fbpx Skip to content

Az Apple január 19-ével kiadta a 4.3 beta 2-es verzióját, amiben igazából nincs szinte semmi változás a beta 1-hez képest, sem kisebb, nemhogy nagyobb. Így ez a cikk most nem is annyira a beta 2-ben megtalálható változásokról szólna.

Általánosságban azt lehet elmondani, hogy mintha kicsit simábban futna a rendszer, tehát optimalizálni biztosan optimalizáltak rajta. De az újabb funkciók hiányán túl feltűnhet, hogy változatlanul megtalálható benne például a beta 1-ben tapasztalható App Store bug(?), miszerint nem lehet egyenként frissíteni az alkalmazásokat, hanem csak az összeset egyszerre. Remélhetőleg ez nem marad meg feature-ként, mert az a 3G gyári letöltési korlátja miatt okozhat problémákat.

Egy új funkció viszont mindenképp említést érdemel, ez pedig a Mobile iTunes alkalmazás push-funkciója a Ping szolgáltatáshoz. Így push-üzenetben értesülhetünk, ha az ismerőseink megosztanak bármit a Ping segítségével.

Fontos részlet, hogy a beta 2 kiadásakor az Apple közölte a fejlesztőkkel, hogy a 4.3 beta 1-ben bemutatkozott Multitasking Gestures funkció végül nem lesz elérhető majd a hivatalosan megjelenő 4.3-ban.

This feature will not be enabled in iOS 4.3 for customers, but we are providing this preview to gather input on how these gestures work with your apps.

Ugyanakkor a beta 2 egy másik fontos változást is hozott, ha csak időlegesen is: az iPhone 4 esetén is megtalálható a Multitasking Gestures funkció. Az iPad-hez hasonlóan kizárólag tesztelési célzattal található meg jelenleg a firmware-ben, de a hivatalos változatból egyelőre itt is ki fog maradni.

Egyszóval ki lehet jelenteni, hogy a “homeless iOS” korszaka, és így a home gomb nélküli készülékek ideje még nem érkezett el. Talán majd az 5.0 megjelenésekor. Vagy később, már ha egyáltalán. Pedig tetszetős funkció, bár a multitouch-ot “expert” módon kihasználó alkalmazások esetén, így mondjuk a Fruit Ninja használatakor bizony gondot okozhat.

Aki esetleg azon gondolkozna, hogy akkor ő bizony megvárja az utolsó beta-t, amiben még benne lesz ez a funkció, és majd inkább azt teszi fel, az jobb, ha tudja, hogy a beta változatok egy idő után lejárnak. Tehát felteheted majd az utolsó ilyen beta-t, ha van developer accountod, de a beta kiadásától számított maximum 2 hónap múlva az iOS lejár, és kénytelen leszel restore-olni a hivatalos verzióra. Hogy magát a funkciót amúgy benne hagyják-e a rendszerben, de persze kikapcsolva, és hogy így elméletben lesz-e lehetőség valami patch segítségével engedélyezni mégis, azt egészen a Golden Master megjelenéséig felesleges is találgatni.

Újabb találgatásokra adott viszont okot a háttérképválasztásnál az alapértelmezett thumbnail-ek képe: felfedezhető rajta egy FaceTime, egy Camera, és egy PhotoBooth ikon. Ezek tehát előrevetítik, hogy az iPad 2 esetén szinte biztosnak tekinthetőek ezek a funkciók, és így az elő- és hátoldali kamerák. Hogy az iPhone 4 részesülhet-e majd a PhotoBooth-ból, vagy az csak iPad-specifikus lesz, arról még nincsen információ. A spekulánsok viszont ennél is tovább mentek.

Az Apple termékek fotói a készülékek csomagolásán mindig a termék bejelentésének dátumát tükrözik, és igaz ez a sajtófotókra, a hivatalos oldalaikon megjelenő képernyőképekre – és így igaz az alapértelmezett thumbnail-ekre is a háttérképválasztó menüben. A beta 2 óta viszont a naptár ikonján már egy 9-es szám szerepel. Ez, ismerve a korábbi gyakorlatot, utalhat arra, hogy az új eszköz bemutatása egy elkövetkezendő hónap 9-én várható. Maga a hónap nem vehető ki a képről, így ez a bejelentés akár már február 9-én is lehet.

Az iPad 2 kijelzőjének felbontását tekintve változatlanul nincsenek olyan részletek a firmware-ben, vagy az SDK-ban, amik alapján megváltozott felbontásra lehetne gondolni. Azonban azt valószínűsíteni lehet, hogy nem az iPhone 4-ben bemutatkozott Retina Display pixelszámmal arányosan felnagyított változata kerülne bele. Ez egyrészt felesleges lenne. Másrészt azon túl, hogy egy jelentősen túlméretezett felbontást adna, és lehetne megint az összes alkalmazást erre a képzeletbeli “RetinaPad” kijelzőre átírni, még jelentősen növelné az előállítási költségeket, és így az eszköz árát is.

További kérdésként természetesen az iPad 2 kamerái merültek fel. Erre már található tipp az SDK-ban, ami viszont arra utal, hogy az iPad 2 nem az iPhone 4-ben is megtalálható 5MPx-es kamerát kapja meg, hanem csak egy 1Mpx-es változatot. Ez még mindig nagyobb felbontású tehát, mint az iPod Touch 4G-ben található 0.7MPx-es hátsó kamera, de nem sok különbség van köztük.

Ami biztos: közeleg a február 9., amikor legalább arra fény derül majd, hogy lesz-e aznap termékbejelentés, vagy sem. Érdeklődve várjuk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

53 Comments

  1. 1MPx? Na ez azert vicc, amikor a szutyok SonyEriccson-okban 10-12 MPxelesek vannak. Ne ertsetwek felre, nem kell annyi, de az i4 5MPxes kamerajat bele lehetne tenni.

  2. 1mpx? az nagyon kicsi. mondjuk én azt sem tudtam, hogy a ipod 4g-ben 0.7es van. az meg nevetséges.

  3. 1MPx? Aaaaz nagyon komoly lenne! :O

  4. Nem olyan rossz az az 1 megapixel, főleg, ha csak előlapi kamera lesz az iPad 2-n.. 1mpx = 1280×1024-es felbontás, ami annyira azért nem kaki.. Ki szeretne egy ilyen nagy készülékkel fotózgatni, amúgy is?

  5. Így van, ha az előlapi kamera lesz 1mpx, az teljesen rendben van. Fotózni meg nem táblagéppel kell.

  6. Ugy birom az ilyen megapixel huszárokat…emlékezetek csak vissza, hogy már a 3G sokkal szebb képeket csinált, mint a telefonok nagyja. Aztán az csak 2 MP volt. Az optika a lényeg!!! Amugy csak megjegyzem, hogy egy átlagos tv 1,3 megapixeles…

  7. @cbdomi: hagyományos tv-n ha 640×480-ban nézel egy müsort, az is jó minőség. de azt nem is nézed 20cm-ről…, igy értelmetlen egy telefont/táblát összehasonlítani egy tv-vel. szerintem.
    Egy fénykép igenis legyen akkora felbontású, amilyen nagy csak lehet.

  8. persze ha az optikából nem jön ki csak mondjuk 6mp, akkor nem kell hogy 50mp képeket erőszakoljon ki belőle a szoftver, nyilván…

  9. @cbdomi: ahogyan semmit nem ér egy nagy megapixeles kamera egy gagyi objektívvel – ugyanennyire nem ér semmit egy jó objektív egy kisfelbontású CCD-vel, mert nem lesz megfelelő a minőség egyik esetben sem. egy jó optika mellé elkél egy normális CCD. de az ilyen mikroméretű kamerák kis megapixel mellett sosem kapnak olyan minőségű optikát, hogy az minőségileg annyit számítson, hogy kompenzálja a kis felbontást.

  10. remélem megoldják az auto kihangosító bug-ot is, és újra automatikusan bekapcsol a kihangosítás fogadott hívásoknál!

  11. iMovie frissítés érkezett!

  12. “Az Apple termékek fotói a készülékek csomagolásán mindig a termék bejelentésének dátumát tükrözik, és igaz ez a sajtófotókra, a hivatalos oldalaikon megjelenő képernyőképekre”
    Az ilyenekért olvasom a blogotokat! Fanatikusok!! 🙂 Kösy, h vagytok nekünk!

  13. @Kohi: oké, vidámság, de őszintén, most ennek (meg múltkor az iDVD-nek) mégis mi köze van a cikkhez?

  14. OFF:

    Milyen ez a VErtion Iphone 4 Wireless miben másabb mint az itteni?

    ELnézést a Láma kérdésért!

  15. @Zjunior: abban, hogy nem GSM, hanem CDMA rendszerű.

  16. @Jadeye: Jah hogy úgy ami itt meg nincs:)

  17. touch 4G csak 0,7???
    mondjuk HD videót lehet vele csinálni de azért azthittem hogy fotó legaláb egy 5mp…

  18. inkabb marcius 9 lesz az a bejelentes 🙂

  19. Sziasztok!

    4.2 rendszert akarom felrakni. A folyamat helyes?
    Itunes update
    limera1n
    Köszi

  20. Bocsi pár dolog lemaradt
    3gs gyári független jelenleg 4.0.1 es készülékről van szó

  21. @godan: igen, helyes, de ha új bootrom van a telódban, akkor tethered lesz a jailbreak (minden újraindításhoz újra kell futtatni a limera1n-t).

  22. Értem köszi arról lécci nagy vonalakban írj, hogy ha utána futtatom a sn0wbreeze 2.1 -et mit fog csinálni egyáltalán szükséges?

  23. Sziasztok,

    Érdemes developer accot csinálni és letölteni a betát? Vissza lehet utána rakni a meglévőt? Jelenleg 4.1-en vagyok.
    Még egy kérdés: Egy barátom talált egy Ipod touch 3-ast a buszon. Valami kínai lehetett. Ha használni fogja az iTuneson keresztül nem lesz letiltva vagy valami?
    Mit csináljon vele?

  24. @Off
    Üdv!
    Valaki meg tudná mondani hogy iPhone 4-él mi a különbség MC603CM/A, és MC603B/A modelszámú telók között? Azért kérdezem mert wifi problemával leadtam a “CM”-et, és “B”-et kaptam helyette. Van valami lényeges különbség a kettő között?
    A választ köszönöm.

  25. Az lenne a kérdésem, hogy az itunes mehet miközbe limera1n-t indítom?
    Vagy feltétlen ki kell lépni?

  26. Ezt írja és nem történik semmi:
    Verify iphone restore with apple
    utána 3094-es hibával kilép
    lécci help

  27. Rosszúl írtam 3194-es hibával lép ki

  28. Valahogy életre tudom még kelteni?

  29. @AkarmI
    Ha kínai akkor az iTunes fel sem fogja ismerni, mint Apple terméket.iPodot szerintem nem lehet letiltani amúgy se mivel nincs benne SIM meg nem lehet részletre venni, mint a T-mobile-nál az iPhone-t pl.

  30. na sikerült. Cydiát hogy tudok rá varázsolni?
    Mert limera1n megtörtént de sehol nincs .
    Újraindítás is megvolt.

  31. @godan: egyszerre elég, ha egyféle programmal akarod jailbreakelni, nem kell a sn0wbreeze. 🙂 @godan: Inkább próbálj meg mégegy restore-t, és redsn0w-t használj, mert a limera1n eléggé bizonytalan, néha 3-4 reboot is kell ahhoz, hogy egyáltalán megjelenjen a Cydia ikon.

  32. Sziasztok. Ha a push fixet megcsinálom a leírtak szerint, utána a sam csomagot törölni lehet a telefonról?

  33. @godan: hello, én is 4.2re akarok menni most 4.1 van 3gs-en. függetlenítés nem kell régi bootos. az lenne a kérdésem, h update vagy restore nyomjak a snowbreez előtt neki? koszi

  34. Update mehet

  35. @godan: okés, köszi

  36. hello, nem rég vettem egy iphone 4-et. Azt szeretném kérdezni hogy sztereó hangszóró van benne ? Mert amikor megy a zene vagy videó akkor csak a jobb oldali “résen” jön a hang. Ez hiba vagy ez ilyen ?

  37. @dani753: igen az olyan, mivel a másik rés a mikrofon.

  38. @MarcRulez: Ezt nem tudtam köszi.

  39. Sziasztok!
    Tudnátok nekem egy olyan Pesti boltot mondani ahol Ar.Drone-t ki lehet próbálni?
    Előre is köszi! (Légyszi siessetek mert mindjárt indulok Petre.)

  40. Pestre*

  41. Sziasztok, sosem offolok most megteszem. Van nálam egy iPhone 3GS új bootrom 4.1. Jailbreakeltem limerainnel, de így az ibooks nem működik, illetve a gamecenter mindig azt írja hogy aktiváljam a fiókomat, pedig már aktiválva van. Mi a megoldás hogy működjenek ezek az appok?

  42. @kiru_l: restore 4.1-re, ha van SHSH-d, aztán redsn0w. ha nincs SHSH-d, és nem tudsz restore-olni, akkor megpróbálhatod esetleg csak simán ráküldeni a redsn0w-t, és “rejailbreak”, de ezt tényleg csak végső esetben, és persze a cydia bejelölése nélkül (egy pipát sem kell bennhagynod).

  43. A redsn0w -ban javítva van ez a hiba? Megvan az shsh szóval menni fog a restore. Melyík redsn0w verzió kellene ehhez a művelethez?

  44. @kiru_l: szerintem nem feltétlen a jailbreak a hibás az ügyben, de egy restore után ajánlottabb a redsn0w 0.9.6rc8 például.

  45. Nos, újrahúztam tökéletesen ment mind a kettő, ráeresztettem a redss0w 0.9.6rc8 -t. Az ibooks utána nem működik, de legalább a gamecenter már jó. Biztos hogy a jailbreak a hibás mert nélküle működik minden. Az ibooksra mi a megoldás?

    Tessék egy kép: http://kepfeltoltes.hu/110122/f_nyk_p_www.kepfeltoltes.hu_.png

  46. @kiru_l: de ugye nem állítottad vissza backupból? mert ha igen, akkor az okozhat gondot. ha meg nem állítottad vissza, akkor esetleg redsn0w 0.9.7b6, de nekünk szűz restore után, tiszta rendszeren semmi gond nincs az iBooks-szal.

  47. @Jadeye: Jadeye: Pár poszttal lentebb beszélgettünk arról hogy jailbreak után a game center és az ibooks nem működik. Nos 2* telepítettem újra és néztem meg és tényleg ha nincs jailbreak működik minden faszán, de ha ráeresztem a redsn0w -ot vagy a limeraint-t akkor utána a gamecenter nem látja a barátaimat illetve azt kéri erősítsem meg a fiókom, pedig már megvan. Elég bosszantó mert végre van 3GS-em és szeretnék multizni, illetve az ibboks is jó volna. És igen backupot nem tettem vissza. Tessék egy nehezebb feladat egy kis kihívás.

  48. Sziasztok! Bocsánat az offolásért, de egy elég fontos kérdésem lenne. 3G-m van, 4.2.1-es szoftver, jailbreakelve. Minden tökéletesen ment máig, de az iTunes kidobta ezt az üzenetet: “iTunes cannot read the contents of te iPhone “név”. Go to the Summary tab in iPhone preferences and click restore to restore this iPhone to factory settings.” Értem, ami le van írva, de a gyári beállításokra visszaállítást el akarnám kerülni. A telefont felismeri, tölti is a gép (Win7 64bit). Ha valaki tud vmi tanácsot légyszi írja meg. Köszi!

  49. Nm tud valaki egy olyan cydiás programot amivel iphonra lehet hasznàlni ezt a Multitasking Gesture funkciót?

  50. @németh bálint: még hivatalos jailbreak sincs rá, akkor mégis hogy lehetne már? iPad-en és iPhone 4-en van csak, és ennyi.

  51. ? Miért ne lehetne anélkül elkészíteni hogy penne rendes jailbreak nm teljesen értem hogy mire irtad hogy iphone 4 en és ipad ra van csak?

  52. @németh bálint: akkor másképp fogalmazok: nincs ilyen.

    alapból meg csak az iPad-en és az iPhone 4-en elérhető csak a multitasking gestures, 3GS esetén nem. de a hivatalos 4.3-ban sem lesz elérhető, ahogy már megírtuk.

  53. Azt tudom de cydiára gondoltam am ennek örülök akk iphone 4 en is lessz ilyen


Add a Comment