fbpx Skip to content

Zenék és hívások, kötöttségek nélkül. Ennek a lehetőségét kínálja nekünk a két bemutatandó iPhone kiegészítő, melyet a SzifonStore-tól kaptunk tesztelésre.

A Plantronics BackBeat 903+ fülese az Altec és a Plantronics együttműködéseként készült sztereó-bluetooth fülhallgató továbbfejlesztett változata. Míg előbbi cég a 20. században hangfalaival nyert ismertséget (és a Woodstock-fesztiválon is az ő termékeiket használták), addig utóbbi headset-jébe egyenesen a Holdon hangoztak el híres mondatok.

A sztereó-bluetooth technológia összegubancolódott vezetékekkel való bajlódás nélkül teszi lehetővé zenéink hallgatását, hívásaink lebonyolítását. Természetesen ennek ára van a jelenlegi technológiai korlátok közt: a headset mérete megnő. Ugyanakkor a Plantronics képes volt többek közt egy nem merev hátsó kábel alkalmazásával, a forma 3 helyen való állításának lehetőségével, és jó ergonómiai kialakítással az átlagos felhasználó számára csillapítani ezeket a problémákat, sőt, sztereó bluetooth fejhallgatók közt szinte egyedülállóan könnyűre is sikerült az eszköz.

A dobozból való kicsomagolástól számítva pillanatok alatt használhatóvá válik, miután a bekapcsoló gomb hosszan nyomásával párosítod az iPhone-oddal. A headset bal oldalán található a “hívás” gomb, melynek egyszeri megnyomásával felvehető az adott hívás, 2 másodpercig tartó nyomásával pedig elutasítható (ugyanilyen hosszú nyomással indítható alapállapotban a Voice Control app). Lehetőség van még az utolsó szám újra hívására 2x-eri megnyomásra. Az oldalán találhatók még a hangerő/szám váltó gombok, melyekből utóbbi funkció a már tárgyalt hosszabb nyomvatartással érhető el, felettük pedig a bekapcsoló gomb, melyhez ha röviden hozzáérünk, a fejhallgató tájékoztat bennünket az akkumulátor töltöttségi szintjérő. Szintén ezen az oldalon van még egy jelző LED, amely többek közt elmulasztott hívásra irányítja figyelmünket. A jobb fülre felfekvő részen kapott helyet a zenelejátszást elindító és megállító gomb, utóbbi esetben a headset egyik különlegességét, az Open Mic technológiát tudjuk aktiválni, mellyel az környezetünk hangjait közvetíti felerősítve a fülünkbe, így azt kevesebbszer kell levennünk a fejünkről.

A tesztjeim alatt széles tartományban, jó minőségű hangzást (erős basszussal) érzékeltem (összehasonlításai alapnak jó volt egy saját Denon in-ear fülhallgató), az audio stream többnyire stabil volt, az 1 hetes tesztidőszak alatt csak néhányszor fordult elő pár másodperces kihagyás. A legforgalmasabb területeket kivéve (pl. Széll Kálmán tér egyes részei) a hívott fél is meg volt elégedve az én érthetőségemmel. Az egyértelműen kijelenthető, hogy a headset képes teljesíteni a gyárilag jelzett 7 órás üzemidőt, ugyanakkor érdemes vigyázni, hogy iPhone-unk akksijából se fogyjon ki a szufla. A gyártó figyelt az iOS-el való kiemelt kompatibilitásra, így telefonunk felső állapotsávjában megjelenik egy a headset töltöttségét jelző ikon is.

A Belkin TuneBase FM Live tartozéka az iPhone hardveréből hiányzó FM transmitter pótlására, és autós tartóként is megállja a helyét. Alapvetően a telefonunk (vagy iPod touch-unk) csatlakoztatása (dock-olása), és a tartó szivargyújtóba helyezése után be tudunk állítani egy FM frekvenciát, ahol az majd elkezdi sugározni a Music app-ban lejátszott zenéinket.

Csakhogy  a Belkin gondolt arra is, hogy a rengeteg közeli rádióállomás miatt esetleges interferencia léphet fel, ezért kifejlesztette a Clear Scan technológiát, amely lehetővé teszi GPS koordinátáinkat felhasználva a leginkább zavarásmentes frekvencia megtalálását egy iOS app segítségével (ezt a használat előtt ajánlott letölteni). Lehetőség van portrait és landscape mód közötti váltásra, utóbbi navigációs app használata esetén lehet fontos. A minőség természetesen nem olyan, mintha egy CD-t játszanánk le az autóban, de teljesen vállalható, és zavarásmentes a jó freki megtalálása után. Nagyon fontos, hogy az ügyes tartó mechanizmus miatt nem kell levennünk a telefonunkon lévő tokot minden egyes felhelyezésnél.

Természetesen a két kiegészítő együtt is tesztelére került. Lehetőségünk van arra, hogy hívásainkat a Plantronics-ról intézzük, míg a zenéinket minden utastársunk – és mivel a headset nem nagyon izolál, mi is – hallgathatjuk autónk hifi rendszerén keresztül. Amennyiben elhagyjuk a járművet, csak kivesszük a tartóból a telefonunkat és a fejhallgatóval tudjuk tovább hallgatni kedvenc zenéinket és intézni fontos hívásainkat. Sokaknak lehet ez ideális párosítás. A Plantronics BackBeat 903+ 19.990 Ft-ért, a Belkin TuneBase 14.490 Ft-ért vásárolható meg a SzifonStore-ból. (x)

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. off: sajnos nem találtam semmi biztatót 1 óra keresgélés után (persze lehet rosszul kerestem), de van lehetőség, hogy egy iPod Touch 2G-t (MC-s) jailbreakeljünk? 4.2.1 van rajta…

  2. Persze, semmi akadálya. Ugyanúgy kell mint bármelyik másik 4.2.1-et.

  3. MC-s 2G touchhoz nem találtam semmit. Egyik se tudta jailbreakelni.

  4. Sajnos a plantronics az árakkal nagyon el van szállva. Egyébként egészen okos kütyünek néz ki, tudásához mérten ez még nem is olyan drága. A cikkben a belkines résznél kicsit elveszettem a fonalat és nem teljesen értem, hogyan kapcsolódik össze a két rész, vagy hogy a belkin honnan jön.

  5. @jarodfree: DFUba be tudod rakni? csak mert én is ipt 2g mc modelllel bajlódok… és nekem dfu-ba nem ismeri fel az itunes, sem a greenppoison, illetve az új redsnow sem akarja felismerni, bár ez elfogadja a dfu-t…


Add a Comment