávot megnyitod (home gomb duplaklikk), és teljesen jobbra lapozol az appok közt, és a legeslegjobboldalt lévő opcióban lehet beállítani. (http://www.apple.com/ipad/features/airplay.html)

  5. Just works… Köszi! 🙂

  6. @Jadeye: Nekem ott nincs olyan , csak az ,hogy ipad és tv alol semmi más nincs 🙁

  7. hali, nekem sem jelenik meg az airpalyban az appletv kiválasztása után a mirroring kapcsoló, ipad1, ios5.0, appletv2, 4.4.1

    minden frissen restore-olva, minden rebootolva, a router is, mi lehet a gond?

    thx

  8. A multitasking gestures működik ezzel a módszereel jailbreakelt ipad 2-n is?
    4.3.3 jailbreakmevel jb-zve

  9. @jarodfree: próbáltam még régebben, de nem találtam olyan sort, h airplay mirroring.:/

  10. @proghammer: Nekem se 🙁

  11. @Applekisu: ez 5.0-hoz van. ha elolvastad a cikket, abban leírtuk, hogy 5.0 előtt hogyan lehetett megoldani.

    @proghammer, @erik077: ahogy a cikkben is szerepel: “Ez a funkció nem feltétlenül működik hibátlanul!”

  12. @Jadeye: De az nem azt jelenti ,hogy működik csak néha van vele valami??? 🙁

  13. Hát de jó én a mirrroringért csináltam az egészet :((((

  14. Sajnos a mirroring nekem se indult be iPhone 4-en, pedig szépen végigfutott a process. Ezért nem akarom teljesen feltörni, de majd meglátjuk, ha nincs más… 🙂

  15. @jarodfree: 😀 úgylátszik senkinek se megy 😀

  16. @jarodfree: De a multitasking gestures megy?

  17. Köszönöm a cikket, végre újra van multitasking gestures a 1st gen iPad-emen! 🙂

  18. Iphone 4 IOS 5ön elö lehet valahogy hozni JAILBREAK NÉLKÜL?

  19. @tomika0622: olvasd végig a hozzászólásokat, leírtam, hogyan lehetne jailbreak nélkül (ramdisk módosítása).

  20. És mi az a ramdisk?:)

  21. sehogy nem sikerül a gombok nyomogatása.
    ugy kell hogy kikapcsolt állapotban
    először a POWER
    utána mindkettő
    végén elenged a POWER
    ????

  22. jadeye, ha a “ramdisk módosítása” a fent leírt módszer, akkor nem megy.


Add a Comment